StoryEditorOCM

zabrana kupanjaMore pred plažom Kobaš u Stonu onečišćeno fekalijama, pronađena opasna bakterija

Piše Hina
15. lipnja 2023. - 10:27

Kratkotrajno onečišćenje mora fekalijama, točnije bakterijom Escherichia coli, zabilježeno je na plaži Kobaš u Stonu, zbog čega se tamo do daljnjega ne preporuča kupanje, izvijestili su u srijedu iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Onečišćenje fekalijama potvrđeno je ispitivanjem kakvoće mora na tom kupalištu, koje je u utorak 13. lipnja proveo Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

"Utvrđeno je da rezultati analize mora za kupanje na plaži Kobaš prelaze granične vrijednosti za mikrobiološki pokazatelj Escherichia coli", navode iz Zavoda.

Uzorkovanje mora će se ponavljati do prestanka onečišćenja, a o onečišćenju je obaviještena Inspekcija zaštite okoliša i ostale nadležne inspekcije.

U Primorsko-goranskoj županiji se kupanje zbog onečišćenja trenutno ne preporuča na pet plaža, od kojih su tri onečišćene komunalnim otpadnim vodama, a dvije ugljikovodicima, poručuju iz tamošnjeg županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Voditeljice Odsjeka za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju okoliša u tom Zavodu Darija Vukić Lušić kazala je u srijedu kako se kupanje u moru ne preporuča na trima plažama na području Novog Vinodolskog, jer su bile onečišćene komunalnim otpadnim vodama.

Riječ je o plažama Zagori kupalište – zapad i istok te Bribirskoj obali, no, kvar zbog kojega je do onečišćenja došlo je uklonjen pa se očekuje da će novi nalazi potvrditi da je more i na tim plažama čisto te da će zabrana kupanja biti ukinuta.  

Kupanje  se ne preporuča ni na plažama Klančić i Podkvarovo u Kostreni, koje su, kao i prije nekoliko mjeseci, onečišćene ugljikovodicima industrijskog porijekla, a stanje se redovito nadzire.

Prema objavi na internetskim stranicama Općine Kostrene, ta je općina ponovno uputila dopise s rezultatima monitoringa Državnom inspektoratu, Lučkoj kapetaniji i INA-i te sa zahtjevima za postupanje, s ciljem zaštite zdravlja ljudi i morskog okoliša, a dopis za zahtjevom za postupanje upućen je i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Darija Vukić Lušić dodala je da se kakvoća mora ove godine nadzire na 1008 lokacija na hrvatskom dijelu Jadrana, u sedam priobalnih županija, od kojih se 270 lokacija nalazi u Primorsko-goranskoj županiji.

27. travanj 2024 20:35