StoryEditorOCM

tajne moraMladi ronioci u posjetu uzgajalištima na ušću Krke: pod Šibenskim mostom naučili koja riba ima - veće zube!

Piše Snježana Šetka
9. rujna 2021. - 08:55

Mladi "akademci", polaznici Mornarske akademije koja djeluje u sklopu Pomorske športske udruge (PŠU) "Saldun" iz Okruga Gornjeg na otoku Čiovu, posjetili su uzgajališta riba i školjki u Šibeniku.

To je bila završnica njihove ljetne škole u kojoj su 23 osnovca učila o tajnama i blagodatima mora. U sklopu programa oni su posjetili okruško poduzeće "Seashell", koje svoja uzgajališta riba i školjki trenutno ima u Šibeniku i Tribunju, a sam posjet imao je edukativno-zabavnu notu.

Uz atraktivnu plovidbu Šibenskim kanalom, Okručani su dosta toga naučili o uzgoju brancina i orade te dagnji i kamenica. A zanimalo ih je sve – od toga kako znati kad su školjke dovoljno velike za "branje" i pripremu za jelo, pa sve do činjenice koja riba ima veće zube.

Naravno, uz ugodnu plovidbu morem, dobili su i odgovore na sva postavljena pitanja te se prošetali uzgajalištima riba.

image
PŠU Saldun

– Sve je prošlo uz neizostavnu pjesmu i dječji smijeh. Reklo bi se – dan za pamćenje i vjeru u budućnost – poručio je Radoslav Tasić, jedan od domaćina iz tvrtke koja je ugostila polaznike akademije.

– Drago nam je vidjeti interes za ovu vrstu gospodarske grane, a i želimo upoznati mlađe naraštaje s putovanjem ribe od mora do tanjura. Nije sve tako jednostavno kako djeca misle, proces je to koji traje punih 12 mjeseci – pojasnio je Tasić.

U nepreglednom plavetnilu mora, uz rubove kanala, s obje strane Šibenskog mosta smještena su moderno uređena uzgajališta ribe te tzv. farme školjki. Iako su i sami "ljudi od mora", voditelji Mornarske akademije izrazili su zadovoljstvo što se prvi put upoznaju s norveškim načinom uzgoja školjki kao i mnogobrojnim zanimljivostima o uzgoju brancina i orade, a koje su manje poznate javnosti.

– Tko zna, možda jednog dana netko od naših polaznika bude dio ronilačke ekipe tvrtke "Seashell". Sudeći po svemu što smo danas vidjeli, zainteresiranih svakako ima, s obje strane, a ovakav uzgoj ribe je budućnost proizvodnje hrane u Dalmaciji – kazala je Marina Kuzmanić u ime PŠU-a "Saldun".

Mladi su mornari tako uspostavili put prijateljstva između Salduna i "Seashella" o kojem će se zasigurno još puno čuti. 

image
PŠU Saldun
19. travanj 2024 09:47