StoryEditorOCM

PRIČA S MRTVOG VEZALegendarni ‘Tijat‘ već četiri mjeseca skuplja ruzinu u šibenskoj luci, evo kakva mu je sudbina

Piše Ana Petrić/Šibenski.hr
26. veljače 2024. - 09:46

Otkako je svečano umirovljen i dočekan na šibenskoj rivi u listopadu prošle godine, motorni brod "Tijat" na istom tom mjestu stoji vezan, skuplja ruzinu i čeka bolje dane. I ta posljednja četiri mjeseca, koliko je prošlo otkako ga je Šibensko-kninska županija spasila od rezališta i otkupila od "Jadrolinije" za 35 tisuća eura na inicijativu njegovih zaljubljenika i štovatelja okupljenih u Facebook grupi "Tijat u srcu", dobrano dijeli mišljenja građana, a čini se i vijećnika u Županijskoj skupštini.

Podsjetimo, Šibensko-kninska županija na čelu sa županom Markom Jelićem ovog je morskog veterana (ot)kupila s namjerom da ga pretvori u svojevrsni ploveći brod-muzej, a koji bi Šibenčane i njegove goste tako nastavio voziti šibenskim arhipelagom do posjetiteljskih centara i sličnih otočnih turističkih atrakcija. Kako je župan ranije obrazložio, brod je kupljen zbog velikog interesa javnosti i građana, a zadatak Županije je, među ostalim, njegovati lokalnu kulturu, povijest i baštinu.

Stari ruzinavi brod

I dok, naravno, postoje oni koji ovu odluku pozdravljaju i vesele se "Tijatovoj" novoj funkciji, postoje i oni kojima ideja da se javni novac, odnosno novac poreznih obveznika, troši na "ruzinavu olupinu" – baš i ne sjeda. Valja spomenuti da je Županija otvorila i račun na koji građani mogu donirati novac za obnovu broda koji je gotovo sedam desetljeća vozio do šibenskih otoka po svim vremenskim uvjetima.

image

Brod koji treba poštovati

Nikša Stipaničev/Cropix

Slijedom navedenog, na prošlotjednoj je sjednici Županijske skupštine Florijan Žižić iz Hrvatskih suverenista župana Jelića upitao je li on uplatio svoju donaciju za, kako je kazao, "egzibicionistički projekt Županije – ‘Tijat‘".

Župan Marko Jelić odgovorio je potvrdno, a prethodno je objasnio kako je račun otvoren za one koji žele donirati te da se time nikog ni na što ne prisiljava, već je dano na izbor onima koji žele sudjelovati u obnovi ovog broda. Oštru kritiku na ovu temu županu Jeliću na sjednici je uputio predsjednik Županijske skupštine Stipe Petrina, kazavši kako je brod vezan na operativnoj obali bez posade te kako je prije same kupnje trebalo izraditi studiju opravdanosti cijelog projekta. Župan mu je, međutim, odgovorio kako brod zasad ne zahtijeva neke posebne troškove, s obzirom da su "njihovi" ljudi raspoređeni da vode brigu o brodu dok ne ode na suhi dok.

Čeka ljeto

S obzirom da mjeseci prolaze, a "Tijat" stoji vezan na šibenskoj rivi kod autobusnog kolodvora i (još više) propada, odlučili smo provjeriti hoće li se uskoro nešto pokrenuti, hoće li i kada će brod u remont te kako će se financirati njegova obnova.

– Krajem prošlog tjedna, kako je i bilo najavljeno, otvorene su ponude za pripremnu fazu radova na brodu, koji obuhvaćaju skidanje boje i utvrđivanje stanja broda, a po kojem će se onda izraditi troškovnik potrebnih zahvata. Očekujemo da to bude gotovo do kraja tjedna, a onda bi uskoro i sam brod trebao vani, u brodogradilište na skidanje boje. Potrebno je izviditi situaciju, vidjeti koje su kritične točke broda. Koliko će to potrajati, ovisi o brodogradilištu, no očekujemo da "Tijat" do ljeta bude ponovno u moru, gdje će onda čekati raspisivanje natječaja i kompletnu obnovu – kazuje nam šibensko-kninski župan Marko Jelić, dodavši kako će se prenamjena "Tijata" u ploveći brod-muzej financirati najvećim dijelom iz fonda za otočni razvoj, a nešto manjim dijelom iz županijskog proračuna.

image

‘Tijat‘ uplovljava u šibensku luku

Nikša Stipaničev/Cropix

"Zli jezici", kaže župan, ne smetaju ga jer, na koncu, ipak svi imaju pravo na svoje mišljenje, a koje se treba poštovati.

– Ako netko misli da nam to nije trebalo, to je u redu, mi smo napravili ono što je htjela većina, a to je da se brod sačuva. To je bilo posebice u interesu otočana kojima je taj brod više od broda i to znači da radimo nešto dobro – zaključuje župan.

27. travanj 2024 19:54