StoryEditorOCM

redovit nadzorINA reagirala na alarmantnu objavu Greenpeacea: Nema propuštanja plina s potonule platforme, radi se o prirodnoj pojavi. Takve izjave štete ugledu Hrvatske

4. lipnja 2022. - 21:09

INA je u subotu demantirala kao netočne i neznanstvene tvrdnje organizacije Greenpeace o potonuloj platformi Ivana D, istaknuvši da nema propuštanja plina s platforme i da INA redovito nadzire njeno stanje, koje je od potonuća do danas nepromijenjeno.

Plinska platforma Ivana D potonula je u sjevernom Jadranu u prosincu 2020.. Aktivisti  Greenpeacea Hrvatska ranije danas su u šibenskoj luci prikazali video iz akcije s mjesta potonuća platforme, tvrdeći da iz 'zahrđalih cijevi na dnu Jadrana dolaze mjehurići plina'. 

"Nema propuštanja plina s platforme, a INA redovito nadzire njeno stanje koje je od potonuća do danas nepromijenjeno. U slučaju potencijalnog curenja plina, zbog visokog tlaka u plinskom ležištu, vidljivi mjehuri bili bi drastično veći od prikazanih, a ronioci ne bi bili u stanju ležerno roniti oko mjesta događaja", priopćeno je iz INA-e .

Ističu da su informacije koje je danas u medijima iznijela organizacija Greenpeace vezano uz situaciju s potonulom platformom Ivana D - netočne i znanstveno neutemeljene, te mogu nepotrebno uznemiriti javnost i nanose štetu kompaniji i ugledu Hrvatske.

"Vidljivi mjehuri", dodaju iz INA-e, "su prirodna pojava ispuštanja mjehura iz pjeskovitog, odnosno muljevitog dna".

Ističu da uz taloženje mulja i pijeska, sedimenti podzemlja Jadrana sadrže povećani udio organske tvari, čijom bakterijskom razgradnjom nastaje plin metan. Nakuplja se u rastresitim sedimentima morskog dna i izlazi u obliku mjehurića na površinu mora, dodaje se u priopćenju.

INA: Potonula platforma nije sigurnosna prijetnja ljudima ni okolišu

Iz INA-e navode da je šire područje podmorja sjevernog Jadrana, i na hrvatskoj i na talijanskoj strani, poznato po toj pojavi, koja se u Istri naziva 'brombola' te je posebno poznata ribarima od davnih vremena, jer predstavlja mjesto dobre ribolovne pošte.

"Brombole su zabilježene od Brijuna do ispred Novigrada. INA je također tijekom provođenja radova u tom području nebrojeno puta svjedočila tim prirodnim pojavama", ističe se u priopćenju, te dodaje da se više o ovoj prirodnoj pojavi može pronaći na internetu na stranicama:  http://31.147.204.208/clanci/1978_Alfirevic_620.pdf;  https://www.azu.hr/media/1536/strateska-studija-utjecaja-na-okolis-okvirnog-plana-i-programa-istrazivanja-i-eksploatacije-ugljikovodika-na-jadranu-javna-rasprava_final.pdf).

"Naglašavamo da potonula platforma ne predstavlja sigurnosnu prijetnju ljudima ni okolišu. Mjesto događaja je označeno, a kompanija je postupala i nadalje će postupati prema uputama svih nadležnih institucija", kažu iz INA-e.

Ističu i da približavanje mjestu događaja i ronjenje na toj lokaciji nije dopušteno bez posebnih dozvola nadležnih tijela.

Također demantiraju "netočno iznesenu informaciju da je životni vijek platforme 20 godina. Činjenica je da je projektirani životni vijek platforme uz dodatne verifikacije 40 godina", zaključuju iz INA-e.

Podsjećaju da je nekoliko neovisnih institucija u proteklom razdoblju provelo stručne istrage, kojima je cilj utvrditi razloge pada platforme i predložiti daljnje postupanje.

Cjelokupna istraga pod nadzorom je Povjerenstva za provođenje istrage Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, u kojem sudjeluju predstavnici svih relevantnih javnopravnih tijela.

Nakon obavijesti o donesenim zaključcima, kažu iz INA-e, kompanija će odmah izvijestiti javnost.

23. travanj 2024 19:59