StoryEditorOCM

Regata u HyeresuTonči Stipanović i Filip Jurišić krenuli u borbu za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu

Piše M.I.
23. travnja 2024. - 10:30

Dugo su čekali na moru i na kraju odradili tek jedan od predviđena dva plova. Tonči Stipanović i Filip Jurišić su krenuli u bitku za plasman na Olimpijske igre ovoga ljeta, dva prijatelja, ali i dva ljuta rivala. Samo jedan može na Olimpijske igre u klasi ILCA 7, javlja nam kolega novinar Davor Burazin. Odluka će pasti ovoga tjedna na regati u francuskom Hyeresu u koju je Jurišić ušao sa devet bodova prednosti u odnosu na Stipanovića. Ovo je treća, posljednja kriterijska regata za njih dvojicu. Računat će im se dva najbolja rezultata s tih regata.

Nakon prve regate nismo ništa pametniji, Stipanović je kroz cilj prošao na 27. mjestu, Jurišić dva mjesta iza u floti od 68 jedriličara. S obzirom da im je ostalo još devet utrka, te eventualno plov za medalje, jasno je da smo tek na početku. Inače, prvi plov pripao do Francuzu Jean-Baptisteu Bernazu, drugi je bio Norvežanin Hermann Tomasgaard, a treći Britanac Michael Beckett, koji je nedavno osvojio prestižnu regatu Svjetskog kupa u Palma de Mallorci. Treći član Mornara, Cipranin Pavlos Kontides bio je peti.

U klasi 49er Šime i Mihovil Fantela su nakon dva plova na 13. mjestu (21, 7) u floti od 30 posada. U Formuli Kite je nakon pet utrka Martin Dolenc na odličnom 3. mjestu među 20 jedriličara. U ILCA 6 se uopće nije jedrilo, a olimpijka Palma Čargo je na 10. mjestu nakon četiri plova u iQFOil-u među 25 jedriličarki.

U Hyeresu se, inače, jedre dvije regate. Prva je Olimpijski tjedan i u njoj nastupaju jedriličari i jedriličarke država koje su osigurale nastup na Olimpijskim igrama u određenim klasama. Druga je "Last Chance" regata za jedriličare i jedriličarke koji love posljednje kvote za Olimpijske igre. U toj regati Hrvatska ima četiri posade, Ema Samaržija i Leon Scheidl u klasi 470 su na 14. mjestu nakon četiri plova, sestre Marija i Mihaela de Micheli Vitturi su na 13. mjestu u klasi 49er FX, Marija Dolenc je na 11. mjestu u Formuli Kite nakon osam regata, dok je Luka Mratović na 9. mjestu u iQFOiL-u nakon četiri plova. Kako trenutno stvari stoje, Mratović je u najboljoj prilici izboriti olimpijski nastup, jer u njegovoj klasi ima čak sedam kvota.

01. svibanj 2024 22:26