StoryEditorOCM

daleko je tokioMlada Splićanka osvojila broncu na Europskom prvenstvu! Ipak, još puno toga visi u zraku...: ‘Luka i ja prebacujemo se u novu klasu‘

3. prosinca 2020. - 15:56

Novu medalju i to brončanog sjaja osvojila je Palma Čargo, jedriličarka splitskog „Labuda” na Europskom prvenstvu u jedrenju na dasci.

Dvadesetogodišnja hrvatska surferica treća je daskašica Starog kontinenta u olimpijskoj klasi RS:X, i to nakon devet odjedrenih plovova u akvatoriju portugalskog Vilamoura.

Bronca je stigla u konkurenciji mladih surferica do 21 godine, dok je u ukupnoj kategoriji, među seniorkama Palma Čargo zauzela 21. poziciju. Novo odličje veliki je poticaj Splićanki budući zbog korona-pandemije i nije imala prave pripreme za europsku smotru surferica.

image
Palma Čargo na postolju EP u Portugalu

- Korona-ritam nam diktira sve! Zbog pandemije sa trenerom Marinom Siriščevićem, nisam imala ni regate ni pripreme izvan Hrvatske, sve smo odradili u Splitu, a zatim smo trenirali u Bolu. Srećom uspio je „Zoo station Bol” organizirati regatu koja se boduje za svjetski kup u jedrenju na dasci „PWA World Tour Croatia 2020.” gdje sam osvojila srebrnu medalju u finu, te četvrto mjesto u foilu, koje nisu moje discipline. A evo sada i bronce na europskom nadmetanju u RS:X – zadovoljna je Palma Čargo, premda još puno toga visi u zraku.

Jer iako je kolajna oko vrata, nije uspjela izboriti vizu za odlazak na Olimpijske igre u Tokiu 2021. godine, ako na kraju igara uopće i bude. Pa kako je bilo tek jedno mjesto za Europljane za nastup na OI, ni ona, a ni Luka Mratović (JK „Mornar”, Split), naš olimpijac koji je tri puta branio boje Hrvatske na OI, sada nisu uspjeli izboriti vizu.

A kako nakon Tokija RS:X više neće biti olimpijska klasa, naš surferski dvojac ima novi plan.

- Pošto RS:X ispada iz olimpijske obitelji, i mi se prebacujemo u novu klasu IQ foil, te nas sada čeka novi detaljni plan regata – otkriva hrvatska surferica.

Inače u muškoj konkurenciji na europskom prvenstvu odjedrenom u Portugalu, Mratoviću piše se 29. mjesto.

20. travanj 2024 00:29