StoryEditorOCM

priče iz davninaMemento Joška Čelara: ‘U šibenskim vodama danas nema ribe, a kamoli Big Fishinga‘

Piše Joško Čelar/Šibenski.hr
4. rujna 2023. - 08:24

Razgovaraju trojica Šibenčana vična moru pred kafićem u smiraj vreloga dana. Jedan pita: – Iđete li u kanal loviti obotnice?

Rekao je to gotovo u šali, ali pomalo gorkoj, znajući da hobotnica već dugo nema. Jedva ima ikakve druge ribe u šibenskom priobalnom moru.

Prošlo je i doba kad su šibenski otočni ribari gotovo svakoga jutra u šibenski porat na rivu svojim brodovima donosili tek ulovljenu ribu i prodavali je iz kašeta.

A ono što ipak dođe na ribarnicu iz “duboka mora” prodaje se po vrtoglavim cijenama.

U svom tom “kontekstu” oko ribe, spominjemo se i već odmakla doba kad se u našim malim mjestima organizirao masovan turistički lov na sve plodove mora.

Najpoznatiji je bio onaj u Jezerima na otoku Murteru pod nazivom “Big fishing”, tada nadaleko poznat. Bilo je to do 2009. i 2010. godine, u doba snažne obnove i uspona našeg nautičkog turizma.

Na tu veliku ribolovnu feštu odazivalo se i po pedesetak posada raznovrsnih turističkih plovila, a najprivlačniji dio programa bio je masovan lov na tunje, iglune i drugu krupnu ribu.

Uz organizaciju različitih mjesnih fešta (klape, folklor, dobra spiza u restoranima), lovci na tunje s obilatim ulovom vraćali su se pred sumrak u luku.

Zaštita od pustošenja

Plemenita riba se tada vagala, ocjenjivala, “konzumirala”, ali, onako diskretno, i prodavala.

Sve se to, ne samo u Jezerima, događalo u vrijeme kad se ozbiljno razmišljalo o zaštiti mora i njegova blaga, posebno tijekom zabrana izlova tunja.

Pa je na kraju i uspostavljen režim koji morska blaga štiti od pustošenja.

A to, što ni u ova vrela doba nema ni hobotnice za uloviti je ostima, to zasigurno već spada u širok problem svjetskih klimatskih promjena, što doslovce osjećamo i na vlastitoj koži.

A nekad, kad se i u nas puno živjelo od ribe, vrijedila je jedna davno zaboravljena dobronamjerna uzrečica: “Dabogda tvoje tilo morsku ribu jilo”. Da bar!

image

Iglun s broda ‘Adria’

27. travanj 2024 12:32