StoryEditorOCM

Nema do JennyHGSS-ovka Đenis Barnjak iz Gospića jedina je žena u Hrvatskoj koja ima dozvolu za industrijsko ronjenje

Piše OM
5. ožujka 2024. - 14:05

Đenis Barnjak Jenny iz Gospića jedina je žena u Hrvatskoj nositeljica internacionalne dozvole za industrijsko ronjenje po IMCA (International maritime contractors Association) standardima i koja aktivno roni. O njoj zanimljiv članak donosi  Novi list.

Jenny je aktivna u planinarsko-alpinističkim krugovima još od 2012. godine, ali uvijek ju je vukla želja za ronjenjem pa je, kako kaže, sve više vremena posvećivala tome, a sve manje nekim drugim, u tom trenutku možda i važnijim stvarima.

– Najiskusnija sam u radu na podvodnim strukturama u izgradnji, održavanju hidroenergetskih postrojenja (njihovih podvodnih dijelova) i na servisnim i inspekcijskim zadacima na farmama riba. Trenutno sam u procesu za certificiranje za mastera broda do 500 BT po STCW (međunarodna konvencija o standardima pomorske obuke) s dinamikom kojom mi posao dozvoljava. Velik dio mog posla je i »naviganje« i vožnja ROV-a (ronilica na daljinsko upravljanje) pa se treba »naoružati« papirima, tj. dozvolama za njihovo upravljanje.

Profesionalni sam ronilac i članica GSS-a – Stanice Gospić. HGSS je uvijek aktualan, tamo sam član od 2012. i pred polaganjem sam za instruktora gorskog spašavanja. Nije još poznato kada će nas biti dovoljno da se organizira ispit za to. Instruktor sam speleologije i speleologija je uz speleoronjenje moja najveća životna ljubav što se hobija tiče. Najveća i najopasnija.

image

Ilustracija

HGSS/FCB

Voljela bih intenzivnije pokrenuti speleologiju u Lici jer smo najbogatija regija u državi sa speleološkim objektima svih vrsta. No, u Lici u jame idu samo oni koji to moraju po zadatku, a kolege speleolozi iz svih regija države doslovno dolaze kod nas istraživati novootkrivene speleološke objekte. To svakako želim promijeniti, govori Jenny za čije umjeće i hrabrost zna tek ograničen broj ljudi.

Na upit kako muškarci gledaju na činjenicu da ih u izrazito muški radni areal vodi žena, Jenny se previše ne osvrće.

– Prioritet je obaviti postavljene radne zadaće od kojih su mnoge izuzetno zahtjevne i složene. Hoće li nakon toga netko komentirati situaciju da ih u poslu vodi žena, to me uistinu puno ne dira. Posao profesionalnih ronilaca je isuviše složen, počesto i pogibeljan, tako da nemam vremena misliti tko će na to drukčije gledati, govori za Novi list.

Treba napomenuti i njezino sudjelovanje u jednoj od najzahtjevnijih ekspedicija na Velebitu 2020. godine kada su speleolozi produbili jamu Nedam do 1226 metara dubine i prikupili važne podatke za interdisciplinarna znanstvena istraživanja podzemlja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

27. travanj 2024 15:34