StoryEditorOCM

otok koraljaČitatelji izabrali Hrvatski centar koralja na Zlarinu za najljepšu građevinu u 2023. godini

Piše JL
3. siječnja 2024. - 12:04

Hrvatski centar koralja Zlarin, otvoren na "otoku koralja" u šibenskom arhipelagu, najljepša je građevina realizirana prošle godine, odabrali su čitatelji Jutarnjeg lista!

Anketa je prikupila ukupno preko 54.200 glasova, a najviše lajkova u tijesnoj je utrci dobila jedinstvena kulturna ustanova koja na inovativan i zanimljiv način nudi priču o stoljetnoj tradiciji koraljarstva na Zlarinu, o atraktivnosti crvenog koralja i njegovom značaju za bioraznolikost života u moru. Projekt je dovršen u lipnju 2023., a uključivao je obnovu i uređenje kuća Šare i Kažerma te rekonstrukciju puta koji vodi od obale do dviju kuća, ali ih i međusobno spaja.

Kuća Kažerma danas funkcionira kao izložbeni prostor sa stalnim postavom koji uključuje prikaz ekosustava i zaštićenih vrsta šibenskog arhipelaga, tradiciju uzgoja koralja na otoku i knjižnicu sa znanstvenim radovima i poezijom Vesne Parun. Kuća Šare preuređena je u edukacijsko istraživački centar s amfiteatrom i smještajnim jedinicama za istraživače i znanstvenike.

Centar, čiji je slogan "Crvena kakvu još niste vidjeli", može se koristiti za razna događanja, no projekt je zamišljen prvenstveno kao zaštita prirodne baštine kroz prezentaciju povijesti koralja, njihovog izlova i obrade, ali uz naglasak na zaštiti njihovih staništa i borbi protiv klimatskih promjena.

Vrijednost projekta iznosila je nešto više od 24,1 milijuna kuna, od čega je 13,3 milijuna kuna financiralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dok je ostatak do pune svote pokriven sredstvima Europske unije u okviru natječaja ‘‘Promicanje održivog razvoja prirodne baštine‘‘ na kojega je aplicirao Grad Šibenik. Radovi su izvedeni prema projektu šibenskog Arhitektonskiog Biroa Prostor, Centrom upravlja Tvrđava kulture Šibenik, izvedbu stalnog postava vodila je tvrtka Urbanex iz Splita, dok je autorica postava Ana Katurić.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
27. travanj 2024 13:01