stdClass Object ( [id] => 1229019 [title] => Tajni život tuna: splitski znanstvenici otkrivaju zanimljive detalje o ovoj fascinantnoj životinji [alias] => tajni-zivot-tuna-splitski-znanstvenici-otkrivaju-zanimljive-detalje-o-ovoj-fascinantnoj-zivotinji [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Znanje prosječnog Dalmatinca vezano za tune u pravilu se svodi na način pripreme ove mnogima omiljene među ribama. Neki će tako reći da je najbolja s gradela, dok je drugi više vole u pašticadi, a treći sirovu; bilo da je riječ o tartaru, carpaccio, ili u novije doba sushi i sashimi verzijama.

Rijetki će, pak, ovu raspravu proširiti na lov pa osim začina i priloga spominjati mreže i sondere, a entuzijasti i udice, no tek šačica znalaca među sobom dijeli prave sočne tajne o životu tuna u Jadranu.

Znatiželjni da o toj temi doznamo više, potražili smo informacije u Laboratoriju za akvakulturu splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo, gdje su nas dočekali Tanja Šegvić Bubić i Luka Žuvić, znanstvenici koji su, uz Leona Grubišića koji je za našeg posjeta bio službeno odsutan, među ostalim posvećeni upravo razotkrivanju specifičnosti tune s ciljem unapređenja uzgoja u održivu djelatnost.

- Tuna je kozmopolitna i radi transatlantske migracije – uvodno će naša domaćica.

- Čak i jadranska tuna? – zanimamo se.

- Nema jadranske tune – objašnjava.

- To će biti veliko razočaranje za naše sladokusce uvjerene da je jadranska tuna posebna delicija – nadovezujemo se.

Istočna verzija tune

- To je atlantska plavoperajna tuna, stanovnik istočnog dijela Atlantskog oceana, Mediterana i Crnog mora, pa samim time i Jadrana. Naime, postoji istočna i zapadna populacija tune; s time da se zapadna mrijesti u Meksičkom zaljevu, a istočna u Mediteranu. I obje rade transatlantske migracije; trofičke, odnosno radi ishrane, te zbog reprodukcije. I što je zanimljivo, iako se na svojim putovanjima susreću u hladnima vodama sjevernog Atlantika gdje se druže i love kril račiće bogate proteinima i visokonezasićenim masnim kiselinama; ne miješaju se, odnosno, ne stvaraju zajedničke potomke.

---

image

Tanja Šegvić Bubić

Božidar Vukičević/Cropix
---

- Želite reći da svaka jedinka iz Jadrana tako migrira?

- Tako je, hrane se sezonski pa tako i putuju. Jadran je prepoznat kao rastilište tuna, za mlađe razvojne stadije. Tuna može živjeti i do 40 godina, te uhvatiti masu i veću od 600 kg, a kod nas su najučestalije tune stare od jedne do tri, četiri godine. I upravo radi toga je jedino nama Međunarodna komisija za zaštitu tuna (ICCAT) dopustila da lovimo tunu već od 8 kg za potrebe uzgoja, dok ju ostale članice love tek kad dosegnu masu od 30 kg, odnosno kad uhvate prvu spolnu zrelost pa se računa da je sudjelovala u barem jednoj sezoni mrijesta – navodi ova znanstvenica, nudeći kontekst.

U svojim nastojanjima da dokuče specifičnosti životnog ciklusa tune ne bi li pomogli optimizirati postavke uzgoja temeljenog na ulovu i dohrani plavom ribom, znanstvenici iz ovog laboratorija sudjelovali su u mnogim međunarodnim istraživanjima pa su označavanjem i puštanjem većeg broja jedinki iz uzgajališta dobili uvid u sezonski obrazac njihovih trofičkih migracija.

---

image

Gladna zvijerka spušta se po hranu i na morsko dno

Božidar Vukičević/Cropix
---

- Pokazalo se da tijekom ljetnih mjeseci obitavaju u južnoj Jadranskoj kotlini, jer je tamo hladnije, a u jesenskom periodu migriraju u sjeverni Jadran. Tunama nije problem izići iz Jadrana, one mogu u nekoliko dana doplivati u Mediteran, što su također pokazali rezultati praćenja, jer razvijaju brzine i do 90 km/h budući da jedine među ribama vrše termoregulaciju. To im omogućava i da, u potrazi za hranom, zaranjaju duboko, u hladno more. No, s druge strane, tuna ne može spavati, jer joj struktura operkuluma to brani tako da cijelo vrijeme mora plivati, i stalno drži lagano otvorena usta kroz koje prodire more, oplahuje škrge i izlazi vanka. Ako se prestane kretati tuna se guši, ostaje bez kisika – napominje.

Malima račići, velikima lignjuni

Pored standardnih aktivnosti, u splitskom su Institutu nedavno pokrenuli i novo istraživanje s ciljem da otkriju više o prehrambenim navikama tuna.

Riječ je, kako doznajemo, o pilot-projektu s ciljem dobivanja uvida u ishranu tune ovisno o njezinoj starosti, i s obzirom na područje Jadrana.

---

image

Ličinka tune

------
image

Presjek prve leđne šipčice trogodišnje ribe teške 19 kilograma

------
image

Sadržaj želuca male tune

---

Luki Žuviću će to biti tema doktorske disertacije, pa o određivanju sadržaja želuca tune govori s velikim zanimanjem, ističući da se uočava jasna korelacija morfološki determiniranih vrsta plijena s vrstama prepoznatim molekularnim metodama.

- Zanimljivo je spomenuti preliminarne spoznaje, da male, juvenilne tune najčešće jedu račiće, za razliku od velikih adultnih tuna kojima su pretežni plijen riba i mekušci. Od riba su to, kao što je već poznato, uglavnom srdele i inćuni, ali mogu se naći i različite vrste šaruna. A primijetili smo i zanimljivu prilagodbu koja se veže na njezine vertikalne migracije koje mogu iznositi i 1000 metara, jer se ranije smatralo da se hrani samo u vodenom stupcu. Naime, obradom brojnih uzoraka sada imamo potvrdu da se tuna spušta na dno i tamo lovi neke pridnene vrste kao što su morska mačka bjelica, bežmek i škrpun. A od mekušaca je to uglavnom lignjun – navodi mladi znanstvenik, dodavši da je DNK barkodiranje sadržaja želuca neočekivano pokazalo i prisustvo jedne vrste želatinoznog makroplanktona, čiju ulogu i važnost u ishrani se nadaju dokučiti u nastavku istraživanja.

Osim na razumijevanje prehrane tuna, splitski znanstvenici najviše energije ulažu u istraživanja vezana za zaokruživanje ciklusa njezina uzgoja, pa su u nekoliko znanstvenih radova već opisali i dokazali kako se, suprotno ranijem vjerovanju, tune mrijeste u zatočeništvu tijekom uzgoja.

- Mrežama za ihtioplanktonom uzorkovali smo taj sitni plankton u kavezima za uzgoj tuna, i oko kaveza, te smo izolirali jaja koja po veličini odgovaraju jajima tuna, nakon čega smo molekularno utvrdili da je zaista o njima i riječ. Tako da smo dokazali da tijekom uzgoja tuna u uzgojnim kavezima "prolazi kroz pubertet" dosegne prvu spolnu zrelost i uspješno se mrijesti u rano ljeto, kada je reproduktivna sezona. Premda neki stigmatiziraju uzgoj tuna, kao uostalom i čitavu marikulturu zbog različitih utjecaja na okoliš, ovo istraživanje je dokazalo da višemjesečni uzgoj tuna pozitivno utječe na repopulaciju tuna. Naime, ta je riba u dobroj kondiciji, a jaja koja kao rezultat mrijesta odlaze u okoliš su bogata hranjivima koja omogućavaju bolje preživljavanje ličinki. Cilj nam je da se postavi trajni monitoring kako bi se kvantificirao točan udio mladih tuna koje izlaze iz uzgajališta. Težimo na tragu dosadašnjih saznanja osmisliti jedan složeniji projekt i nadamo potpori nacionalne zaklade, ili drugih mecena koji prepoznaju naš rad – navodi Šegvić Bubić.

---

image

Tuna se u kavezu uspješno mrijesti

Ilustracija/Shutterstock
---

Navikavanje na pelet

Prema njezinim riječima, najveći izazov pred znanstvenicima u području akvakulture danas je upravo uspostavljanje zaokruženog uzgojnog ciklusa kod tuna, kakav, primjerice, postoji kod komarči ili lubina.

- Akvakultura tune temeljena je na ulovu budući da zaokruženi uzgojni ciklus, odnosno uzgoj od oplođenog jaja do konzumne veličine jedinke i dalje ima niz poteškoća, te je ekonomski zahtjevan. Radi se o velikim maticama kojima treba puno prostora jer se stalno moraju gibati i zato je na njima jako teško raditi istraživanja, potrebni su veliki infrastrukturni zahvati u eksperimentalnim mrijestilištima, što je financijski nama nedostižno. Naime, uz uzgoj tune morali bismo paralelno imati i uspostavljen uzgoj račića koji idu kao prva hrana, zatim riba koje će dati jaja i ličinke za hranu kako tuna raste… U konačnici je se stoga, zbog racionalizacije troška, nadamo prebaciti na inertnu hranu, odnosno pelet koji za sada odbija, već ju hranimo srdelom, zbog čega ima poseban status na japanskom tržištu, gdje je iznimno cijene. Trenutno su svi uzgajivači u vrlo izazovnom razdoblju. Kilogram uzgojene tune više je vrijedio, primjerice 2007. godine, kada smo imali izlovnu kvotu od 150 tona; i kada je kilogram izvozne tune bio vrijedan 25 eura, u odnosu na trenutno stanje kada je cijena nešto iznad 10 eura po kilogramu izvezene tune. Izazove dijelimo s uzgajivačima i drugim dionicima procesa na način da je održivost uzgoja tuna u fokusu naših istraživanja, zaključuje Tanja Šegvić Bubić.

---

Manja tuna, manje otrova

– Nisam ekspert iz područja toksikologije, ali ono što mogu reći je da mi u Jadranu imamo uglavnom mladu tunu koja nije imala vremenski, migracijski i trofički potencijal da u sebi akumulira teške metale. Logično je da se nameće zaključak kako može biti rizičnije konzumirati tunu iz uvoza koja je kod ulova moguće imala masu veću od 100 kg i nepoznate trofičke migracije, nego tunu iz Jadrana - kazuje nam Tanja Šegvić Bubić odgovarajući na pitanje koliko živa i teški metali koje akumulira, tunu čine opasnom za zdravlje.

---

---

Kružne udice nanose najmanje štete

S obzirom na veliku međunarodnu vidljivost i popularnost Big game fishing natjecanja koja se organiziraju u Hrvatskoj, postavlja se pitanje kolika je "catch and release", odnosno ˝ulovi i pusti˝ metoda agresivna i koliko utječe na kvalitetu života puštene tune pa smo za mišljenje upitali i naše sugovornike.

- Pod pokroviteljstvom ICCAT-a, a u suradnji s tvrtkom Kali tuna provedeno je istraživanje koje je vodio kolega Grubišić, voditelj Laboratorija za akvakulturu, a gdje su se koristile četiri vrste udica različitih oblika, J-udice, circle hook (okrugle udice), circle hook bez jezičca, i natjecateljske udice. Rezultati istraživanja ukazuju na to da su te circle hook, odnosno kružne udice, puno bolje. J-hook bi prilikom hvatanja tuna otputovala čak do želuca tune, ili zapela za oko, odnosno za ždrijelo ili škrge te bi došlo do značajnog ranjavanja i ugibanja. Za razliku od kružne koja bi ostala zakačena za vilicu te bi nakon nekog vremena otpala, i tu je zabilježen visok postotak preživljavanja. Sad je već na razini Saveza za sportski ribolov na moru donesena odluka da se na svim natjecanjima koriste samo kružne udice – objašnjava Luka.

---

---

Većina ide u izvoz

Tek 90 tona od nešto više od 950 tona tune, koliko nam je kvotom dodijeljeno za ulov ove godine, završit će na stolovima diljem Hrvatske, ili Europe, dok najveći dio odlazi u uzgajališta, gdje ona upeterostručuje svoju masu, da bi za 18 do 30 mjeseci završila na japanskom tržištu.

---

---

image

Kružne udice su se pokazale najprikladnije za puštanje

Ilustracija/Shutterstock
---

---

image

Leon Grubišić uzima uzorke leđne peraje

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Igor Maleš na natjecanju u Rogoznici

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranska ne postoji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => jadranska ne postoji 2 0 8268 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-23 09:27:22 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Tanja Giovanelli [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-02 08:20:57 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-10-02 08:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 99 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/23\/23172830.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/23\/23169366.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/23\/23169368.png","\/images\/slike\/2022\/08\/23\/23169370.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/23\/10761311.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/23\/23169562.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/23\/22462554.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/23\/22420390.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/23\/23172828.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/23\/23231218.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","","","","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Ilustracija\/Shutterstock","Ilustracija\/Shutterstock","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Manje tune imaju meso s manje te\u0161kih metala<\/p>","

Li\u010dinka tune<\/p>","

Presjek prve le\u0111ne \u0161ip\u010dice trogodi\u0161nje ribe te\u0161ke 19 kilograma<\/p>","

Sadr\u017eaj \u017eeluca male tune<\/p>","

Leon Grubi\u0161i\u0107 uzima uzorke le\u0111ne peraje<\/p>","

Tanja \u0160egvi\u0107 Bubi\u0107<\/p>","

Tuna se u kavezu uspje\u0161no mrijesti<\/p>","

Kru\u017ene udice su se pokazale najprikladnije za pu\u0161tanje<\/p>","

Gladna zvijerka spu\u0161ta se po hranu i na morsko dno<\/p>","

Igor Male\u0161 na natjecanju u Rogoznici<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278","hd_23172830_1920.jpg":"1920x1080","k_23172830_1280.jpg":"1280x1280","k_23172830_1024.jpg":"1024x1024","k_23172830_640.jpg":"640x640","k_23172830_480.jpg":"480x480","k_23172830_340.jpg":"340x340","k_23172830_220.jpg":"220x220","o_23172830_1280.jpg":"1280x852","o_23172830_1024.jpg":"1024x681","o_23172830_640.jpg":"640x426","o_23172830_480.jpg":"480x319","o_23172830_340.jpg":"340x226","o_23172830_220.jpg":"220x146","h_23172830_1280.jpg":"1280x854","h_23172830_1024.jpg":"1024x683","h_23172830_640.jpg":"640x427","h_23172830_480.jpg":"480x320","h_23172830_340.jpg":"340x227","h_23172830_220.jpg":"220x147","pp_23172830_1280.jpg":"1280x1628","pp_23172830_1024.jpg":"1024x1303","pp_23172830_640.jpg":"640x814","pp_23172830_480.jpg":"480x611","pp_23172830_340.jpg":"340x432","pp_23172830_220.jpg":"220x280"},{"size0":"575x671","hd_23169366_1920.jpg":"1920x1080","k_23169366_1280.jpg":"1280x1280","k_23169366_1024.jpg":"1024x1024","k_23169366_640.jpg":"640x640","k_23169366_480.jpg":"480x480","k_23169366_340.jpg":"340x340","k_23169366_220.jpg":"220x220","o_23169366_1280.jpg":"1280x1493","o_23169366_1024.jpg":"1024x1194","o_23169366_640.jpg":"640x746","o_23169366_480.jpg":"480x560","o_23169366_340.jpg":"340x396","o_23169366_220.jpg":"220x256","h_23169366_1280.jpg":"1280x854","h_23169366_1024.jpg":"1024x683","h_23169366_640.jpg":"640x427","h_23169366_480.jpg":"480x320","h_23169366_340.jpg":"340x227","h_23169366_220.jpg":"220x147","pp_23169366_1280.jpg":"1280x1628","pp_23169366_1024.jpg":"1024x1303","pp_23169366_640.jpg":"640x814","pp_23169366_480.jpg":"480x611","pp_23169366_340.jpg":"340x432","pp_23169366_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1141x885","hd_23169368_1920.png":"1920x1080","k_23169368_1280.png":"1280x1280","k_23169368_1024.png":"1024x1024","k_23169368_640.png":"640x640","k_23169368_480.png":"480x480","k_23169368_340.png":"340x340","k_23169368_220.png":"220x220","o_23169368_1280.png":"1280x992","o_23169368_1024.png":"1024x794","o_23169368_640.png":"640x496","o_23169368_480.png":"480x372","o_23169368_340.png":"340x263","o_23169368_220.png":"220x170","h_23169368_1280.png":"1280x854","h_23169368_1024.png":"1024x683","h_23169368_640.png":"640x427","h_23169368_480.png":"480x320","h_23169368_340.png":"340x227","h_23169368_220.png":"220x147","pp_23169368_1280.png":"1280x1628","pp_23169368_1024.png":"1024x1303","pp_23169368_640.png":"640x814","pp_23169368_480.png":"480x611","pp_23169368_340.png":"340x432","pp_23169368_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1767","hd_23169370_1920.jpg":"1920x1080","k_23169370_1280.jpg":"1280x1280","k_23169370_1024.jpg":"1024x1024","k_23169370_640.jpg":"640x640","k_23169370_480.jpg":"480x480","k_23169370_340.jpg":"340x340","k_23169370_220.jpg":"220x220","o_23169370_1280.jpg":"1280x1178","o_23169370_1024.jpg":"1024x942","o_23169370_640.jpg":"640x589","o_23169370_480.jpg":"480x441","o_23169370_340.jpg":"340x312","o_23169370_220.jpg":"220x202","h_23169370_1280.jpg":"1280x854","h_23169370_1024.jpg":"1024x683","h_23169370_640.jpg":"640x427","h_23169370_480.jpg":"480x320","h_23169370_340.jpg":"340x227","h_23169370_220.jpg":"220x147","pp_23169370_1280.jpg":"1280x1628","pp_23169370_1024.jpg":"1024x1303","pp_23169370_640.jpg":"640x814","pp_23169370_480.jpg":"480x611","pp_23169370_340.jpg":"340x432","pp_23169370_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1140","hd_10761311_1920.jpg":"1920x1080","k_10761311_1280.jpg":"1280x1280","k_10761311_1024.jpg":"1024x1024","k_10761311_640.jpg":"640x640","k_10761311_480.jpg":"480x480","k_10761311_340.jpg":"340x340","k_10761311_220.jpg":"220x220","o_10761311_1280.jpg":"1280x760","o_10761311_1024.jpg":"1024x608","o_10761311_640.jpg":"640x380","o_10761311_480.jpg":"480x285","o_10761311_340.jpg":"340x201","o_10761311_220.jpg":"220x130","h_10761311_1280.jpg":"1280x854","h_10761311_1024.jpg":"1024x683","h_10761311_640.jpg":"640x427","h_10761311_480.jpg":"480x320","h_10761311_340.jpg":"340x227","h_10761311_220.jpg":"220x147","pp_10761311_1280.jpg":"1280x1628","pp_10761311_1024.jpg":"1024x1303","pp_10761311_640.jpg":"640x814","pp_10761311_480.jpg":"480x611","pp_10761311_340.jpg":"340x432","pp_10761311_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1111","hd_23169562_1920.jpg":"1920x1080","k_23169562_1280.jpg":"1280x1280","k_23169562_1024.jpg":"1024x1024","k_23169562_640.jpg":"640x640","k_23169562_480.jpg":"480x480","k_23169562_340.jpg":"340x340","k_23169562_220.jpg":"220x220","o_23169562_1280.jpg":"1280x740","o_23169562_1024.jpg":"1024x592","o_23169562_640.jpg":"640x370","o_23169562_480.jpg":"480x277","o_23169562_340.jpg":"340x196","o_23169562_220.jpg":"220x127","h_23169562_1280.jpg":"1280x854","h_23169562_1024.jpg":"1024x683","h_23169562_640.jpg":"640x427","h_23169562_480.jpg":"480x320","h_23169562_340.jpg":"340x227","h_23169562_220.jpg":"220x147","pp_23169562_1280.jpg":"1280x1628","pp_23169562_1024.jpg":"1024x1303","pp_23169562_640.jpg":"640x814","pp_23169562_480.jpg":"480x611","pp_23169562_340.jpg":"340x432","pp_23169562_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_22462554_1920.jpg":"1920x1080","k_22462554_1280.jpg":"1280x1280","k_22462554_1024.jpg":"1024x1024","k_22462554_640.jpg":"640x640","k_22462554_480.jpg":"480x480","k_22462554_340.jpg":"340x340","k_22462554_220.jpg":"220x220","o_22462554_1280.jpg":"1280x960","o_22462554_1024.jpg":"1024x768","o_22462554_640.jpg":"640x480","o_22462554_480.jpg":"480x360","o_22462554_340.jpg":"340x255","o_22462554_220.jpg":"220x165","h_22462554_1280.jpg":"1280x854","h_22462554_1024.jpg":"1024x683","h_22462554_640.jpg":"640x427","h_22462554_480.jpg":"480x320","h_22462554_340.jpg":"340x227","h_22462554_220.jpg":"220x147","pp_22462554_1280.jpg":"1280x1628","pp_22462554_1024.jpg":"1024x1303","pp_22462554_640.jpg":"640x814","pp_22462554_480.jpg":"480x611","pp_22462554_340.jpg":"340x432","pp_22462554_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22420390_1920.jpg":"1920x1080","k_22420390_1280.jpg":"1280x1280","k_22420390_1024.jpg":"1024x1024","k_22420390_640.jpg":"640x640","k_22420390_480.jpg":"480x480","k_22420390_340.jpg":"340x340","k_22420390_220.jpg":"220x220","o_22420390_1280.jpg":"1280x853","o_22420390_1024.jpg":"1024x682","o_22420390_640.jpg":"640x426","o_22420390_480.jpg":"480x320","o_22420390_340.jpg":"340x226","o_22420390_220.jpg":"220x146","h_22420390_1280.jpg":"1280x854","h_22420390_1024.jpg":"1024x683","h_22420390_640.jpg":"640x427","h_22420390_480.jpg":"480x320","h_22420390_340.jpg":"340x227","h_22420390_220.jpg":"220x147","pp_22420390_1280.jpg":"1280x1628","pp_22420390_1024.jpg":"1024x1303","pp_22420390_640.jpg":"640x814","pp_22420390_480.jpg":"480x611","pp_22420390_340.jpg":"340x432","pp_22420390_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2869","hd_23172828_1920.jpg":"1920x1080","k_23172828_1280.jpg":"1280x1280","k_23172828_1024.jpg":"1024x1024","k_23172828_640.jpg":"640x640","k_23172828_480.jpg":"480x480","k_23172828_340.jpg":"340x340","k_23172828_220.jpg":"220x220","o_23172828_1280.jpg":"1280x1912","o_23172828_1024.jpg":"1024x1530","o_23172828_640.jpg":"640x956","o_23172828_480.jpg":"480x717","o_23172828_340.jpg":"340x508","o_23172828_220.jpg":"220x328","h_23172828_1280.jpg":"1280x854","h_23172828_1024.jpg":"1024x683","h_23172828_640.jpg":"640x427","h_23172828_480.jpg":"480x320","h_23172828_340.jpg":"340x227","h_23172828_220.jpg":"220x147","pp_23172828_1280.jpg":"1280x1628","pp_23172828_1024.jpg":"1024x1303","pp_23172828_640.jpg":"640x814","pp_23172828_480.jpg":"480x611","pp_23172828_340.jpg":"340x432","pp_23172828_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23231218_1920.jpg":"1920x1080","k_23231218_1280.jpg":"1280x1280","k_23231218_1024.jpg":"1024x1024","k_23231218_640.jpg":"640x640","k_23231218_480.jpg":"480x480","k_23231218_340.jpg":"340x340","k_23231218_220.jpg":"220x220","o_23231218_1280.jpg":"1280x960","o_23231218_1024.jpg":"1024x768","o_23231218_640.jpg":"640x480","o_23231218_480.jpg":"480x360","o_23231218_340.jpg":"340x255","o_23231218_220.jpg":"220x165","h_23231218_1280.jpg":"1280x854","h_23231218_1024.jpg":"1024x683","h_23231218_640.jpg":"640x427","h_23231218_480.jpg":"480x320","h_23231218_340.jpg":"340x227","h_23231218_220.jpg":"220x147","pp_23231218_1280.jpg":"1280x1628","pp_23231218_1024.jpg":"1024x1303","pp_23231218_640.jpg":"640x814","pp_23231218_480.jpg":"480x611","pp_23231218_340.jpg":"340x432","pp_23231218_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7545597 Threads: 5 Questions: 1543069968 Slow queries: 4696153 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111001282 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/tajni-zivot-tuna-splitski-znanstvenici-otkrivaju-zanimljive-detalje-o-ovoj-fascinantnoj-zivotinji-1229019 [printLink] => /om/ribolov/tajni-zivot-tuna-splitski-znanstvenici-otkrivaju-zanimljive-detalje-o-ovoj-fascinantnoj-zivotinji-1229019?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 339210 [name] => tuna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tuna [link] => /tag/tuna ) [1] => stdClass Object ( [id] => 140990 [name] => tunolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tunolov [link] => /tag/tunolov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 692692 [name] => tuna karakteristike [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-02 10:18:37 [main_article_id] => 0 [alias] => tuna-karakteristike [link] => /tag/tuna-karakteristike ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranska ne postoji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tajni život tuna: splitski znanstvenici otkrivaju zanimljive detalje o ovoj fascinantnoj životinji [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-15-15-32-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/23/23172830.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Manje tune imaju meso s manje teških metala

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/23/23172830.jpg [title] =>

Manje tune imaju meso s manje teških metala

Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/23/23169366.jpg [title] =>

Ličinka tune

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/23/23169368.png [title] =>

Presjek prve leđne šipčice trogodišnje ribe teške 19 kilograma

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/23/23169370.jpg [title] =>

Sadržaj želuca male tune

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/23/10761311.jpg [title] =>

Leon Grubišić uzima uzorke leđne peraje

Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/23/23169562.jpg [title] =>

Tanja Šegvić Bubić

Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/23/22462554.jpg [title] =>

Tuna se u kavezu uspješno mrijesti

Ilustracija/Shutterstock ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/23/22420390.jpg [title] =>

Kružne udice su se pokazale najprikladnije za puštanje

Ilustracija/Shutterstock ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/23/23172828.jpg [title] =>

Gladna zvijerka spušta se po hranu i na morsko dno

Božidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/23/23231218.jpg [title] =>

Igor Maleš na natjecanju u Rogoznici

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Znanje prosječnog Dalmatinca vezano za tune u pravilu se svodi na način pripreme ove mnogima omiljene među ribama. Neki će tako reći da je najbolja s gradela, dok je drugi više vole u pašticadi, a treći sirovu; bilo da je riječ o tartaru, carpaccio, ili u novije doba sushi i sashimi verzijama.

Rijetki će, pak, ovu raspravu proširiti na lov pa osim začina i priloga spominjati mreže i sondere, a entuzijasti i udice, no tek šačica znalaca među sobom dijeli prave sočne tajne o životu tuna u Jadranu.

Znatiželjni da o toj temi doznamo više, potražili smo informacije u Laboratoriju za akvakulturu splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo, gdje su nas dočekali Tanja Šegvić Bubić i Luka Žuvić, znanstvenici koji su, uz Leona Grubišića koji je za našeg posjeta bio službeno odsutan, među ostalim posvećeni upravo razotkrivanju specifičnosti tune s ciljem unapređenja uzgoja u održivu djelatnost.

- Tuna je kozmopolitna i radi transatlantske migracije – uvodno će naša domaćica.

- Čak i jadranska tuna? – zanimamo se.

- Nema jadranske tune – objašnjava.

- To će biti veliko razočaranje za naše sladokusce uvjerene da je jadranska tuna posebna delicija – nadovezujemo se.

Istočna verzija tune

- To je atlantska plavoperajna tuna, stanovnik istočnog dijela Atlantskog oceana, Mediterana i Crnog mora, pa samim time i Jadrana. Naime, postoji istočna i zapadna populacija tune; s time da se zapadna mrijesti u Meksičkom zaljevu, a istočna u Mediteranu. I obje rade transatlantske migracije; trofičke, odnosno radi ishrane, te zbog reprodukcije. I što je zanimljivo, iako se na svojim putovanjima susreću u hladnima vodama sjevernog Atlantika gdje se druže i love kril račiće bogate proteinima i visokonezasićenim masnim kiselinama; ne miješaju se, odnosno, ne stvaraju zajedničke potomke.

---

image

Tanja Šegvić Bubić

Božidar Vukičević/Cropix
---

- Želite reći da svaka jedinka iz Jadrana tako migrira?

- Tako je, hrane se sezonski pa tako i putuju. Jadran je prepoznat kao rastilište tuna, za mlađe razvojne stadije. Tuna može živjeti i do 40 godina, te uhvatiti masu i veću od 600 kg, a kod nas su najučestalije tune stare od jedne do tri, četiri godine. I upravo radi toga je jedino nama Međunarodna komisija za zaštitu tuna (ICCAT) dopustila da lovimo tunu već od 8 kg za potrebe uzgoja, dok ju ostale članice love tek kad dosegnu masu od 30 kg, odnosno kad uhvate prvu spolnu zrelost pa se računa da je sudjelovala u barem jednoj sezoni mrijesta – navodi ova znanstvenica, nudeći kontekst.

U svojim nastojanjima da dokuče specifičnosti životnog ciklusa tune ne bi li pomogli optimizirati postavke uzgoja temeljenog na ulovu i dohrani plavom ribom, znanstvenici iz ovog laboratorija sudjelovali su u mnogim međunarodnim istraživanjima pa su označavanjem i puštanjem većeg broja jedinki iz uzgajališta dobili uvid u sezonski obrazac njihovih trofičkih migracija.

---

image

Gladna zvijerka spušta se po hranu i na morsko dno

Božidar Vukičević/Cropix
---

- Pokazalo se da tijekom ljetnih mjeseci obitavaju u južnoj Jadranskoj kotlini, jer je tamo hladnije, a u jesenskom periodu migriraju u sjeverni Jadran. Tunama nije problem izići iz Jadrana, one mogu u nekoliko dana doplivati u Mediteran, što su također pokazali rezultati praćenja, jer razvijaju brzine i do 90 km/h budući da jedine među ribama vrše termoregulaciju. To im omogućava i da, u potrazi za hranom, zaranjaju duboko, u hladno more. No, s druge strane, tuna ne može spavati, jer joj struktura operkuluma to brani tako da cijelo vrijeme mora plivati, i stalno drži lagano otvorena usta kroz koje prodire more, oplahuje škrge i izlazi vanka. Ako se prestane kretati tuna se guši, ostaje bez kisika – napominje.

Malima račići, velikima lignjuni

Pored standardnih aktivnosti, u splitskom su Institutu nedavno pokrenuli i novo istraživanje s ciljem da otkriju više o prehrambenim navikama tuna.

Riječ je, kako doznajemo, o pilot-projektu s ciljem dobivanja uvida u ishranu tune ovisno o njezinoj starosti, i s obzirom na područje Jadrana.

---

image

Ličinka tune

------
image

Presjek prve leđne šipčice trogodišnje ribe teške 19 kilograma

------
image

Sadržaj želuca male tune

---

Luki Žuviću će to biti tema doktorske disertacije, pa o određivanju sadržaja želuca tune govori s velikim zanimanjem, ističući da se uočava jasna korelacija morfološki determiniranih vrsta plijena s vrstama prepoznatim molekularnim metodama.

- Zanimljivo je spomenuti preliminarne spoznaje, da male, juvenilne tune najčešće jedu račiće, za razliku od velikih adultnih tuna kojima su pretežni plijen riba i mekušci. Od riba su to, kao što je već poznato, uglavnom srdele i inćuni, ali mogu se naći i različite vrste šaruna. A primijetili smo i zanimljivu prilagodbu koja se veže na njezine vertikalne migracije koje mogu iznositi i 1000 metara, jer se ranije smatralo da se hrani samo u vodenom stupcu. Naime, obradom brojnih uzoraka sada imamo potvrdu da se tuna spušta na dno i tamo lovi neke pridnene vrste kao što su morska mačka bjelica, bežmek i škrpun. A od mekušaca je to uglavnom lignjun – navodi mladi znanstvenik, dodavši da je DNK barkodiranje sadržaja želuca neočekivano pokazalo i prisustvo jedne vrste želatinoznog makroplanktona, čiju ulogu i važnost u ishrani se nadaju dokučiti u nastavku istraživanja.

Osim na razumijevanje prehrane tuna, splitski znanstvenici najviše energije ulažu u istraživanja vezana za zaokruživanje ciklusa njezina uzgoja, pa su u nekoliko znanstvenih radova već opisali i dokazali kako se, suprotno ranijem vjerovanju, tune mrijeste u zatočeništvu tijekom uzgoja.

- Mrežama za ihtioplanktonom uzorkovali smo taj sitni plankton u kavezima za uzgoj tuna, i oko kaveza, te smo izolirali jaja koja po veličini odgovaraju jajima tuna, nakon čega smo molekularno utvrdili da je zaista o njima i riječ. Tako da smo dokazali da tijekom uzgoja tuna u uzgojnim kavezima "prolazi kroz pubertet" dosegne prvu spolnu zrelost i uspješno se mrijesti u rano ljeto, kada je reproduktivna sezona. Premda neki stigmatiziraju uzgoj tuna, kao uostalom i čitavu marikulturu zbog različitih utjecaja na okoliš, ovo istraživanje je dokazalo da višemjesečni uzgoj tuna pozitivno utječe na repopulaciju tuna. Naime, ta je riba u dobroj kondiciji, a jaja koja kao rezultat mrijesta odlaze u okoliš su bogata hranjivima koja omogućavaju bolje preživljavanje ličinki. Cilj nam je da se postavi trajni monitoring kako bi se kvantificirao točan udio mladih tuna koje izlaze iz uzgajališta. Težimo na tragu dosadašnjih saznanja osmisliti jedan složeniji projekt i nadamo potpori nacionalne zaklade, ili drugih mecena koji prepoznaju naš rad – navodi Šegvić Bubić.

---

image

Tuna se u kavezu uspješno mrijesti

Ilustracija/Shutterstock
---

Navikavanje na pelet

Prema njezinim riječima, najveći izazov pred znanstvenicima u području akvakulture danas je upravo uspostavljanje zaokruženog uzgojnog ciklusa kod tuna, kakav, primjerice, postoji kod komarči ili lubina.

- Akvakultura tune temeljena je na ulovu budući da zaokruženi uzgojni ciklus, odnosno uzgoj od oplođenog jaja do konzumne veličine jedinke i dalje ima niz poteškoća, te je ekonomski zahtjevan. Radi se o velikim maticama kojima treba puno prostora jer se stalno moraju gibati i zato je na njima jako teško raditi istraživanja, potrebni su veliki infrastrukturni zahvati u eksperimentalnim mrijestilištima, što je financijski nama nedostižno. Naime, uz uzgoj tune morali bismo paralelno imati i uspostavljen uzgoj račića koji idu kao prva hrana, zatim riba koje će dati jaja i ličinke za hranu kako tuna raste… U konačnici je se stoga, zbog racionalizacije troška, nadamo prebaciti na inertnu hranu, odnosno pelet koji za sada odbija, već ju hranimo srdelom, zbog čega ima poseban status na japanskom tržištu, gdje je iznimno cijene. Trenutno su svi uzgajivači u vrlo izazovnom razdoblju. Kilogram uzgojene tune više je vrijedio, primjerice 2007. godine, kada smo imali izlovnu kvotu od 150 tona; i kada je kilogram izvozne tune bio vrijedan 25 eura, u odnosu na trenutno stanje kada je cijena nešto iznad 10 eura po kilogramu izvezene tune. Izazove dijelimo s uzgajivačima i drugim dionicima procesa na način da je održivost uzgoja tuna u fokusu naših istraživanja, zaključuje Tanja Šegvić Bubić.

---

Manja tuna, manje otrova

– Nisam ekspert iz područja toksikologije, ali ono što mogu reći je da mi u Jadranu imamo uglavnom mladu tunu koja nije imala vremenski, migracijski i trofički potencijal da u sebi akumulira teške metale. Logično je da se nameće zaključak kako može biti rizičnije konzumirati tunu iz uvoza koja je kod ulova moguće imala masu veću od 100 kg i nepoznate trofičke migracije, nego tunu iz Jadrana - kazuje nam Tanja Šegvić Bubić odgovarajući na pitanje koliko živa i teški metali koje akumulira, tunu čine opasnom za zdravlje.

---

---

Kružne udice nanose najmanje štete

S obzirom na veliku međunarodnu vidljivost i popularnost Big game fishing natjecanja koja se organiziraju u Hrvatskoj, postavlja se pitanje kolika je "catch and release", odnosno ˝ulovi i pusti˝ metoda agresivna i koliko utječe na kvalitetu života puštene tune pa smo za mišljenje upitali i naše sugovornike.

- Pod pokroviteljstvom ICCAT-a, a u suradnji s tvrtkom Kali tuna provedeno je istraživanje koje je vodio kolega Grubišić, voditelj Laboratorija za akvakulturu, a gdje su se koristile četiri vrste udica različitih oblika, J-udice, circle hook (okrugle udice), circle hook bez jezičca, i natjecateljske udice. Rezultati istraživanja ukazuju na to da su te circle hook, odnosno kružne udice, puno bolje. J-hook bi prilikom hvatanja tuna otputovala čak do želuca tune, ili zapela za oko, odnosno za ždrijelo ili škrge te bi došlo do značajnog ranjavanja i ugibanja. Za razliku od kružne koja bi ostala zakačena za vilicu te bi nakon nekog vremena otpala, i tu je zabilježen visok postotak preživljavanja. Sad je već na razini Saveza za sportski ribolov na moru donesena odluka da se na svim natjecanjima koriste samo kružne udice – objašnjava Luka.

---

---

Većina ide u izvoz

Tek 90 tona od nešto više od 950 tona tune, koliko nam je kvotom dodijeljeno za ulov ove godine, završit će na stolovima diljem Hrvatske, ili Europe, dok najveći dio odlazi u uzgajališta, gdje ona upeterostručuje svoju masu, da bi za 18 do 30 mjeseci završila na japanskom tržištu.

---

---

image

Kružne udice su se pokazale najprikladnije za puštanje

Ilustracija/Shutterstock
---

---

image

Leon Grubišić uzima uzorke leđne peraje

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Igor Maleš na natjecanju u Rogoznici

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Ilustracija/Shutterstock Ilustracija/Shutterstock Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Manje tune imaju meso s manje teških metala


Ličinka tune


Presjek prve leđne šipčice trogodišnje ribe teške 19 kilograma


Sadržaj želuca male tune

Božidar Vukičević/Cropix

Leon Grubišić uzima uzorke leđne peraje

Božidar Vukičević/Cropix

Tanja Šegvić Bubić

Ilustracija/Shutterstock

Tuna se u kavezu uspješno mrijesti

Ilustracija/Shutterstock

Kružne udice su se pokazale najprikladnije za puštanje

Božidar Vukičević/Cropix

Gladna zvijerka spušta se po hranu i na morsko dno


Igor Maleš na natjecanju u Rogoznici

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/tajni-zivot-tuna-splitski-znanstvenici-otkrivaju-zanimljive-detalje-o-ovoj-fascinantnoj-zivotinji-1229019 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=99198cbd60447f7e6bb5c2580a7ea2677ec5dcdb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tajni+%C5%BEivot+tuna%3A+splitski+znanstvenici+otkrivaju+zanimljive+detalje+o+ovoj+fascinantnoj+%C5%BEivotinji&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Ftajni-zivot-tuna-splitski-znanstvenici-otkrivaju-zanimljive-detalje-o-ovoj-fascinantnoj-zivotinji-1229019 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Ftajni-zivot-tuna-splitski-znanstvenici-otkrivaju-zanimljive-detalje-o-ovoj-fascinantnoj-zivotinji-1229019 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranska ne postoji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

jadranska ne postojiTajni život tuna: splitski znanstvenici otkrivaju zanimljive detalje o ovoj fascinantnoj životinji

Piše Tanja Giovanelli
2. listopada 2022. - 10:18

Znanje prosječnog Dalmatinca vezano za tune u pravilu se svodi na način pripreme ove mnogima omiljene među ribama. Neki će tako reći da je najbolja s gradela, dok je drugi više vole u pašticadi, a treći sirovu; bilo da je riječ o tartaru, carpaccio, ili u novije doba sushi i sashimi verzijama.

Rijetki će, pak, ovu raspravu proširiti na lov pa osim začina i priloga spominjati mreže i sondere, a entuzijasti i udice, no tek šačica znalaca među sobom dijeli prave sočne tajne o životu tuna u Jadranu.

Znatiželjni da o toj temi doznamo više, potražili smo informacije u Laboratoriju za akvakulturu splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo, gdje su nas dočekali Tanja Šegvić Bubić i Luka Žuvić, znanstvenici koji su, uz Leona Grubišića koji je za našeg posjeta bio...

13. svibanj 2024 17:15