stdClass Object ( [id] => 1383845 [title] => Dobar kut i napeta struna čuvaju ulov: naš stručnjak objašnjava kako ispravno loviti štapom [alias] => dobar-kut-i-napeta-struna-cuvaju-ulov-nas-strucnjak-objasnjava-kako-ispravno-loviti-stapom [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Premda se rukovanje ribolovnim štapom, uostalom, kao i većina ostalih u ribolovu rutinskih stvari, smatra jednostavnim, mnogi ribolovci i nakon višegodišnjeg staža pokazuju različite propuste. Kod većine takvih ribolovaca ti su propusti zapravo banalne sitnice, no kod mnogih postoje ozbiljni nedostaci i pogreške koje, osim što ribolov mogu jako zakomplicirati, mogu rezultirati i gubitkom lovine. Kad je u pitanju nekakav manji špar ili gira, tada to možda i nije tako ozbiljna stvar, no kada je u pitanju kapitalna podlanica, tada je to nešto sasvim drugo.

SAMO PRVA LEKCIJA

Prije nekog vremena sasvim sam slučajno naišao na ribolovca koji je izvlačio krupniju ribu. Imao je sasvim pristojnu opremu – surf štap, surf rolu i najlon, na prvu procjenu 0,45 milimetara. Ono što me je privuklo i zaustavilo nije bila riba, ni želja da vidim ulov, koliko način na koji je taj ribolovac izvlačio lovinu. Iako bi povremeno podigao štap tako da se moglo jasno vidjeti da riba nije mala, većinu je vremena lovinu izvlačio tako što je štap vrhom bio okrenut prema moru, točnije poravnat sa strunom. Na taj je način rola podnosila ogromno opterećenje, dok je svaki udarac ribe bio u tvrdo. Naravno, kočnica role cijelo je vrijeme bila pritegnuta do maksimuma. No, to je bio tek dio mojeg iznenađenja jer kad je ribu privukao na desetak metara od obale, spustio je donji dio štapa na rivu te je, pužući prema vrhu, rukama uhvatio strunu te podlanicu od nekih tri kilograma na ruke izvukao na rivu.

Zadovoljan, pogledao je u mene i promrsio kako mora nabaviti kraći štap, jer je s ovim dugačkim jako komplicirano doći do tunje i da mu puno ribe padne dok se on rukama dočepa vrha i strune. A kada sam ga upitao zašto onda ne lovi iz ruke, rekao je da se iz ruke ne može tako daleko dobaciti kao pomoću štapa. Zadovoljni ribolovac zasigurno nije bio na svim predavanjima pa je zato, očito, savladao samo prve lekcije.

DOMET ZABAČAJA

Zabačaj štapom je jednostavan, što će vam reći svaki ribolovac kojem postavite takvo pitanje. Ipak, neki se ribolovci uspješno dobace i preko 150 metara, dok drugi jedva dosegnu tridesetak. Istina, dobar dio tog uspjeha ovisi o kvalitetnoj opremi, no kada je u pitanju izbačaj i domet, tehnika je ipak prioritetna.

---

image

U zabačaju je potrebno znati iskoristiti potencijal pribora

---

Svaki štap ima svoje dosege preko kojih se ne može. No, ono što se može to je izvlačenje maksimuma iz potencijala koji određeni štap ima i može dati. Najčešće je zabačaj onaj klasični, poznat kao zabačaj preko glave. No, prije nego što se uopće dođe u situaciju da se štap podigne, rukama ga treba pravilno prihvatiti. Premda će sada mnogi reći da je suvišno uopće govoriti o tome, iznenađuje koliko ribolovaca pogrešno prihvaća štap i kakve su sve varijacije na temu moguće.

Jedini ispravan način prihvata je onaj u kojem se desnom rukom obuhvaća rukohvat tako da se stopa role nađe između trećeg i četvrtog prsta. Naravno, kod ljevorukih ribolovaca to se radi lijevom rukom. Okretanjem ručice role, rotor se dovodi u položaj u kojem je roller najbliže štapu, nakon čega se kažiprstom ruke prihvaća struna neposredno iznad role te se otvara preklopna opruga.

---

image

Ispravan hvat, između ostaloga, pruža i osjećaj sigurnosti

---

Suprotnom se rukom štap prihvaća za donji dio te se tek sada može podići vrhom iza i iznad glave. Držeći štap pod kutom od nekih 45 stupnjeva, zamahuje se naglim pokretom prema naprijed i, kad se štap nađe ispred ribolovca, opet na nekih 45 stupnjeva, otpušta se struna koju se pridržavalo kažiprstom. Postoji cijeli niz tehnika kojima se pribor može izbaciti, ali princip je kod svih tih tehnika zapravo isti. Bez obzira na to njihali otežanje, postavljali ga na podlogu iza sebe ili ga ljuljali ispred sebe, uvijek se na maksimumu kinetičke energije, kada se štap ponaša kao napeta opruga koja izbacuje projektil, prst koji drži strunu odmiče te se struna otpušta.

NAPETA KONTRA

Uz malo prakse lako je steći osjećaj pravog trenutka za otpuštanje strune, čime se uz pravilne predradnje lako može izvući maksimum iz opreme. Naravno, kod surf izbačaja taj će domet biti preko sto metara, dok će kod nekog ultra light spinninga biti možda desetak metara, no i jedno i drugo trebali bi biti maksimumi koji se mogu postići korištenim priborom. Nakon uspješnog zabačaja slijedi uspješno odlaganje pribora, čekanje, držanje, povlačenje varalice ili pak nešto drugo što je u skladu s tehnikom koja se prakticira, a nakon čega, prije ili kasnije, slijedi nekakva kontra i kačenje. I upravo u ovom trenutku može doći – a nažalost, često i dolazi – do kobne pogreške koja je jednim dijelom posljedica pretjerane emocionalne napetosti, a drugim neiskustva.

---

image

Paralelno s površinom mora...

---

Naime, kad se struna tvrdo zategne, potrebno je zadržati tu napetost, te na taj način potvrditi kačenje ribe i odvojiti je od podloge. Ne smije se dopustiti zavlačenje ribe u procijep, čime se gubi lovina i dobija zadjev, kao što se ne smije dopustiti da se struna opusti. Naime, kad je na udici krupnija podlanica, udica često uopće ne bude zabijena u tkivo, nego samo lagano zakačena između pločastih zubi, što znači da svako opuštanje strune može dovesti do ispadanja udice iz usta ribe i njezin gubitak.

Nakon prihvata štapa i kontriranja, počinje se s namotavanjem strune, pri čemu se štap drži pod kutom od 70 stupnjeva u odnosu na površinu mora. Takav kut omogućuje maksimalnu iskoristivost elastičnog potencijala koji štap može dati te u skladu s tim optimum u zamaranju lovine. Naravno, kada se lovina dovuče u blizinu obale, nastupaju malo drukčija pravila.

KUT PRIHVATA

Ovisno o korištenoj opremi i veličini lovine koja se našla na udici, postupci prihvata su različiti. Riba se izvlači na način da se struna namota toliko da između vrha štapa i lovine ostane udaljenost nešto manja od dužine štapa. Riba se privlači što je moguće bliže obali te se, zadržavajući kut štapa pod kojim se riba izvlačila, izvlači iz mora na obalu. Kod sitnije lovine i grubljeg pribora, lovina se može izvući i na prsa.

---

image

Kut od 75 stupnjeva u ovoj situaciji znači maksimum elastičnosti

---

Kod pojedinih štapova, kakav je primjerice bolognese, izvlačenje ribe na prsa, čak i kad je u pitanju sasvim mala riba, može rezultirati pucanjem vršnog segmenta. Nasuprot tome, izvlačenjem ribe na prsa s grubljom opremom, poput surferskog kompleta, riskiramo pucanje strune ako je riba veća jer će štap u jednom trenutku svakako dospjeti u poziciju u kojoj neće moći pružati elastičnu potporu i kada će sav teret lovine ostati na linearnoj nosivosti strune.

Upravo se stoga krupnija riba prihvaća podmetačem koji mora biti dug barem koliko je dug i štap kojim se služimo. Ako se lovi u paru, tada podmetač može biti i kraći, pri čemu je jako važno da se riba navuče u podmetač, a ne, kao što mnogi rade, riba podmetačem lovi, što često rezultira bijegom u zadnjem trenu.

Da bismo ispravno ocijenili kako izvlačiti ribu, na bok ili na prsa, potrebno je dobro poznavanje opreme, a što se najlakše može ocijeniti zatezanjem strune uz istodobno mijenjanje kuta nagiba štapa. Naravno, pravodobno podešena kočnica uvelike može pomoći u čuvanju opreme i lovine.

ZAVRŠNE ODREDBE

U lovu iz barke vrijede manje-više ista pravila, s tim da se u izvlačenju lovine štap ne drži pod 70 stupnjeva, nego od 45 do 0 stupnjeva, odnosno do linije paralelne s površinom mora kako bi se postigao optimum pružnog efekta. Taj je kut, pogotovo kod prihvata krupnije lovine, potrebno zadržati do trenutka kačenja kukom ili prihvata podmetačem. Kut od 70 stupnjeva je u lovu iz barke potreban samo kod izvlačenje lovine ulovljene panulom, kada se lovina nalazi dalje od barke, poput klasičnog lova s obale.

---

image

Uz dobar hvat poluga može biti moćna

---

I za kraj, još samo dva važna detalja. U završnim centimetrima izvlačenja treba paziti da se spojni zogulin ne zabije u vršni provodnik ili, još gore, da ne dođe do prenamatanja, čiji rezultat može biti slomljeni vrh, što je uz moguć gubitak lovine svakako potpuno neželjeni događaj.

A kad se riba nađe na suhom, najprije odložite štap na sigurno, pa tek onda priđite ribi. Panično odbacivanje opreme radi hvatanja već ulovljene ribe na suhom najčešće rezultira ozbiljno oštećenom opremom, čiji popravak, ako je uopće moguć, u pravilu vrijednošću nadmašuje vrijednost ulova.

---

image

Čemu riskirati?

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ribolov štapom za većinu je ribolovaca puka rutina, no mnogi od njih čak i nakon višegodišnjeg staža u toj tehnici pokazuju ozbiljne propuste i pogreške. Zbog toga se ribolov može jako zakomplicirati, a ponekad rezultirat zna biti i gubitak lovine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => škola ribolova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Ribolov štapom za većinu je ribolovaca puka rutina, no mnogi od njih čak i nakon višegodišnjeg staža u toj tehnici pokazuju ozbiljne propuste i pogreške. Zbog toga se ribolov može jako zakomplicirati, a ponekad rezultirat zna biti i gubitak lovine škola ribolova 2 0 8192 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-26 07:10:48 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Luka MOROŽIN/Max Fishing [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-28 11:01:55 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2024-04-26 07:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Ribolov štapom za većinu je ribolovaca puka rutina, no mnogi od njih čak i nakon višegodišnjeg staža u toj tehnici pokazuju ozbiljne propuste i pogreške. Zbog toga se ribolov može jako zakomplicirati, a ponekad rezultirat zna biti i gubitak lovine [metadata] => robots= author= title=Dobar kut i napeta struna čuvaju ulov: naš stručnjak objašnjava kako ispravno loviti štapom page_title=Dobar kut i napeta struna čuvaju ulov: naš stručnjak objašnjava kako ispravno loviti štapom [metakey] => škola ribolova, ribolov štapom, ribolovni štap, kako koristiti štap za ribolov, savjeti stručnjaka, greške u lovu sa štapom [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/26\/27010086.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/7351108.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/7351107.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/7351106.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/7351105.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/7351104.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/7351137.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/7351136.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/7351135.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/7351134.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/7351133.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/7351132.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/7351131.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/7351156.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/7351154.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/7351152.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u0160tap se ovako dr\u017ei<\/p>","

Prihvat ribe na prsa mogu\u0107 je i ispravan samo s manjim ulovima<\/p>","

Kriti\u010dna situacija, ali ne za ribu, nego za vrh \u0161tapa<\/p>","

Paralelno s povr\u0161inom mora...<\/p>","

U ribolovu iz barke \u0161tap mo\u017ee amortizirati sve grubosti<\/p>","

Uz ovakvo dr\u017eanje role te\u017ee se rukuje priborom<\/p>","

U zaba\u010daju je potrebno znati iskoristiti potencijal pribora<\/p>","

Kut od 75 stupnjeva u ovoj situaciji zna\u010di maksimum elasti\u010dnosti<\/p>","

S osjetljivim priborom i krupnijom lovinom uvijek se koristi podmeta\u010d<\/p>","

Spinneri <\/em>\u010desto dr\u017ee \u0161tap tako da su im prva tri prsta iznad stope role<\/p>","

Uz dobar hvat poluga mo\u017ee biti mo\u0107na<\/p>","

Ovakve je ulove nerazumno dizati bez podmeta\u010da<\/p>","

\u010cemu riskirati?<\/p>","

Uz ovakav hvat, \u0161tap se lako okre\u0107e oko osi<\/p>","

Ispravan hvat, izme\u0111u ostaloga, pru\u017ea i osje\u0107aj sigurnosti<\/p>","

Ispravan kut omogu\u0107uje savr\u0161enu detekciju griza<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"790x484","hd_27010086_1920.jpg":"1920x1080","k_27010086_1280.jpg":"1280x1280","k_27010086_1024.jpg":"1024x1024","k_27010086_640.jpg":"640x640","k_27010086_480.jpg":"480x480","k_27010086_340.jpg":"340x340","k_27010086_220.jpg":"220x220","o_27010086_1280.jpg":"1280x784","o_27010086_1024.jpg":"1024x627","o_27010086_640.jpg":"640x392","o_27010086_480.jpg":"480x294","o_27010086_340.jpg":"340x208","o_27010086_220.jpg":"220x134","h_27010086_1280.jpg":"1280x854","h_27010086_1024.jpg":"1024x683","h_27010086_640.jpg":"640x427","h_27010086_480.jpg":"480x320","h_27010086_340.jpg":"340x227","h_27010086_220.jpg":"220x147","pp_27010086_1280.jpg":"1280x1628","pp_27010086_1024.jpg":"1024x1303","pp_27010086_640.jpg":"640x814","pp_27010086_480.jpg":"480x611","pp_27010086_340.jpg":"340x432","pp_27010086_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7351108_1920.jpg":"1920x1080","k_7351108_1280.jpg":"1280x1280","k_7351108_1024.jpg":"1024x1024","k_7351108_640.jpg":"640x640","k_7351108_480.jpg":"480x480","k_7351108_340.jpg":"340x340","k_7351108_220.jpg":"220x220","o_7351108_1280.jpg":"1280x960","o_7351108_1024.jpg":"1024x768","o_7351108_640.jpg":"640x480","o_7351108_480.jpg":"480x360","o_7351108_340.jpg":"340x255","o_7351108_220.jpg":"220x165","h_7351108_1280.jpg":"1280x854","h_7351108_1024.jpg":"1024x683","h_7351108_640.jpg":"640x427","h_7351108_480.jpg":"480x320","h_7351108_340.jpg":"340x227","h_7351108_220.jpg":"220x147","pp_7351108_1280.jpg":"1280x1628","pp_7351108_1024.jpg":"1024x1303","pp_7351108_640.jpg":"640x814","pp_7351108_480.jpg":"480x611","pp_7351108_340.jpg":"340x432","pp_7351108_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_7351107_1920.jpg":"1920x1080","k_7351107_1280.jpg":"1280x1280","k_7351107_1024.jpg":"1024x1024","k_7351107_640.jpg":"640x640","k_7351107_480.jpg":"480x480","k_7351107_340.jpg":"340x340","k_7351107_220.jpg":"220x220","o_7351107_1280.jpg":"1280x853","o_7351107_1024.jpg":"1024x682","o_7351107_640.jpg":"640x426","o_7351107_480.jpg":"480x320","o_7351107_340.jpg":"340x226","o_7351107_220.jpg":"220x146","h_7351107_1280.jpg":"1280x854","h_7351107_1024.jpg":"1024x683","h_7351107_640.jpg":"640x427","h_7351107_480.jpg":"480x320","h_7351107_340.jpg":"340x227","h_7351107_220.jpg":"220x147","pp_7351107_1280.jpg":"1280x1628","pp_7351107_1024.jpg":"1024x1303","pp_7351107_640.jpg":"640x814","pp_7351107_480.jpg":"480x611","pp_7351107_340.jpg":"340x432","pp_7351107_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7351106_1920.jpg":"1920x1080","k_7351106_1280.jpg":"1280x1280","k_7351106_1024.jpg":"1024x1024","k_7351106_640.jpg":"640x640","k_7351106_480.jpg":"480x480","k_7351106_340.jpg":"340x340","k_7351106_220.jpg":"220x220","o_7351106_1280.jpg":"1280x960","o_7351106_1024.jpg":"1024x768","o_7351106_640.jpg":"640x480","o_7351106_480.jpg":"480x360","o_7351106_340.jpg":"340x255","o_7351106_220.jpg":"220x165","h_7351106_1280.jpg":"1280x854","h_7351106_1024.jpg":"1024x683","h_7351106_640.jpg":"640x427","h_7351106_480.jpg":"480x320","h_7351106_340.jpg":"340x227","h_7351106_220.jpg":"220x147","pp_7351106_1280.jpg":"1280x1628","pp_7351106_1024.jpg":"1024x1303","pp_7351106_640.jpg":"640x814","pp_7351106_480.jpg":"480x611","pp_7351106_340.jpg":"340x432","pp_7351106_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7351105_1920.jpg":"1920x1080","k_7351105_1280.jpg":"1280x1280","k_7351105_1024.jpg":"1024x1024","k_7351105_640.jpg":"640x640","k_7351105_480.jpg":"480x480","k_7351105_340.jpg":"340x340","k_7351105_220.jpg":"220x220","o_7351105_1280.jpg":"1280x960","o_7351105_1024.jpg":"1024x768","o_7351105_640.jpg":"640x480","o_7351105_480.jpg":"480x360","o_7351105_340.jpg":"340x255","o_7351105_220.jpg":"220x165","h_7351105_1280.jpg":"1280x854","h_7351105_1024.jpg":"1024x683","h_7351105_640.jpg":"640x427","h_7351105_480.jpg":"480x320","h_7351105_340.jpg":"340x227","h_7351105_220.jpg":"220x147","pp_7351105_1280.jpg":"1280x1628","pp_7351105_1024.jpg":"1024x1303","pp_7351105_640.jpg":"640x814","pp_7351105_480.jpg":"480x611","pp_7351105_340.jpg":"340x432","pp_7351105_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7351104_1920.jpg":"1920x1080","k_7351104_1280.jpg":"1280x1280","k_7351104_1024.jpg":"1024x1024","k_7351104_640.jpg":"640x640","k_7351104_480.jpg":"480x480","k_7351104_340.jpg":"340x340","k_7351104_220.jpg":"220x220","o_7351104_1280.jpg":"1280x960","o_7351104_1024.jpg":"1024x768","o_7351104_640.jpg":"640x480","o_7351104_480.jpg":"480x360","o_7351104_340.jpg":"340x255","o_7351104_220.jpg":"220x165","h_7351104_1280.jpg":"1280x854","h_7351104_1024.jpg":"1024x683","h_7351104_640.jpg":"640x427","h_7351104_480.jpg":"480x320","h_7351104_340.jpg":"340x227","h_7351104_220.jpg":"220x147","pp_7351104_1280.jpg":"1280x1628","pp_7351104_1024.jpg":"1024x1303","pp_7351104_640.jpg":"640x814","pp_7351104_480.jpg":"480x611","pp_7351104_340.jpg":"340x432","pp_7351104_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7351137_1920.jpg":"1920x1080","k_7351137_1280.jpg":"1280x1280","k_7351137_1024.jpg":"1024x1024","k_7351137_640.jpg":"640x640","k_7351137_480.jpg":"480x480","k_7351137_340.jpg":"340x340","k_7351137_220.jpg":"220x220","o_7351137_1280.jpg":"1280x960","o_7351137_1024.jpg":"1024x768","o_7351137_640.jpg":"640x480","o_7351137_480.jpg":"480x360","o_7351137_340.jpg":"340x255","o_7351137_220.jpg":"220x165","h_7351137_1280.jpg":"1280x854","h_7351137_1024.jpg":"1024x683","h_7351137_640.jpg":"640x427","h_7351137_480.jpg":"480x320","h_7351137_340.jpg":"340x227","h_7351137_220.jpg":"220x147","pp_7351137_1280.jpg":"1280x1628","pp_7351137_1024.jpg":"1024x1303","pp_7351137_640.jpg":"640x814","pp_7351137_480.jpg":"480x611","pp_7351137_340.jpg":"340x432","pp_7351137_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7351136_1920.jpg":"1920x1080","k_7351136_1280.jpg":"1280x1280","k_7351136_1024.jpg":"1024x1024","k_7351136_640.jpg":"640x640","k_7351136_480.jpg":"480x480","k_7351136_340.jpg":"340x340","k_7351136_220.jpg":"220x220","o_7351136_1280.jpg":"1280x960","o_7351136_1024.jpg":"1024x768","o_7351136_640.jpg":"640x480","o_7351136_480.jpg":"480x360","o_7351136_340.jpg":"340x255","o_7351136_220.jpg":"220x165","h_7351136_1280.jpg":"1280x854","h_7351136_1024.jpg":"1024x683","h_7351136_640.jpg":"640x427","h_7351136_480.jpg":"480x320","h_7351136_340.jpg":"340x227","h_7351136_220.jpg":"220x147","pp_7351136_1280.jpg":"1280x1628","pp_7351136_1024.jpg":"1024x1303","pp_7351136_640.jpg":"640x814","pp_7351136_480.jpg":"480x611","pp_7351136_340.jpg":"340x432","pp_7351136_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7351135_1920.jpg":"1920x1080","k_7351135_1280.jpg":"1280x1280","k_7351135_1024.jpg":"1024x1024","k_7351135_640.jpg":"640x640","k_7351135_480.jpg":"480x480","k_7351135_340.jpg":"340x340","k_7351135_220.jpg":"220x220","o_7351135_1280.jpg":"1280x960","o_7351135_1024.jpg":"1024x768","o_7351135_640.jpg":"640x480","o_7351135_480.jpg":"480x360","o_7351135_340.jpg":"340x255","o_7351135_220.jpg":"220x165","h_7351135_1280.jpg":"1280x854","h_7351135_1024.jpg":"1024x683","h_7351135_640.jpg":"640x427","h_7351135_480.jpg":"480x320","h_7351135_340.jpg":"340x227","h_7351135_220.jpg":"220x147","pp_7351135_1280.jpg":"1280x1628","pp_7351135_1024.jpg":"1024x1303","pp_7351135_640.jpg":"640x814","pp_7351135_480.jpg":"480x611","pp_7351135_340.jpg":"340x432","pp_7351135_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_7351134_1920.jpg":"1920x1080","k_7351134_1280.jpg":"1280x1280","k_7351134_1024.jpg":"1024x1024","k_7351134_640.jpg":"640x640","k_7351134_480.jpg":"480x480","k_7351134_340.jpg":"340x340","k_7351134_220.jpg":"220x220","o_7351134_1280.jpg":"1280x1706","o_7351134_1024.jpg":"1024x1365","o_7351134_640.jpg":"640x853","o_7351134_480.jpg":"480x640","o_7351134_340.jpg":"340x453","o_7351134_220.jpg":"220x293","h_7351134_1280.jpg":"1280x854","h_7351134_1024.jpg":"1024x683","h_7351134_640.jpg":"640x427","h_7351134_480.jpg":"480x320","h_7351134_340.jpg":"340x227","h_7351134_220.jpg":"220x147","pp_7351134_1280.jpg":"1280x1628","pp_7351134_1024.jpg":"1024x1303","pp_7351134_640.jpg":"640x814","pp_7351134_480.jpg":"480x611","pp_7351134_340.jpg":"340x432","pp_7351134_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_7351133_1920.jpg":"1920x1080","k_7351133_1280.jpg":"1280x1280","k_7351133_1024.jpg":"1024x1024","k_7351133_640.jpg":"640x640","k_7351133_480.jpg":"480x480","k_7351133_340.jpg":"340x340","k_7351133_220.jpg":"220x220","o_7351133_1280.jpg":"1280x1706","o_7351133_1024.jpg":"1024x1365","o_7351133_640.jpg":"640x853","o_7351133_480.jpg":"480x640","o_7351133_340.jpg":"340x453","o_7351133_220.jpg":"220x293","h_7351133_1280.jpg":"1280x854","h_7351133_1024.jpg":"1024x683","h_7351133_640.jpg":"640x427","h_7351133_480.jpg":"480x320","h_7351133_340.jpg":"340x227","h_7351133_220.jpg":"220x147","pp_7351133_1280.jpg":"1280x1628","pp_7351133_1024.jpg":"1024x1303","pp_7351133_640.jpg":"640x814","pp_7351133_480.jpg":"480x611","pp_7351133_340.jpg":"340x432","pp_7351133_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_7351132_1920.jpg":"1920x1080","k_7351132_1280.jpg":"1280x1280","k_7351132_1024.jpg":"1024x1024","k_7351132_640.jpg":"640x640","k_7351132_480.jpg":"480x480","k_7351132_340.jpg":"340x340","k_7351132_220.jpg":"220x220","o_7351132_1280.jpg":"1280x853","o_7351132_1024.jpg":"1024x682","o_7351132_640.jpg":"640x426","o_7351132_480.jpg":"480x320","o_7351132_340.jpg":"340x226","o_7351132_220.jpg":"220x146","h_7351132_1280.jpg":"1280x854","h_7351132_1024.jpg":"1024x683","h_7351132_640.jpg":"640x427","h_7351132_480.jpg":"480x320","h_7351132_340.jpg":"340x227","h_7351132_220.jpg":"220x147","pp_7351132_1280.jpg":"1280x1628","pp_7351132_1024.jpg":"1024x1303","pp_7351132_640.jpg":"640x814","pp_7351132_480.jpg":"480x611","pp_7351132_340.jpg":"340x432","pp_7351132_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7351131_1920.jpg":"1920x1080","k_7351131_1280.jpg":"1280x1280","k_7351131_1024.jpg":"1024x1024","k_7351131_640.jpg":"640x640","k_7351131_480.jpg":"480x480","k_7351131_340.jpg":"340x340","k_7351131_220.jpg":"220x220","o_7351131_1280.jpg":"1280x960","o_7351131_1024.jpg":"1024x768","o_7351131_640.jpg":"640x480","o_7351131_480.jpg":"480x360","o_7351131_340.jpg":"340x255","o_7351131_220.jpg":"220x165","h_7351131_1280.jpg":"1280x854","h_7351131_1024.jpg":"1024x683","h_7351131_640.jpg":"640x427","h_7351131_480.jpg":"480x320","h_7351131_340.jpg":"340x227","h_7351131_220.jpg":"220x147","pp_7351131_1280.jpg":"1280x1628","pp_7351131_1024.jpg":"1024x1303","pp_7351131_640.jpg":"640x814","pp_7351131_480.jpg":"480x611","pp_7351131_340.jpg":"340x432","pp_7351131_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_7351156_1920.jpg":"1920x1080","k_7351156_1280.jpg":"1280x1280","k_7351156_1024.jpg":"1024x1024","k_7351156_640.jpg":"640x640","k_7351156_480.jpg":"480x480","k_7351156_340.jpg":"340x340","k_7351156_220.jpg":"220x220","o_7351156_1280.jpg":"1280x853","o_7351156_1024.jpg":"1024x682","o_7351156_640.jpg":"640x426","o_7351156_480.jpg":"480x320","o_7351156_340.jpg":"340x226","o_7351156_220.jpg":"220x146","h_7351156_1280.jpg":"1280x854","h_7351156_1024.jpg":"1024x683","h_7351156_640.jpg":"640x427","h_7351156_480.jpg":"480x320","h_7351156_340.jpg":"340x227","h_7351156_220.jpg":"220x147","pp_7351156_1280.jpg":"1280x1628","pp_7351156_1024.jpg":"1024x1303","pp_7351156_640.jpg":"640x814","pp_7351156_480.jpg":"480x611","pp_7351156_340.jpg":"340x432","pp_7351156_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7351154_1920.jpg":"1920x1080","k_7351154_1280.jpg":"1280x1280","k_7351154_1024.jpg":"1024x1024","k_7351154_640.jpg":"640x640","k_7351154_480.jpg":"480x480","k_7351154_340.jpg":"340x340","k_7351154_220.jpg":"220x220","o_7351154_1280.jpg":"1280x960","o_7351154_1024.jpg":"1024x768","o_7351154_640.jpg":"640x480","o_7351154_480.jpg":"480x360","o_7351154_340.jpg":"340x255","o_7351154_220.jpg":"220x165","h_7351154_1280.jpg":"1280x854","h_7351154_1024.jpg":"1024x683","h_7351154_640.jpg":"640x427","h_7351154_480.jpg":"480x320","h_7351154_340.jpg":"340x227","h_7351154_220.jpg":"220x147","pp_7351154_1280.jpg":"1280x1628","pp_7351154_1024.jpg":"1024x1303","pp_7351154_640.jpg":"640x814","pp_7351154_480.jpg":"480x611","pp_7351154_340.jpg":"340x432","pp_7351154_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7351152_1920.jpg":"1920x1080","k_7351152_1280.jpg":"1280x1280","k_7351152_1024.jpg":"1024x1024","k_7351152_640.jpg":"640x640","k_7351152_480.jpg":"480x480","k_7351152_340.jpg":"340x340","k_7351152_220.jpg":"220x220","o_7351152_1280.jpg":"1280x960","o_7351152_1024.jpg":"1024x768","o_7351152_640.jpg":"640x480","o_7351152_480.jpg":"480x360","o_7351152_340.jpg":"340x255","o_7351152_220.jpg":"220x165","h_7351152_1280.jpg":"1280x854","h_7351152_1024.jpg":"1024x683","h_7351152_640.jpg":"640x427","h_7351152_480.jpg":"480x320","h_7351152_340.jpg":"340x227","h_7351152_220.jpg":"220x147","pp_7351152_1280.jpg":"1280x1628","pp_7351152_1024.jpg":"1024x1303","pp_7351152_640.jpg":"640x814","pp_7351152_480.jpg":"480x611","pp_7351152_340.jpg":"340x432","pp_7351152_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7419921 Threads: 2 Questions: 1597214169 Slow queries: 4740989 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110450999 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/dobar-kut-i-napeta-struna-cuvaju-ulov-nas-strucnjak-objasnjava-kako-ispravno-loviti-stapom-1383845 [printLink] => /om/ribolov/dobar-kut-i-napeta-struna-cuvaju-ulov-nas-strucnjak-objasnjava-kako-ispravno-loviti-stapom-1383845?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 741130 [name] => škola ribolova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-20 10:34:31 [main_article_id] => 0 [alias] => skola-ribolova [link] => /tag/skola-ribolova ) [1] => stdClass Object ( [id] => 756907 [name] => ribolov štapom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-26 09:18:30 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-stapom [link] => /tag/ribolov-stapom ) [2] => stdClass Object ( [id] => 656630 [name] => ribolovni štap [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-17 10:01:31 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovni-stap [link] => /tag/ribolovni-stap ) [3] => stdClass Object ( [id] => 756908 [name] => kako koristiti štap za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-26 09:18:30 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-koristiti-stap-za-ribolov [link] => /tag/kako-koristiti-stap-za-ribolov ) [4] => stdClass Object ( [id] => 604108 [name] => savjeti stručnjaka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-19 23:21:16 [main_article_id] => 0 [alias] => savjeti-strucnjaka [link] => /tag/savjeti-strucnjaka ) [5] => stdClass Object ( [id] => 756909 [name] => greške u lovu sa štapom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-26 09:18:30 [main_article_id] => 0 [alias] => greske-u-lovu-sa-stapom [link] => /tag/greske-u-lovu-sa-stapom ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ribolov štapom za većinu je ribolovaca puka rutina, no mnogi od njih čak i nakon višegodišnjeg staža u toj tehnici pokazuju ozbiljne propuste i pogreške. Zbog toga se ribolov može jako zakomplicirati, a ponekad rezultirat zna biti i gubitak lovine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => škola ribolova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dobar kut i napeta struna čuvaju ulov: naš stručnjak objašnjava kako ispravno loviti štapom [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-04-55-59-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/27010086.jpg [galleryCount] => 16 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Štap se ovako drži

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/27010086.jpg [title] =>

Štap se ovako drži

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/7351108.jpg [title] =>

Prihvat ribe na prsa moguć je i ispravan samo s manjim ulovima

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/7351107.jpg [title] =>

Kritična situacija, ali ne za ribu, nego za vrh štapa

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/7351106.jpg [title] =>

Paralelno s površinom mora...

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/7351105.jpg [title] =>

U ribolovu iz barke štap može amortizirati sve grubosti

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/7351104.jpg [title] =>

Uz ovakvo držanje role teže se rukuje priborom

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/7351137.jpg [title] =>

U zabačaju je potrebno znati iskoristiti potencijal pribora

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/7351136.jpg [title] =>

Kut od 75 stupnjeva u ovoj situaciji znači maksimum elastičnosti

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/7351135.jpg [title] =>

S osjetljivim priborom i krupnijom lovinom uvijek se koristi podmetač

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/7351134.jpg [title] =>

Spinneri često drže štap tako da su im prva tri prsta iznad stope role

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/7351133.jpg [title] =>

Uz dobar hvat poluga može biti moćna

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/7351132.jpg [title] =>

Ovakve je ulove nerazumno dizati bez podmetača

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/7351131.jpg [title] =>

Čemu riskirati?

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/7351156.jpg [title] =>

Uz ovakav hvat, štap se lako okreće oko osi

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/7351154.jpg [title] =>

Ispravan hvat, između ostaloga, pruža i osjećaj sigurnosti

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/7351152.jpg [title] =>

Ispravan kut omogućuje savršenu detekciju griza

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Premda se rukovanje ribolovnim štapom, uostalom, kao i većina ostalih u ribolovu rutinskih stvari, smatra jednostavnim, mnogi ribolovci i nakon višegodišnjeg staža pokazuju različite propuste. Kod većine takvih ribolovaca ti su propusti zapravo banalne sitnice, no kod mnogih postoje ozbiljni nedostaci i pogreške koje, osim što ribolov mogu jako zakomplicirati, mogu rezultirati i gubitkom lovine. Kad je u pitanju nekakav manji špar ili gira, tada to možda i nije tako ozbiljna stvar, no kada je u pitanju kapitalna podlanica, tada je to nešto sasvim drugo.

SAMO PRVA LEKCIJA

Prije nekog vremena sasvim sam slučajno naišao na ribolovca koji je izvlačio krupniju ribu. Imao je sasvim pristojnu opremu – surf štap, surf rolu i najlon, na prvu procjenu 0,45 milimetara. Ono što me je privuklo i zaustavilo nije bila riba, ni želja da vidim ulov, koliko način na koji je taj ribolovac izvlačio lovinu. Iako bi povremeno podigao štap tako da se moglo jasno vidjeti da riba nije mala, većinu je vremena lovinu izvlačio tako što je štap vrhom bio okrenut prema moru, točnije poravnat sa strunom. Na taj je način rola podnosila ogromno opterećenje, dok je svaki udarac ribe bio u tvrdo. Naravno, kočnica role cijelo je vrijeme bila pritegnuta do maksimuma. No, to je bio tek dio mojeg iznenađenja jer kad je ribu privukao na desetak metara od obale, spustio je donji dio štapa na rivu te je, pužući prema vrhu, rukama uhvatio strunu te podlanicu od nekih tri kilograma na ruke izvukao na rivu.

Zadovoljan, pogledao je u mene i promrsio kako mora nabaviti kraći štap, jer je s ovim dugačkim jako komplicirano doći do tunje i da mu puno ribe padne dok se on rukama dočepa vrha i strune. A kada sam ga upitao zašto onda ne lovi iz ruke, rekao je da se iz ruke ne može tako daleko dobaciti kao pomoću štapa. Zadovoljni ribolovac zasigurno nije bio na svim predavanjima pa je zato, očito, savladao samo prve lekcije.

DOMET ZABAČAJA

Zabačaj štapom je jednostavan, što će vam reći svaki ribolovac kojem postavite takvo pitanje. Ipak, neki se ribolovci uspješno dobace i preko 150 metara, dok drugi jedva dosegnu tridesetak. Istina, dobar dio tog uspjeha ovisi o kvalitetnoj opremi, no kada je u pitanju izbačaj i domet, tehnika je ipak prioritetna.

---

image

U zabačaju je potrebno znati iskoristiti potencijal pribora

---

Svaki štap ima svoje dosege preko kojih se ne može. No, ono što se može to je izvlačenje maksimuma iz potencijala koji određeni štap ima i može dati. Najčešće je zabačaj onaj klasični, poznat kao zabačaj preko glave. No, prije nego što se uopće dođe u situaciju da se štap podigne, rukama ga treba pravilno prihvatiti. Premda će sada mnogi reći da je suvišno uopće govoriti o tome, iznenađuje koliko ribolovaca pogrešno prihvaća štap i kakve su sve varijacije na temu moguće.

Jedini ispravan način prihvata je onaj u kojem se desnom rukom obuhvaća rukohvat tako da se stopa role nađe između trećeg i četvrtog prsta. Naravno, kod ljevorukih ribolovaca to se radi lijevom rukom. Okretanjem ručice role, rotor se dovodi u položaj u kojem je roller najbliže štapu, nakon čega se kažiprstom ruke prihvaća struna neposredno iznad role te se otvara preklopna opruga.

---

image

Ispravan hvat, između ostaloga, pruža i osjećaj sigurnosti

---

Suprotnom se rukom štap prihvaća za donji dio te se tek sada može podići vrhom iza i iznad glave. Držeći štap pod kutom od nekih 45 stupnjeva, zamahuje se naglim pokretom prema naprijed i, kad se štap nađe ispred ribolovca, opet na nekih 45 stupnjeva, otpušta se struna koju se pridržavalo kažiprstom. Postoji cijeli niz tehnika kojima se pribor može izbaciti, ali princip je kod svih tih tehnika zapravo isti. Bez obzira na to njihali otežanje, postavljali ga na podlogu iza sebe ili ga ljuljali ispred sebe, uvijek se na maksimumu kinetičke energije, kada se štap ponaša kao napeta opruga koja izbacuje projektil, prst koji drži strunu odmiče te se struna otpušta.

NAPETA KONTRA

Uz malo prakse lako je steći osjećaj pravog trenutka za otpuštanje strune, čime se uz pravilne predradnje lako može izvući maksimum iz opreme. Naravno, kod surf izbačaja taj će domet biti preko sto metara, dok će kod nekog ultra light spinninga biti možda desetak metara, no i jedno i drugo trebali bi biti maksimumi koji se mogu postići korištenim priborom. Nakon uspješnog zabačaja slijedi uspješno odlaganje pribora, čekanje, držanje, povlačenje varalice ili pak nešto drugo što je u skladu s tehnikom koja se prakticira, a nakon čega, prije ili kasnije, slijedi nekakva kontra i kačenje. I upravo u ovom trenutku može doći – a nažalost, često i dolazi – do kobne pogreške koja je jednim dijelom posljedica pretjerane emocionalne napetosti, a drugim neiskustva.

---

image

Paralelno s površinom mora...

---

Naime, kad se struna tvrdo zategne, potrebno je zadržati tu napetost, te na taj način potvrditi kačenje ribe i odvojiti je od podloge. Ne smije se dopustiti zavlačenje ribe u procijep, čime se gubi lovina i dobija zadjev, kao što se ne smije dopustiti da se struna opusti. Naime, kad je na udici krupnija podlanica, udica često uopće ne bude zabijena u tkivo, nego samo lagano zakačena između pločastih zubi, što znači da svako opuštanje strune može dovesti do ispadanja udice iz usta ribe i njezin gubitak.

Nakon prihvata štapa i kontriranja, počinje se s namotavanjem strune, pri čemu se štap drži pod kutom od 70 stupnjeva u odnosu na površinu mora. Takav kut omogućuje maksimalnu iskoristivost elastičnog potencijala koji štap može dati te u skladu s tim optimum u zamaranju lovine. Naravno, kada se lovina dovuče u blizinu obale, nastupaju malo drukčija pravila.

KUT PRIHVATA

Ovisno o korištenoj opremi i veličini lovine koja se našla na udici, postupci prihvata su različiti. Riba se izvlači na način da se struna namota toliko da između vrha štapa i lovine ostane udaljenost nešto manja od dužine štapa. Riba se privlači što je moguće bliže obali te se, zadržavajući kut štapa pod kojim se riba izvlačila, izvlači iz mora na obalu. Kod sitnije lovine i grubljeg pribora, lovina se može izvući i na prsa.

---

image

Kut od 75 stupnjeva u ovoj situaciji znači maksimum elastičnosti

---

Kod pojedinih štapova, kakav je primjerice bolognese, izvlačenje ribe na prsa, čak i kad je u pitanju sasvim mala riba, može rezultirati pucanjem vršnog segmenta. Nasuprot tome, izvlačenjem ribe na prsa s grubljom opremom, poput surferskog kompleta, riskiramo pucanje strune ako je riba veća jer će štap u jednom trenutku svakako dospjeti u poziciju u kojoj neće moći pružati elastičnu potporu i kada će sav teret lovine ostati na linearnoj nosivosti strune.

Upravo se stoga krupnija riba prihvaća podmetačem koji mora biti dug barem koliko je dug i štap kojim se služimo. Ako se lovi u paru, tada podmetač može biti i kraći, pri čemu je jako važno da se riba navuče u podmetač, a ne, kao što mnogi rade, riba podmetačem lovi, što često rezultira bijegom u zadnjem trenu.

Da bismo ispravno ocijenili kako izvlačiti ribu, na bok ili na prsa, potrebno je dobro poznavanje opreme, a što se najlakše može ocijeniti zatezanjem strune uz istodobno mijenjanje kuta nagiba štapa. Naravno, pravodobno podešena kočnica uvelike može pomoći u čuvanju opreme i lovine.

ZAVRŠNE ODREDBE

U lovu iz barke vrijede manje-više ista pravila, s tim da se u izvlačenju lovine štap ne drži pod 70 stupnjeva, nego od 45 do 0 stupnjeva, odnosno do linije paralelne s površinom mora kako bi se postigao optimum pružnog efekta. Taj je kut, pogotovo kod prihvata krupnije lovine, potrebno zadržati do trenutka kačenja kukom ili prihvata podmetačem. Kut od 70 stupnjeva je u lovu iz barke potreban samo kod izvlačenje lovine ulovljene panulom, kada se lovina nalazi dalje od barke, poput klasičnog lova s obale.

---

image

Uz dobar hvat poluga može biti moćna

---

I za kraj, još samo dva važna detalja. U završnim centimetrima izvlačenja treba paziti da se spojni zogulin ne zabije u vršni provodnik ili, još gore, da ne dođe do prenamatanja, čiji rezultat može biti slomljeni vrh, što je uz moguć gubitak lovine svakako potpuno neželjeni događaj.

A kad se riba nađe na suhom, najprije odložite štap na sigurno, pa tek onda priđite ribi. Panično odbacivanje opreme radi hvatanja već ulovljene ribe na suhom najčešće rezultira ozbiljno oštećenom opremom, čiji popravak, ako je uopće moguć, u pravilu vrijednošću nadmašuje vrijednost ulova.

---

image

Čemu riskirati?

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Štap se ovako drži


Prihvat ribe na prsa moguć je i ispravan samo s manjim ulovima


Kritična situacija, ali ne za ribu, nego za vrh štapa


Paralelno s površinom mora...


U ribolovu iz barke štap može amortizirati sve grubosti


Uz ovakvo držanje role teže se rukuje priborom


U zabačaju je potrebno znati iskoristiti potencijal pribora


Kut od 75 stupnjeva u ovoj situaciji znači maksimum elastičnosti


S osjetljivim priborom i krupnijom lovinom uvijek se koristi podmetač


Spinneri često drže štap tako da su im prva tri prsta iznad stope role


Uz dobar hvat poluga može biti moćna


Ovakve je ulove nerazumno dizati bez podmetača


Čemu riskirati?


Uz ovakav hvat, štap se lako okreće oko osi


Ispravan hvat, između ostaloga, pruža i osjećaj sigurnosti


Ispravan kut omogućuje savršenu detekciju griza

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/dobar-kut-i-napeta-struna-cuvaju-ulov-nas-strucnjak-objasnjava-kako-ispravno-loviti-stapom-1383845 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7ce422c2dcf3eb0e1325e4a4ebac571e1118fdbf [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dobar+kut+i+napeta+struna+%C4%8Duvaju+ulov%3A+na%C5%A1+stru%C4%8Dnjak+obja%C5%A1njava+kako+ispravno+loviti+%C5%A1tapom&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fdobar-kut-i-napeta-struna-cuvaju-ulov-nas-strucnjak-objasnjava-kako-ispravno-loviti-stapom-1383845 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fdobar-kut-i-napeta-struna-cuvaju-ulov-nas-strucnjak-objasnjava-kako-ispravno-loviti-stapom-1383845 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ribolov štapom za većinu je ribolovaca puka rutina, no mnogi od njih čak i nakon višegodišnjeg staža u toj tehnici pokazuju ozbiljne propuste i pogreške. Zbog toga se ribolov može jako zakomplicirati, a ponekad rezultirat zna biti i gubitak lovine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => škola ribolova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM

škola ribolovaDobar kut i napeta struna čuvaju ulov: naš stručnjak objašnjava kako ispravno loviti štapom

Piše Luka MOROŽIN/Max Fishing
26. travnja 2024. - 09:17

Premda se rukovanje ribolovnim štapom, uostalom, kao i većina ostalih u ribolovu rutinskih stvari, smatra jednostavnim, mnogi ribolovci i nakon višegodišnjeg staža pokazuju različite propuste. Kod većine takvih ribolovaca ti su propusti zapravo banalne sitnice, no kod mnogih postoje ozbiljni nedostaci i pogreške koje, osim što ribolov mogu jako zakomplicirati, mogu rezultirati i gubitkom lovine. Kad je u pitanju nekakav manji špar ili gira, tada to možda i nije tako ozbiljna stvar, no kada je u pitanju kapitalna podlanica, tada je to nešto sasvim drugo.

SAMO PRVA LEKCIJA

Prije nekog vremena sasvim sam slučajno naišao na ribolovca koji je izvlačio krupniju ribu. Imao je sasvim pristojnu opremu – surf štap, surf rolu i najlon, na prvu procjenu 0,45 milimetara. Ono što me j...

11. svibanj 2024 06:55