stdClass Object ( [id] => 1329501 [title] => ‘Velja‘ i ‘Kuro‘ izgubljeni u prijevodu: posjetili smo slavni sajam nautike u rodnom gradu Kolumba [alias] => velja-i-kuro-izgubljeni-u-prijevodu-posjetili-smo-slavni-sajam-nautike-u-rodnom-gradu-kolumba [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pogled na prognozu vremena nije bio obećavajući, najavljenih 100 litara kiše u tri dana našega planiranog boravka u Genovi podsjetilo je na nekadašnje smotre kad je sunce u Liguriji bilo rijetka pojava. Uz pomoć vjetra i plesača protiv oblaka, kako je rekao netko od organizatora, prvi dan nautičkog sajma protekao je bez velikih potopa pa se čak moglo i prošetati po gatovima. To je spasilo svečano otvaranje 63. okupljanja najboljeg što talijanska i europska mala brodogradnja trenutno imaju ponuditi. U organizaciji Talijanske agencije za promicanje trgovine (ICE), na sajmu su prisustvovali predstavnici međunarodnih medija, pa tako i Otvorenog mora.

Unatoč tomu što im 18 godina mlađi i dva tjedna brži sajam u Cannesu ukrade priličan broj svjetskih premijera (ove su ih godine službeno imali 130), to nije umanjilo atraktivnost najslavnije morske manifestacije u Kolumbovu rodnom gradu. Većina je tih noviteta u potrazi za kupcima, naime, samo produžila Azurnom obalom i ukazala se dvjestotinjak kilometara istočnije. Ukupno je bilo izloženo više od tisuću brodova, a zahvaljujući razvedravanju brojač posjetitelja zaustavio se na 118 tisuća.

U skladu s inflacijom, sve je naraslo, i sajam, i brodovi, i cijene, pa se stječe dojam kako je jaz između bogatih i manje bogatih (u nautici nema siromašnih) dodatno narastao. Sve je veći broj brodova kojima se ne možete ni približiti bez najave, što nama novinarima nije neka prepreka, ali kupce dnevnih ulaznica od 23 eura svakako ostavlja zakinutima. I dalje su u trendu balkoni svih oblika i veličina i krmeni resorti za slobodan pogled na okolicu ili, bolje rečeno, pogled okolice prema njima.

---

image

Ciklona ni ove godine nije podbacila

Gordan Jelavić
---

Pet zvjezdica

Dobar dio jahti mogao bi trajno ostati na mjestu sajma jer se taj prostor upravo pretvara u ekskluzivni resort. Da, i Talijani su podlegli pritisku nekretninskih biznismena, tako da će sajam postati sličniji Cannesu i Monacu.

Naime, rekonstrukcijom slavnog paviljona S, zatvorene arene za 15 tisuća gledatelja izgrađene 1962. godine, te rušenjem obližnje dotrajale zgrade, stvorio se Waterfront Levante, stambeni blok od 200 apartmana s garažama, privatnim vezovima, dizajnerskim buticima i svim sadržajima razine pet zvjezdica. Cijene kvadrata u pretprodaji su dosezale do 13 tisuća eura po kvadratu i do idućega bi proljeća sve trebalo biti dovršeno i useljeno. Za vrijeme održavanja sajma strojevi su radili punom parom, no već se može steći dojam kako će na kraju sve izgledati. Projektant je domaća legenda Renzo Piano (86).

Jedan od novih privatnih kanala s nova 143 veza već je iskorišten za izlaganje manjih brodica i tradicionalnih guceva. Uz Aprea mare, Patrone, Mimi i druge brendove provukao se i jedan hrvatski brod oplemenjen tikovinom – Terra Nauta 30. Sudeći po redu za razgledavanje, imao je iznimno uspješan nastup. Od domaćih brendova zamijetili smo čarterske jedrilice More i Kufner s već uhodanim talijanskim distributerima.

Za razliku od proteklih godina i sajmova u Veneciji i Düsseldorfu, stekli smo dojam da je val elektrifikacije malo usporio. Jednostavno, sve veći brodovi traže gomilu energije, koju baterijski sklopovi još ne mogu isporučiti. S obzirom na to da su cijene svega otišle u nebo, za pohvalu je da domaća Selva još uvijek ima ponudu za nautičku sirotinju. Njihovi paketi brodica s motorom još uvijek su prihvatljivi široj populaciji, pa zavrjeđuju spomen u ovoj reportaži. Ribolovni bombon s visokom kabinom Fish Master 590 s pentom Selva Murena XSR od 40/70 konja košta 38.200 eura. Visina u kormilarnici je 195, a u kabini 90 cm. Ispod skiperskog sjedala bez naslona su malo kuhalo i umivaonik. Klizna vrata su velika i lako je prolaziti. Na krmi idealnoj za ribolov može se složiti i sunčalište. Maksimalan broj putnika je sedam, a dopušten motor 115 konja. Za dnevni ribolov i ne treba ništa veće.

---

image

Karnic S37X podignuo je ljestvicu na 410 tisuća eura

Gordan Jelavić
---

Iste klase, samo otvoreni, 580 Open s istim motorom košta 27 tisuća eura, a široka pasara dužine 510 cm s 40 konja i ručnim komandama košta 18.700 eura. Eto, to bi bila trenutna cijena za ulazak u svijet nautike.

Chiavi in mano

U zanimljivim paketima sa Selvom je ponuđen i niz zanimljivih brodova, poput novoga Karnica S37X, najvećeg u povijesti toga ciparskog brodogradilišta. Na trupu širine 3,6 metara i dužine 11 metara složene su tri kabine s velikim ležajevima, tako da brod ima i veliki čarterski potencijal. Šest tona gliserskog trupa pogone motori snage do 900 konja, a sajamski paket s dvije Selve 300 ponuđen je za 410 tisuća eura chiavi in mano (ključ u ruke). Prvi dojam je izvrstan jer su svi prostori pametnim konstrukcijskim rješenjima maksimalno iskorišteni, a materijali i obrada su na visokoj razini, u maniri poznatih britanskih i talijanskih brendova.

U paketu je izložen i novitet iz Grčke Protagon 25, veći brat dizajnerski hrabroga prvijenca od 20 stopa. Sportske linije osammetarskog trupa i dalje su agresivne, a interijer je moderno jednostavan. S ugrađenom pentom od 300 konja trebao bi biti vrlo brz, a preduvjet je uplata 91.000 eura. Brod je najavljen i za sajam u Biogradu pa ga možda uspijemo uskoro isprobati.

---

image

Grčki Protagon polako se probija na tržištu

Gordan Jelavić
---

Cijena od stotinjak tisuća eura za tonu i pol plastike je, nažalost, nova realnost.

Sicilijanski Eolo, kao i većina proizvođača s juga, uvijek ima dobre cijene pa smo povirili do njihova štanda. Novi model 6.4 EL standardne širine 2,55 i težak 850 kilograma imao je zanimljivu sajamsku cijenu od 30 tisuća eura, odnosno 39 tisuća u punoj opremi – crni roll bar, podne obloge, tuš, hladnjak... Još kad dodate pentu od najviše 150 konja, imate vrlo lijep dnevni cruiser s funkcionalnom kabinom za dvoje.

Koliko je to isplativa ponuda, može se vidjeti na primjeru tri metra dužeg brata Eolo Nove, inače najvećeg u ponudi proizvođača. Devetmetarski gliser s velikom kupaonicom, ležajevima u sredini i pramčanim salonom složivim u krevet košta 145 tisuća eura, a uz dopuštene dvije pente po 350 konja lako dođe preko 200 tisuća. Izlomljenim linijama nadgrađa prati moderne trendove i nudi puno prostora u kokpitu, te sunčališta na pramcu i krmi.

Po dizajnu podsjeća na Ranieri, koji je na ovogodišnjoj Fieri predstavio 275 Next LX, pedalj kraću i moderniju verziju od 285, koji smo nedavno imali u Otvorenom moru. Nakon kratkog obilaska razlike su male, ali primjetne. Prolazi su praktičniji, uz novi dizajn konzole i kuhinjskog bloka kako bi se dobilo više prostora za kretanje. Cijena izloženog broda bila je 150 tisuća eura, bez motora snage do 450 konja.

---

image

Ranieri 275 LX

Gordan Jelavić
---

U toj se klasi po originalnosti istaknuo koncept Canellija 30, s velikim staklenim površinama na bokovima. Pramac je otvoren s udobnom garniturom i stolom za šest od ukupno 12 osoba. Dvije kabine i jedan toaletni prostor su pak ispod povišenog gazišta koje vješto skriva unutrašnju visinu od dva metra. Pogon mogu biti pente ili unutrašnji motori sa Z pogonom snage do 450 konja. Nad svime se mogu razvući dva biminija ili T-top. Cijena je, u skladu s dojmom, visokih 350 tisuća eura.

Struja za jezera

Malo starinskoga duha donijela je tvrtka Verga 1958 iz okolice Milana, koja je iz naziva očigledno stara 65 godina i za fieru je pripremila svoj novi model otvorene brodice predivnih rebrastih linija Sestante 6.8, ali u dvije varijante pogona, benzinskom i električnom. Potonji je bio posebno tražen jer s tri paka baterija kapaciteta 14 kWh ima pet sati autonomije, doduše pri manjoj brzini, tako da uglavnom ciljaju na unutrašnje vode i škveru obližnja jezera Como i Lago Maggiore. Cijene dogovaraju u četiri oka.

Pioniri električnog pogona i posebno primjene na većim brodovima, tvrtka Greenline u Cannes i Genovu dovela je 58 Fly, s velikim hard-topom na gornjoj etaži za dodatni smještaj 11 solarnih ploča kapaciteta 3,6 kW. Pogon su dizelske Volvo Pente 1000, Cumminsi snage po 715 konja potpomognuti s električnim motorima snage 25 kW ili samo električni pogon. Trenutno je najtraženiji hibrid naziva 6G H-drive s bešumnim dometom od 30 milja pri brzini od 6 čvorova.

Za 30 tona težak brod dužine 18 metara s raskošne tri kabine i dvije kupaonice to je dovoljno za solidan dnevni đir. Ako vas je priča zaintrigirala, računajte na iznos od 1,7 milijuna eura.

Hibridnim stopama krenuli su i drugi proizvođači, pa tako i malo poznati škver Opera Prima Mare sa svojim modelom OPM 37 Hybrid Cruise. Lagani aluminijski trup s dva FPT dizelaša snage po 400 konja potpomognut je s dodatnih 20 kW struje za opciju čiste plovidbe. Koncept je zanimljiv s nekoliko inovativnih tehničkih rješenja i detalja poput ljestava za flybridge s pramčane strane. Izložbeni brod dužine 11 metara, koji već neko vrijeme plovi po sajmovima, ponuđen je po vrlo diskontnoj cijeni od 359 tisuća eura. To obično ne upućuje na veliki interes kupaca.

---

image

Riva 82 Diva košta šest milijuna eura

Gordan Jelavić
---

Operna primadona Riva 82 Diva zato ima puno obožavatelja unatoč cijeni od šest milijuna eura. Šest kabina, 25 metara čistoga luksuza s rasklopivom krmom i tehnologijom koja obara s nogu. Za brod težak 77 tona brzina je nevjerojatni 31 čvor, zasluga projektanata i dva MAN-a V12 snage po 1900 konja. Kao dio grupacije Ferretti ima otvoren put prema cijelome svijetu i stoga puno lakše dolazi do kupaca.

U opernom tonu nastavljamo s drugim violinama nautičkog biznisa – gumenjacima. Po uzoru na konkurente koji su odavno pregazili granicu od 12 metara, poput SACS-a, Lomaca ili Capellijeva Stradivarija 43, ZAR Formenti zagazio je u duboku vodu s modelom Imagine 130. Prvi je to gumenjak babuška u klasi s garažom za njihov najmanji ZAR mini. Uz to se brodograditelji hvale i najvećim karbonskim krovom. Kako bi zadržali svoju filozofiju, očito su čekali motor poput Mercuryja 600, ne jedan, nego dva, kako bi se 10 tona i 18 putnika moglo sigurno i carski prevoziti. Uz raskošan vanjski prostor, iznenađenje je ispod palube, gdje su smještene dvije kabine i toalet visoke klase. U svakom slučaju, ovo je veliki korak za ZAR i njihove kupce koji za prelazak na ovu razinu moraju pripremiti milijun eura.

Maksimalan popust

Srećom, Italija je postojbina gumenjaka pa ih se može naći svih veličina i cjenovnih kategorija. Domaćini su nam skrenuli pažnju na brend Oro marine, odnedavno prisutan i u Hrvatskoj. Devetmetarski S9 Coupe s toaletnom kabinom u pramcu i neuobičajeno čokoladnom bojom tubusa izgleda vrlo otmjeno. S dva Suzukija 200 cijena mu je 140 tisuća eura.

---

image

Oro marine S9 Coupe

Gordan Jelavić
---

Poštenu rasprodaju imali su gumenjaci Q-max pa je tako njihov osammetarski model za 14 putnika ponuđen za samo 50 tisuća eura, a može nositi do 300 konja. Za takve akcijske prilike isplati se potegnuti na strane sajmove jer nikad ne znate kad možete naići na neodoljivu ponudu.

Za hrvatsko tržište zgodan se učinio novi Suzumar MX 410, kineska guma složena za Suzukijeve distributere. Uglavnom se nudi u paketima s motorom pa je tako s 40 konja cijena 16 tisuća eura. Predviđena je za pet osoba i ima moderno oblikovano plastično nadgrađe.

---

image

Suzumar MX 410
najpovoljniji je u paketu

Gordan Jelavić
---

Na takav brodić bi se mogla staviti i električna penta. Recimo, Mercury je izložio nove modele svoje električne linije Avator. Prvotni model 7.5 e od jednog kilovata sada ima snažniju braću od 2,2 i 3,7 kW, ekvivalent benzinskih motora od 5 i 10 konja. Dizajn i gabariti kućišta su jednaki uz nešto veću propelu i stabilizacijsko krilo. Najsnažniji model s izmjenjivom litijskom baterijom od 2,3 kWh teži 21 kilogram, radi na 48 volta i napuni se na kućnoj utičnici za 10 sati. Autonomija ovisi o težini ruke, no može se očekivati od sat do dva ugodne plovidbe. Cijene se još definiraju, no za užitak bešumne plovidbe planirajte raspon od 3000 do 5000 eura.

I Honda je izložila svoju elektropentu, ali samo kao prototip, bez informacije kad bi se mogla početi proizvoditi. To je prošlo u sjeni glamurozne premijere Honde 350, V8 motora kojim japanska kompanija hvata korak s Mercuryjem, Suzukijem i Yamahom, koja taj format ima od 2007. godine. Za komercijalni uspjeh tako velikih motora ključna je suradnja s brodograditeljima, koji u projektnoj fazi sve moraju pripremiti za ugradnju. U Hrvatskoj baš i nema takvih proizvođača, a ni s cijenom od 43 tisuće eura to neće biti jednostavno, no, kao i uvijek, očekuju se sajamski popusti, počevši od Biograda, gdje će se motor predstaviti.

---

image

Električna Honda u sjeni velikoga brata

Gordan Jelavić
---

Novitet je Suzuki 250 Kuro, što nije prosta riječ, nego japanski izraz za duboko crno ilitiga škuro. Kako bi ponudio više uzbuđenja, mapiran je za 300 okretaja na 6000, uz bolje sustave usisa zraka i hlađenja. Cijena dizajnerski privlačnog V6 motora je 27.250 eura.

---

image

Bezobrazno lijep Suzuki 250 Kuro

Gordan Jelavić
---

Daleko najniže cijene na sajmu imali su kineski motori Hidea, za sve koji nemaju predrasuda. Cijena od 9778 eura za EFI 130 niža je nego na Aliexpressu, pa je svakako bilo upita, prvenstveno oko uvjeta za trogodišnju garanciju.

Revolucija u dizajnu

Iz bogate ponude jedrilica vrijedi izdvojiti Hanse 410, koji je po broju nominacija za brod godine na najboljem putu da ponovi prošlogodišnji uspjeh modela 460. Nijemci znaju što se traži pa uz rekordan životni volumen nude i opciju električnog pogona za domet od 55 milja, napredne solarne i gorivne ćelije, te jedra od recikliranog materijala za jednu pravu zelenu priču. Koja ima svoju cijenu od 300 tisuća eura naviše.

---

image

Hanse 410 je šampion ekologije

Gordan Jelavić
---

Da netko na Balkanu napravi brod i nazove ga Vito Genovese ili Al Capone, Talijani bi se grohotom smijali. Takve su sigurno bile reakcije s druge strane kad je svjetlo dana ugledala Velja 43, revolucionarna jedrilica iz grada Lucce pokraj Viareggia. Izlazeći izvan standardnog okvira, složen je 13-metarski brod s ravnom krmom po uzoru na motorne day cruisere. Središnja garnitura je s preklopnim naslonima lako pretvoriva u sunčalište, a tu je i kuhinjski blok da unutra ima više mjesta za tri kabine s rekordno velikim staklenim bokovima. U svakom slučaju zanimljivo, pogotovo za toplije krajeve svijeta. Ovaj svojevrsni hibrid motornog i jedriličarskog svijeta košta 330 tisuća eura. Nije preskupo, možda koji zaplovi i Dunavom.

---

image

Velja 43 ima krmu motornjaka

Gordan Jelavić
---

---

MARINIZIRANI FIAT 500

Amfibije i slične kombinacije oduvijek su fascinirale svijet nautike iako je gotovo nemoguće uskladiti kretanje kroz dva potpuno različita medija. Zato su tu atrakcije poput posljednje ekshibicije firme Trimarchi. Oni su uzeli popularni Fiat 500 i marinizirali ga na najbolji mogući način s pravim trimaranskim trupom od pet metara i interijerom što sličnijem originalu. Rezultat je jedna od, po našem mišljenju, najuspješnijih kombinacija oba oktanska svijeta. Prema ugovoru s grupacijom Stellantis, vlasnicima Fiata, kolekcija je ograničena na 500 primjeraka.

Konstruktori su se potrudili i obojili su Mercuryjevu pentu u crveno da dojam bude potpun. Inače, za pogon 700 kilograma teškog cinquecenta igra sve od 40 do 100 konja, čak i električni motor.

S obzirom na ekstravagantan efekt, cijena izloženog kabrioleta od 70 tisuća eura i nije pretjerana. Kako će na sve gledati lučki kapetani, ostaje vidjeti. Turske inačice jet-automobila se, recimo, ne mogu registrirati u Hrvatskoj jer prelaze dužinu predviđenu za morski skuter koji se zapravo skriva ispod plastične oplate.

---

---

image

Nema tko se nije zaustavio

Gordan Jelavić
---

---

SIROVA SNAGA SKUTERA

Proizvođač električnih motocikala Energica, zajedno s tvrtkom Be Charge iz grupacije Eni, razvija lanac morskih punionica u Italiji, a kao primjer tehnološkog napretka svojih rješenja na sajmu su predstavili prototip mlaznog skutera, naravno na baterije. Model se zove Runabout, izgleda identično kao klasičan skuter i ima snagu od 107 kW, te bateriju kapaciteta 21,5 kWh.

Cijena i druge performanse nisu poznate jer jet neće u serijsku proizvodnju, nego konstruktori planiraju cijelu priču prodati nekome od postojećih igrača u tome segmentu. Dok se takav transfer ne dogodi, Yamaha kao lider predstavila je novu generaciju svojih high-output (HO) motora. Iz zapremnine 1900 kubika sada izvlače 25 konja više, ukupno 195. To donosi i više okretnog momenta uz bolje ubrzanje i manju razinu buke. Ugrađuje se na modelsku godinu 2024.

---

---

image

S novim HO motorom Yamahe će letjeti

Gordan Jelavić
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => REKONSTRUKCIJOM SLAVNOG SAJAMSKOG PAVILJONA S, TE RUŠENJEM OBLIŽNJE DOTRAJALE ZGRADE, STVOREN JE WATERFRONT LEVANTE, STAMBENI BLOK OD 200 APARTMANA S GARAŽAMA, PRIVATNIM VEZOVIMA, DIZAJNERSKIM BUTICIMA I SVIM SADRŽAJIMA RAZINE PET ZVJEZDICA. MEĐU NAJZANIMLJIVIJIM NOVITETIMA JE JEDRILICA S MOTORNIM DIZAJNOM NAZIVA - VELJA 43 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => genova boat show [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => REKONSTRUKCIJOM SLAVNOG SAJAMSKOG PAVILJONA S, TE RUŠENJEM OBLIŽNJE DOTRAJALE ZGRADE, STVOREN JE WATERFRONT LEVANTE, STAMBENI BLOK OD 200 APARTMANA S GARAŽAMA, PRIVATNIM VEZOVIMA, DIZAJNERSKIM BUTICIMA I SVIM SADRŽAJIMA RAZINE PET ZVJEZDICA. MEĐU NAJZANIMLJIVIJIM NOVITETIMA JE JEDRILICA S MOTORNIM DIZAJNOM NAZIVA - VELJA 43 genova boat show 2 0 14194 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-27 21:55:49 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Gordan Jelavić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-11 07:16:23 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-11 07:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => REKONSTRUKCIJOM SLAVNOG SAJAMSKOG PAVILJONA S, TE RUŠENJEM OBLIŽNJE DOTRAJALE ZGRADE, STVOREN JE WATERFRONT LEVANTE, STAMBENI BLOK OD 200 APARTMANA S GARAŽAMA, PRIVATNIM VEZOVIMA, DIZAJNERSKIM BUTICIMA I SVIM SADRŽAJIMA RAZINE PET ZVJEZDICA. MEĐU NAJZANIMLJIVIJIM NOVITETIMA JE JEDRILICA S MOTORNIM DIZAJNOM NAZIVA - VELJA 43 [metadata] => robots= author= title='Velja' i 'Kuro' izgubljeni u prijevodu: posjetili smo slavni sajam nautike u rodnom gradu Kolumba [metakey] => genova boat show, reportaža, nautika, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/27\/25824831.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/27\/25722704.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/27\/25722705.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/27\/25722706.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/27\/25722707.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/27\/25722708.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/27\/25722710.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/27\/25722711.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/27\/25722712.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/27\/25722713.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/27\/25722714.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/27\/25722717.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/27\/25722718.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/27\/25722719.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/27\/25722721.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/27\/25722722.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/27\/25722723.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/27\/25722724.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/27\/25722725.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/27\/25722726.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/27\/25722727.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/27\/25722728.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/27\/25722729.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/27\/25722730.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/27\/25722732.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/27\/25722733.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/27\/25722734.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/27\/25722735.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/27\/25755912.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Gordan Jelavi\u0107","Gordan Jelavi\u0107","Gordan Jelavi\u0107","Gordan Jelavi\u0107","Gordan Jelavi\u0107","Gordan Jelavi\u0107","Gordan Jelavi\u0107","Gordan Jelavi\u0107","Gordan Jelavi\u0107","Gordan Jelavi\u0107","Gordan Jelavi\u0107","Gordan Jelavi\u0107","Gordan Jelavi\u0107","Gordan Jelavi\u0107","Gordan Jelavi\u0107","Gordan Jelavi\u0107","Gordan Jelavi\u0107","Gordan Jelavi\u0107","Gordan Jelavi\u0107","Gordan Jelavi\u0107","Gordan Jelavi\u0107","Gordan Jelavi\u0107","Gordan Jelavi\u0107","Gordan Jelavi\u0107","Gordan Jelavi\u0107","Gordan Jelavi\u0107","Gordan Jelavi\u0107","Gordan Jelavi\u0107","Gordan Jelavi\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Napravili smo \u0111ir po ligurskom sajmu nautike, najslavnijoj morskoj manifestaciji koja se odr\u017eavca u rodnom gradu Kolumba<\/p>","

Verga Sestante 6.8 mo\u017ee i na struju<\/em><\/p>","

Velja 43 <\/em>ima krmu motornjaka<\/p>","

Greenline 58 Fly <\/em>ima elektri\u010dni domet od 30 milja<\/p>","

Ciklona ni ove godine nije podbacila<\/p>","

Krme rastu kao lego kockice<\/p>","

Hanse 410<\/em> je \u0161ampion ekologije<\/p>","

Od Hrvata je najtra\u017eenija bila Terra Nauta<\/em><\/p>","

Gr\u010dki Protagon <\/em>polako se probija na tr\u017ei\u0161tu<\/p>","

Raste gama elektri\u010dnih Avatora<\/em><\/p>","

Selvin Fish Master <\/em>ko\u0161ta 38 tisu\u0107a eura - s motorom<\/p>","

Verga Sestante 6.8 <\/em>mo\u017ee i na struju<\/p>","

Fish Master<\/em> ima visoku kabinu<\/p>","

Eolo Nove<\/em> i 6.4 EL<\/em><\/p>","

Milijunski ZAR Imagine 130 <\/em>izuva iz cipela<\/p>","

Bezobrazno lijep Suzuki 250 Kuro<\/em><\/p>","

Suzumar MX 410<\/em>
\nnajpovoljniji je u paketu<\/p>","

S novim HO <\/em>motorom Yamahe <\/em>\u0107e letjeti<\/p>","

Ranieri 275 LX<\/em><\/p>","

Nema tko se nije zaustavio<\/p>","

Fiat 500<\/em> je dizajnerska ikona<\/p>","

Karnic S37X podignuo je ljestvicu na 410 tisu\u0107a eura<\/p>","

Oro marine S9 Coupe<\/em><\/p>","

Canelli 30 <\/em>ko\u0161ta 350 tisu\u0107a eura<\/p>","

Qmax 26 <\/em>bez motora ponu\u0111en je za 50 tisu\u0107a eura<\/p>","

Runabout <\/em>na struju s baterijama od 21 kWh<\/p>","

Karnic S37X <\/em>podignuo je ljestvicu na 410 tisu\u0107a eura<\/p>","

Riva 82 Diva <\/em>ko\u0161ta \u0161est milijuna eura<\/p>","

Elektri\u010dna Honda <\/em>u sjeni velikoga brata<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1331x875","hd_25824831_1920.jpg":"1920x1080","k_25824831_1280.jpg":"1280x1280","k_25824831_1024.jpg":"1024x1024","k_25824831_640.jpg":"640x640","k_25824831_480.jpg":"480x480","k_25824831_340.jpg":"340x340","k_25824831_220.jpg":"220x220","o_25824831_1280.jpg":"1280x841","o_25824831_1024.jpg":"1024x673","o_25824831_640.jpg":"640x420","o_25824831_480.jpg":"480x315","o_25824831_340.jpg":"340x223","o_25824831_220.jpg":"220x144","h_25824831_1280.jpg":"1280x854","h_25824831_1024.jpg":"1024x683","h_25824831_640.jpg":"640x427","h_25824831_480.jpg":"480x320","h_25824831_340.jpg":"340x227","h_25824831_220.jpg":"220x147","pp_25824831_1280.jpg":"1280x1628","pp_25824831_1024.jpg":"1024x1303","pp_25824831_640.jpg":"640x814","pp_25824831_480.jpg":"480x611","pp_25824831_340.jpg":"340x432","pp_25824831_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25722704_1920.jpg":"1920x1080","k_25722704_1280.jpg":"1280x1280","k_25722704_1024.jpg":"1024x1024","k_25722704_640.jpg":"640x640","k_25722704_480.jpg":"480x480","k_25722704_340.jpg":"340x340","k_25722704_220.jpg":"220x220","o_25722704_1280.jpg":"1280x1920","o_25722704_1024.jpg":"1024x1536","o_25722704_640.jpg":"640x960","o_25722704_480.jpg":"480x720","o_25722704_340.jpg":"340x510","o_25722704_220.jpg":"220x330","h_25722704_1280.jpg":"1280x854","h_25722704_1024.jpg":"1024x683","h_25722704_640.jpg":"640x427","h_25722704_480.jpg":"480x320","h_25722704_340.jpg":"340x227","h_25722704_220.jpg":"220x147","pp_25722704_1280.jpg":"1280x1628","pp_25722704_1024.jpg":"1024x1303","pp_25722704_640.jpg":"640x814","pp_25722704_480.jpg":"480x611","pp_25722704_340.jpg":"340x432","pp_25722704_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25722705_1920.jpg":"1920x1080","k_25722705_1280.jpg":"1280x1280","k_25722705_1024.jpg":"1024x1024","k_25722705_640.jpg":"640x640","k_25722705_480.jpg":"480x480","k_25722705_340.jpg":"340x340","k_25722705_220.jpg":"220x220","o_25722705_1280.jpg":"1280x853","o_25722705_1024.jpg":"1024x682","o_25722705_640.jpg":"640x426","o_25722705_480.jpg":"480x320","o_25722705_340.jpg":"340x226","o_25722705_220.jpg":"220x146","h_25722705_1280.jpg":"1280x854","h_25722705_1024.jpg":"1024x683","h_25722705_640.jpg":"640x427","h_25722705_480.jpg":"480x320","h_25722705_340.jpg":"340x227","h_25722705_220.jpg":"220x147","pp_25722705_1280.jpg":"1280x1628","pp_25722705_1024.jpg":"1024x1303","pp_25722705_640.jpg":"640x814","pp_25722705_480.jpg":"480x611","pp_25722705_340.jpg":"340x432","pp_25722705_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25722706_1920.jpg":"1920x1080","k_25722706_1280.jpg":"1280x1280","k_25722706_1024.jpg":"1024x1024","k_25722706_640.jpg":"640x640","k_25722706_480.jpg":"480x480","k_25722706_340.jpg":"340x340","k_25722706_220.jpg":"220x220","o_25722706_1280.jpg":"1280x853","o_25722706_1024.jpg":"1024x682","o_25722706_640.jpg":"640x426","o_25722706_480.jpg":"480x320","o_25722706_340.jpg":"340x226","o_25722706_220.jpg":"220x146","h_25722706_1280.jpg":"1280x854","h_25722706_1024.jpg":"1024x683","h_25722706_640.jpg":"640x427","h_25722706_480.jpg":"480x320","h_25722706_340.jpg":"340x227","h_25722706_220.jpg":"220x147","pp_25722706_1280.jpg":"1280x1628","pp_25722706_1024.jpg":"1024x1303","pp_25722706_640.jpg":"640x814","pp_25722706_480.jpg":"480x611","pp_25722706_340.jpg":"340x432","pp_25722706_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25722707_1920.jpg":"1920x1080","k_25722707_1280.jpg":"1280x1280","k_25722707_1024.jpg":"1024x1024","k_25722707_640.jpg":"640x640","k_25722707_480.jpg":"480x480","k_25722707_340.jpg":"340x340","k_25722707_220.jpg":"220x220","o_25722707_1280.jpg":"1280x853","o_25722707_1024.jpg":"1024x682","o_25722707_640.jpg":"640x426","o_25722707_480.jpg":"480x320","o_25722707_340.jpg":"340x226","o_25722707_220.jpg":"220x146","h_25722707_1280.jpg":"1280x854","h_25722707_1024.jpg":"1024x683","h_25722707_640.jpg":"640x427","h_25722707_480.jpg":"480x320","h_25722707_340.jpg":"340x227","h_25722707_220.jpg":"220x147","pp_25722707_1280.jpg":"1280x1628","pp_25722707_1024.jpg":"1024x1303","pp_25722707_640.jpg":"640x814","pp_25722707_480.jpg":"480x611","pp_25722707_340.jpg":"340x432","pp_25722707_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25722708_1920.jpg":"1920x1080","k_25722708_1280.jpg":"1280x1280","k_25722708_1024.jpg":"1024x1024","k_25722708_640.jpg":"640x640","k_25722708_480.jpg":"480x480","k_25722708_340.jpg":"340x340","k_25722708_220.jpg":"220x220","o_25722708_1280.jpg":"1280x853","o_25722708_1024.jpg":"1024x682","o_25722708_640.jpg":"640x426","o_25722708_480.jpg":"480x320","o_25722708_340.jpg":"340x226","o_25722708_220.jpg":"220x146","h_25722708_1280.jpg":"1280x854","h_25722708_1024.jpg":"1024x683","h_25722708_640.jpg":"640x427","h_25722708_480.jpg":"480x320","h_25722708_340.jpg":"340x227","h_25722708_220.jpg":"220x147","pp_25722708_1280.jpg":"1280x1628","pp_25722708_1024.jpg":"1024x1303","pp_25722708_640.jpg":"640x814","pp_25722708_480.jpg":"480x611","pp_25722708_340.jpg":"340x432","pp_25722708_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25722710_1920.jpg":"1920x1080","k_25722710_1280.jpg":"1280x1280","k_25722710_1024.jpg":"1024x1024","k_25722710_640.jpg":"640x640","k_25722710_480.jpg":"480x480","k_25722710_340.jpg":"340x340","k_25722710_220.jpg":"220x220","o_25722710_1280.jpg":"1280x853","o_25722710_1024.jpg":"1024x682","o_25722710_640.jpg":"640x426","o_25722710_480.jpg":"480x320","o_25722710_340.jpg":"340x226","o_25722710_220.jpg":"220x146","h_25722710_1280.jpg":"1280x854","h_25722710_1024.jpg":"1024x683","h_25722710_640.jpg":"640x427","h_25722710_480.jpg":"480x320","h_25722710_340.jpg":"340x227","h_25722710_220.jpg":"220x147","pp_25722710_1280.jpg":"1280x1628","pp_25722710_1024.jpg":"1024x1303","pp_25722710_640.jpg":"640x814","pp_25722710_480.jpg":"480x611","pp_25722710_340.jpg":"340x432","pp_25722710_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25722711_1920.jpg":"1920x1080","k_25722711_1280.jpg":"1280x1280","k_25722711_1024.jpg":"1024x1024","k_25722711_640.jpg":"640x640","k_25722711_480.jpg":"480x480","k_25722711_340.jpg":"340x340","k_25722711_220.jpg":"220x220","o_25722711_1280.jpg":"1280x853","o_25722711_1024.jpg":"1024x682","o_25722711_640.jpg":"640x426","o_25722711_480.jpg":"480x320","o_25722711_340.jpg":"340x226","o_25722711_220.jpg":"220x146","h_25722711_1280.jpg":"1280x854","h_25722711_1024.jpg":"1024x683","h_25722711_640.jpg":"640x427","h_25722711_480.jpg":"480x320","h_25722711_340.jpg":"340x227","h_25722711_220.jpg":"220x147","pp_25722711_1280.jpg":"1280x1628","pp_25722711_1024.jpg":"1024x1303","pp_25722711_640.jpg":"640x814","pp_25722711_480.jpg":"480x611","pp_25722711_340.jpg":"340x432","pp_25722711_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25722712_1920.jpg":"1920x1080","k_25722712_1280.jpg":"1280x1280","k_25722712_1024.jpg":"1024x1024","k_25722712_640.jpg":"640x640","k_25722712_480.jpg":"480x480","k_25722712_340.jpg":"340x340","k_25722712_220.jpg":"220x220","o_25722712_1280.jpg":"1280x853","o_25722712_1024.jpg":"1024x682","o_25722712_640.jpg":"640x426","o_25722712_480.jpg":"480x320","o_25722712_340.jpg":"340x226","o_25722712_220.jpg":"220x146","h_25722712_1280.jpg":"1280x854","h_25722712_1024.jpg":"1024x683","h_25722712_640.jpg":"640x427","h_25722712_480.jpg":"480x320","h_25722712_340.jpg":"340x227","h_25722712_220.jpg":"220x147","pp_25722712_1280.jpg":"1280x1628","pp_25722712_1024.jpg":"1024x1303","pp_25722712_640.jpg":"640x814","pp_25722712_480.jpg":"480x611","pp_25722712_340.jpg":"340x432","pp_25722712_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25722713_1920.jpg":"1920x1080","k_25722713_1280.jpg":"1280x1280","k_25722713_1024.jpg":"1024x1024","k_25722713_640.jpg":"640x640","k_25722713_480.jpg":"480x480","k_25722713_340.jpg":"340x340","k_25722713_220.jpg":"220x220","o_25722713_1280.jpg":"1280x853","o_25722713_1024.jpg":"1024x682","o_25722713_640.jpg":"640x426","o_25722713_480.jpg":"480x320","o_25722713_340.jpg":"340x226","o_25722713_220.jpg":"220x146","h_25722713_1280.jpg":"1280x854","h_25722713_1024.jpg":"1024x683","h_25722713_640.jpg":"640x427","h_25722713_480.jpg":"480x320","h_25722713_340.jpg":"340x227","h_25722713_220.jpg":"220x147","pp_25722713_1280.jpg":"1280x1628","pp_25722713_1024.jpg":"1024x1303","pp_25722713_640.jpg":"640x814","pp_25722713_480.jpg":"480x611","pp_25722713_340.jpg":"340x432","pp_25722713_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25722714_1920.jpg":"1920x1080","k_25722714_1280.jpg":"1280x1280","k_25722714_1024.jpg":"1024x1024","k_25722714_640.jpg":"640x640","k_25722714_480.jpg":"480x480","k_25722714_340.jpg":"340x340","k_25722714_220.jpg":"220x220","o_25722714_1280.jpg":"1280x853","o_25722714_1024.jpg":"1024x682","o_25722714_640.jpg":"640x426","o_25722714_480.jpg":"480x320","o_25722714_340.jpg":"340x226","o_25722714_220.jpg":"220x146","h_25722714_1280.jpg":"1280x854","h_25722714_1024.jpg":"1024x683","h_25722714_640.jpg":"640x427","h_25722714_480.jpg":"480x320","h_25722714_340.jpg":"340x227","h_25722714_220.jpg":"220x147","pp_25722714_1280.jpg":"1280x1628","pp_25722714_1024.jpg":"1024x1303","pp_25722714_640.jpg":"640x814","pp_25722714_480.jpg":"480x611","pp_25722714_340.jpg":"340x432","pp_25722714_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25722717_1920.jpg":"1920x1080","k_25722717_1280.jpg":"1280x1280","k_25722717_1024.jpg":"1024x1024","k_25722717_640.jpg":"640x640","k_25722717_480.jpg":"480x480","k_25722717_340.jpg":"340x340","k_25722717_220.jpg":"220x220","o_25722717_1280.jpg":"1280x853","o_25722717_1024.jpg":"1024x682","o_25722717_640.jpg":"640x426","o_25722717_480.jpg":"480x320","o_25722717_340.jpg":"340x226","o_25722717_220.jpg":"220x146","h_25722717_1280.jpg":"1280x854","h_25722717_1024.jpg":"1024x683","h_25722717_640.jpg":"640x427","h_25722717_480.jpg":"480x320","h_25722717_340.jpg":"340x227","h_25722717_220.jpg":"220x147","pp_25722717_1280.jpg":"1280x1628","pp_25722717_1024.jpg":"1024x1303","pp_25722717_640.jpg":"640x814","pp_25722717_480.jpg":"480x611","pp_25722717_340.jpg":"340x432","pp_25722717_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25722718_1920.jpg":"1920x1080","k_25722718_1280.jpg":"1280x1280","k_25722718_1024.jpg":"1024x1024","k_25722718_640.jpg":"640x640","k_25722718_480.jpg":"480x480","k_25722718_340.jpg":"340x340","k_25722718_220.jpg":"220x220","o_25722718_1280.jpg":"1280x1920","o_25722718_1024.jpg":"1024x1536","o_25722718_640.jpg":"640x960","o_25722718_480.jpg":"480x720","o_25722718_340.jpg":"340x510","o_25722718_220.jpg":"220x330","h_25722718_1280.jpg":"1280x854","h_25722718_1024.jpg":"1024x683","h_25722718_640.jpg":"640x427","h_25722718_480.jpg":"480x320","h_25722718_340.jpg":"340x227","h_25722718_220.jpg":"220x147","pp_25722718_1280.jpg":"1280x1628","pp_25722718_1024.jpg":"1024x1303","pp_25722718_640.jpg":"640x814","pp_25722718_480.jpg":"480x611","pp_25722718_340.jpg":"340x432","pp_25722718_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25722719_1920.jpg":"1920x1080","k_25722719_1280.jpg":"1280x1280","k_25722719_1024.jpg":"1024x1024","k_25722719_640.jpg":"640x640","k_25722719_480.jpg":"480x480","k_25722719_340.jpg":"340x340","k_25722719_220.jpg":"220x220","o_25722719_1280.jpg":"1280x853","o_25722719_1024.jpg":"1024x682","o_25722719_640.jpg":"640x426","o_25722719_480.jpg":"480x320","o_25722719_340.jpg":"340x226","o_25722719_220.jpg":"220x146","h_25722719_1280.jpg":"1280x854","h_25722719_1024.jpg":"1024x683","h_25722719_640.jpg":"640x427","h_25722719_480.jpg":"480x320","h_25722719_340.jpg":"340x227","h_25722719_220.jpg":"220x147","pp_25722719_1280.jpg":"1280x1628","pp_25722719_1024.jpg":"1024x1303","pp_25722719_640.jpg":"640x814","pp_25722719_480.jpg":"480x611","pp_25722719_340.jpg":"340x432","pp_25722719_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25722721_1920.jpg":"1920x1080","k_25722721_1280.jpg":"1280x1280","k_25722721_1024.jpg":"1024x1024","k_25722721_640.jpg":"640x640","k_25722721_480.jpg":"480x480","k_25722721_340.jpg":"340x340","k_25722721_220.jpg":"220x220","o_25722721_1280.jpg":"1280x853","o_25722721_1024.jpg":"1024x682","o_25722721_640.jpg":"640x426","o_25722721_480.jpg":"480x320","o_25722721_340.jpg":"340x226","o_25722721_220.jpg":"220x146","h_25722721_1280.jpg":"1280x854","h_25722721_1024.jpg":"1024x683","h_25722721_640.jpg":"640x427","h_25722721_480.jpg":"480x320","h_25722721_340.jpg":"340x227","h_25722721_220.jpg":"220x147","pp_25722721_1280.jpg":"1280x1628","pp_25722721_1024.jpg":"1024x1303","pp_25722721_640.jpg":"640x814","pp_25722721_480.jpg":"480x611","pp_25722721_340.jpg":"340x432","pp_25722721_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25722722_1920.jpg":"1920x1080","k_25722722_1280.jpg":"1280x1280","k_25722722_1024.jpg":"1024x1024","k_25722722_640.jpg":"640x640","k_25722722_480.jpg":"480x480","k_25722722_340.jpg":"340x340","k_25722722_220.jpg":"220x220","o_25722722_1280.jpg":"1280x1920","o_25722722_1024.jpg":"1024x1536","o_25722722_640.jpg":"640x960","o_25722722_480.jpg":"480x720","o_25722722_340.jpg":"340x510","o_25722722_220.jpg":"220x330","h_25722722_1280.jpg":"1280x854","h_25722722_1024.jpg":"1024x683","h_25722722_640.jpg":"640x427","h_25722722_480.jpg":"480x320","h_25722722_340.jpg":"340x227","h_25722722_220.jpg":"220x147","pp_25722722_1280.jpg":"1280x1628","pp_25722722_1024.jpg":"1024x1303","pp_25722722_640.jpg":"640x814","pp_25722722_480.jpg":"480x611","pp_25722722_340.jpg":"340x432","pp_25722722_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25722723_1920.jpg":"1920x1080","k_25722723_1280.jpg":"1280x1280","k_25722723_1024.jpg":"1024x1024","k_25722723_640.jpg":"640x640","k_25722723_480.jpg":"480x480","k_25722723_340.jpg":"340x340","k_25722723_220.jpg":"220x220","o_25722723_1280.jpg":"1280x853","o_25722723_1024.jpg":"1024x682","o_25722723_640.jpg":"640x426","o_25722723_480.jpg":"480x320","o_25722723_340.jpg":"340x226","o_25722723_220.jpg":"220x146","h_25722723_1280.jpg":"1280x854","h_25722723_1024.jpg":"1024x683","h_25722723_640.jpg":"640x427","h_25722723_480.jpg":"480x320","h_25722723_340.jpg":"340x227","h_25722723_220.jpg":"220x147","pp_25722723_1280.jpg":"1280x1628","pp_25722723_1024.jpg":"1024x1303","pp_25722723_640.jpg":"640x814","pp_25722723_480.jpg":"480x611","pp_25722723_340.jpg":"340x432","pp_25722723_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25722724_1920.jpg":"1920x1080","k_25722724_1280.jpg":"1280x1280","k_25722724_1024.jpg":"1024x1024","k_25722724_640.jpg":"640x640","k_25722724_480.jpg":"480x480","k_25722724_340.jpg":"340x340","k_25722724_220.jpg":"220x220","o_25722724_1280.jpg":"1280x1920","o_25722724_1024.jpg":"1024x1536","o_25722724_640.jpg":"640x960","o_25722724_480.jpg":"480x720","o_25722724_340.jpg":"340x510","o_25722724_220.jpg":"220x330","h_25722724_1280.jpg":"1280x854","h_25722724_1024.jpg":"1024x683","h_25722724_640.jpg":"640x427","h_25722724_480.jpg":"480x320","h_25722724_340.jpg":"340x227","h_25722724_220.jpg":"220x147","pp_25722724_1280.jpg":"1280x1628","pp_25722724_1024.jpg":"1024x1303","pp_25722724_640.jpg":"640x814","pp_25722724_480.jpg":"480x611","pp_25722724_340.jpg":"340x432","pp_25722724_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25722725_1920.jpg":"1920x1080","k_25722725_1280.jpg":"1280x1280","k_25722725_1024.jpg":"1024x1024","k_25722725_640.jpg":"640x640","k_25722725_480.jpg":"480x480","k_25722725_340.jpg":"340x340","k_25722725_220.jpg":"220x220","o_25722725_1280.jpg":"1280x853","o_25722725_1024.jpg":"1024x682","o_25722725_640.jpg":"640x426","o_25722725_480.jpg":"480x320","o_25722725_340.jpg":"340x226","o_25722725_220.jpg":"220x146","h_25722725_1280.jpg":"1280x854","h_25722725_1024.jpg":"1024x683","h_25722725_640.jpg":"640x427","h_25722725_480.jpg":"480x320","h_25722725_340.jpg":"340x227","h_25722725_220.jpg":"220x147","pp_25722725_1280.jpg":"1280x1628","pp_25722725_1024.jpg":"1024x1303","pp_25722725_640.jpg":"640x814","pp_25722725_480.jpg":"480x611","pp_25722725_340.jpg":"340x432","pp_25722725_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25722726_1920.jpg":"1920x1080","k_25722726_1280.jpg":"1280x1280","k_25722726_1024.jpg":"1024x1024","k_25722726_640.jpg":"640x640","k_25722726_480.jpg":"480x480","k_25722726_340.jpg":"340x340","k_25722726_220.jpg":"220x220","o_25722726_1280.jpg":"1280x853","o_25722726_1024.jpg":"1024x682","o_25722726_640.jpg":"640x426","o_25722726_480.jpg":"480x320","o_25722726_340.jpg":"340x226","o_25722726_220.jpg":"220x146","h_25722726_1280.jpg":"1280x854","h_25722726_1024.jpg":"1024x683","h_25722726_640.jpg":"640x427","h_25722726_480.jpg":"480x320","h_25722726_340.jpg":"340x227","h_25722726_220.jpg":"220x147","pp_25722726_1280.jpg":"1280x1628","pp_25722726_1024.jpg":"1024x1303","pp_25722726_640.jpg":"640x814","pp_25722726_480.jpg":"480x611","pp_25722726_340.jpg":"340x432","pp_25722726_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25722727_1920.jpg":"1920x1080","k_25722727_1280.jpg":"1280x1280","k_25722727_1024.jpg":"1024x1024","k_25722727_640.jpg":"640x640","k_25722727_480.jpg":"480x480","k_25722727_340.jpg":"340x340","k_25722727_220.jpg":"220x220","o_25722727_1280.jpg":"1280x853","o_25722727_1024.jpg":"1024x682","o_25722727_640.jpg":"640x426","o_25722727_480.jpg":"480x320","o_25722727_340.jpg":"340x226","o_25722727_220.jpg":"220x146","h_25722727_1280.jpg":"1280x854","h_25722727_1024.jpg":"1024x683","h_25722727_640.jpg":"640x427","h_25722727_480.jpg":"480x320","h_25722727_340.jpg":"340x227","h_25722727_220.jpg":"220x147","pp_25722727_1280.jpg":"1280x1628","pp_25722727_1024.jpg":"1024x1303","pp_25722727_640.jpg":"640x814","pp_25722727_480.jpg":"480x611","pp_25722727_340.jpg":"340x432","pp_25722727_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25722728_1920.jpg":"1920x1080","k_25722728_1280.jpg":"1280x1280","k_25722728_1024.jpg":"1024x1024","k_25722728_640.jpg":"640x640","k_25722728_480.jpg":"480x480","k_25722728_340.jpg":"340x340","k_25722728_220.jpg":"220x220","o_25722728_1280.jpg":"1280x853","o_25722728_1024.jpg":"1024x682","o_25722728_640.jpg":"640x426","o_25722728_480.jpg":"480x320","o_25722728_340.jpg":"340x226","o_25722728_220.jpg":"220x146","h_25722728_1280.jpg":"1280x854","h_25722728_1024.jpg":"1024x683","h_25722728_640.jpg":"640x427","h_25722728_480.jpg":"480x320","h_25722728_340.jpg":"340x227","h_25722728_220.jpg":"220x147","pp_25722728_1280.jpg":"1280x1628","pp_25722728_1024.jpg":"1024x1303","pp_25722728_640.jpg":"640x814","pp_25722728_480.jpg":"480x611","pp_25722728_340.jpg":"340x432","pp_25722728_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25722729_1920.jpg":"1920x1080","k_25722729_1280.jpg":"1280x1280","k_25722729_1024.jpg":"1024x1024","k_25722729_640.jpg":"640x640","k_25722729_480.jpg":"480x480","k_25722729_340.jpg":"340x340","k_25722729_220.jpg":"220x220","o_25722729_1280.jpg":"1280x853","o_25722729_1024.jpg":"1024x682","o_25722729_640.jpg":"640x426","o_25722729_480.jpg":"480x320","o_25722729_340.jpg":"340x226","o_25722729_220.jpg":"220x146","h_25722729_1280.jpg":"1280x854","h_25722729_1024.jpg":"1024x683","h_25722729_640.jpg":"640x427","h_25722729_480.jpg":"480x320","h_25722729_340.jpg":"340x227","h_25722729_220.jpg":"220x147","pp_25722729_1280.jpg":"1280x1628","pp_25722729_1024.jpg":"1024x1303","pp_25722729_640.jpg":"640x814","pp_25722729_480.jpg":"480x611","pp_25722729_340.jpg":"340x432","pp_25722729_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25722730_1920.jpg":"1920x1080","k_25722730_1280.jpg":"1280x1280","k_25722730_1024.jpg":"1024x1024","k_25722730_640.jpg":"640x640","k_25722730_480.jpg":"480x480","k_25722730_340.jpg":"340x340","k_25722730_220.jpg":"220x220","o_25722730_1280.jpg":"1280x853","o_25722730_1024.jpg":"1024x682","o_25722730_640.jpg":"640x426","o_25722730_480.jpg":"480x320","o_25722730_340.jpg":"340x226","o_25722730_220.jpg":"220x146","h_25722730_1280.jpg":"1280x854","h_25722730_1024.jpg":"1024x683","h_25722730_640.jpg":"640x427","h_25722730_480.jpg":"480x320","h_25722730_340.jpg":"340x227","h_25722730_220.jpg":"220x147","pp_25722730_1280.jpg":"1280x1628","pp_25722730_1024.jpg":"1024x1303","pp_25722730_640.jpg":"640x814","pp_25722730_480.jpg":"480x611","pp_25722730_340.jpg":"340x432","pp_25722730_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25722732_1920.jpg":"1920x1080","k_25722732_1280.jpg":"1280x1280","k_25722732_1024.jpg":"1024x1024","k_25722732_640.jpg":"640x640","k_25722732_480.jpg":"480x480","k_25722732_340.jpg":"340x340","k_25722732_220.jpg":"220x220","o_25722732_1280.jpg":"1280x853","o_25722732_1024.jpg":"1024x682","o_25722732_640.jpg":"640x426","o_25722732_480.jpg":"480x320","o_25722732_340.jpg":"340x226","o_25722732_220.jpg":"220x146","h_25722732_1280.jpg":"1280x854","h_25722732_1024.jpg":"1024x683","h_25722732_640.jpg":"640x427","h_25722732_480.jpg":"480x320","h_25722732_340.jpg":"340x227","h_25722732_220.jpg":"220x147","pp_25722732_1280.jpg":"1280x1628","pp_25722732_1024.jpg":"1024x1303","pp_25722732_640.jpg":"640x814","pp_25722732_480.jpg":"480x611","pp_25722732_340.jpg":"340x432","pp_25722732_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25722733_1920.jpg":"1920x1080","k_25722733_1280.jpg":"1280x1280","k_25722733_1024.jpg":"1024x1024","k_25722733_640.jpg":"640x640","k_25722733_480.jpg":"480x480","k_25722733_340.jpg":"340x340","k_25722733_220.jpg":"220x220","o_25722733_1280.jpg":"1280x853","o_25722733_1024.jpg":"1024x682","o_25722733_640.jpg":"640x426","o_25722733_480.jpg":"480x320","o_25722733_340.jpg":"340x226","o_25722733_220.jpg":"220x146","h_25722733_1280.jpg":"1280x854","h_25722733_1024.jpg":"1024x683","h_25722733_640.jpg":"640x427","h_25722733_480.jpg":"480x320","h_25722733_340.jpg":"340x227","h_25722733_220.jpg":"220x147","pp_25722733_1280.jpg":"1280x1628","pp_25722733_1024.jpg":"1024x1303","pp_25722733_640.jpg":"640x814","pp_25722733_480.jpg":"480x611","pp_25722733_340.jpg":"340x432","pp_25722733_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25722734_1920.jpg":"1920x1080","k_25722734_1280.jpg":"1280x1280","k_25722734_1024.jpg":"1024x1024","k_25722734_640.jpg":"640x640","k_25722734_480.jpg":"480x480","k_25722734_340.jpg":"340x340","k_25722734_220.jpg":"220x220","o_25722734_1280.jpg":"1280x853","o_25722734_1024.jpg":"1024x682","o_25722734_640.jpg":"640x426","o_25722734_480.jpg":"480x320","o_25722734_340.jpg":"340x226","o_25722734_220.jpg":"220x146","h_25722734_1280.jpg":"1280x854","h_25722734_1024.jpg":"1024x683","h_25722734_640.jpg":"640x427","h_25722734_480.jpg":"480x320","h_25722734_340.jpg":"340x227","h_25722734_220.jpg":"220x147","pp_25722734_1280.jpg":"1280x1628","pp_25722734_1024.jpg":"1024x1303","pp_25722734_640.jpg":"640x814","pp_25722734_480.jpg":"480x611","pp_25722734_340.jpg":"340x432","pp_25722734_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25722735_1920.jpg":"1920x1080","k_25722735_1280.jpg":"1280x1280","k_25722735_1024.jpg":"1024x1024","k_25722735_640.jpg":"640x640","k_25722735_480.jpg":"480x480","k_25722735_340.jpg":"340x340","k_25722735_220.jpg":"220x220","o_25722735_1280.jpg":"1280x853","o_25722735_1024.jpg":"1024x682","o_25722735_640.jpg":"640x426","o_25722735_480.jpg":"480x320","o_25722735_340.jpg":"340x226","o_25722735_220.jpg":"220x146","h_25722735_1280.jpg":"1280x854","h_25722735_1024.jpg":"1024x683","h_25722735_640.jpg":"640x427","h_25722735_480.jpg":"480x320","h_25722735_340.jpg":"340x227","h_25722735_220.jpg":"220x147","pp_25722735_1280.jpg":"1280x1628","pp_25722735_1024.jpg":"1024x1303","pp_25722735_640.jpg":"640x814","pp_25722735_480.jpg":"480x611","pp_25722735_340.jpg":"340x432","pp_25722735_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25755912_1920.jpg":"1920x1080","k_25755912_1280.jpg":"1280x1280","k_25755912_1024.jpg":"1024x1024","k_25755912_640.jpg":"640x640","k_25755912_480.jpg":"480x480","k_25755912_340.jpg":"340x340","k_25755912_220.jpg":"220x220","o_25755912_1280.jpg":"1280x1920","o_25755912_1024.jpg":"1024x1536","o_25755912_640.jpg":"640x960","o_25755912_480.jpg":"480x720","o_25755912_340.jpg":"340x510","o_25755912_220.jpg":"220x330","h_25755912_1280.jpg":"1280x854","h_25755912_1024.jpg":"1024x683","h_25755912_640.jpg":"640x427","h_25755912_480.jpg":"480x320","h_25755912_340.jpg":"340x227","h_25755912_220.jpg":"220x147","pp_25755912_1280.jpg":"1280x1628","pp_25755912_1024.jpg":"1024x1303","pp_25755912_640.jpg":"640x814","pp_25755912_480.jpg":"480x611","pp_25755912_340.jpg":"340x432","pp_25755912_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7428021 Threads: 5 Questions: 1531650152 Slow queries: 4657062 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110679565 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/velja-i-kuro-izgubljeni-u-prijevodu-posjetili-smo-slavni-sajam-nautike-u-rodnom-gradu-kolumba-1329501 [printLink] => /om/nautika/velja-i-kuro-izgubljeni-u-prijevodu-posjetili-smo-slavni-sajam-nautike-u-rodnom-gradu-kolumba-1329501?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 619250 [name] => genova boat show [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-01 16:21:25 [main_article_id] => 0 [alias] => genova-boat-show [link] => /tag/genova-boat-show ) [1] => stdClass Object ( [id] => 333177 [name] => reportaža [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => reportaza [link] => /tag/reportaza ) [2] => stdClass Object ( [id] => 321911 [name] => nautika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nautika [link] => /tag/nautika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => REKONSTRUKCIJOM SLAVNOG SAJAMSKOG PAVILJONA S, TE RUŠENJEM OBLIŽNJE DOTRAJALE ZGRADE, STVOREN JE WATERFRONT LEVANTE, STAMBENI BLOK OD 200 APARTMANA S GARAŽAMA, PRIVATNIM VEZOVIMA, DIZAJNERSKIM BUTICIMA I SVIM SADRŽAJIMA RAZINE PET ZVJEZDICA. MEĐU NAJZANIMLJIVIJIM NOVITETIMA JE JEDRILICA S MOTORNIM DIZAJNOM NAZIVA - VELJA 43 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => genova boat show [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Velja‘ i ‘Kuro‘ izgubljeni u prijevodu: posjetili smo slavni sajam nautike u rodnom gradu Kolumba [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/27/25824831.jpg [galleryCount] => 29 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Gordan Jelavić [mainImageDesc] =>

Napravili smo đir po ligurskom sajmu nautike, najslavnijoj morskoj manifestaciji koja se održavca u rodnom gradu Kolumba

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/27/25824831.jpg [title] =>

Napravili smo đir po ligurskom sajmu nautike, najslavnijoj morskoj manifestaciji koja se održavca u rodnom gradu Kolumba

Gordan Jelavić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/27/25722704.jpg [title] =>

Verga Sestante 6.8 može i na struju

Gordan Jelavić ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/27/25722705.jpg [title] =>

Velja 43 ima krmu motornjaka

Gordan Jelavić ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/27/25722706.jpg [title] =>

Greenline 58 Fly ima električni domet od 30 milja

Gordan Jelavić ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/27/25722707.jpg [title] =>

Ciklona ni ove godine nije podbacila

Gordan Jelavić ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/27/25722708.jpg [title] =>

Krme rastu kao lego kockice

Gordan Jelavić ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/27/25722710.jpg [title] =>

Hanse 410 je šampion ekologije

Gordan Jelavić ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/27/25722711.jpg [title] =>

Od Hrvata je najtraženija bila Terra Nauta

Gordan Jelavić ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/27/25722712.jpg [title] =>

Grčki Protagon polako se probija na tržištu

Gordan Jelavić ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/27/25722713.jpg [title] =>

Raste gama električnih Avatora

Gordan Jelavić ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/27/25722714.jpg [title] =>

Selvin Fish Master košta 38 tisuća eura - s motorom

Gordan Jelavić ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/27/25722717.jpg [title] =>

Verga Sestante 6.8 može i na struju

Gordan Jelavić ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/27/25722718.jpg [title] =>

Fish Master ima visoku kabinu

Gordan Jelavić ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/27/25722719.jpg [title] =>

Eolo Nove i 6.4 EL

Gordan Jelavić ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/27/25722721.jpg [title] =>

Milijunski ZAR Imagine 130 izuva iz cipela

Gordan Jelavić ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/27/25722722.jpg [title] =>

Bezobrazno lijep Suzuki 250 Kuro

Gordan Jelavić ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/27/25722723.jpg [title] =>

Suzumar MX 410
najpovoljniji je u paketu

Gordan Jelavić ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/27/25722724.jpg [title] =>

S novim HO motorom Yamahe će letjeti

Gordan Jelavić ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/27/25722725.jpg [title] =>

Ranieri 275 LX

Gordan Jelavić ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/27/25722726.jpg [title] =>

Nema tko se nije zaustavio

Gordan Jelavić ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/27/25722727.jpg [title] =>

Fiat 500 je dizajnerska ikona

Gordan Jelavić ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/27/25722728.jpg [title] =>

Karnic S37X podignuo je ljestvicu na 410 tisuća eura

Gordan Jelavić ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/27/25722729.jpg [title] =>

Oro marine S9 Coupe

Gordan Jelavić ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/27/25722730.jpg [title] =>

Canelli 30 košta 350 tisuća eura

Gordan Jelavić ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/27/25722732.jpg [title] =>

Qmax 26 bez motora ponuđen je za 50 tisuća eura

Gordan Jelavić ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/27/25722733.jpg [title] =>

Runabout na struju s baterijama od 21 kWh

Gordan Jelavić ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/27/25722734.jpg [title] =>

Karnic S37X podignuo je ljestvicu na 410 tisuća eura

Gordan Jelavić ) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/27/25722735.jpg [title] =>

Riva 82 Diva košta šest milijuna eura

Gordan Jelavić ) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/27/25755912.jpg [title] =>

Električna Honda u sjeni velikoga brata

Gordan Jelavić ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Pogled na prognozu vremena nije bio obećavajući, najavljenih 100 litara kiše u tri dana našega planiranog boravka u Genovi podsjetilo je na nekadašnje smotre kad je sunce u Liguriji bilo rijetka pojava. Uz pomoć vjetra i plesača protiv oblaka, kako je rekao netko od organizatora, prvi dan nautičkog sajma protekao je bez velikih potopa pa se čak moglo i prošetati po gatovima. To je spasilo svečano otvaranje 63. okupljanja najboljeg što talijanska i europska mala brodogradnja trenutno imaju ponuditi. U organizaciji Talijanske agencije za promicanje trgovine (ICE), na sajmu su prisustvovali predstavnici međunarodnih medija, pa tako i Otvorenog mora.

Unatoč tomu što im 18 godina mlađi i dva tjedna brži sajam u Cannesu ukrade priličan broj svjetskih premijera (ove su ih godine službeno imali 130), to nije umanjilo atraktivnost najslavnije morske manifestacije u Kolumbovu rodnom gradu. Većina je tih noviteta u potrazi za kupcima, naime, samo produžila Azurnom obalom i ukazala se dvjestotinjak kilometara istočnije. Ukupno je bilo izloženo više od tisuću brodova, a zahvaljujući razvedravanju brojač posjetitelja zaustavio se na 118 tisuća.

U skladu s inflacijom, sve je naraslo, i sajam, i brodovi, i cijene, pa se stječe dojam kako je jaz između bogatih i manje bogatih (u nautici nema siromašnih) dodatno narastao. Sve je veći broj brodova kojima se ne možete ni približiti bez najave, što nama novinarima nije neka prepreka, ali kupce dnevnih ulaznica od 23 eura svakako ostavlja zakinutima. I dalje su u trendu balkoni svih oblika i veličina i krmeni resorti za slobodan pogled na okolicu ili, bolje rečeno, pogled okolice prema njima.

---

image

Ciklona ni ove godine nije podbacila

Gordan Jelavić
---

Pet zvjezdica

Dobar dio jahti mogao bi trajno ostati na mjestu sajma jer se taj prostor upravo pretvara u ekskluzivni resort. Da, i Talijani su podlegli pritisku nekretninskih biznismena, tako da će sajam postati sličniji Cannesu i Monacu.

Naime, rekonstrukcijom slavnog paviljona S, zatvorene arene za 15 tisuća gledatelja izgrađene 1962. godine, te rušenjem obližnje dotrajale zgrade, stvorio se Waterfront Levante, stambeni blok od 200 apartmana s garažama, privatnim vezovima, dizajnerskim buticima i svim sadržajima razine pet zvjezdica. Cijene kvadrata u pretprodaji su dosezale do 13 tisuća eura po kvadratu i do idućega bi proljeća sve trebalo biti dovršeno i useljeno. Za vrijeme održavanja sajma strojevi su radili punom parom, no već se može steći dojam kako će na kraju sve izgledati. Projektant je domaća legenda Renzo Piano (86).

Jedan od novih privatnih kanala s nova 143 veza već je iskorišten za izlaganje manjih brodica i tradicionalnih guceva. Uz Aprea mare, Patrone, Mimi i druge brendove provukao se i jedan hrvatski brod oplemenjen tikovinom – Terra Nauta 30. Sudeći po redu za razgledavanje, imao je iznimno uspješan nastup. Od domaćih brendova zamijetili smo čarterske jedrilice More i Kufner s već uhodanim talijanskim distributerima.

Za razliku od proteklih godina i sajmova u Veneciji i Düsseldorfu, stekli smo dojam da je val elektrifikacije malo usporio. Jednostavno, sve veći brodovi traže gomilu energije, koju baterijski sklopovi još ne mogu isporučiti. S obzirom na to da su cijene svega otišle u nebo, za pohvalu je da domaća Selva još uvijek ima ponudu za nautičku sirotinju. Njihovi paketi brodica s motorom još uvijek su prihvatljivi široj populaciji, pa zavrjeđuju spomen u ovoj reportaži. Ribolovni bombon s visokom kabinom Fish Master 590 s pentom Selva Murena XSR od 40/70 konja košta 38.200 eura. Visina u kormilarnici je 195, a u kabini 90 cm. Ispod skiperskog sjedala bez naslona su malo kuhalo i umivaonik. Klizna vrata su velika i lako je prolaziti. Na krmi idealnoj za ribolov može se složiti i sunčalište. Maksimalan broj putnika je sedam, a dopušten motor 115 konja. Za dnevni ribolov i ne treba ništa veće.

---

image

Karnic S37X podignuo je ljestvicu na 410 tisuća eura

Gordan Jelavić
---

Iste klase, samo otvoreni, 580 Open s istim motorom košta 27 tisuća eura, a široka pasara dužine 510 cm s 40 konja i ručnim komandama košta 18.700 eura. Eto, to bi bila trenutna cijena za ulazak u svijet nautike.

Chiavi in mano

U zanimljivim paketima sa Selvom je ponuđen i niz zanimljivih brodova, poput novoga Karnica S37X, najvećeg u povijesti toga ciparskog brodogradilišta. Na trupu širine 3,6 metara i dužine 11 metara složene su tri kabine s velikim ležajevima, tako da brod ima i veliki čarterski potencijal. Šest tona gliserskog trupa pogone motori snage do 900 konja, a sajamski paket s dvije Selve 300 ponuđen je za 410 tisuća eura chiavi in mano (ključ u ruke). Prvi dojam je izvrstan jer su svi prostori pametnim konstrukcijskim rješenjima maksimalno iskorišteni, a materijali i obrada su na visokoj razini, u maniri poznatih britanskih i talijanskih brendova.

U paketu je izložen i novitet iz Grčke Protagon 25, veći brat dizajnerski hrabroga prvijenca od 20 stopa. Sportske linije osammetarskog trupa i dalje su agresivne, a interijer je moderno jednostavan. S ugrađenom pentom od 300 konja trebao bi biti vrlo brz, a preduvjet je uplata 91.000 eura. Brod je najavljen i za sajam u Biogradu pa ga možda uspijemo uskoro isprobati.

---

image

Grčki Protagon polako se probija na tržištu

Gordan Jelavić
---

Cijena od stotinjak tisuća eura za tonu i pol plastike je, nažalost, nova realnost.

Sicilijanski Eolo, kao i većina proizvođača s juga, uvijek ima dobre cijene pa smo povirili do njihova štanda. Novi model 6.4 EL standardne širine 2,55 i težak 850 kilograma imao je zanimljivu sajamsku cijenu od 30 tisuća eura, odnosno 39 tisuća u punoj opremi – crni roll bar, podne obloge, tuš, hladnjak... Još kad dodate pentu od najviše 150 konja, imate vrlo lijep dnevni cruiser s funkcionalnom kabinom za dvoje.

Koliko je to isplativa ponuda, može se vidjeti na primjeru tri metra dužeg brata Eolo Nove, inače najvećeg u ponudi proizvođača. Devetmetarski gliser s velikom kupaonicom, ležajevima u sredini i pramčanim salonom složivim u krevet košta 145 tisuća eura, a uz dopuštene dvije pente po 350 konja lako dođe preko 200 tisuća. Izlomljenim linijama nadgrađa prati moderne trendove i nudi puno prostora u kokpitu, te sunčališta na pramcu i krmi.

Po dizajnu podsjeća na Ranieri, koji je na ovogodišnjoj Fieri predstavio 275 Next LX, pedalj kraću i moderniju verziju od 285, koji smo nedavno imali u Otvorenom moru. Nakon kratkog obilaska razlike su male, ali primjetne. Prolazi su praktičniji, uz novi dizajn konzole i kuhinjskog bloka kako bi se dobilo više prostora za kretanje. Cijena izloženog broda bila je 150 tisuća eura, bez motora snage do 450 konja.

---

image

Ranieri 275 LX

Gordan Jelavić
---

U toj se klasi po originalnosti istaknuo koncept Canellija 30, s velikim staklenim površinama na bokovima. Pramac je otvoren s udobnom garniturom i stolom za šest od ukupno 12 osoba. Dvije kabine i jedan toaletni prostor su pak ispod povišenog gazišta koje vješto skriva unutrašnju visinu od dva metra. Pogon mogu biti pente ili unutrašnji motori sa Z pogonom snage do 450 konja. Nad svime se mogu razvući dva biminija ili T-top. Cijena je, u skladu s dojmom, visokih 350 tisuća eura.

Struja za jezera

Malo starinskoga duha donijela je tvrtka Verga 1958 iz okolice Milana, koja je iz naziva očigledno stara 65 godina i za fieru je pripremila svoj novi model otvorene brodice predivnih rebrastih linija Sestante 6.8, ali u dvije varijante pogona, benzinskom i električnom. Potonji je bio posebno tražen jer s tri paka baterija kapaciteta 14 kWh ima pet sati autonomije, doduše pri manjoj brzini, tako da uglavnom ciljaju na unutrašnje vode i škveru obližnja jezera Como i Lago Maggiore. Cijene dogovaraju u četiri oka.

Pioniri električnog pogona i posebno primjene na većim brodovima, tvrtka Greenline u Cannes i Genovu dovela je 58 Fly, s velikim hard-topom na gornjoj etaži za dodatni smještaj 11 solarnih ploča kapaciteta 3,6 kW. Pogon su dizelske Volvo Pente 1000, Cumminsi snage po 715 konja potpomognuti s električnim motorima snage 25 kW ili samo električni pogon. Trenutno je najtraženiji hibrid naziva 6G H-drive s bešumnim dometom od 30 milja pri brzini od 6 čvorova.

Za 30 tona težak brod dužine 18 metara s raskošne tri kabine i dvije kupaonice to je dovoljno za solidan dnevni đir. Ako vas je priča zaintrigirala, računajte na iznos od 1,7 milijuna eura.

Hibridnim stopama krenuli su i drugi proizvođači, pa tako i malo poznati škver Opera Prima Mare sa svojim modelom OPM 37 Hybrid Cruise. Lagani aluminijski trup s dva FPT dizelaša snage po 400 konja potpomognut je s dodatnih 20 kW struje za opciju čiste plovidbe. Koncept je zanimljiv s nekoliko inovativnih tehničkih rješenja i detalja poput ljestava za flybridge s pramčane strane. Izložbeni brod dužine 11 metara, koji već neko vrijeme plovi po sajmovima, ponuđen je po vrlo diskontnoj cijeni od 359 tisuća eura. To obično ne upućuje na veliki interes kupaca.

---

image

Riva 82 Diva košta šest milijuna eura

Gordan Jelavić
---

Operna primadona Riva 82 Diva zato ima puno obožavatelja unatoč cijeni od šest milijuna eura. Šest kabina, 25 metara čistoga luksuza s rasklopivom krmom i tehnologijom koja obara s nogu. Za brod težak 77 tona brzina je nevjerojatni 31 čvor, zasluga projektanata i dva MAN-a V12 snage po 1900 konja. Kao dio grupacije Ferretti ima otvoren put prema cijelome svijetu i stoga puno lakše dolazi do kupaca.

U opernom tonu nastavljamo s drugim violinama nautičkog biznisa – gumenjacima. Po uzoru na konkurente koji su odavno pregazili granicu od 12 metara, poput SACS-a, Lomaca ili Capellijeva Stradivarija 43, ZAR Formenti zagazio je u duboku vodu s modelom Imagine 130. Prvi je to gumenjak babuška u klasi s garažom za njihov najmanji ZAR mini. Uz to se brodograditelji hvale i najvećim karbonskim krovom. Kako bi zadržali svoju filozofiju, očito su čekali motor poput Mercuryja 600, ne jedan, nego dva, kako bi se 10 tona i 18 putnika moglo sigurno i carski prevoziti. Uz raskošan vanjski prostor, iznenađenje je ispod palube, gdje su smještene dvije kabine i toalet visoke klase. U svakom slučaju, ovo je veliki korak za ZAR i njihove kupce koji za prelazak na ovu razinu moraju pripremiti milijun eura.

Maksimalan popust

Srećom, Italija je postojbina gumenjaka pa ih se može naći svih veličina i cjenovnih kategorija. Domaćini su nam skrenuli pažnju na brend Oro marine, odnedavno prisutan i u Hrvatskoj. Devetmetarski S9 Coupe s toaletnom kabinom u pramcu i neuobičajeno čokoladnom bojom tubusa izgleda vrlo otmjeno. S dva Suzukija 200 cijena mu je 140 tisuća eura.

---

image

Oro marine S9 Coupe

Gordan Jelavić
---

Poštenu rasprodaju imali su gumenjaci Q-max pa je tako njihov osammetarski model za 14 putnika ponuđen za samo 50 tisuća eura, a može nositi do 300 konja. Za takve akcijske prilike isplati se potegnuti na strane sajmove jer nikad ne znate kad možete naići na neodoljivu ponudu.

Za hrvatsko tržište zgodan se učinio novi Suzumar MX 410, kineska guma složena za Suzukijeve distributere. Uglavnom se nudi u paketima s motorom pa je tako s 40 konja cijena 16 tisuća eura. Predviđena je za pet osoba i ima moderno oblikovano plastično nadgrađe.

---

image

Suzumar MX 410
najpovoljniji je u paketu

Gordan Jelavić
---

Na takav brodić bi se mogla staviti i električna penta. Recimo, Mercury je izložio nove modele svoje električne linije Avator. Prvotni model 7.5 e od jednog kilovata sada ima snažniju braću od 2,2 i 3,7 kW, ekvivalent benzinskih motora od 5 i 10 konja. Dizajn i gabariti kućišta su jednaki uz nešto veću propelu i stabilizacijsko krilo. Najsnažniji model s izmjenjivom litijskom baterijom od 2,3 kWh teži 21 kilogram, radi na 48 volta i napuni se na kućnoj utičnici za 10 sati. Autonomija ovisi o težini ruke, no može se očekivati od sat do dva ugodne plovidbe. Cijene se još definiraju, no za užitak bešumne plovidbe planirajte raspon od 3000 do 5000 eura.

I Honda je izložila svoju elektropentu, ali samo kao prototip, bez informacije kad bi se mogla početi proizvoditi. To je prošlo u sjeni glamurozne premijere Honde 350, V8 motora kojim japanska kompanija hvata korak s Mercuryjem, Suzukijem i Yamahom, koja taj format ima od 2007. godine. Za komercijalni uspjeh tako velikih motora ključna je suradnja s brodograditeljima, koji u projektnoj fazi sve moraju pripremiti za ugradnju. U Hrvatskoj baš i nema takvih proizvođača, a ni s cijenom od 43 tisuće eura to neće biti jednostavno, no, kao i uvijek, očekuju se sajamski popusti, počevši od Biograda, gdje će se motor predstaviti.

---

image

Električna Honda u sjeni velikoga brata

Gordan Jelavić
---

Novitet je Suzuki 250 Kuro, što nije prosta riječ, nego japanski izraz za duboko crno ilitiga škuro. Kako bi ponudio više uzbuđenja, mapiran je za 300 okretaja na 6000, uz bolje sustave usisa zraka i hlađenja. Cijena dizajnerski privlačnog V6 motora je 27.250 eura.

---

image

Bezobrazno lijep Suzuki 250 Kuro

Gordan Jelavić
---

Daleko najniže cijene na sajmu imali su kineski motori Hidea, za sve koji nemaju predrasuda. Cijena od 9778 eura za EFI 130 niža je nego na Aliexpressu, pa je svakako bilo upita, prvenstveno oko uvjeta za trogodišnju garanciju.

Revolucija u dizajnu

Iz bogate ponude jedrilica vrijedi izdvojiti Hanse 410, koji je po broju nominacija za brod godine na najboljem putu da ponovi prošlogodišnji uspjeh modela 460. Nijemci znaju što se traži pa uz rekordan životni volumen nude i opciju električnog pogona za domet od 55 milja, napredne solarne i gorivne ćelije, te jedra od recikliranog materijala za jednu pravu zelenu priču. Koja ima svoju cijenu od 300 tisuća eura naviše.

---

image

Hanse 410 je šampion ekologije

Gordan Jelavić
---

Da netko na Balkanu napravi brod i nazove ga Vito Genovese ili Al Capone, Talijani bi se grohotom smijali. Takve su sigurno bile reakcije s druge strane kad je svjetlo dana ugledala Velja 43, revolucionarna jedrilica iz grada Lucce pokraj Viareggia. Izlazeći izvan standardnog okvira, složen je 13-metarski brod s ravnom krmom po uzoru na motorne day cruisere. Središnja garnitura je s preklopnim naslonima lako pretvoriva u sunčalište, a tu je i kuhinjski blok da unutra ima više mjesta za tri kabine s rekordno velikim staklenim bokovima. U svakom slučaju zanimljivo, pogotovo za toplije krajeve svijeta. Ovaj svojevrsni hibrid motornog i jedriličarskog svijeta košta 330 tisuća eura. Nije preskupo, možda koji zaplovi i Dunavom.

---

image

Velja 43 ima krmu motornjaka

Gordan Jelavić
---

---

MARINIZIRANI FIAT 500

Amfibije i slične kombinacije oduvijek su fascinirale svijet nautike iako je gotovo nemoguće uskladiti kretanje kroz dva potpuno različita medija. Zato su tu atrakcije poput posljednje ekshibicije firme Trimarchi. Oni su uzeli popularni Fiat 500 i marinizirali ga na najbolji mogući način s pravim trimaranskim trupom od pet metara i interijerom što sličnijem originalu. Rezultat je jedna od, po našem mišljenju, najuspješnijih kombinacija oba oktanska svijeta. Prema ugovoru s grupacijom Stellantis, vlasnicima Fiata, kolekcija je ograničena na 500 primjeraka.

Konstruktori su se potrudili i obojili su Mercuryjevu pentu u crveno da dojam bude potpun. Inače, za pogon 700 kilograma teškog cinquecenta igra sve od 40 do 100 konja, čak i električni motor.

S obzirom na ekstravagantan efekt, cijena izloženog kabrioleta od 70 tisuća eura i nije pretjerana. Kako će na sve gledati lučki kapetani, ostaje vidjeti. Turske inačice jet-automobila se, recimo, ne mogu registrirati u Hrvatskoj jer prelaze dužinu predviđenu za morski skuter koji se zapravo skriva ispod plastične oplate.

---

---

image

Nema tko se nije zaustavio

Gordan Jelavić
---

---

SIROVA SNAGA SKUTERA

Proizvođač električnih motocikala Energica, zajedno s tvrtkom Be Charge iz grupacije Eni, razvija lanac morskih punionica u Italiji, a kao primjer tehnološkog napretka svojih rješenja na sajmu su predstavili prototip mlaznog skutera, naravno na baterije. Model se zove Runabout, izgleda identično kao klasičan skuter i ima snagu od 107 kW, te bateriju kapaciteta 21,5 kWh.

Cijena i druge performanse nisu poznate jer jet neće u serijsku proizvodnju, nego konstruktori planiraju cijelu priču prodati nekome od postojećih igrača u tome segmentu. Dok se takav transfer ne dogodi, Yamaha kao lider predstavila je novu generaciju svojih high-output (HO) motora. Iz zapremnine 1900 kubika sada izvlače 25 konja više, ukupno 195. To donosi i više okretnog momenta uz bolje ubrzanje i manju razinu buke. Ugrađuje se na modelsku godinu 2024.

---

---

image

S novim HO motorom Yamahe će letjeti

Gordan Jelavić
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Gordan Jelavić Gordan Jelavić Gordan Jelavić Gordan Jelavić Gordan Jelavić Gordan Jelavić Gordan Jelavić Gordan Jelavić Gordan Jelavić Gordan Jelavić Gordan Jelavić Gordan Jelavić Gordan Jelavić Gordan Jelavić Gordan Jelavić Gordan Jelavić Gordan Jelavić Gordan Jelavić Gordan Jelavić Gordan Jelavić Gordan Jelavić Gordan Jelavić Gordan Jelavić Gordan Jelavić Gordan Jelavić Gordan Jelavić Gordan Jelavić Gordan Jelavić Gordan Jelavić
Gordan Jelavić

Napravili smo đir po ligurskom sajmu nautike, najslavnijoj morskoj manifestaciji koja se održavca u rodnom gradu Kolumba

Gordan Jelavić

Verga Sestante 6.8 može i na struju

Gordan Jelavić

Velja 43 ima krmu motornjaka

Gordan Jelavić

Greenline 58 Fly ima električni domet od 30 milja

Gordan Jelavić

Ciklona ni ove godine nije podbacila

Gordan Jelavić

Krme rastu kao lego kockice

Gordan Jelavić

Hanse 410 je šampion ekologije

Gordan Jelavić

Od Hrvata je najtraženija bila Terra Nauta

Gordan Jelavić

Grčki Protagon polako se probija na tržištu

Gordan Jelavić

Raste gama električnih Avatora

Gordan Jelavić

Selvin Fish Master košta 38 tisuća eura - s motorom

Gordan Jelavić

Verga Sestante 6.8 može i na struju

Gordan Jelavić

Fish Master ima visoku kabinu

Gordan Jelavić

Eolo Nove i 6.4 EL

Gordan Jelavić

Milijunski ZAR Imagine 130 izuva iz cipela

Gordan Jelavić

Bezobrazno lijep Suzuki 250 Kuro

Gordan Jelavić

Suzumar MX 410
najpovoljniji je u paketu

Gordan Jelavić

S novim HO motorom Yamahe će letjeti

Gordan Jelavić

Ranieri 275 LX

Gordan Jelavić

Nema tko se nije zaustavio

Gordan Jelavić

Fiat 500 je dizajnerska ikona

Gordan Jelavić

Karnic S37X podignuo je ljestvicu na 410 tisuća eura

Gordan Jelavić

Oro marine S9 Coupe

Gordan Jelavić

Canelli 30 košta 350 tisuća eura

Gordan Jelavić

Qmax 26 bez motora ponuđen je za 50 tisuća eura

Gordan Jelavić

Runabout na struju s baterijama od 21 kWh

Gordan Jelavić

Karnic S37X podignuo je ljestvicu na 410 tisuća eura

Gordan Jelavić

Riva 82 Diva košta šest milijuna eura

Gordan Jelavić

Električna Honda u sjeni velikoga brata

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/velja-i-kuro-izgubljeni-u-prijevodu-posjetili-smo-slavni-sajam-nautike-u-rodnom-gradu-kolumba-1329501 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=360c0bd30fa31871bde3cfb1af12cfd13e920636 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Velja%E2%80%98+i+%E2%80%98Kuro%E2%80%98+izgubljeni+u+prijevodu%3A+posjetili+smo+slavni+sajam+nautike+u+rodnom+gradu+Kolumba&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fvelja-i-kuro-izgubljeni-u-prijevodu-posjetili-smo-slavni-sajam-nautike-u-rodnom-gradu-kolumba-1329501 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fvelja-i-kuro-izgubljeni-u-prijevodu-posjetili-smo-slavni-sajam-nautike-u-rodnom-gradu-kolumba-1329501 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => REKONSTRUKCIJOM SLAVNOG SAJAMSKOG PAVILJONA S, TE RUŠENJEM OBLIŽNJE DOTRAJALE ZGRADE, STVOREN JE WATERFRONT LEVANTE, STAMBENI BLOK OD 200 APARTMANA S GARAŽAMA, PRIVATNIM VEZOVIMA, DIZAJNERSKIM BUTICIMA I SVIM SADRŽAJIMA RAZINE PET ZVJEZDICA. MEĐU NAJZANIMLJIVIJIM NOVITETIMA JE JEDRILICA S MOTORNIM DIZAJNOM NAZIVA - VELJA 43 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => genova boat show [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

genova boat show‘Velja‘ i ‘Kuro‘ izgubljeni u prijevodu: posjetili smo slavni sajam nautike u rodnom gradu Kolumba

Piše Gordan Jelavić
11. listopada 2023. - 09:16
Napravili smo đir po ligurskom sajmu nautike, najslavnijoj morskoj manifestaciji koja se održavca u rodnom gradu KolumbaGordan Jelavić

Pogled na prognozu vremena nije bio obećavajući, najavljenih 100 litara kiše u tri dana našega planiranog boravka u Genovi podsjetilo je na nekadašnje smotre kad je sunce u Liguriji bilo rijetka pojava. Uz pomoć vjetra i plesača protiv oblaka, kako je rekao netko od organizatora, prvi dan nautičkog sajma protekao je bez velikih potopa pa se čak moglo i prošetati po gatovima. To je spasilo svečano otvaranje 63. okupljanja najboljeg što talijanska i europska mala brodogradnja trenutno imaju ponuditi. U organizaciji Talijanske agencije za promicanje trgovine (ICE), na sajmu su prisustvovali predstavnici međunarodnih medija, pa tako i Otvorenog mora.

Unatoč tomu što im 18 godina mlađi i dva tjedna brži sajam u Cannesu ukrade priličan broj svjetskih premijera (ove su ih godin...

12. svibanj 2024 08:35