stdClass Object ( [id] => 1288929 [title] => Uzlet Hrvatskih dana male brodogradnje: donosimo sve premijere nedavnog Croatia Nautic Showa [alias] => uzlet-hrvatskih-dana-male-brodogradnje-donosimo-sve-premijere-nedavnog-croatia-nautic-showa [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nautički sajam Hrvatski dani male brodogradnje i turizma u godinama pandemije korone zorno je pokazao mrskom virusu razinu snage dalmatinskog dišpeta. Koliko god se on trudio sve zatvoriti, organizatori sajma su mu tukli kontru i uspijevali ga otvoriti i održati. Doduše, u pomaknutom terminu bliže ljetu i toplijim danima kad je virus gubio dah, ali odustajanje nije bilo opcija. Na kraju je odustala korona, a sajam u Marini Kaštela stigao do svoga 15. izdanja. Vratio se u stari termin (13. do 16. travnja) s većom postavom nego ikad, te dobio dodatak Croatia Nautic Show u svome poznatom imenu. Zbog čega, pitamo Damira Skelina, predsjednika Udruge Hrvatski dani male brodogradnje, koja je organizator sajma.

Dodatak imenu

- Odlučili smo taj produžetak dodati imenu sajma kako bismo privukli i strane proizvođače brodica na dolazak ovdje. Ali ponajviše zbog naših malih brodograditelja koji su bili i ostaju forte ove manifestacije. Mislimo da će dolazak stranih izlagača privući i strane posjetitelje, a oni su onda potencijalni kupci brodica domaćih proizvođača. To više što je kvaliteta naših plovila postala europska, a cijene su povoljnije. Osim toga, ne kanimo privlačiti strane proizvođače velikih plovila i jahti, već brodica po mjeri šireg kruga ljudi. Od malih glisera, gumenjaka i barki, do plovila s kabinom od šest do nekih 12-13 metara dužine. To će ostati naš fokus – objašnjava Skelin. Ujedno napominje da su ove godine uspjeli na sajam dovesti tri premijere. Bila im je čvrsto najavljena i četvrta, ukrajinski gumenjak s aluminijskim trupom Aquaspirit 585 CC, po opisu sposoban tući valove i kad drugi brodovi s mora bježe, ali izlagač na koncu nije uspio doći. A budući da su premijere uvijek najzanimljivije posjetiteljima i čitateljima, prvo se upućujemo u potragu za njima.

---

image

Ponuda opreme bila je šarolika, pri čemu udobnost postaje sve značajnija

Božidar Vukičević/Cropix
---

Na štandu tvrtke EMU Yachting nailazimo na prve dvije. Jedna je lijepa jahtica Odysseya Platinum 40 s flybridgeom i doista golemim krmenim kokpitom, budući da se u istoj razini i punoj širini nastavlja na platformu. Vele nam da je u Kaštela stigla iz Poljske, te da je svijet ugledala početkom ove godine u tamošnjem škveru Odysseya Yachts. Pruža puni luksuz šestočlanoj posadi, jer osim kuhinje i prostranog salona u ravnini s kokpitom, na donjem katu ima tri kabine s po dva ležaja, ali i dva odvojena toaletna prostora, pa u njima neće biti gužve.

---

image

Jahtica Odysseya Platinum 40 privukla je najviše pozornosti

Božidar Vukičević/Cropix
---

Sunčalište na pramcu, bočna vrata s desne strane uz prostor za skipera koja mu omogućuju laku komunikaciju prema pramcu, široke razme, čvrste ograde svugdje gdje trebaju biti, dovoljno prozora i svjetla. Cura je baš za pet. Čak joj je i temperament nekako miran i pitom. Naime, kao jedina pogonska opcija pokreće je Yanmar od 110 konja uz brzinu od 8 do 10 čvorova, ovisno o stanju mora. Dakle, stvorena je za uživanje u plovidbi i na sidru u vali, bez priše i nervoze, kako ljetnom odmoru i priliči. No, da bi taj užitak ostvarili, prvo za ruku lijepe Poljakinje morate izbrojiti 348.750 eura.

Druga premijera na istome štandu također dolazi iz Poljske i odaziva se na ime Trident 530, pri čemu joj brojka u imenu otkriva dužinu u centimetrima. To je mali suvremeni sportski gliser za dnevna điravanja i izlete, koji će poklonike naći u mlađoj nautičkoj publici. Njoj će se posebno svidjeti pramčana kružna klupa sa stolićem, prostor idealan za druženje uz hladno piće. Dizajn i kvaliteta izrade su bez zamjerke, što je inače postala odlika većine poljskih brodica.

---

image

Jedna od premijera bio je Trident 530, simpatična poljska jurilica

Božidar Vukičević/Cropix
---

Očito su tamošnji proizvođači minulih godina uložili dosta napora i dosegnuli najviše standarde. Trident je širok 2,07 metara, težak 520 kg, može primiti šest osoba, a na krmu pentu snage do 115 KS. A onda, udri po gasu. Da, prije toga treba po novčaniku. Iskopate 37.000 eura, pa još 9250 za PDV, i dobili ste i Tridenta i pentu.

Švedski bajbot

Novoga člana švedske plemenite obitelji Nimbus kao treću hrvatsku premijeru u Marinu Kaštela dovela je tvrtka Nava Boats. Nosi oznaku T11 i spada u njihovu seriju Tender, no čim ga vidite, taj vam se pojam vezan uglavnom za male gumenjake potpuno izokrene. Prvo se izduži na cijelih 12,40 metara, potom vam oduzme dah svojim profinjenim dizajnom brze morske strijele i luksuznim izgledom svakog detalja, a onda vas zaboli glava kad vidite cijenu “Tendera” od čak 334 tisuće eura plus PDV.

---

image

Vjerovali ili ne, Nimbus 11T je bajbot za jahte

Božidar Vukičević/Cropix
---

Možda i jest Tender, ali tender za odlikaše među bogatašima, čije su jahte toliko velike i luksuzne da se T11 može s njima uklopiti u takvu pomoćnu ulogu. Pa kad društvo s jahte krene na večeru s broda u neki obalni restoran, a može ih krenuti čak 12, taman će dobro poslužiti da svi odmah shvate oko kojeg stola moraju najviše trčati.

No, T11 odlično će funkcionirati i kao neovisni elitni dnevni cruiser za one koji ga sebi mogu priuštiti. Imat će komfora na kvadrat, uključujući i kabinu u kojoj za vikend četiri osobe mogu prespavati. I bit će primijećeni gdje god se pojave ili pristanu. Što je važno kad se čovjek svojski novčano isprsi. Uzgred, uz sve ostalo T11 ima stepenasti trup s izvrsnim svojstvima, standardno dvije pente Mercury Verado V8 300 i raspon brzine je između 20 i 40 čvorova. Oni koji žele brže, mogu uzeti tri Verada 300 i dosegnuti 50 čvorova.

Tihe premijere

Hodajući sajamskom rutom po crvenom tepihu, naišli smo i na neke tihe premijere, barem što se hrvatskog tržišta tiče, jednostavno zato što nisu bile prijavljene organizatorima. Tako je uz štand tvrtke Dalmatia Aurea iz Trogira bio izložen sedametarski open prvijenac mlade poljske tvrtke Arrow Boats, nazvan Abaris 23. Krasi ga profinjeni dizajn trupa u maniri skandinavskih jurilica s okomitom provom, sličan gliserima Axopar i Saxdor. Predviđen je za dnevna morska điravanja do 10 osoba i vrlo udoban s obzirom na solidnu dužinu, pa posada može uživati u lijepo posloženom pramčanom i krmenom dijelu. U centralnoj konzoli je, pak, prostor za smještaj pojaseva, potrebne opreme ili hladnjaka. Na krmu može primiti pentu do najviše 300 KS. Cijena mu je 36.000 eura.

---

image

Poljski Abaris 23 skandinavskog dizajnerskog štiha

Božidar Vukičević/Cropix
---

Trogirska tvrtka premijerno je predstavila i moćni gumenjak Xtreme 25 talijanske tvrtke Novamaris Marine, također bez prijave i posebnog natpisa. Dug je 7,90 metara, može ukrcati čak 16 osoba i ponijeti na krmi pentu snage do 300 KS. No, svrha mu nije prijevoz putnika, već je prvenstveno namijenjen dnevnom uživanju manjeg društva u morskim turama do bližih i daljih uvala. U punom komforu i udobnosti, uključujući i intimne potrebe.

---

image

I talijanski gumenjak Xtreme 25 u Kaštelima je imao prvu promociju

Božidar Vukičević/Cropix
---

U konzoli mu je, naime, smješten i toaletni prostor kako bi posada imala sve što đaku treba na cjelodnevnom izletu. Xtreme 25 ima i sidreno vitlo s lancem, hidraulični timun, udobna tapecirana sjedala, tank goriva od 260 litara.... I sve to za ciglih 51.675 eura, ilitiga deset kvadrata boljeg stana u Splitu. Prava sitnica.

Za plići džep

Ako ste zaključili da se sva spomenuta plovila, barem što se vas tiče, mogu jedino nasukati na pličinama vašeg novčanika, možda vam optimizam vrati simpatični Whaly 400 od čvrstog, otpornog i UV-stabiliziranog polietilena. Dug je 4 metra, lako se održava, omogućuje modularno opremanje po želji korisnika i vrlo je stabilan u plovidbi. Stoga je odličan izbor za rekreacijsku plovidbu, priobalni ribolov, dnevne izlete. I to izbor koji se na štandu tvrtke Motonavis mogao kupiti za samo 4386 eura. Trebat ćete još neku pentu do najviše 40 KS, što se dade nekako skucati i – more je vaše.

---

image

Whaly 400 spadao u plovila koja svatko može priuštiti - 4386 eura

Božidar Vukičević/Cropix
---

Od istoga je materijala i simpatični slovenski Roto 450S Family. On ima i malu upravljačku konzolu, krmenu tapeciranu klupu za sjedenje, pramčanu što se učas pretvori u lijepo sunčalište, spremišta za odlaganje stvari i dostižnu cijenu od 6187 eura.

---

image

Roto 450 leti s motorom od 60 konja

Božidar Vukičević/Cropix
---

Malo skuplja je također polietilenska Kontra 450, poljska brodica slobodne sredine za smještaj morskih igračaka i raznovrsne aktivnosti. Sa svom dodatnom opremom košta 11 tisuća eura. Još sedam tisuća za motor i na konju ste, odnosno njih pedesetak. Eto, malo smo predahnuli.

A predahnuti je povremeno i trebalo, jer je ovogodišnje izdanje sajma doista privuklo vrlo solidan broj izlagača i plovila. Bilo ih je izloženo čak 58, što je najviše do sada. Rekosmo, uglavnom do desetak metara dužine, no na vezu su se šepirile i luksuzne jahte Monachus 70 i Monachus Issa 45. Poticaj njihovu doplovljavanju u Marinu Kaštela, kao i nekih drugih brodica i izlagača, zasigurno je dalo i otkazivanje Croatia Boat Showa u Splitu, jer su neki izlagači ranije preferirali taj sajam. Sada su pak u proljetnom terminu, atraktivnom i potencijalnim kupcima i izlagačima, ostali samo Dani male brodogradnje, što će nedvojbeno pozitivno utjecati na njihov daljnji rast.

---

image

Na sajmu je bilo svega - od jahti do gumenjaka

Božidar Vukičević/Cropix
---

Švedski stol brodica

Naravno, uz spomenute premijere, u Marini Kaštela bilo je moguće uživo vidjeti, opipati, pa i isprobati ako je plovilo u moru, čitav niz različitih brodica. Od popularnog Beneteau Antaresa 7, njegova starijeg brata s oznakom 8 i za mnoge željenim dodatkom Fishing, preko adrenalinskog Northmastera 685 Cruiser, dizajnerski profinjenih hrvatskih gumenjaka SuperRib, glisera s osobnošću Nordkapp Enduro 805, poznate domaće jahtice Pearlsea 31 HT, lijepe i prostorom darežljive njemice Bavarie S33, simpatičnog vikendaša za četiri osobe Italmar Cabin 23, čuvarice klasičnog štiha Terra Naute 30... Doista je bilo za svakog ponešto. Uključujući i male klasične barke za poć u lignje ili na kančanicu, poput poznate pasare Marušić i Fortisa 505.

Na svoje su mogli doći i oni koji su u osvit sezone došli potražiti novu pentu ili unutarnji brodski motor uz sajamsko sniženje od 5 do 15 posto. Mogli su birati željenu snagu iz gama Yamahe, Honde i Suzukija, ili pak ugradbene motore Nani Diesel, Yanmar i Craftsman Marine.

---

image

Flota je bila na kopnu i u moru

Božidar Vukičević/Cropix
---

Sajamski popusti privlačili su i kupce brodske opreme. Nudilo se puno toga, od svih vrsta i veličina protupožarnih aparata i automatskih sustava gašenja, sve traženijih zbog učestalijih požara posljednjih godina, do priveznih i sidrenih konopa, vinčeva, samoljepivih obloga za palubu ili kokpit od pjenaste tikovine, brojnih jacera, brodskih hladnjaka. Veliku ponudu potonjih rashladnih jedinica brenda Dometic imao je štand Nautičkog centra Liburnija iz Omišlja na Krku. Pritom je pozornost privlačio njihov ugradbeni hladnjak od 50 litara zbog vrlo kompaktnih dimenzija (380 x 534 x 500 mm). Tajna je u inovativnim tanjim izolacijama koje osiguravaju isti učinak kao nekadašnje deblje, te u sve manjim kompresorima uz istu kvalitetu i snagu.

Sve u svemu, iako im kišno vrijeme nije baš išlo na ruku, organizatori Hrvatskih dana male brodogradnje definitivno su uspjeli ovim izdanjem svoj sajam podignuti na višu razinu. A budući da je suradnja s Marinom Kaštela očigledno obostrano korisna, sa sigurnošću se može prognozirati da će iduće godine samo dodatno proširiti ponudu u svim segmentima.

---

PLOVITI SE NE MORA, RENTATI SE MORA

Koliko god ovaj sajam bio po mjeri čovjeka kada je dužina brodova u pitanju, njihove cijene mahom izmiču mjeri naših prosječnih plaća. Stoga su najveći interes za kupnju pokazivali oni koji u izloženim brodicama ponajprije vide izvor moguće zarade. Bilo kroz čarter aranžmane ili dnevno rentanje. U tom bi smislu parafraza stare izreke ploviti se mora, živjeti se ne mora danas mogla glasiti - ploviti se ne mora, rentati se mora.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => KAŠTELANSKA SMOTRA DOMAĆE MALE BRODOGRADNJE DOŽIVJELA JE ZNAČAJAN SKOK U BROJU IZLOŽENIH PLOVILA, TE PROTEKLA U ZNAKU NEKOLIKO STRANIH PREMIJERA, NA ŠTO JE SIGURNO UTJECALO I OTKAZIVANJE CROATIA BOAT SHOWA - BUDUĆI DA DANI OSTAJU JEDINI SAJAM U ATRAKTIVNOM PROLJETNOM TERMINU, ODLUČILI SU ŠIRE SE OTVORITI INOZEMNIM IZLAGAČIMA I IMENU DODATI NASTAVAK CROATIA NAUTIC SHOW [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kaštelanska fiera [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => KAŠTELANSKA SMOTRA DOMAĆE MALE BRODOGRADNJE DOŽIVJELA JE ZNAČAJAN SKOK U BROJU IZLOŽENIH PLOVILA, TE PROTEKLA U ZNAKU NEKOLIKO STRANIH PREMIJERA, NA ŠTO JE SIGURNO UTJECALO I OTKAZIVANJE CROATIA BOAT SHOWA - BUDUĆI DA DANI OSTAJU JEDINI SAJAM U ATRAKTIVNOM PROLJETNOM TERMINU, ODLUČILI SU ŠIRE SE OTVORITI INOZEMNIM IZLAGAČIMA I IMENU DODATI NASTAVAK CROATIA NAUTIC SHOW kaštelanska fiera 2 0 10960 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-17 11:27:47 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => MIOMIR ŠTRBAC [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-11 11:10:45 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-05-11 11:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 224 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => KAŠTELANSKA SMOTRA DOMAĆE MALE BRODOGRADNJE DOŽIVJELA JE ZNAČAJAN SKOK U BROJU IZLOŽENIH PLOVILA, TE PROTEKLA U ZNAKU NEKOLIKO STRANIH PREMIJERA, NA ŠTO JE SIGURNO UTJECALO I OTKAZIVANJE CROATIA BOAT SHOWA - BUDUĆI DA DANI OSTAJU JEDINI SAJAM U ATRAKTIVNOM PROLJETNOM TERMINU, ODLUČILI SU ŠIRE SE OTVORITI INOZEMNIM IZLAGAČIMA I IMENU DODATI NASTAVAK CROATIA NAUTIC SHOW [metadata] => robots= author= title=Uzlet Hrvatskih dana male brodogradnje: donosimo sve premijere nedavnog Croatia Nautic Showa [metakey] => croatia nautic show, Hrvatski dani male brodogradnje i turizma, Kaštela, Damir Sjelin, nautika, Odysseya Platinum 40, Trident 530, Nimbus T11, Abaris 23, Xtreme 25, Whaly 400 , Roto 450S Family, Kontra 450 [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/17\/24870767.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/17\/24722693.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/17\/24722696.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/17\/24722697.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/17\/24722698.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/17\/24723154.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/17\/24723155.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/17\/24723156.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/17\/24723157.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/17\/24723159.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/17\/24723238.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/17\/24723245.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/17\/24723246.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/17\/24733860.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/17\/24733861.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

KA\u0160TELANSKA SMOTRA DOMA\u0106E MALE BRODOGRADNJE<\/em> DO\u017dIVJELA JE ZNA\u010cAJAN SKOK U BROJU IZLO\u017dENIH PLOVILA, TE PROTEKLA U ZNAKU NEKOLIKO STRANIH PREMIJERA<\/p>","

Poljski Abaris 23<\/em> skandinavskog dizajnerskog \u0161tiha<\/p>","

Whaly 400<\/em> spadao u plovila koja svatko mo\u017ee priu\u0161titi - 4386 eura<\/p>","

I talijanski gumenjak Xtreme 25<\/em> u Ka\u0161telima je imao prvu promociju<\/p>","

Jedna od premijera bio je Trident 530,<\/em> simpati\u010dna poljska jurilica<\/p>","

Vjerovali ili ne, Nimbus 11T<\/em> je bajbot<\/em> za jahte<\/p>","

Ponuda opreme bila je \u0161arolika, pri \u010demu udobnost postaje sve zna\u010dajnija<\/p>","

Jahtica Odysseya Platinum 40<\/em> <\/em>privukla je najvi\u0161e pozornosti<\/p>","

Fojlanje<\/em> <\/em>na dasci sve je popularnije, pa je i modela sve vi\u0161e<\/p>","

Sajamski \u0161u\u0161ur ispunio je Marinu Ka\u0161tela<\/em><\/p>","

Na sajmu je bilo svega - od jahti do gumenjaka<\/p>","

Hrvatski gumenjaci SuperRib<\/em> <\/em>dizajnom pariraju i najljep\u0161im strancima<\/p>","

Ove je godine bilo izlo\u017eeno rekordnih 58 plovila<\/p>","

Roto 450<\/em> leti s motorom od 60 konja<\/p>","

Flota je bila na kopnu i u moru<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1464x880","hd_24870767_1920.jpg":"1920x1080","k_24870767_1280.jpg":"1280x1280","k_24870767_1024.jpg":"1024x1024","k_24870767_640.jpg":"640x640","k_24870767_480.jpg":"480x480","k_24870767_340.jpg":"340x340","k_24870767_220.jpg":"220x220","o_24870767_1280.jpg":"1280x769","o_24870767_1024.jpg":"1024x615","o_24870767_640.jpg":"640x384","o_24870767_480.jpg":"480x288","o_24870767_340.jpg":"340x204","o_24870767_220.jpg":"220x132","h_24870767_1280.jpg":"1280x854","h_24870767_1024.jpg":"1024x683","h_24870767_640.jpg":"640x427","h_24870767_480.jpg":"480x320","h_24870767_340.jpg":"340x227","h_24870767_220.jpg":"220x147","pp_24870767_1280.jpg":"1280x1628","pp_24870767_1024.jpg":"1024x1303","pp_24870767_640.jpg":"640x814","pp_24870767_480.jpg":"480x611","pp_24870767_340.jpg":"340x432","pp_24870767_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1190","hd_24722693_1920.jpg":"1920x1080","k_24722693_1280.jpg":"1280x1280","k_24722693_1024.jpg":"1024x1024","k_24722693_640.jpg":"640x640","k_24722693_480.jpg":"480x480","k_24722693_340.jpg":"340x340","k_24722693_220.jpg":"220x220","o_24722693_1280.jpg":"1280x793","o_24722693_1024.jpg":"1024x634","o_24722693_640.jpg":"640x396","o_24722693_480.jpg":"480x297","o_24722693_340.jpg":"340x210","o_24722693_220.jpg":"220x136","h_24722693_1280.jpg":"1280x854","h_24722693_1024.jpg":"1024x683","h_24722693_640.jpg":"640x427","h_24722693_480.jpg":"480x320","h_24722693_340.jpg":"340x227","h_24722693_220.jpg":"220x147","pp_24722693_1280.jpg":"1280x1628","pp_24722693_1024.jpg":"1024x1303","pp_24722693_640.jpg":"640x814","pp_24722693_480.jpg":"480x611","pp_24722693_340.jpg":"340x432","pp_24722693_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1319","hd_24722696_1920.jpg":"1920x1080","k_24722696_1280.jpg":"1280x1280","k_24722696_1024.jpg":"1024x1024","k_24722696_640.jpg":"640x640","k_24722696_480.jpg":"480x480","k_24722696_340.jpg":"340x340","k_24722696_220.jpg":"220x220","o_24722696_1280.jpg":"1280x879","o_24722696_1024.jpg":"1024x703","o_24722696_640.jpg":"640x439","o_24722696_480.jpg":"480x329","o_24722696_340.jpg":"340x233","o_24722696_220.jpg":"220x151","h_24722696_1280.jpg":"1280x854","h_24722696_1024.jpg":"1024x683","h_24722696_640.jpg":"640x427","h_24722696_480.jpg":"480x320","h_24722696_340.jpg":"340x227","h_24722696_220.jpg":"220x147","pp_24722696_1280.jpg":"1280x1628","pp_24722696_1024.jpg":"1024x1303","pp_24722696_640.jpg":"640x814","pp_24722696_480.jpg":"480x611","pp_24722696_340.jpg":"340x432","pp_24722696_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1150","hd_24722697_1920.jpg":"1920x1080","k_24722697_1280.jpg":"1280x1280","k_24722697_1024.jpg":"1024x1024","k_24722697_640.jpg":"640x640","k_24722697_480.jpg":"480x480","k_24722697_340.jpg":"340x340","k_24722697_220.jpg":"220x220","o_24722697_1280.jpg":"1280x766","o_24722697_1024.jpg":"1024x613","o_24722697_640.jpg":"640x383","o_24722697_480.jpg":"480x287","o_24722697_340.jpg":"340x203","o_24722697_220.jpg":"220x131","h_24722697_1280.jpg":"1280x854","h_24722697_1024.jpg":"1024x683","h_24722697_640.jpg":"640x427","h_24722697_480.jpg":"480x320","h_24722697_340.jpg":"340x227","h_24722697_220.jpg":"220x147","pp_24722697_1280.jpg":"1280x1628","pp_24722697_1024.jpg":"1024x1303","pp_24722697_640.jpg":"640x814","pp_24722697_480.jpg":"480x611","pp_24722697_340.jpg":"340x432","pp_24722697_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1143","hd_24722698_1920.jpg":"1920x1080","k_24722698_1280.jpg":"1280x1280","k_24722698_1024.jpg":"1024x1024","k_24722698_640.jpg":"640x640","k_24722698_480.jpg":"480x480","k_24722698_340.jpg":"340x340","k_24722698_220.jpg":"220x220","o_24722698_1280.jpg":"1280x762","o_24722698_1024.jpg":"1024x609","o_24722698_640.jpg":"640x381","o_24722698_480.jpg":"480x285","o_24722698_340.jpg":"340x202","o_24722698_220.jpg":"220x130","h_24722698_1280.jpg":"1280x854","h_24722698_1024.jpg":"1024x683","h_24722698_640.jpg":"640x427","h_24722698_480.jpg":"480x320","h_24722698_340.jpg":"340x227","h_24722698_220.jpg":"220x147","pp_24722698_1280.jpg":"1280x1628","pp_24722698_1024.jpg":"1024x1303","pp_24722698_640.jpg":"640x814","pp_24722698_480.jpg":"480x611","pp_24722698_340.jpg":"340x432","pp_24722698_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_24723154_1920.jpg":"1920x1080","k_24723154_1280.jpg":"1280x1280","k_24723154_1024.jpg":"1024x1024","k_24723154_640.jpg":"640x640","k_24723154_480.jpg":"480x480","k_24723154_340.jpg":"340x340","k_24723154_220.jpg":"220x220","o_24723154_1280.jpg":"1280x720","o_24723154_1024.jpg":"1024x576","o_24723154_640.jpg":"640x360","o_24723154_480.jpg":"480x270","o_24723154_340.jpg":"340x191","o_24723154_220.jpg":"220x123","h_24723154_1280.jpg":"1280x854","h_24723154_1024.jpg":"1024x683","h_24723154_640.jpg":"640x427","h_24723154_480.jpg":"480x320","h_24723154_340.jpg":"340x227","h_24723154_220.jpg":"220x147","pp_24723154_1280.jpg":"1280x1628","pp_24723154_1024.jpg":"1024x1303","pp_24723154_640.jpg":"640x814","pp_24723154_480.jpg":"480x611","pp_24723154_340.jpg":"340x432","pp_24723154_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1164","hd_24723155_1920.jpg":"1920x1080","k_24723155_1280.jpg":"1280x1280","k_24723155_1024.jpg":"1024x1024","k_24723155_640.jpg":"640x640","k_24723155_480.jpg":"480x480","k_24723155_340.jpg":"340x340","k_24723155_220.jpg":"220x220","o_24723155_1280.jpg":"1280x776","o_24723155_1024.jpg":"1024x620","o_24723155_640.jpg":"640x388","o_24723155_480.jpg":"480x291","o_24723155_340.jpg":"340x206","o_24723155_220.jpg":"220x133","h_24723155_1280.jpg":"1280x854","h_24723155_1024.jpg":"1024x683","h_24723155_640.jpg":"640x427","h_24723155_480.jpg":"480x320","h_24723155_340.jpg":"340x227","h_24723155_220.jpg":"220x147","pp_24723155_1280.jpg":"1280x1628","pp_24723155_1024.jpg":"1024x1303","pp_24723155_640.jpg":"640x814","pp_24723155_480.jpg":"480x611","pp_24723155_340.jpg":"340x432","pp_24723155_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1204","hd_24723156_1920.jpg":"1920x1080","k_24723156_1280.jpg":"1280x1280","k_24723156_1024.jpg":"1024x1024","k_24723156_640.jpg":"640x640","k_24723156_480.jpg":"480x480","k_24723156_340.jpg":"340x340","k_24723156_220.jpg":"220x220","o_24723156_1280.jpg":"1280x802","o_24723156_1024.jpg":"1024x642","o_24723156_640.jpg":"640x401","o_24723156_480.jpg":"480x301","o_24723156_340.jpg":"340x213","o_24723156_220.jpg":"220x137","h_24723156_1280.jpg":"1280x854","h_24723156_1024.jpg":"1024x683","h_24723156_640.jpg":"640x427","h_24723156_480.jpg":"480x320","h_24723156_340.jpg":"340x227","h_24723156_220.jpg":"220x147","pp_24723156_1280.jpg":"1280x1628","pp_24723156_1024.jpg":"1024x1303","pp_24723156_640.jpg":"640x814","pp_24723156_480.jpg":"480x611","pp_24723156_340.jpg":"340x432","pp_24723156_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1187","hd_24723157_1920.jpg":"1920x1080","k_24723157_1280.jpg":"1280x1280","k_24723157_1024.jpg":"1024x1024","k_24723157_640.jpg":"640x640","k_24723157_480.jpg":"480x480","k_24723157_340.jpg":"340x340","k_24723157_220.jpg":"220x220","o_24723157_1280.jpg":"1280x791","o_24723157_1024.jpg":"1024x633","o_24723157_640.jpg":"640x395","o_24723157_480.jpg":"480x296","o_24723157_340.jpg":"340x210","o_24723157_220.jpg":"220x136","h_24723157_1280.jpg":"1280x854","h_24723157_1024.jpg":"1024x683","h_24723157_640.jpg":"640x427","h_24723157_480.jpg":"480x320","h_24723157_340.jpg":"340x227","h_24723157_220.jpg":"220x147","pp_24723157_1280.jpg":"1280x1628","pp_24723157_1024.jpg":"1024x1303","pp_24723157_640.jpg":"640x814","pp_24723157_480.jpg":"480x611","pp_24723157_340.jpg":"340x432","pp_24723157_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1196","hd_24723159_1920.jpg":"1920x1080","k_24723159_1280.jpg":"1280x1280","k_24723159_1024.jpg":"1024x1024","k_24723159_640.jpg":"640x640","k_24723159_480.jpg":"480x480","k_24723159_340.jpg":"340x340","k_24723159_220.jpg":"220x220","o_24723159_1280.jpg":"1280x797","o_24723159_1024.jpg":"1024x637","o_24723159_640.jpg":"640x398","o_24723159_480.jpg":"480x299","o_24723159_340.jpg":"340x211","o_24723159_220.jpg":"220x137","h_24723159_1280.jpg":"1280x854","h_24723159_1024.jpg":"1024x683","h_24723159_640.jpg":"640x427","h_24723159_480.jpg":"480x320","h_24723159_340.jpg":"340x227","h_24723159_220.jpg":"220x147","pp_24723159_1280.jpg":"1280x1628","pp_24723159_1024.jpg":"1024x1303","pp_24723159_640.jpg":"640x814","pp_24723159_480.jpg":"480x611","pp_24723159_340.jpg":"340x432","pp_24723159_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1162","hd_24723238_1920.jpg":"1920x1080","k_24723238_1280.jpg":"1280x1280","k_24723238_1024.jpg":"1024x1024","k_24723238_640.jpg":"640x640","k_24723238_480.jpg":"480x480","k_24723238_340.jpg":"340x340","k_24723238_220.jpg":"220x220","o_24723238_1280.jpg":"1280x774","o_24723238_1024.jpg":"1024x619","o_24723238_640.jpg":"640x387","o_24723238_480.jpg":"480x290","o_24723238_340.jpg":"340x205","o_24723238_220.jpg":"220x133","h_24723238_1280.jpg":"1280x854","h_24723238_1024.jpg":"1024x683","h_24723238_640.jpg":"640x427","h_24723238_480.jpg":"480x320","h_24723238_340.jpg":"340x227","h_24723238_220.jpg":"220x147","pp_24723238_1280.jpg":"1280x1628","pp_24723238_1024.jpg":"1024x1303","pp_24723238_640.jpg":"640x814","pp_24723238_480.jpg":"480x611","pp_24723238_340.jpg":"340x432","pp_24723238_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_24723245_1920.jpg":"1920x1080","k_24723245_1280.jpg":"1280x1280","k_24723245_1024.jpg":"1024x1024","k_24723245_640.jpg":"640x640","k_24723245_480.jpg":"480x480","k_24723245_340.jpg":"340x340","k_24723245_220.jpg":"220x220","o_24723245_1280.jpg":"1280x720","o_24723245_1024.jpg":"1024x576","o_24723245_640.jpg":"640x360","o_24723245_480.jpg":"480x270","o_24723245_340.jpg":"340x191","o_24723245_220.jpg":"220x123","h_24723245_1280.jpg":"1280x854","h_24723245_1024.jpg":"1024x683","h_24723245_640.jpg":"640x427","h_24723245_480.jpg":"480x320","h_24723245_340.jpg":"340x227","h_24723245_220.jpg":"220x147","pp_24723245_1280.jpg":"1280x1628","pp_24723245_1024.jpg":"1024x1303","pp_24723245_640.jpg":"640x814","pp_24723245_480.jpg":"480x611","pp_24723245_340.jpg":"340x432","pp_24723245_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1068","hd_24723246_1920.jpg":"1920x1080","k_24723246_1280.jpg":"1280x1280","k_24723246_1024.jpg":"1024x1024","k_24723246_640.jpg":"640x640","k_24723246_480.jpg":"480x480","k_24723246_340.jpg":"340x340","k_24723246_220.jpg":"220x220","o_24723246_1280.jpg":"1280x712","o_24723246_1024.jpg":"1024x569","o_24723246_640.jpg":"640x356","o_24723246_480.jpg":"480x267","o_24723246_340.jpg":"340x189","o_24723246_220.jpg":"220x122","h_24723246_1280.jpg":"1280x854","h_24723246_1024.jpg":"1024x683","h_24723246_640.jpg":"640x427","h_24723246_480.jpg":"480x320","h_24723246_340.jpg":"340x227","h_24723246_220.jpg":"220x147","pp_24723246_1280.jpg":"1280x1628","pp_24723246_1024.jpg":"1024x1303","pp_24723246_640.jpg":"640x814","pp_24723246_480.jpg":"480x611","pp_24723246_340.jpg":"340x432","pp_24723246_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x937","hd_24733860_1920.jpg":"1920x1080","k_24733860_1280.jpg":"1280x1280","k_24733860_1024.jpg":"1024x1024","k_24733860_640.jpg":"640x640","k_24733860_480.jpg":"480x480","k_24733860_340.jpg":"340x340","k_24733860_220.jpg":"220x220","o_24733860_1280.jpg":"1280x624","o_24733860_1024.jpg":"1024x499","o_24733860_640.jpg":"640x312","o_24733860_480.jpg":"480x234","o_24733860_340.jpg":"340x165","o_24733860_220.jpg":"220x107","h_24733860_1280.jpg":"1280x854","h_24733860_1024.jpg":"1024x683","h_24733860_640.jpg":"640x427","h_24733860_480.jpg":"480x320","h_24733860_340.jpg":"340x227","h_24733860_220.jpg":"220x147","pp_24733860_1280.jpg":"1280x1628","pp_24733860_1024.jpg":"1024x1303","pp_24733860_640.jpg":"640x814","pp_24733860_480.jpg":"480x611","pp_24733860_340.jpg":"340x432","pp_24733860_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1126","hd_24733861_1920.jpg":"1920x1080","k_24733861_1280.jpg":"1280x1280","k_24733861_1024.jpg":"1024x1024","k_24733861_640.jpg":"640x640","k_24733861_480.jpg":"480x480","k_24733861_340.jpg":"340x340","k_24733861_220.jpg":"220x220","o_24733861_1280.jpg":"1280x750","o_24733861_1024.jpg":"1024x600","o_24733861_640.jpg":"640x375","o_24733861_480.jpg":"480x281","o_24733861_340.jpg":"340x199","o_24733861_220.jpg":"220x129","h_24733861_1280.jpg":"1280x854","h_24733861_1024.jpg":"1024x683","h_24733861_640.jpg":"640x427","h_24733861_480.jpg":"480x320","h_24733861_340.jpg":"340x227","h_24733861_220.jpg":"220x147","pp_24733861_1280.jpg":"1280x1628","pp_24733861_1024.jpg":"1024x1303","pp_24733861_640.jpg":"640x814","pp_24733861_480.jpg":"480x611","pp_24733861_340.jpg":"340x432","pp_24733861_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7553321 Threads: 1 Questions: 1611033523 Slow queries: 4781741 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110785571 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/uzlet-hrvatskih-dana-male-brodogradnje-donosimo-sve-premijere-nedavnog-croatia-nautic-showa-1288929 [printLink] => /om/nautika/uzlet-hrvatskih-dana-male-brodogradnje-donosimo-sve-premijere-nedavnog-croatia-nautic-showa-1288929?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 711759 [name] => croatia nautic show [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-05 16:02:02 [main_article_id] => 0 [alias] => croatia-nautic-show [link] => /tag/croatia-nautic-show ) [1] => stdClass Object ( [id] => 676947 [name] => Hrvatski dani male brodogradnje i turizma [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-09 13:41:42 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatski-dani-male-brodogradnje-i-turizma [link] => /tag/hrvatski-dani-male-brodogradnje-i-turizma ) [2] => stdClass Object ( [id] => 454775 [name] => Kaštela [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kastela [link] => /tag/kastela ) [3] => stdClass Object ( [id] => 715742 [name] => Damir Sjelin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-11 13:11:17 [main_article_id] => 0 [alias] => damir-sjelin [link] => /tag/damir-sjelin ) [4] => stdClass Object ( [id] => 321911 [name] => nautika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nautika [link] => /tag/nautika ) [5] => stdClass Object ( [id] => 715743 [name] => Odysseya Platinum 40 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-11 13:11:17 [main_article_id] => 0 [alias] => odysseya-platinum-40 [link] => /tag/odysseya-platinum-40 ) [6] => stdClass Object ( [id] => 715744 [name] => Trident 530 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-11 13:11:17 [main_article_id] => 0 [alias] => trident-530 [link] => /tag/trident-530 ) [7] => stdClass Object ( [id] => 715745 [name] => Nimbus T11 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-11 13:11:17 [main_article_id] => 0 [alias] => nimbus-t11 [link] => /tag/nimbus-t11 ) [8] => stdClass Object ( [id] => 715746 [name] => Abaris 23 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-11 13:11:18 [main_article_id] => 0 [alias] => abaris-23 [link] => /tag/abaris-23 ) [9] => stdClass Object ( [id] => 715747 [name] => Xtreme 25 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-11 13:11:18 [main_article_id] => 0 [alias] => xtreme-25 [link] => /tag/xtreme-25 ) [10] => stdClass Object ( [id] => 715748 [name] => Whaly 400 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-11 13:11:18 [main_article_id] => 0 [alias] => whaly-400 [link] => /tag/whaly-400 ) [11] => stdClass Object ( [id] => 715749 [name] => Roto 450S Family [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-11 13:11:18 [main_article_id] => 0 [alias] => roto-450s-family [link] => /tag/roto-450s-family ) [12] => stdClass Object ( [id] => 715750 [name] => Kontra 450 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-11 13:11:18 [main_article_id] => 0 [alias] => kontra-450 [link] => /tag/kontra-450 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => KAŠTELANSKA SMOTRA DOMAĆE MALE BRODOGRADNJE DOŽIVJELA JE ZNAČAJAN SKOK U BROJU IZLOŽENIH PLOVILA, TE PROTEKLA U ZNAKU NEKOLIKO STRANIH PREMIJERA, NA ŠTO JE SIGURNO UTJECALO I OTKAZIVANJE CROATIA BOAT SHOWA - BUDUĆI DA DANI OSTAJU JEDINI SAJAM U ATRAKTIVNOM PROLJETNOM TERMINU, ODLUČILI SU ŠIRE SE OTVORITI INOZEMNIM IZLAGAČIMA I IMENU DODATI NASTAVAK CROATIA NAUTIC SHOW [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kaštelanska fiera [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Uzlet Hrvatskih dana male brodogradnje: donosimo sve premijere nedavnog Croatia Nautic Showa [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/17/24870767.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

KAŠTELANSKA SMOTRA DOMAĆE MALE BRODOGRADNJE DOŽIVJELA JE ZNAČAJAN SKOK U BROJU IZLOŽENIH PLOVILA, TE PROTEKLA U ZNAKU NEKOLIKO STRANIH PREMIJERA

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/17/24870767.jpg [title] =>

KAŠTELANSKA SMOTRA DOMAĆE MALE BRODOGRADNJE DOŽIVJELA JE ZNAČAJAN SKOK U BROJU IZLOŽENIH PLOVILA, TE PROTEKLA U ZNAKU NEKOLIKO STRANIH PREMIJERA

Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/17/24722693.jpg [title] =>

Poljski Abaris 23 skandinavskog dizajnerskog štiha

Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/17/24722696.jpg [title] =>

Whaly 400 spadao u plovila koja svatko može priuštiti - 4386 eura

Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/17/24722697.jpg [title] =>

I talijanski gumenjak Xtreme 25 u Kaštelima je imao prvu promociju

Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/17/24722698.jpg [title] =>

Jedna od premijera bio je Trident 530, simpatična poljska jurilica

Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/17/24723154.jpg [title] =>

Vjerovali ili ne, Nimbus 11T je bajbot za jahte

Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/17/24723155.jpg [title] =>

Ponuda opreme bila je šarolika, pri čemu udobnost postaje sve značajnija

Božidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/17/24723156.jpg [title] =>

Jahtica Odysseya Platinum 40 privukla je najviše pozornosti

Božidar Vukičević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/17/24723157.jpg [title] =>

Fojlanje na dasci sve je popularnije, pa je i modela sve više

Božidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/17/24723159.jpg [title] =>

Sajamski šušur ispunio je Marinu Kaštela

Božidar Vukičević/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/17/24723238.jpg [title] =>

Na sajmu je bilo svega - od jahti do gumenjaka

Božidar Vukičević/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/17/24723245.jpg [title] =>

Hrvatski gumenjaci SuperRib dizajnom pariraju i najljepšim strancima

Božidar Vukičević/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/17/24723246.jpg [title] =>

Ove je godine bilo izloženo rekordnih 58 plovila

Božidar Vukičević/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/17/24733860.jpg [title] =>

Roto 450 leti s motorom od 60 konja

Božidar Vukičević/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/17/24733861.jpg [title] =>

Flota je bila na kopnu i u moru

Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nautički sajam Hrvatski dani male brodogradnje i turizma u godinama pandemije korone zorno je pokazao mrskom virusu razinu snage dalmatinskog dišpeta. Koliko god se on trudio sve zatvoriti, organizatori sajma su mu tukli kontru i uspijevali ga otvoriti i održati. Doduše, u pomaknutom terminu bliže ljetu i toplijim danima kad je virus gubio dah, ali odustajanje nije bilo opcija. Na kraju je odustala korona, a sajam u Marini Kaštela stigao do svoga 15. izdanja. Vratio se u stari termin (13. do 16. travnja) s većom postavom nego ikad, te dobio dodatak Croatia Nautic Show u svome poznatom imenu. Zbog čega, pitamo Damira Skelina, predsjednika Udruge Hrvatski dani male brodogradnje, koja je organizator sajma.

Dodatak imenu

- Odlučili smo taj produžetak dodati imenu sajma kako bismo privukli i strane proizvođače brodica na dolazak ovdje. Ali ponajviše zbog naših malih brodograditelja koji su bili i ostaju forte ove manifestacije. Mislimo da će dolazak stranih izlagača privući i strane posjetitelje, a oni su onda potencijalni kupci brodica domaćih proizvođača. To više što je kvaliteta naših plovila postala europska, a cijene su povoljnije. Osim toga, ne kanimo privlačiti strane proizvođače velikih plovila i jahti, već brodica po mjeri šireg kruga ljudi. Od malih glisera, gumenjaka i barki, do plovila s kabinom od šest do nekih 12-13 metara dužine. To će ostati naš fokus – objašnjava Skelin. Ujedno napominje da su ove godine uspjeli na sajam dovesti tri premijere. Bila im je čvrsto najavljena i četvrta, ukrajinski gumenjak s aluminijskim trupom Aquaspirit 585 CC, po opisu sposoban tući valove i kad drugi brodovi s mora bježe, ali izlagač na koncu nije uspio doći. A budući da su premijere uvijek najzanimljivije posjetiteljima i čitateljima, prvo se upućujemo u potragu za njima.

---

image

Ponuda opreme bila je šarolika, pri čemu udobnost postaje sve značajnija

Božidar Vukičević/Cropix
---

Na štandu tvrtke EMU Yachting nailazimo na prve dvije. Jedna je lijepa jahtica Odysseya Platinum 40 s flybridgeom i doista golemim krmenim kokpitom, budući da se u istoj razini i punoj širini nastavlja na platformu. Vele nam da je u Kaštela stigla iz Poljske, te da je svijet ugledala početkom ove godine u tamošnjem škveru Odysseya Yachts. Pruža puni luksuz šestočlanoj posadi, jer osim kuhinje i prostranog salona u ravnini s kokpitom, na donjem katu ima tri kabine s po dva ležaja, ali i dva odvojena toaletna prostora, pa u njima neće biti gužve.

---

image

Jahtica Odysseya Platinum 40 privukla je najviše pozornosti

Božidar Vukičević/Cropix
---

Sunčalište na pramcu, bočna vrata s desne strane uz prostor za skipera koja mu omogućuju laku komunikaciju prema pramcu, široke razme, čvrste ograde svugdje gdje trebaju biti, dovoljno prozora i svjetla. Cura je baš za pet. Čak joj je i temperament nekako miran i pitom. Naime, kao jedina pogonska opcija pokreće je Yanmar od 110 konja uz brzinu od 8 do 10 čvorova, ovisno o stanju mora. Dakle, stvorena je za uživanje u plovidbi i na sidru u vali, bez priše i nervoze, kako ljetnom odmoru i priliči. No, da bi taj užitak ostvarili, prvo za ruku lijepe Poljakinje morate izbrojiti 348.750 eura.

Druga premijera na istome štandu također dolazi iz Poljske i odaziva se na ime Trident 530, pri čemu joj brojka u imenu otkriva dužinu u centimetrima. To je mali suvremeni sportski gliser za dnevna điravanja i izlete, koji će poklonike naći u mlađoj nautičkoj publici. Njoj će se posebno svidjeti pramčana kružna klupa sa stolićem, prostor idealan za druženje uz hladno piće. Dizajn i kvaliteta izrade su bez zamjerke, što je inače postala odlika većine poljskih brodica.

---

image

Jedna od premijera bio je Trident 530, simpatična poljska jurilica

Božidar Vukičević/Cropix
---

Očito su tamošnji proizvođači minulih godina uložili dosta napora i dosegnuli najviše standarde. Trident je širok 2,07 metara, težak 520 kg, može primiti šest osoba, a na krmu pentu snage do 115 KS. A onda, udri po gasu. Da, prije toga treba po novčaniku. Iskopate 37.000 eura, pa još 9250 za PDV, i dobili ste i Tridenta i pentu.

Švedski bajbot

Novoga člana švedske plemenite obitelji Nimbus kao treću hrvatsku premijeru u Marinu Kaštela dovela je tvrtka Nava Boats. Nosi oznaku T11 i spada u njihovu seriju Tender, no čim ga vidite, taj vam se pojam vezan uglavnom za male gumenjake potpuno izokrene. Prvo se izduži na cijelih 12,40 metara, potom vam oduzme dah svojim profinjenim dizajnom brze morske strijele i luksuznim izgledom svakog detalja, a onda vas zaboli glava kad vidite cijenu “Tendera” od čak 334 tisuće eura plus PDV.

---

image

Vjerovali ili ne, Nimbus 11T je bajbot za jahte

Božidar Vukičević/Cropix
---

Možda i jest Tender, ali tender za odlikaše među bogatašima, čije su jahte toliko velike i luksuzne da se T11 može s njima uklopiti u takvu pomoćnu ulogu. Pa kad društvo s jahte krene na večeru s broda u neki obalni restoran, a može ih krenuti čak 12, taman će dobro poslužiti da svi odmah shvate oko kojeg stola moraju najviše trčati.

No, T11 odlično će funkcionirati i kao neovisni elitni dnevni cruiser za one koji ga sebi mogu priuštiti. Imat će komfora na kvadrat, uključujući i kabinu u kojoj za vikend četiri osobe mogu prespavati. I bit će primijećeni gdje god se pojave ili pristanu. Što je važno kad se čovjek svojski novčano isprsi. Uzgred, uz sve ostalo T11 ima stepenasti trup s izvrsnim svojstvima, standardno dvije pente Mercury Verado V8 300 i raspon brzine je između 20 i 40 čvorova. Oni koji žele brže, mogu uzeti tri Verada 300 i dosegnuti 50 čvorova.

Tihe premijere

Hodajući sajamskom rutom po crvenom tepihu, naišli smo i na neke tihe premijere, barem što se hrvatskog tržišta tiče, jednostavno zato što nisu bile prijavljene organizatorima. Tako je uz štand tvrtke Dalmatia Aurea iz Trogira bio izložen sedametarski open prvijenac mlade poljske tvrtke Arrow Boats, nazvan Abaris 23. Krasi ga profinjeni dizajn trupa u maniri skandinavskih jurilica s okomitom provom, sličan gliserima Axopar i Saxdor. Predviđen je za dnevna morska điravanja do 10 osoba i vrlo udoban s obzirom na solidnu dužinu, pa posada može uživati u lijepo posloženom pramčanom i krmenom dijelu. U centralnoj konzoli je, pak, prostor za smještaj pojaseva, potrebne opreme ili hladnjaka. Na krmu može primiti pentu do najviše 300 KS. Cijena mu je 36.000 eura.

---

image

Poljski Abaris 23 skandinavskog dizajnerskog štiha

Božidar Vukičević/Cropix
---

Trogirska tvrtka premijerno je predstavila i moćni gumenjak Xtreme 25 talijanske tvrtke Novamaris Marine, također bez prijave i posebnog natpisa. Dug je 7,90 metara, može ukrcati čak 16 osoba i ponijeti na krmi pentu snage do 300 KS. No, svrha mu nije prijevoz putnika, već je prvenstveno namijenjen dnevnom uživanju manjeg društva u morskim turama do bližih i daljih uvala. U punom komforu i udobnosti, uključujući i intimne potrebe.

---

image

I talijanski gumenjak Xtreme 25 u Kaštelima je imao prvu promociju

Božidar Vukičević/Cropix
---

U konzoli mu je, naime, smješten i toaletni prostor kako bi posada imala sve što đaku treba na cjelodnevnom izletu. Xtreme 25 ima i sidreno vitlo s lancem, hidraulični timun, udobna tapecirana sjedala, tank goriva od 260 litara.... I sve to za ciglih 51.675 eura, ilitiga deset kvadrata boljeg stana u Splitu. Prava sitnica.

Za plići džep

Ako ste zaključili da se sva spomenuta plovila, barem što se vas tiče, mogu jedino nasukati na pličinama vašeg novčanika, možda vam optimizam vrati simpatični Whaly 400 od čvrstog, otpornog i UV-stabiliziranog polietilena. Dug je 4 metra, lako se održava, omogućuje modularno opremanje po želji korisnika i vrlo je stabilan u plovidbi. Stoga je odličan izbor za rekreacijsku plovidbu, priobalni ribolov, dnevne izlete. I to izbor koji se na štandu tvrtke Motonavis mogao kupiti za samo 4386 eura. Trebat ćete još neku pentu do najviše 40 KS, što se dade nekako skucati i – more je vaše.

---

image

Whaly 400 spadao u plovila koja svatko može priuštiti - 4386 eura

Božidar Vukičević/Cropix
---

Od istoga je materijala i simpatični slovenski Roto 450S Family. On ima i malu upravljačku konzolu, krmenu tapeciranu klupu za sjedenje, pramčanu što se učas pretvori u lijepo sunčalište, spremišta za odlaganje stvari i dostižnu cijenu od 6187 eura.

---

image

Roto 450 leti s motorom od 60 konja

Božidar Vukičević/Cropix
---

Malo skuplja je također polietilenska Kontra 450, poljska brodica slobodne sredine za smještaj morskih igračaka i raznovrsne aktivnosti. Sa svom dodatnom opremom košta 11 tisuća eura. Još sedam tisuća za motor i na konju ste, odnosno njih pedesetak. Eto, malo smo predahnuli.

A predahnuti je povremeno i trebalo, jer je ovogodišnje izdanje sajma doista privuklo vrlo solidan broj izlagača i plovila. Bilo ih je izloženo čak 58, što je najviše do sada. Rekosmo, uglavnom do desetak metara dužine, no na vezu su se šepirile i luksuzne jahte Monachus 70 i Monachus Issa 45. Poticaj njihovu doplovljavanju u Marinu Kaštela, kao i nekih drugih brodica i izlagača, zasigurno je dalo i otkazivanje Croatia Boat Showa u Splitu, jer su neki izlagači ranije preferirali taj sajam. Sada su pak u proljetnom terminu, atraktivnom i potencijalnim kupcima i izlagačima, ostali samo Dani male brodogradnje, što će nedvojbeno pozitivno utjecati na njihov daljnji rast.

---

image

Na sajmu je bilo svega - od jahti do gumenjaka

Božidar Vukičević/Cropix
---

Švedski stol brodica

Naravno, uz spomenute premijere, u Marini Kaštela bilo je moguće uživo vidjeti, opipati, pa i isprobati ako je plovilo u moru, čitav niz različitih brodica. Od popularnog Beneteau Antaresa 7, njegova starijeg brata s oznakom 8 i za mnoge željenim dodatkom Fishing, preko adrenalinskog Northmastera 685 Cruiser, dizajnerski profinjenih hrvatskih gumenjaka SuperRib, glisera s osobnošću Nordkapp Enduro 805, poznate domaće jahtice Pearlsea 31 HT, lijepe i prostorom darežljive njemice Bavarie S33, simpatičnog vikendaša za četiri osobe Italmar Cabin 23, čuvarice klasičnog štiha Terra Naute 30... Doista je bilo za svakog ponešto. Uključujući i male klasične barke za poć u lignje ili na kančanicu, poput poznate pasare Marušić i Fortisa 505.

Na svoje su mogli doći i oni koji su u osvit sezone došli potražiti novu pentu ili unutarnji brodski motor uz sajamsko sniženje od 5 do 15 posto. Mogli su birati željenu snagu iz gama Yamahe, Honde i Suzukija, ili pak ugradbene motore Nani Diesel, Yanmar i Craftsman Marine.

---

image

Flota je bila na kopnu i u moru

Božidar Vukičević/Cropix
---

Sajamski popusti privlačili su i kupce brodske opreme. Nudilo se puno toga, od svih vrsta i veličina protupožarnih aparata i automatskih sustava gašenja, sve traženijih zbog učestalijih požara posljednjih godina, do priveznih i sidrenih konopa, vinčeva, samoljepivih obloga za palubu ili kokpit od pjenaste tikovine, brojnih jacera, brodskih hladnjaka. Veliku ponudu potonjih rashladnih jedinica brenda Dometic imao je štand Nautičkog centra Liburnija iz Omišlja na Krku. Pritom je pozornost privlačio njihov ugradbeni hladnjak od 50 litara zbog vrlo kompaktnih dimenzija (380 x 534 x 500 mm). Tajna je u inovativnim tanjim izolacijama koje osiguravaju isti učinak kao nekadašnje deblje, te u sve manjim kompresorima uz istu kvalitetu i snagu.

Sve u svemu, iako im kišno vrijeme nije baš išlo na ruku, organizatori Hrvatskih dana male brodogradnje definitivno su uspjeli ovim izdanjem svoj sajam podignuti na višu razinu. A budući da je suradnja s Marinom Kaštela očigledno obostrano korisna, sa sigurnošću se može prognozirati da će iduće godine samo dodatno proširiti ponudu u svim segmentima.

---

PLOVITI SE NE MORA, RENTATI SE MORA

Koliko god ovaj sajam bio po mjeri čovjeka kada je dužina brodova u pitanju, njihove cijene mahom izmiču mjeri naših prosječnih plaća. Stoga su najveći interes za kupnju pokazivali oni koji u izloženim brodicama ponajprije vide izvor moguće zarade. Bilo kroz čarter aranžmane ili dnevno rentanje. U tom bi smislu parafraza stare izreke ploviti se mora, živjeti se ne mora danas mogla glasiti - ploviti se ne mora, rentati se mora.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

KAŠTELANSKA SMOTRA DOMAĆE MALE BRODOGRADNJE DOŽIVJELA JE ZNAČAJAN SKOK U BROJU IZLOŽENIH PLOVILA, TE PROTEKLA U ZNAKU NEKOLIKO STRANIH PREMIJERA

Božidar Vukičević/Cropix

Poljski Abaris 23 skandinavskog dizajnerskog štiha

Božidar Vukičević/Cropix

Whaly 400 spadao u plovila koja svatko može priuštiti - 4386 eura

Božidar Vukičević/Cropix

I talijanski gumenjak Xtreme 25 u Kaštelima je imao prvu promociju

Božidar Vukičević/Cropix

Jedna od premijera bio je Trident 530, simpatična poljska jurilica

Božidar Vukičević/Cropix

Vjerovali ili ne, Nimbus 11T je bajbot za jahte

Božidar Vukičević/Cropix

Ponuda opreme bila je šarolika, pri čemu udobnost postaje sve značajnija

Božidar Vukičević/Cropix

Jahtica Odysseya Platinum 40 privukla je najviše pozornosti

Božidar Vukičević/Cropix

Fojlanje na dasci sve je popularnije, pa je i modela sve više

Božidar Vukičević/Cropix

Sajamski šušur ispunio je Marinu Kaštela

Božidar Vukičević/Cropix

Na sajmu je bilo svega - od jahti do gumenjaka

Božidar Vukičević/Cropix

Hrvatski gumenjaci SuperRib dizajnom pariraju i najljepšim strancima

Božidar Vukičević/Cropix

Ove je godine bilo izloženo rekordnih 58 plovila

Božidar Vukičević/Cropix

Roto 450 leti s motorom od 60 konja

Božidar Vukičević/Cropix

Flota je bila na kopnu i u moru

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/uzlet-hrvatskih-dana-male-brodogradnje-donosimo-sve-premijere-nedavnog-croatia-nautic-showa-1288929 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e204cf0a4a441205fa11fd5f666c2abef752ced4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Uzlet+Hrvatskih+dana+male+brodogradnje%3A+donosimo+sve+premijere+nedavnog+Croatia+Nautic+Showa&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fuzlet-hrvatskih-dana-male-brodogradnje-donosimo-sve-premijere-nedavnog-croatia-nautic-showa-1288929 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fuzlet-hrvatskih-dana-male-brodogradnje-donosimo-sve-premijere-nedavnog-croatia-nautic-showa-1288929 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => KAŠTELANSKA SMOTRA DOMAĆE MALE BRODOGRADNJE DOŽIVJELA JE ZNAČAJAN SKOK U BROJU IZLOŽENIH PLOVILA, TE PROTEKLA U ZNAKU NEKOLIKO STRANIH PREMIJERA, NA ŠTO JE SIGURNO UTJECALO I OTKAZIVANJE CROATIA BOAT SHOWA - BUDUĆI DA DANI OSTAJU JEDINI SAJAM U ATRAKTIVNOM PROLJETNOM TERMINU, ODLUČILI SU ŠIRE SE OTVORITI INOZEMNIM IZLAGAČIMA I IMENU DODATI NASTAVAK CROATIA NAUTIC SHOW [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kaštelanska fiera [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

kaštelanska fieraUzlet Hrvatskih dana male brodogradnje: donosimo sve premijere nedavnog Croatia Nautic Showa

Piše MIOMIR ŠTRBAC
11. svibnja 2023. - 13:10
KAŠTELANSKA SMOTRA DOMAĆE MALE BRODOGRADNJE DOŽIVJELA JE ZNAČAJAN SKOK U BROJU IZLOŽENIH PLOVILA, TE PROTEKLA U ZNAKU NEKOLIKO STRANIH PREMIJERABožidar Vukičević/Cropix

Nautički sajam Hrvatski dani male brodogradnje i turizma u godinama pandemije korone zorno je pokazao mrskom virusu razinu snage dalmatinskog dišpeta. Koliko god se on trudio sve zatvoriti, organizatori sajma su mu tukli kontru i uspijevali ga otvoriti i održati. Doduše, u pomaknutom terminu bliže ljetu i toplijim danima kad je virus gubio dah, ali odustajanje nije bilo opcija. Na kraju je odustala korona, a sajam u Marini Kaštela stigao do svoga 15. izdanja. Vratio se u stari termin (13. do 16. travnja) s većom postavom nego ikad, te dobio dodatak Croatia Nautic Show u svome poznatom imenu. Zbog čega, pitamo Damira Skelina, predsjednika Udruge Hrvatski dani male brodogradnje, koja je organizator sajma.

Dodatak imenu

- Odlučili smo taj produžetak dodati imenu sajma kako bismo priv...

12. svibanj 2024 19:59