stdClass Object ( [id] => 1190095 [title] => Stručna analiza: impresivna dominacija jedriličara Mornara u svjetskim okvirima nije slučajnost [alias] => strucna-analiza-dominacija-mornarevaca-u-svjetskim-okvirima-nije-slucajnost [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Svjetska ljestvica olimpijske klase ILCA7 (bivši Laser Standard) ovoga proljeća postala je domaće igralište za jedriličare iz splitskog kluba Mornar. Nema razlike u plasmanu na trening regatama od Mornareva pontona, na kojem se porinu jedrilice, do govnjare i nazad.

Naime, tako svakodnevno izgleda uobičajeni jedriličarski dan na moru u trenutku pisanja teksta vodećem svjetskom trojcu Pavlosu Kontidesu, Tončiju Stipanoviću i Filipu Jurišiću.

Popularno prozvana govnjara pomorska je oznaka kraja splitskog cjevovoda pomoću kojeg se gradske otpadne vode ulijevaju u more.

Riječ je o plutači žute boje koja služi kao upozorenje brodovima da ne sidre u blizini i ne oštete kanalizacijsku cijev. Udaljena je točno jednu nautičku milju od ulaska u Splitsku luku, u kursu koji se gotovo idealno poklapa s prevladavajućim smjerom iz kojeg puše jugo.

Iako njihov trener Jozo Jakelić redovito na treninzima, između ostaloga i postavlja bove koje simuliraju regatno polje, žuta plutača ispred lučice Zenta ima poseban status za jedrenje u Splitu.

Da bismo dočarali kako je uopće došlo do toga da članovi istoga kluba na svjetskoj ljestvici u najbrojnijoj olimpijskoj klasi na svijetu zauzimaju čitavo postolje, moramo se vratiti u prošlost barem dva desetljeća. Naravno, jedrenja u Laseru bilo je i prije, ali izravna poveznica sadašnjih rezultata i nekadašnjeg jedrenja počinje upravo s Mornareva pontona i Matom Arapovom.

---

image

Trenerove upute su zakon

Božidar Vukičević/Cropix
---

Dostojni protivnici

Tada sam prvi put čuo za dvije važne stvari, govnjaru i regatu do pontona. Promatrajući u čudu svoga vršnjaka Matu, s kojim sam imao priliku natjecati se tijekom juniorskih dana u klasi 420, pomalo mi je postalo jasno što je i kako izgleda to jedrenje u jednosjedima.

Mate je imao dostojne protivnike u klasi Laser na domaćem terenu. Bila su to drukčija vremena u kojima je Jozo bio trener svim klasama u klubu, pa bi Mate s nekoliko klupskih kompanjona, ili nerijetko sam, učinio đir od govnjare do bove ispred Instituta za oceanografiju i ribarstvo na samom kraju poluotoka Marjan, pa tako nekoliko puta.

---

image

Mate Arapov je imao dugu i uspješnu karijeru u Laseru

Dijana Mijatović
---

Posebno interesantno je bilo promatrati posljednju trening regatu bilo kojega dana, jer je cilj bio tko prvi do pontona u uvali Baluni, na kojem bi se nakon treninga vadile jedrilice iz mora.

Laseraša je tada, kao i danas, bilo najviše, ja sam nastavio jedriti u dvosjedu i naši završeci treninga nisu bili niti blizu tako atraktivni kao laseraško frenetično jedrenje kroz Splitsku luku, zatim uz Zapadnu obalu sve do pontona.

Taj svršetak jedriličarskoga dana djelovao je kao bespoštedni rat u kojem će onaj koji je prvi na pontonu osvojiti sve, a ostali mogu razočaranje liječiti nadom u bolji rezultat na sljedećem treningu.

Početkom stoljeća treninzima se priključio još jedan vršnjak, kojeg sam smatrao također domaćim jedriličarem. Slovenac Vasilij Žbogar je bio dio ekipe iz Izole, kada smo kao djeca u Optimistu nastupali na Europskom prvenstvu, predstavljajući nam nekada zajedničku državu.

---

image

Ponosni član Mornara Vasilij Žbogar

---

Vasilija su brzo prekrstili u Vasco, oženili za domaću curu, pa je u prirodi postao dio domaćeg laseraškog tima, iako je formalno predstavljao drugi klub i drugu državu. Kvaliteta jedrenja je dodatno eksplodirala te kao kulminaciju pamtim Europsko prvenstvo u Splitu na kojem je Vasco bio prvi, a Mate drugi.

To je bio početak međunarodne dominacije mornarevaca u klasi Laser. Spomenimo samo da je Žbogar naposljetku osvojio tri olimpijske medalje. To je bio samo početak kovačnice odličja za jednosjede, koja se tih godina gradila u uvali Baluni podno Marjana.

Noćne regate

Tijekom godina rada na promociji jedriličarskoga sporta bilo je dosta neuobičajenih poteza koji su urodili velikim interesom domaće publike. Od mnogih za koje jednostavno nemamo dovoljno prostora za spominjanje vrijedi izdvojiti Mornareve noćne regate. Naravno, to nisu bile regate u pravom smislu riječi, već noćno natjecanje za zabavu, u kojem su sudjelovali pravi jedriličari.

---

image

Tonči Stipanović, Jozo Jakelić i Joško Lalić snimljeni 1999. godine

Nikola Vilić/Cropix
---

Tako se nisu samo stvarali vrhunski jedriličari, sportski i kulturološki utjecaj bio je puno širi, i to ne samo na lokalnu sredinu.

Spomenimo i utjecaj na nacionalne medije i jedriličarku koja je postala općepoznata novinarka kao samo jedan od primjera. Tijekom noći iza zaslijepljenosti reflektorima i mraka u pozadini, Zrinka Grancarić ekstatično je uzvikivala imena jedriličara, budućih osvajača medalja, koji su unutar akvatorija Mornareve lučice sudjelovali u regati noćnoga kućnoga savjeta.

Ona je tako, prateći jedrenje u svim formatima, ispekla zanat koji danas mnogi konzumiraju na malim ekranima. Možda za one koji ne gledaju TV vrijedi spomenuti da je Zrinka postala jedna od najpopularnijih voditeljica svakojakih političkih emisija na nacionalnoj televiziji.

Mate i Vasco predali su gudalo budućim prvim violinama našega sporta. Transfer jedriličarskih znanja uspješno je obavljen i stasali su novi momci. Simfonijom vrhunskih rezultata nastavio je dirigirati isti trener.

Uspješno privlačenje talenata nastavilo se kroz mnoštvo djevojaka i momaka koji su kroz bespoštednu domaću konkurenciju na svjetskoj sceni nastavili s vrhunskim izvedbama u međunarodnom plesu oko plutača.

Povijest se ponovila. Cipranin Pavlos je Vasco novoga doba. Na Olimpijadi u Londonu osvojio je srebrnu medalju. Novi Mate je pak bio Tonči kojem je brončana medalja na istoj Olimpijadi umakla za jedno mjesto, završio je kao četvrti. To najgore moguće najbolje mjesto koje povijest ne pamti, ali ga dobro pamtimo mi koji smo htjeli prvu domaću medalju osvojenu za Hrvatsku.

---

image

Jurišić, Kontides i Stipanović na SOSW-u

---

Srećom za povijest domaćeg jedrenja pod hrvatskim barjakom, Tončija je taj rezultat naposljetku motivirao za daljnji rad, a ne na odustajanje. Uslijedile su dvije srebrne medalje s idućih Olimpijskih igara.

Priča o aktualnoj novoj generaciji Mornarevih laseraša time je sve samo ne završena. Tonči i dalje jedri i sprema se na hrabri juriš po još jedno odličje.

A nedavni rezultati koje su momci ostvarili na svjetskoj jedriličarskoj ljestvici klase ILCA7, osim što je okidač koji je doveo do ovoga teksta, svakako upućuju na realno nadanje da bi Tonči u skoroj budućnosti mogao podno Marjana prošetati s još jednom medaljom oko vrata.

Nezapamćena dominacija

Je li se ikada prije dogodila takva dominacija jednoga kluba i trenera jednostavno ne znam, ali trenutna situacija je više nego impresivna. Na svjetskoj ljestvici Pavlos se nalazi na prvom mjestu, a Tonči na drugom. A šlag na trenutnoj torti svjetskoga postolja je Filipovo treće mjesto.

---

image

Laseraši s trenerima u danskom Aarhusu

Božidar Vukičević/Cropix
---

Osim što u Tončiju imamo potencijalnoga osvajača još jedne medalje, Filip je garancija da će se žetva vrhunskih rezultata nastaviti i kada se Tonči jednoga dana ostavi ove klase i nastavi jedriti nekim drugim kursovima.

To je ono što dugoročno ima najveću vrijednost, rezultati koji dolaze iz Mornara nisu slučajni bljesak iznimnoga talenta, već kontinuitet rada i jedriličarske tradicije uspostavljene u posljednja dva desetljeća koja omogućava generacijskim talentima da svoj potencijal razviju do vrhunaca koji ostavljaju snažan trag u povijesti ne samo domaćeg, već i svjetskoga jedrenja.

---

Filip Jurišić: Veselim se treninzima

Kako je biti drugi u selu, a treći na svijetu može nam trenutno odgovoriti samo Filip Jurišić. On potvrđuje da je to jedan od ključnih trenutaka psihološkog stasanja u zreloga sportaša.

- Do prije koju godinu često sam razmišljao ima li to uopće smisla, govori nam Gašo i nastavlja, baš i nije lako htjeti biti najbolji, a realno je upitno hoće li se to uopće dogoditi. Sad sam to okrenuo u svoju korist. Ne gledam više prema budućnosti tako da razmišljam o tome hoću li imati priliku jedriti na Olimpijskim igrama ili ne. Koncentriran sam na što bolji rezultat pa što bude. Naučio sam cijeniti to što je letvica uspjeha postavljena najviše moguće. I mislim da je takav pristup rezultirao dobrim rezultatima (Filip je prošle godine osvojio srebrnu medalju na Europskom prvenstvu op. a.). Uopće se više ne brinem o budućnosti već o trenutnoj izvrsnosti vlastitog jedrenja. Takvog jedrenja sigurno ne bi bilo kada bih doma imao blažu konkurenciju. Namjeravam jedriti još dva olimpijska ciklusa neovisno o tome hoću li ja biti taj koji će predstavljati Hrvatsku na idućoj Olimpijadi u Parizu, kao i na onoj budućoj u Los Angelesu. Budući da mi jedrenje u klasi Laser nije dosadilo, veselim se treninzima i nadam se da ću i dalje postizati vrhunske rezultate, naveo je.

S obzirom na to da godine ne bi trebale biti problem, zanimalo me je postoji li mogućnost da jedri čak i tri iduća ciklusa, na što je Filip odgovorio pozitivno.

- Možda bi se to i moglo dogoditi, vidjet ćemo što donosi ta daleka budućnost, ali ono što sad odmah mogu reći je da ću sigurno nastaviti jedriti. Ne namjeravam se skrasiti kao trener ili nešto slično, mislim da me zanima jedriti koliko god dugo to bude moguće.

---

---

image

Filip Jurišić veseli se svakom treningu

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Svaki nastup prati se u Mornarevu Kutiću

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Mornareva družba: Lovro Perhat, Filip Jurišić, Toma Višić, Tonči Stipanović, Mate Arapov, Luka Radeljić i trener Jozo Jakelić

Vladimir Dugandžić/Cropix
------
image

Grand Prix Mornara bio je atrakcija za publiku

Božidar Vukičević/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zlatna govnjara [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => zlatna govnjara 2 0 7357 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-25 09:29:40 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Krešimir Đakulović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-05 13:03:47 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2022-05-05 13:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 94 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/25\/18822992.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/25\/17272404.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/25\/14968354.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/25\/18831316.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/25\/1369781.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/25\/792716.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/25\/21787532.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/25\/21787534.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/25\/21787536.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/25\/21787562.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/25\/21787638.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Dijana Mijatovi\u0107","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Mornar <\/em>je \u010dest doma\u0107in velikih natjecanja<\/p>","

Lasera\u0161i s trenerima u danskom Aarhusu<\/p>","

Filip Juri\u0161i\u0107 veseli se svakom treningu<\/p>","

Svaki nastup prati se u Mornarevu Kuti\u0107u<\/p>","

Mornareva dru\u017eba: Lovro Perhat, Filip Juri\u0161i\u0107, Toma Vi\u0161i\u0107, Ton\u010di Stipanovi\u0107, Mate Arapov, Luka Radelji\u0107 i trener Jozo Jakeli\u0107<\/p>","

Ton\u010di Stipanovi\u0107, Jozo Jakeli\u0107 i Jo\u0161ko Lali\u0107 snimljeni 1999. godine<\/p>","

Grand Prix Mornara bio je atrakcija za publiku<\/p>","

Trenerove upute su zakon<\/p>","

Mate Arapov je imao dugu i uspje\u0161nu karijeru u Laseru<\/p>","

Ponosni \u010dlan Mornara Vasilij \u017dbogar<\/p>","

Juri\u0161i\u0107, Kontides i Stipanovi\u0107 na SOSW-u<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1246","hd_18822992_1920.jpg":"1920x1080","k_18822992_1280.jpg":"1280x1280","k_18822992_1024.jpg":"1024x1024","k_18822992_640.jpg":"640x640","k_18822992_480.jpg":"480x480","k_18822992_340.jpg":"340x340","k_18822992_220.jpg":"220x220","o_18822992_1280.jpg":"1280x830","o_18822992_1024.jpg":"1024x664","o_18822992_640.jpg":"640x415","o_18822992_480.jpg":"480x311","o_18822992_340.jpg":"340x220","o_18822992_220.jpg":"220x142","h_18822992_1280.jpg":"1280x854","h_18822992_1024.jpg":"1024x683","h_18822992_640.jpg":"640x427","h_18822992_480.jpg":"480x320","h_18822992_340.jpg":"340x227","h_18822992_220.jpg":"220x147","pp_18822992_1280.jpg":"1006x1280","pp_18822992_1024.jpg":"805x1024","pp_18822992_640.jpg":"503x640","pp_18822992_480.jpg":"377x480","pp_18822992_340.jpg":"267x340","pp_18822992_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1288","hd_17272404_1920.jpg":"1920x1080","k_17272404_1280.jpg":"1280x1280","k_17272404_1024.jpg":"1024x1024","k_17272404_640.jpg":"640x640","k_17272404_480.jpg":"480x480","k_17272404_340.jpg":"340x340","k_17272404_220.jpg":"220x220","o_17272404_1280.jpg":"1280x858","o_17272404_1024.jpg":"1024x686","o_17272404_640.jpg":"640x429","o_17272404_480.jpg":"480x322","o_17272404_340.jpg":"340x228","o_17272404_220.jpg":"220x147","h_17272404_1280.jpg":"1280x854","h_17272404_1024.jpg":"1024x683","h_17272404_640.jpg":"640x427","h_17272404_480.jpg":"480x320","h_17272404_340.jpg":"340x227","h_17272404_220.jpg":"220x147","pp_17272404_1280.jpg":"1006x1280","pp_17272404_1024.jpg":"805x1024","pp_17272404_640.jpg":"503x640","pp_17272404_480.jpg":"377x480","pp_17272404_340.jpg":"267x340","pp_17272404_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1092","hd_14968354_1920.jpg":"1920x1080","k_14968354_1280.jpg":"1280x1280","k_14968354_1024.jpg":"1024x1024","k_14968354_640.jpg":"640x640","k_14968354_480.jpg":"480x480","k_14968354_340.jpg":"340x340","k_14968354_220.jpg":"220x220","o_14968354_1280.jpg":"1280x728","o_14968354_1024.jpg":"1024x582","o_14968354_640.jpg":"640x364","o_14968354_480.jpg":"480x273","o_14968354_340.jpg":"340x193","o_14968354_220.jpg":"220x125","h_14968354_1280.jpg":"1280x854","h_14968354_1024.jpg":"1024x683","h_14968354_640.jpg":"640x427","h_14968354_480.jpg":"480x320","h_14968354_340.jpg":"340x227","h_14968354_220.jpg":"220x147","pp_14968354_1280.jpg":"1006x1280","pp_14968354_1024.jpg":"805x1024","pp_14968354_640.jpg":"503x640","pp_14968354_480.jpg":"377x480","pp_14968354_340.jpg":"267x340","pp_14968354_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1159","hd_18831316_1920.jpg":"1920x1080","k_18831316_1280.jpg":"1280x1280","k_18831316_1024.jpg":"1024x1024","k_18831316_640.jpg":"640x640","k_18831316_480.jpg":"480x480","k_18831316_340.jpg":"340x340","k_18831316_220.jpg":"220x220","o_18831316_1280.jpg":"1280x772","o_18831316_1024.jpg":"1024x618","o_18831316_640.jpg":"640x386","o_18831316_480.jpg":"480x289","o_18831316_340.jpg":"340x205","o_18831316_220.jpg":"220x132","h_18831316_1280.jpg":"1280x854","h_18831316_1024.jpg":"1024x683","h_18831316_640.jpg":"640x427","h_18831316_480.jpg":"480x320","h_18831316_340.jpg":"340x227","h_18831316_220.jpg":"220x147","pp_18831316_1280.jpg":"1006x1280","pp_18831316_1024.jpg":"805x1024","pp_18831316_640.jpg":"503x640","pp_18831316_480.jpg":"377x480","pp_18831316_340.jpg":"267x340","pp_18831316_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_1369781_1920.jpg":"1920x1080","k_1369781_1280.jpg":"1280x1280","k_1369781_1024.jpg":"1024x1024","k_1369781_640.jpg":"640x640","k_1369781_480.jpg":"480x480","k_1369781_340.jpg":"340x340","k_1369781_220.jpg":"220x220","o_1369781_1280.jpg":"1280x853","o_1369781_1024.jpg":"1024x682","o_1369781_640.jpg":"640x426","o_1369781_480.jpg":"480x320","o_1369781_340.jpg":"340x226","o_1369781_220.jpg":"220x146","h_1369781_1280.jpg":"1280x854","h_1369781_1024.jpg":"1024x683","h_1369781_640.jpg":"640x427","h_1369781_480.jpg":"480x320","h_1369781_340.jpg":"340x227","h_1369781_220.jpg":"220x147","pp_1369781_1280.jpg":"1006x1280","pp_1369781_1024.jpg":"805x1024","pp_1369781_640.jpg":"503x640","pp_1369781_480.jpg":"377x480","pp_1369781_340.jpg":"267x340","pp_1369781_220.jpg":"173x220"},{"size0":"969x651","hd_792716_1920.jpg":"1920x1080","k_792716_1280.jpg":"1280x1280","k_792716_1024.jpg":"1024x1024","k_792716_640.jpg":"640x640","k_792716_480.jpg":"480x480","k_792716_340.jpg":"340x340","k_792716_220.jpg":"220x220","o_792716_1280.jpg":"1280x859","o_792716_1024.jpg":"1024x687","o_792716_640.jpg":"640x429","o_792716_480.jpg":"480x322","o_792716_340.jpg":"340x228","o_792716_220.jpg":"220x147","h_792716_1280.jpg":"1280x854","h_792716_1024.jpg":"1024x683","h_792716_640.jpg":"640x427","h_792716_480.jpg":"480x320","h_792716_340.jpg":"340x227","h_792716_220.jpg":"220x147","pp_792716_1280.jpg":"1006x1280","pp_792716_1024.jpg":"805x1024","pp_792716_640.jpg":"503x640","pp_792716_480.jpg":"377x480","pp_792716_340.jpg":"267x340","pp_792716_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x989","hd_21787532_1920.jpg":"1920x1080","k_21787532_1280.jpg":"1280x1280","k_21787532_1024.jpg":"1024x1024","k_21787532_640.jpg":"640x640","k_21787532_480.jpg":"480x480","k_21787532_340.jpg":"340x340","k_21787532_220.jpg":"220x220","o_21787532_1280.jpg":"1280x659","o_21787532_1024.jpg":"1024x527","o_21787532_640.jpg":"640x329","o_21787532_480.jpg":"480x247","o_21787532_340.jpg":"340x175","o_21787532_220.jpg":"220x113","h_21787532_1280.jpg":"1280x854","h_21787532_1024.jpg":"1024x683","h_21787532_640.jpg":"640x427","h_21787532_480.jpg":"480x320","h_21787532_340.jpg":"340x227","h_21787532_220.jpg":"220x147","pp_21787532_1280.jpg":"1006x1280","pp_21787532_1024.jpg":"805x1024","pp_21787532_640.jpg":"503x640","pp_21787532_480.jpg":"377x480","pp_21787532_340.jpg":"267x340","pp_21787532_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1226","hd_21787534_1920.jpg":"1920x1080","k_21787534_1280.jpg":"1280x1280","k_21787534_1024.jpg":"1024x1024","k_21787534_640.jpg":"640x640","k_21787534_480.jpg":"480x480","k_21787534_340.jpg":"340x340","k_21787534_220.jpg":"220x220","o_21787534_1280.jpg":"1280x817","o_21787534_1024.jpg":"1024x653","o_21787534_640.jpg":"640x408","o_21787534_480.jpg":"480x306","o_21787534_340.jpg":"340x217","o_21787534_220.jpg":"220x140","h_21787534_1280.jpg":"1280x854","h_21787534_1024.jpg":"1024x683","h_21787534_640.jpg":"640x427","h_21787534_480.jpg":"480x320","h_21787534_340.jpg":"340x227","h_21787534_220.jpg":"220x147","pp_21787534_1280.jpg":"1006x1280","pp_21787534_1024.jpg":"805x1024","pp_21787534_640.jpg":"503x640","pp_21787534_480.jpg":"377x480","pp_21787534_340.jpg":"267x340","pp_21787534_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1304x972","hd_21787536_1920.jpg":"1920x1080","k_21787536_1280.jpg":"1280x1280","k_21787536_1024.jpg":"1024x1024","k_21787536_640.jpg":"640x640","k_21787536_480.jpg":"480x480","k_21787536_340.jpg":"340x340","k_21787536_220.jpg":"220x220","o_21787536_1280.jpg":"1280x954","o_21787536_1024.jpg":"1024x763","o_21787536_640.jpg":"640x477","o_21787536_480.jpg":"480x357","o_21787536_340.jpg":"340x253","o_21787536_220.jpg":"220x163","h_21787536_1280.jpg":"1280x854","h_21787536_1024.jpg":"1024x683","h_21787536_640.jpg":"640x427","h_21787536_480.jpg":"480x320","h_21787536_340.jpg":"340x227","h_21787536_220.jpg":"220x147","pp_21787536_1280.jpg":"1006x1280","pp_21787536_1024.jpg":"805x1024","pp_21787536_640.jpg":"503x640","pp_21787536_480.jpg":"377x480","pp_21787536_340.jpg":"267x340","pp_21787536_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1066x1290","hd_21787562_1920.jpg":"1920x1080","k_21787562_1280.jpg":"1280x1280","k_21787562_1024.jpg":"1024x1024","k_21787562_640.jpg":"640x640","k_21787562_480.jpg":"480x480","k_21787562_340.jpg":"340x340","k_21787562_220.jpg":"220x220","o_21787562_1280.jpg":"1280x1548","o_21787562_1024.jpg":"1024x1239","o_21787562_640.jpg":"640x774","o_21787562_480.jpg":"480x580","o_21787562_340.jpg":"340x411","o_21787562_220.jpg":"220x266","h_21787562_1280.jpg":"1280x854","h_21787562_1024.jpg":"1024x683","h_21787562_640.jpg":"640x427","h_21787562_480.jpg":"480x320","h_21787562_340.jpg":"340x227","h_21787562_220.jpg":"220x147","pp_21787562_1280.jpg":"1006x1280","pp_21787562_1024.jpg":"805x1024","pp_21787562_640.jpg":"503x640","pp_21787562_480.jpg":"377x480","pp_21787562_340.jpg":"267x340","pp_21787562_220.jpg":"173x220"},{"size0":"984x632","hd_21787638_1920.jpg":"1920x1080","k_21787638_1280.jpg":"1280x1280","k_21787638_1024.jpg":"1024x1024","k_21787638_640.jpg":"640x640","k_21787638_480.jpg":"480x480","k_21787638_340.jpg":"340x340","k_21787638_220.jpg":"220x220","o_21787638_1280.jpg":"1280x822","o_21787638_1024.jpg":"1024x657","o_21787638_640.jpg":"640x411","o_21787638_480.jpg":"480x308","o_21787638_340.jpg":"340x218","o_21787638_220.jpg":"220x141","h_21787638_1280.jpg":"1280x854","h_21787638_1024.jpg":"1024x683","h_21787638_640.jpg":"640x427","h_21787638_480.jpg":"480x320","h_21787638_340.jpg":"340x227","h_21787638_220.jpg":"220x147","pp_21787638_1280.jpg":"1006x1280","pp_21787638_1024.jpg":"805x1024","pp_21787638_640.jpg":"503x640","pp_21787638_480.jpg":"377x480","pp_21787638_340.jpg":"267x340","pp_21787638_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7440361 Threads: 3 Questions: 1532985422 Slow queries: 4661157 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110714949 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/strucna-analiza-dominacija-mornarevaca-u-svjetskim-okvirima-nije-slucajnost-1190095 [printLink] => /om/nautika/strucna-analiza-dominacija-mornarevaca-u-svjetskim-okvirima-nije-slucajnost-1190095?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 266256 [name] => JK Mornar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jk-mornar [link] => /tag/jk-mornar ) [1] => stdClass Object ( [id] => 648183 [name] => Krešimir Đakulović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-01 18:59:52 [main_article_id] => 0 [alias] => kresimir-dakulovic [link] => /tag/kresimir-dakulovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 673372 [name] => Krešimir Đakulović jedrenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-08 12:12:29 [main_article_id] => 0 [alias] => kresimir-dakulovic-jedrenje [link] => /tag/kresimir-dakulovic-jedrenje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 655963 [name] => Ilca 7 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-10 20:38:49 [main_article_id] => 0 [alias] => ilca-7 [link] => /tag/ilca-7 ) [4] => stdClass Object ( [id] => 645386 [name] => Jozo Jakelić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-01 08:49:30 [main_article_id] => 0 [alias] => jozo-jakelic [link] => /tag/jozo-jakelic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 311261 [name] => Filip Jurišić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => filip-jurisic [link] => /tag/filip-jurisic ) [6] => stdClass Object ( [id] => 236018 [name] => Tonči Stipanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tonci-stipanovic [link] => /tag/tonci-stipanovic ) [7] => stdClass Object ( [id] => 308325 [name] => Pavlos Kontides [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pavlos-kontides [link] => /tag/pavlos-kontides ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zlatna govnjara [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Stručna analiza: impresivna dominacija jedriličara Mornara u svjetskim okvirima nije slučajnost [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/25/18822992.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Mornar je čest domaćin velikih natjecanja

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/25/18822992.jpg [title] =>

Mornar je čest domaćin velikih natjecanja

Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/25/17272404.jpg [title] =>

Laseraši s trenerima u danskom Aarhusu

Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/25/14968354.jpg [title] =>

Filip Jurišić veseli se svakom treningu

Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/25/18831316.jpg [title] =>

Svaki nastup prati se u Mornarevu Kutiću

Ante Čizmić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/25/1369781.jpg [title] =>

Mornareva družba: Lovro Perhat, Filip Jurišić, Toma Višić, Tonči Stipanović, Mate Arapov, Luka Radeljić i trener Jozo Jakelić

Vladimir Dugandžić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/25/792716.jpg [title] =>

Tonči Stipanović, Jozo Jakelić i Joško Lalić snimljeni 1999. godine

Nikola Vilić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/25/21787532.jpg [title] =>

Grand Prix Mornara bio je atrakcija za publiku

Božidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/25/21787534.jpg [title] =>

Trenerove upute su zakon

Božidar Vukičević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/25/21787536.jpg [title] =>

Mate Arapov je imao dugu i uspješnu karijeru u Laseru

Dijana Mijatović ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/25/21787562.jpg [title] =>

Ponosni član Mornara Vasilij Žbogar

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/25/21787638.jpg [title] =>

Jurišić, Kontides i Stipanović na SOSW-u

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Svjetska ljestvica olimpijske klase ILCA7 (bivši Laser Standard) ovoga proljeća postala je domaće igralište za jedriličare iz splitskog kluba Mornar. Nema razlike u plasmanu na trening regatama od Mornareva pontona, na kojem se porinu jedrilice, do govnjare i nazad.

Naime, tako svakodnevno izgleda uobičajeni jedriličarski dan na moru u trenutku pisanja teksta vodećem svjetskom trojcu Pavlosu Kontidesu, Tončiju Stipanoviću i Filipu Jurišiću.

Popularno prozvana govnjara pomorska je oznaka kraja splitskog cjevovoda pomoću kojeg se gradske otpadne vode ulijevaju u more.

Riječ je o plutači žute boje koja služi kao upozorenje brodovima da ne sidre u blizini i ne oštete kanalizacijsku cijev. Udaljena je točno jednu nautičku milju od ulaska u Splitsku luku, u kursu koji se gotovo idealno poklapa s prevladavajućim smjerom iz kojeg puše jugo.

Iako njihov trener Jozo Jakelić redovito na treninzima, između ostaloga i postavlja bove koje simuliraju regatno polje, žuta plutača ispred lučice Zenta ima poseban status za jedrenje u Splitu.

Da bismo dočarali kako je uopće došlo do toga da članovi istoga kluba na svjetskoj ljestvici u najbrojnijoj olimpijskoj klasi na svijetu zauzimaju čitavo postolje, moramo se vratiti u prošlost barem dva desetljeća. Naravno, jedrenja u Laseru bilo je i prije, ali izravna poveznica sadašnjih rezultata i nekadašnjeg jedrenja počinje upravo s Mornareva pontona i Matom Arapovom.

---

image

Trenerove upute su zakon

Božidar Vukičević/Cropix
---

Dostojni protivnici

Tada sam prvi put čuo za dvije važne stvari, govnjaru i regatu do pontona. Promatrajući u čudu svoga vršnjaka Matu, s kojim sam imao priliku natjecati se tijekom juniorskih dana u klasi 420, pomalo mi je postalo jasno što je i kako izgleda to jedrenje u jednosjedima.

Mate je imao dostojne protivnike u klasi Laser na domaćem terenu. Bila su to drukčija vremena u kojima je Jozo bio trener svim klasama u klubu, pa bi Mate s nekoliko klupskih kompanjona, ili nerijetko sam, učinio đir od govnjare do bove ispred Instituta za oceanografiju i ribarstvo na samom kraju poluotoka Marjan, pa tako nekoliko puta.

---

image

Mate Arapov je imao dugu i uspješnu karijeru u Laseru

Dijana Mijatović
---

Posebno interesantno je bilo promatrati posljednju trening regatu bilo kojega dana, jer je cilj bio tko prvi do pontona u uvali Baluni, na kojem bi se nakon treninga vadile jedrilice iz mora.

Laseraša je tada, kao i danas, bilo najviše, ja sam nastavio jedriti u dvosjedu i naši završeci treninga nisu bili niti blizu tako atraktivni kao laseraško frenetično jedrenje kroz Splitsku luku, zatim uz Zapadnu obalu sve do pontona.

Taj svršetak jedriličarskoga dana djelovao je kao bespoštedni rat u kojem će onaj koji je prvi na pontonu osvojiti sve, a ostali mogu razočaranje liječiti nadom u bolji rezultat na sljedećem treningu.

Početkom stoljeća treninzima se priključio još jedan vršnjak, kojeg sam smatrao također domaćim jedriličarem. Slovenac Vasilij Žbogar je bio dio ekipe iz Izole, kada smo kao djeca u Optimistu nastupali na Europskom prvenstvu, predstavljajući nam nekada zajedničku državu.

---

image

Ponosni član Mornara Vasilij Žbogar

---

Vasilija su brzo prekrstili u Vasco, oženili za domaću curu, pa je u prirodi postao dio domaćeg laseraškog tima, iako je formalno predstavljao drugi klub i drugu državu. Kvaliteta jedrenja je dodatno eksplodirala te kao kulminaciju pamtim Europsko prvenstvo u Splitu na kojem je Vasco bio prvi, a Mate drugi.

To je bio početak međunarodne dominacije mornarevaca u klasi Laser. Spomenimo samo da je Žbogar naposljetku osvojio tri olimpijske medalje. To je bio samo početak kovačnice odličja za jednosjede, koja se tih godina gradila u uvali Baluni podno Marjana.

Noćne regate

Tijekom godina rada na promociji jedriličarskoga sporta bilo je dosta neuobičajenih poteza koji su urodili velikim interesom domaće publike. Od mnogih za koje jednostavno nemamo dovoljno prostora za spominjanje vrijedi izdvojiti Mornareve noćne regate. Naravno, to nisu bile regate u pravom smislu riječi, već noćno natjecanje za zabavu, u kojem su sudjelovali pravi jedriličari.

---

image

Tonči Stipanović, Jozo Jakelić i Joško Lalić snimljeni 1999. godine

Nikola Vilić/Cropix
---

Tako se nisu samo stvarali vrhunski jedriličari, sportski i kulturološki utjecaj bio je puno širi, i to ne samo na lokalnu sredinu.

Spomenimo i utjecaj na nacionalne medije i jedriličarku koja je postala općepoznata novinarka kao samo jedan od primjera. Tijekom noći iza zaslijepljenosti reflektorima i mraka u pozadini, Zrinka Grancarić ekstatično je uzvikivala imena jedriličara, budućih osvajača medalja, koji su unutar akvatorija Mornareve lučice sudjelovali u regati noćnoga kućnoga savjeta.

Ona je tako, prateći jedrenje u svim formatima, ispekla zanat koji danas mnogi konzumiraju na malim ekranima. Možda za one koji ne gledaju TV vrijedi spomenuti da je Zrinka postala jedna od najpopularnijih voditeljica svakojakih političkih emisija na nacionalnoj televiziji.

Mate i Vasco predali su gudalo budućim prvim violinama našega sporta. Transfer jedriličarskih znanja uspješno je obavljen i stasali su novi momci. Simfonijom vrhunskih rezultata nastavio je dirigirati isti trener.

Uspješno privlačenje talenata nastavilo se kroz mnoštvo djevojaka i momaka koji su kroz bespoštednu domaću konkurenciju na svjetskoj sceni nastavili s vrhunskim izvedbama u međunarodnom plesu oko plutača.

Povijest se ponovila. Cipranin Pavlos je Vasco novoga doba. Na Olimpijadi u Londonu osvojio je srebrnu medalju. Novi Mate je pak bio Tonči kojem je brončana medalja na istoj Olimpijadi umakla za jedno mjesto, završio je kao četvrti. To najgore moguće najbolje mjesto koje povijest ne pamti, ali ga dobro pamtimo mi koji smo htjeli prvu domaću medalju osvojenu za Hrvatsku.

---

image

Jurišić, Kontides i Stipanović na SOSW-u

---

Srećom za povijest domaćeg jedrenja pod hrvatskim barjakom, Tončija je taj rezultat naposljetku motivirao za daljnji rad, a ne na odustajanje. Uslijedile su dvije srebrne medalje s idućih Olimpijskih igara.

Priča o aktualnoj novoj generaciji Mornarevih laseraša time je sve samo ne završena. Tonči i dalje jedri i sprema se na hrabri juriš po još jedno odličje.

A nedavni rezultati koje su momci ostvarili na svjetskoj jedriličarskoj ljestvici klase ILCA7, osim što je okidač koji je doveo do ovoga teksta, svakako upućuju na realno nadanje da bi Tonči u skoroj budućnosti mogao podno Marjana prošetati s još jednom medaljom oko vrata.

Nezapamćena dominacija

Je li se ikada prije dogodila takva dominacija jednoga kluba i trenera jednostavno ne znam, ali trenutna situacija je više nego impresivna. Na svjetskoj ljestvici Pavlos se nalazi na prvom mjestu, a Tonči na drugom. A šlag na trenutnoj torti svjetskoga postolja je Filipovo treće mjesto.

---

image

Laseraši s trenerima u danskom Aarhusu

Božidar Vukičević/Cropix
---

Osim što u Tončiju imamo potencijalnoga osvajača još jedne medalje, Filip je garancija da će se žetva vrhunskih rezultata nastaviti i kada se Tonči jednoga dana ostavi ove klase i nastavi jedriti nekim drugim kursovima.

To je ono što dugoročno ima najveću vrijednost, rezultati koji dolaze iz Mornara nisu slučajni bljesak iznimnoga talenta, već kontinuitet rada i jedriličarske tradicije uspostavljene u posljednja dva desetljeća koja omogućava generacijskim talentima da svoj potencijal razviju do vrhunaca koji ostavljaju snažan trag u povijesti ne samo domaćeg, već i svjetskoga jedrenja.

---

Filip Jurišić: Veselim se treninzima

Kako je biti drugi u selu, a treći na svijetu može nam trenutno odgovoriti samo Filip Jurišić. On potvrđuje da je to jedan od ključnih trenutaka psihološkog stasanja u zreloga sportaša.

- Do prije koju godinu često sam razmišljao ima li to uopće smisla, govori nam Gašo i nastavlja, baš i nije lako htjeti biti najbolji, a realno je upitno hoće li se to uopće dogoditi. Sad sam to okrenuo u svoju korist. Ne gledam više prema budućnosti tako da razmišljam o tome hoću li imati priliku jedriti na Olimpijskim igrama ili ne. Koncentriran sam na što bolji rezultat pa što bude. Naučio sam cijeniti to što je letvica uspjeha postavljena najviše moguće. I mislim da je takav pristup rezultirao dobrim rezultatima (Filip je prošle godine osvojio srebrnu medalju na Europskom prvenstvu op. a.). Uopće se više ne brinem o budućnosti već o trenutnoj izvrsnosti vlastitog jedrenja. Takvog jedrenja sigurno ne bi bilo kada bih doma imao blažu konkurenciju. Namjeravam jedriti još dva olimpijska ciklusa neovisno o tome hoću li ja biti taj koji će predstavljati Hrvatsku na idućoj Olimpijadi u Parizu, kao i na onoj budućoj u Los Angelesu. Budući da mi jedrenje u klasi Laser nije dosadilo, veselim se treninzima i nadam se da ću i dalje postizati vrhunske rezultate, naveo je.

S obzirom na to da godine ne bi trebale biti problem, zanimalo me je postoji li mogućnost da jedri čak i tri iduća ciklusa, na što je Filip odgovorio pozitivno.

- Možda bi se to i moglo dogoditi, vidjet ćemo što donosi ta daleka budućnost, ali ono što sad odmah mogu reći je da ću sigurno nastaviti jedriti. Ne namjeravam se skrasiti kao trener ili nešto slično, mislim da me zanima jedriti koliko god dugo to bude moguće.

---

---

image

Filip Jurišić veseli se svakom treningu

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Svaki nastup prati se u Mornarevu Kutiću

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Mornareva družba: Lovro Perhat, Filip Jurišić, Toma Višić, Tonči Stipanović, Mate Arapov, Luka Radeljić i trener Jozo Jakelić

Vladimir Dugandžić/Cropix
------
image

Grand Prix Mornara bio je atrakcija za publiku

Božidar Vukičević/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Ante Čizmić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Dijana Mijatović
Božidar Vukičević/Cropix

Mornar je čest domaćin velikih natjecanja

Božidar Vukičević/Cropix

Laseraši s trenerima u danskom Aarhusu

Božidar Vukičević/Cropix

Filip Jurišić veseli se svakom treningu

Ante Čizmić/Cropix

Svaki nastup prati se u Mornarevu Kutiću

Vladimir Dugandžić/Cropix

Mornareva družba: Lovro Perhat, Filip Jurišić, Toma Višić, Tonči Stipanović, Mate Arapov, Luka Radeljić i trener Jozo Jakelić

Nikola Vilić/Cropix

Tonči Stipanović, Jozo Jakelić i Joško Lalić snimljeni 1999. godine

Božidar Vukičević/Cropix

Grand Prix Mornara bio je atrakcija za publiku

Božidar Vukičević/Cropix

Trenerove upute su zakon

Dijana Mijatović

Mate Arapov je imao dugu i uspješnu karijeru u Laseru


Ponosni član Mornara Vasilij Žbogar


Jurišić, Kontides i Stipanović na SOSW-u

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/strucna-analiza-dominacija-mornarevaca-u-svjetskim-okvirima-nije-slucajnost-1190095 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b364609b785af8c6afecabbac8e268e867e3f479 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Stru%C4%8Dna+analiza%3A+impresivna+dominacija+jedrili%C4%8Dara+Mornara+u+svjetskim+okvirima+nije+slu%C4%8Dajnost&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fstrucna-analiza-dominacija-mornarevaca-u-svjetskim-okvirima-nije-slucajnost-1190095 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fstrucna-analiza-dominacija-mornarevaca-u-svjetskim-okvirima-nije-slucajnost-1190095 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zlatna govnjara [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

zlatna govnjaraStručna analiza: impresivna dominacija jedriličara Mornara u svjetskim okvirima nije slučajnost

Piše Krešimir Đakulović
5. svibnja 2022. - 15:00

Svjetska ljestvica olimpijske klase ILCA7 (bivši Laser Standard) ovoga proljeća postala je domaće igralište za jedriličare iz splitskog kluba Mornar. Nema razlike u plasmanu na trening regatama od Mornareva pontona, na kojem se porinu jedrilice, do govnjare i nazad.

Naime, tako svakodnevno izgleda uobičajeni jedriličarski dan na moru u trenutku pisanja teksta vodećem svjetskom trojcu Pavlosu Kontidesu, Tončiju Stipanoviću i Filipu Jurišiću.

Popularno prozvana govnjara pomorska je oznaka kraja splitskog cjevovoda pomoću kojeg se gradske otpadne vode ulijevaju u more.

Riječ je o plutači žute boje koja služi kao upozorenje brodovima da ne sidre u blizini i ne oštete kanalizacijsku cijev. Udaljena je točno jednu nautičku milju od ulaska u Splitsku luku, u kursu koji se gotovo idea...

12. svibanj 2024 12:01