StoryEditorOCM

OTVORENO MOREHrđa stiže s istoka: na njemački i švedski čelik nitko se nikad nije žalio

Piše OM
4. ožujka 2021. - 22:46

Utjecaj globalnih gospodarskih trendova odražava se i na svakodnevni život mnogih naših sugrađana. Jedan od aspekata je tržište inoksa koje je do prije nekoliko godina bilo pokriveno talijanskim proizvodima sa sirovinom iz švedskih i njemačkih čeličana. Otkako je počela stizati roba iz Rusije i Kine, krenuli su i prigovori na konačni proizvod. Osim odstupanja u dimenzijama i spojevima, sve češće se pojavljuju pokazatelji izmijenjene kemijske strukture, u suprotnosti s deklaracijom.

U novom broju Otvorenog mora donosimo savjete za kupovinu i pravilno održavanje inoksa kako ne biste odmah nakon prve mrlje išli tražiti povrat novca od trgovca.

Sastav čelika je ključan i za kvalitetu strijela podvodnih pušaka o kojima Mislav Čalo donosi zanimljivu priču, kako se tehnologija razvijala kroz godine i kako odabrati pravi model za svoje potrebe.

image
Mislav Čalo s čeličnim strijelama
Arhiv Cropix

Preduvjet za opstanak ribljeg fonda u Jadranu je pametno upravljanje novostečenim gospodarskim pojasom. Taj neočekivani talijanski dar, po mišljenju dr. Alena Solde, treba iskoristiti za trenutno proglašenje moratorija u Jabučkoj kotlini koji bi mnogim vrstama omogućio preporod, a našim rijetkim preostalim ribarima punije mreže.

Puna jedra sanjaju mnogi mladi jedriličari koji su uslijed upravljačkih promjena u lučicama posljednjih godina ostali bez budžeta i šanse da se razviju u sportu. Kako osigurati sredstva za njihov rad ako se nastavi rastakanje pomorskih sportskih društava propituje Krešimir Đakulović.

Uz test atraktivnog Ranierija Next 285 i ribolovne savjete Šime Duvančića u novome broju još pročitajte kolumne Tonke Alujević, Damira Višića, Ede Šegvića, Vanje Valtrovića, Marijana Žuvića i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe.

Novi broj možete pronaći na svim kioscima i na internetu https://online.jutarnji.hr/type/1

image
U kokpitu jedrilice kao u bobu
19. travanj 2024 06:43