StoryEditorOCM

orient expressCeremonijom rezanja lima započela nova zelena era francuske brodogradnje

Piše M.I.
7. travnja 2024. - 11:55

U francuskom Chantiers de l‘Atlantique u Saint-Nazaireu održana je svečanost rezanja lima za

OE Corinthian, prvog u nizu jedrenjaka u seriji Orient Express Silenseas, s kojim francuska vlada otvara novu stranicu po pitanju inovacija, dekarbonizacije pomorstva i ozelenjavanja trgovačke flote.

Brod je naručila francuska hotelska grupa Accor za svoju podružnicu Orient Express, a OE Corinthian mora biti isporučen u ožujku 2026.

Prema najavama, bit će to najveća jedrilica na svijetu, duga 220 metara, široka 25 metara i tonaže od 26.600 tona. Drugi brod iz serije, B36, ući će u flotu 2027. godine, dok se ugovor uključuje opcije za dva dodatna broda.

Jedrenjak će biti opremljen s 53 apartmana, a sav sadržaj na brodu namjenjen je imućnim putnicima koji će imati na raspolaganju dva restorana, salone i barove, amfiteatar-kabare, privatni studio za snimanje, spa ili čak dva bazena...

Brod će ploviti s tri jarbola koji se rotiraju za 360 stupnjeva kako bi zadržali jedro što je dulje moguće, uz mogućnost nagiba za 70 stupnjeva kako bi prolazili ispod mostova. Svaki karbonski jarbol, visok 66,6 metara i postavljen na čelično postolje balestrona visine 6,5 metara, bit će opremljen krutim glavnim jedrom od 1050 m² izrađenim od sklopivih kompozitnih panela, kao i flok od 450 m², odnosno jedrilje od ukupno 1500 m² površine.

S pogonom na jedra, brod će moći uštedjeti 30 do 40% goriva, odnosno isto toliko manje emisije CO2. Istodobno će OE Corinthian biti opremljen hibridnim pogonom s nekoliko izvora energije, uključujući ukapljeni prirodni plin (LNG).

30. travanj 2024 02:23