StoryEditor
Roditelji i djecaOdgojni recepti

Vaše dijete želi mobitel? Može, ali tek kad s njim sklopite ugovor! Pedagog savjetuje kako i kada svojim najmlađima u vlasništvo dati pametni telefon

Piše Marko Juhant, specijalni pedagog
7. rujna 2020. - 15:08
Shutterstock

Svi imaju pametni telefon, samo vaše dijete nema

Rp:/Neka kaže vršnjacima: “Imam roditelje čudake!“

Ako se svi roditelji ponašaju jednako – prerano daju djetetu u vlasništvo pametni telefon, to ne znači da su u pravu. Znam da ćete se složiti sa mnom da nisu u pravu! Zato odlučno ustrajavajte u politici bez pametnog telefona do trenutka kada dijete postane tinejdžer i kada mu budete mogli provjereno vjerovati. Smije nekoliko puta tjedno posuditi vaš i to na dvadesetak minuta. Naravno, pri tome pazite što mu je na raspolaganju, jer djeca su lukava i jako brzo nađu puno toga što ne bi smjeli vidjeti! Kada vas dijete pita što će reći vršnjacima kad ga pitaju zašto nema telefon, recite mu: „Kaži svojim vršnjacima da imaš mamu ili oca čudaka! Imaju neke čudne ideje o opasnostima telefona i još ih nisam uspio uvjeriti da mi ga nabave. Ali radim na tome!“

Mlađe naučite da kažu samo: “Ne žele mi ga kupiti!“

To je drugačije nego da mu kažete da je preskup. Ako dijete to kaže ispred vršnjaka, odmah će imati drugačiji socijalni status. Ako pak nećete iako možete, onda se šalje poruka da ima odlučne roditelje, ali da obitelj očito nema problema, pa ni onih s novcem.

Djeca će oko takvog vašeg odgovora razgovarati o roditeljima, a i netko drugi će nešto reći o svojima. Vaše dijete neće biti socijalno isključeno, iako još nema telefon. Ali zato što ga vršnjaci neće moći pravodobno obavijestiti o svemu, neće mu promaknuti nekakva glupost u koju će sretni vlasnici pametnih telefona biti uključeni.

Dijete/tinejdžer će dobiti svoj mobitel

Rp./Pripremite ugovor

Za razliku od općeg mišljenja da uvjetovanje nije primjereno, vrlo je primjereno da dijete zadovolji uvjete kako bi moglo dobiti prvi vlastiti mobitel. To je stvarni život. Za dobivanje vrijednih stvari uvijek su vrijedili i zahtjevni uvjeti.

Ako se želite voziti automobilom po autocesti morate ga kupiti, obaviti tehnički pregled, osigurati ga, registrirati i platiti cestarinu. Morate obaviti liječnički pregled i vozački ispit i ne smijete prekoračiti broj prekršaja, odnosno sakupiti kaznene bodove. Morate kupiti vinjetu, i potom se možete voziti autocestom. U Sloveniji. U drugim državama morat ćete platiti vinjetu ili cestarinu i još dobiti zelenu kartu – odnosno sklopiti međunarodno osiguranje automobila. Morate zadovoljiti sve te uvjete, i onda se možete voziti. I da, morate platiti i gorivo, jer je činjenica da ako ostanete na autocesti bez goriva, to će se tretirati kao prekršaj – jer ugrožavate sigurnost prometa. Isto vrijedi i ako u zimskim uvjetima nemate odgovarajuću opremu – gume i dodatke.

Ako sve ovo zbrojite, vidjet ćete da za uključenje na autocestu morate ispuniti svih deset uvjeta istodobno. Izostanak bilo kojeg od nabrojenih znači prekršaj. Tako da je uvjetovanje ipak normalan dio života.

Dijete tamo do konca osnovne škole ne treba imati vlastiti mobitel. Može ga dobiti samo na posudbu od roditelja. Ako stvarno u njega imate povjerenje, i kada dođe vrijeme da bi moglo imati vlastiti mobitel, neka za odgovarajuću upotrebu s vama napravi ugovor.

(Mnogo odličnih korisnih savjeta u obliku riječi, dijagrama i filmića možete naći na slovenskoj stranici www.safe.si ali i na drugim stranicama kao što je https://vsebovredu.triglav.si/druzina/moj-otrok-in-njegov-prijatelj-telefon.
I naravno, tu imate već pripremljene ugovore za tisak, za djecu i za tinejdžere s dodacima: https://www.logout.si/sl/blog/mobilni-telefon-druzinska-e-pravila/
)

Ugovor svakako prilagodite s obzirom na ono što očekujete kao problem tijekom upotrebe; uostalom, poznajete svoje dijete.
Dijete morate, među ostalim, obvezati da telefon nikada ne smije koristiti tijekom nastave i drugih školskih aktivnosti, da ne komunicira s neznancima, da se s njima ne dogovara za susrete, da ne sudjeluje u prijetnjama ili zlostavljanju druge djece i svih drugih osoba. Posebno neka se obaveže da neće neovlašteno snimati ljude ni u školi ni izvan nje te da fotografije i snimke bez vašeg pregleda i dopuštenja neće dijeliti s grupom na bilo koji način.

Posebno upozoravam da telefon ne smije davati na korištenje vršnjacima koji bi s njegove adrese, odnosno broja, slali poruke ili slike zbog kojih bi dijete bilo kasnije optuženo za djela koja nije napravilo i da dospije u kartoteku koju apsolutno ne želite.
To mogu biti ucjenjivanja, prijetnje ili nešto slično. Nećete vjerovati da u manje od deset sekundi dobro uvježbani osmaš može s telefona poslati prijetnju s tuđeg telefona preko SMS-a i tu poruku odmah izbrisati! I to na način da ga, kao, samo neopaženo pregledava. Vaše dijete mora znati kako se ponašati i kada mu vršnjak kaže: „Telefon mi je u ormariću, posudi mi svoj, da pitam Tina kad ćemo se poslijepodne naći.“

U obitelji se obavezno dogovorite i za vrijeme bez telefona, koje se mora podudarati s vremenom predviđenim za školske obveze, vremenom domaćih radova i obiteljskih aktivnosti. Isto tako ga ne smije donijeti, a kamoli koristiti, za stolom za vrijeme zajedničkih obroka!

Kazna je oduzimanje i obavljanje određenog posla. Kad taj posao obavi i na primjeren način s vama porazgovara, može (ali ne nužno) dobiti telefon natrag. Sve to mora biti u ugovoru i s djetetove strane potpisano te prodiskutirano, prije nego što se potpiše i PRIJE nego što dobije telefon u ruke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

07. ožujak 2021 12:39