StoryEditor
Roditelji i djecaOdgojni recepti

Što učiniti kad se dijete ili tinejdžer baca po podu? Stručnjak objašnjava skrivene motive, ali i savjetuje: Ne popuštajte, promijenite ritual...

Piše Marko Juhant, pedagog
8. rujna 2020. - 13:08
Shutterstock

Između djece koja se tvrdoglave stojeći uspravno i one koja to čine vodoravno na podu razlika je samo geografska.
Da, i tinejdžeri još uvijek imaju napade bijesa, ali više ne u javnosti, nego samo kod kuće. Mlađa djeca, međutim, vole svoj bijes pokazati u javnosti, jer prisutnost publike dobro utječe na odluke roditelja, koji obično pod pritiskom javnosti brže popuste.

Kad roditelji u javnosti ne bi popuštali, djeca to više ne bi izvodila. Jer ne bi funkcioniralo. Ali s obzirom na to da im svaki put upali, scene se ponavljaju. Stoga dijete izvodi svoje napade tvrdoglavosti samo pred odabranim članovima obitelji, a ne pred svima. U slučaju da to ne upali, dijete taj način više ne koristi. Naravno, pa nije glupo! Koristi tamo gdje provjereno djeluje, i čini ono što djeluje pred onima na koje djeluje.

Ako se malo dijete baca na pod, to je zato što se nije naučilo nositi s jakim emocijama, da zna kontrolirati snažnu želju ili bijes prema osobi koja mu nešto ne želi kupiti, dozvoliti ili omogućiti.

Ako se pak mlađi tinejdžer baci na pod, to je zbog toga što su mu odrasli dopuštali da ih ucjenjuje toliko godina. Neka djeca su namjerno glasna u zgradi u kojoj su susjedi već zvali centar za socijalni rad ili prijavili policiji da provjeri što se događa kad (jadno!) dijete tako jako plače i vrišti. Potonje se često događa u obiteljima u kojima se roditelji bore za skrbništvo na sudovima.

Rp./ Kada je problem velik, dolaze oba roditelja, ali se pozivaju odvojeno

To je službeno "za dobro djeteta". Krajnji je rezultat obično takav da dijete plaća gluposti roditeljima. U međuvremenu, kažnjava roditelje: pozivaju ih na sastanke zbog djetetova ponašanja. Što, naravno, odgovara onome roditelju koji želi dokazati nesposobnost drugog roditelja da odgaja dijete. U slučaju promjene dijete drugog roditelja tretira jednako, a neslaganja se nastavljaju. Međutim, svaki put kad su zajedno u školi ili centru za socijalni rad, dijete osjeća kao da obitelj još uvijek postoji. Iluzija je ugodna, mada više ili manje svi pritiskaju dijete da promijeni svoje ponašanje. Ali tata i mama, oboje su ovdje, sve će biti u redu...

Sastanci bi se stoga trebali održavati odvojeno. Ako su prisutna oba roditelja, tamo ne bi trebalo biti djece, inače se neće odreći svojih napada bijesa.

Rp./Pokažite djetetu snimak napada bijesa

U urednim obiteljima tinejdžeri su stekli nerazmjernu količinu moći, pa još uvijek bacanjem po podu nastoje postići svoje ciljeve. Kad im to nekoliko puta ne uspije, prestaju. Inače, samo ih treba snimiti mobitelom. U određenoj prilici treba im pokazati kako izgleda kad tinejdžer doživi napad bijesa. Kad mu dođu važni posjeti, trebalo bi ga pitati želi li da nekome od njih pokažete snimku. To će biti sasvim dovoljno da se prestane bacati po podu. Nikakvog nasilja ni ucjenjivanja. Pitajte iskreno i direktno je li to primjereno ponašanje. Ako od vas zatraži da izbrišete snimku, slijedite njegove upute. Kod većine je sram jači od želje da vam dade priliku da napravite novu snimku.

Rp./Kako postupiti kad se u napad bijesa u javnosti umiješaju "treće osobe"?

Uzmite predškolca koji se baca na pod, odvedite ga kući i zatim u miru napravite ono što ste ste planirali. I nemojte mu ni slučajno donijeti kući ništa drugo osim kruha iz dućana u kojem se prije pola sata bacalo po podu!

Kada vam neka ljubazna gospođa priđe u trenutku dok vaše dijete upravo izvodi svoj cirkus na podu, i ponudi vam da će mu ona kupiti tog medvjedića ili lutku, veselo joj se okrenite i recite joj sljedeće: "Gospođo, čini se da se dobro razumijete u odgoj, a baš bi mi sutra trebalo da ga pričuvate! Možete li vi uskočiti?... Čekajte, gospođo, stvarno mi je potrebna pomoć!"

Mnogi odrasli vole se miješati u odgoj tuđe djece. Kad za to treba preuzeti osobnu odgovornost, nestanu.

Rp./Ako bijes traje predugo, odnesite dijete do automobila

Ako takav bijes traje više od 20 minuta, podignite dijete s poda, odvedite ga do automobila na njegovu sjedalicu i počekajte da se smiri. Zatim natrag u trgovinu.

Rp./ Ako se napad ponavlja, promijenite ritual

Ako se napad ponovi, odnesite ga kući, a zatim u trgovinu. Nakon toga barem tjedan dana dijete neka ne dobiva male poklone i ne ide s vama u trgovinu. Obavite kupnju prije nego što otiđete po njega u vrtić.

Stres zbog dolaska novorođenčeta

Dolaskom novorođenčeta starije dijete mijenja svoje ponašanje
Rp./ Starije dijete treba majku samo za sebe do 20 minuta dnevno

Dolazak novog člana obitelji uvijek je stresan događaj za drugu djecu u obitelji, pa i ako mu se silno vesele! Ako ne prije, to se dogodi kada mama i dijete dođu kući i ona više nema toliko vremena za sve ostale kao što su bili navikli prije i kako su očekivali. Stoga privlače na sebe pažnju na različite načine. Neki su primjereni i očiti, drugi su skriveni i takvi da uznemiruju okolinu.

Ako je samo jedno dijete ono koje iznenada zahtijeva toliko pažnje, njemu prvome dopustite da svaki dan ima majku malo samo za sebe. Ne treba više od 20 minuta. Za to vrijeme organizirajte čuvanje druge djece.

Ne možete biti kod kuće i starijem djetetu pružiti nepodijeljenu pažnju, jer ste jednim uhom stalno uz novorođenče kojemu je potrebna pažnja cijelo vrijeme. Zbog toga morate sa starijim djetetom ići u šetnju. Čak i ako pada kiša. Samo uzmite kišobrane ili kabanice. Možete uvijek ići do iste točke, udaljene približno desetak minuta hoda. Onda se vratite. U međuvremenu vodite razgovor s djetetom na temu koju ono želi, nemojte mu pametovati, uvjeravati ga niti motivirati! Ako je dijete šutljivo, pobrinite se da mu i u tom slučaju bude ugodno. Recite mu da s ljudima koje volite rado dijelite sve.

Čak i vrijeme koje nije ispunjeno riječima. Vrijeme bez riječi ne znači nužno da nešto nije u redu. Dok se vraćate kući, otprilike minutu prije dolaska kući otkrijte mu svoj plan - možda trebate nahraniti novorođenče, premotati ga... Starije dijete pozovite da vam pomogne u tim aktivnostima. Neka odnese zamotane prljave pelene u koš, ili donese čistu pelenu i slično. Ako novorođenče već pije iz boce, neka provjeri je li mlijeko odgovarajuće topline.

Slično je i s tinejdžerima. Vrijeme posvećeno njima čini mala čuda nekoliko tjedana bez posebne terapije. Važno je da u šetnju ne krenete s telefonom, povodcem za psa i s torbom za kupovinu. Jer umjesto intimnog razgovora s djetetom, to "usput" rezultira šopingom koji nema blagotvoran učinak na dijete, iako je s vama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. veljača 2021 21:06