StoryEditor
Roditelji i djecaPomoć roditeljima

Pedijatrica donosi 5 praktičnih savjeta koja pomažu kod dječjih ‘ispada bijesa‘: evo kako kontrolirati dijete koje lupa nogama, vrišti i plače

7. rujna 2020. - 16:53
Shutterstock

Koliko god volimo naše mališane, nekad se suočimo sa situacijama kada su pravi mali vragovi, koji nas neugodno iznenade baš kad se najmanje nadamo i priušte nam ispade/ napade bijesa na javnom mjestu. Kako to spriječiti?

Neki roditelji jednostavno nemaju autoritet i kontrolu nad svojom djecom, a upravo ta djeca to znaju zloupotrijebiti. Ono što je ovoj djeci zajedničko je dob, obično vole prirediti "javne ispade histerije" u dobi od 2 do 4 godine. Na taj način izražavaju svoju volju i želje.

Dr. Ana Neto, pedijatrica i koordinatorica Dječjeg centra u bolnici Cuf Descobertas u Lisabonu, otkriva kako kontrolirati dijete koje na javnom mjestu lupa nogama, vrišti i plače.

Razgovarajte s djetetom

"Pokušajte mu na lijep način objasniti što je dopušteno, a što nije. Ako je dijete u prošlosti imalo histerični napad u javnosti, najbolje ga je unaprijed pripremiti i objasniti zašto se to ne radi i da nije lijepo", kaže dr. Neto.

Pokažite mu tko je glavni

"Postavite jasna i glasna pravila i što će se dogoditi ako ih ne slijedi", savjetuje pedijatrica.

Nemojte odustajati

"Vrlo je važno da se ne predate djetetu i da ne odstupite od postavljenih pravila."

Ignorirajte napade histerije

"Ako dijete vidi da ste šokirani onim što radi, to će ga natjerati da nastavi to raditi. Jednostavno ga ignorirajte i nemojte mu dati razlog/ohrabrenje da nastavi raditi ono što radi, jer na taj način želi pridobiti vašu pažnju", objašnjava dr. Neto.

Pohvalite dijete ako se lijepo ponaša

"Ako niste imali problema s djetetom na izlasku iz trgovine, također ga pohvalite za njegovo dobro ponašanje", savjetuje liječnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

08. ožujak 2021 03:20