StoryEditor
Roditelji i djecaHitno ulaganje

Pandemija koronavirusa prijeti majkama i djeci širom svijeta: iz UNICEF-a upozoravaju na porast stope dječje smrtnosti, razloga ima nekoliko

14. rujna 2020. - 18:10
Shutterstock

Smrtnost djece mlađe od 5 godina koja se može spriječiti bila je najniža u 2019. godini, navodi se u novom izvješću agencija Ujedinjenih naroda i Svjetske banke. Otkrili su da je prošle godine zabilježeno nešto više od 5 milijuna smrtnih slučajeva, u odnosu na 12,5 milijuna 1990. godine.

No, pandemija koronavirusa prijeti potkopavanjem uspjeha postignutih smanjenjem smrtnosti djece i mladih adolescenata.
Izvješće o procjenama smrtnosti dolazi od UNICEF-a, Svjetske zdravstvene organizacije, Odjela za stanovništvo Odjela za ekonomska i socijalna pitanja Ujedinjenih naroda i Grupe Svjetske banke.

"Ne smijemo dopustiti da pandemija Covid-19 poništi izvanredan napredak za našu djecu i buduće generacije", rekao dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO-a.

Nedavna istraživanja UNICEF-a i WHO-a utvrdila su da pandemija narušava zdravstvene usluge za djecu i majke širom svijeta, uključujući prenatalnu i postnatalnu skrb, cijepljenje i preglede zbog manje resursa i straha od infekcije Covidom-19.

"Globalna zajednica previše je napredovala u smanjenju dječje smrti koja se može spriječiti da bi nam sada pandemija COVID-19 zaprijetila da to zaustavi", rekla je Henrietta Fore izvršna direktorica UNICEF-a.

"Kada se djeci uskrati pristup zdravstvenim uslugama jer je sustav preopterećen i kada se žene boje roditi u bolnici zbog straha od infekcije, i oni mogu postati žrtve COVID-19", ističe Fore i dodaje da bi milijuni male djece, posebno novorođenčadi, mogli umrijeti "bez hitnih ulaganja u ponovno vraćanje ravnoteže u destabilizirane zdravstvene sustave".

Od 77 zemalja koje je UNICEF anketirao tijekom ljeta, 68 posto je prijavilo poremećaje u dječjim pregledima i cijepljenju. Istraživanje SZO-a u 105 zemalja također je utvrdilo da je 52 posto izvijestilo o prekidu pružanja medicinskih usluga bolesnoj
djeci, a 51 posto izvjestilo je da je došlo do poremećaja u provođenju programa za suzbijanje pothranjenosti.

Ovakve su usluge ključne za sprečavanje smrti novorođenčadi i djece, ističu u WHO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

06. ožujak 2021 17:59