StoryEditorOCM
Budite fitTOP 10 ANTIOKSIDANSA

Kupine sadrže goleme količine vitamina C, a malobrojni ih jedu. To je velika šteta, napravite džemove i sirupe s voćkom koja stvarno puca od zdravlja

27. kolovoza 2020. - 15:00
Izbojci biljke u proljeće se mogu koristiti kao dodatak salatama ili kuhati za prilog jelima, osušeni se koriste za čaj, jer su iznimno bogati flavonoidima i polifenolimaIlustracija/Shutterstock

Kupine, kraljice kasnog ljeta, iznimno su korisne za zdravlje. Poznato je da su izvrstan saveznik protiv žeđi i da sadrže goleme količine vitamina C. Na žalost, ovo vrijedno voće mnogima je potpuna nepoznanica ili ga nikad nisu ni probali.

Kupine su rasprostranjene u cijeloj Europi, a posebno su poznate po visokom sadržaju vitamina A, minerala i voćne kiseline. Može ih se pronaći na južnim padinama ili šumskim rubovima, ukratko, gdje god ima dovoljno sunca koje im je nužno za rast.

Prvi plodovi kupina dozrijevaju u srpnju, ali mogu se brati sve do rujna. Voće je pogodno za neposrednu upotrebu, ali mogu se spremiti u zamrzivač ili čuvati u hladnjaku nekoliko dana.

Od ovih crnih ljepotica možete napraviti kupinovo vino, neodoljive slastice, izvrstan džem, ili ih skuhati u kom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 12:34