Overlay
Prava njega

Zašto se svi mažu ‘cica‘ kremama? Isprobali smo zanimljiv kozmetički proizvod, sadrži biljku sa snažnim ljekovitim djelovanjem

Foto Shutterstock
4. srpnja 2020. - 11:17

U vječnoj potrazi za savršenom hidratantnom kremom za lice, krećem uvijek od postavki. Označim na stranici koju pretražujem vlastiti tip lica, vidim što se nudi. Onda i recenzije. Pa i preporuke "sa strane", uživo. Kalkuliranje sa cijenom, iskustva stručnih osoba. Savjetujem se, proučavam - potraga, zapravo, nikad ni ne prestaje.

Jednom sam takvom nekom prilikom otkrila i kreme s predznakom "cica". Radilo se tada o još uvijek relativno nepoznatim proizvodima u beauty svijetu, a počeli su se pojavljivati otprilike u isto vrijeme kad je korejska kozmetika uhvatila puni zamah. Kupila sam kremu, isprobala je, oduševila se.

I od tog dana baš je taj prefiks "cica" ušao u moju rutinu njege lica.

O čemu se radi?

Centella asiatica ili "tigrova trava", poznata i kao samo centela ili pak gotu kola, zelena je biljka koja raste uglavnom u tropskim krajevima. U ajurvedskoj i staroj kineskoj medicini ubraja se među najvažnije ljekovite biljke. Legenda kaže da su se u njoj valjali ranjeni tigrovi kako bi zaliječili rane, pa od tu i specifičan naziv.

Čuli ste sigurno za "tigrovu mast" koja sadrži i spomenutu "cica" biljku. No ona se prometnula u jedan od osnovnih sastojaka i kad su u pitanju hidratantni proizvodi za njegu lica. 

Namijenjena je primarno onima čija je koža osjetljiva, a problem crvenilo - nastalo od akni, ožiljaka od akni ili zbog vremenskih uvjeta. Ublažava ga i ujednačuje ten, a u isto vrijeme potiče proizvodnju kolagena i jača barijeru osjetljive kože. Hidratizira, ali i umiruje.

Na tržištu su dostupne kreme, maske i serumi koji sadrže ovaj sastojak, a uglavnom imaju u nazivima upravo prefiks "cica-". Neka istraživanja su pokazala kako ovaj sastojak pomaže i u zacjeljivanju kože, pa su i kreme koje ćete najčešće pronaći s tom namjenom.

Što se tiče hidratacije? Proizvodi na ovoj bazi koje sam isprobala zaista obavljaju posao. Umanjuju crvenilo, pa i svrbež nakon dugotrajnog sunčanja i doticaja kože sa soli. Zapravo, što se njege osjetljive kože tiče, centela je pri vrhu, a to potvrđuju i brojne recenzije.

Uvrstiti proizvode na cica bazi, uz to, danas nikad nije bilo lakše. Gotovo svaki brend u svojoj liniji ima i onu namijenjenu osjetljivoj koži lica, sklonoj crvenilu i nepravilnostima, a velika većina sadrži i ovaj "hit" sastojak korejske kozmetike. Od proizvoda za umivanje i "vodica" za njegu kože, preko sheet maski i onih u tegli, sve do hidratantnih gelova, losiona i krema, centela dominira kad je u pitanju briga za specifičan tip lica.

19. travanj 2024 06:11