StoryEditor
ShowbizPočetak romanse

Sutra kreće nova sezona ‘Krune‘, donosi uznemirujuće detalje iz života kraljevske obitelji: zloglasni intervju princeze Diane ponovno u centru pažnje

Piše M. Č.
14. studenog 2020. - 16:49
Profimedia

Ove nedjelje Netflix premijerno prikazuje četvrtu sezonu serije „Kruna” koja će gledateljima biti posebno zanimljiva jer se prvi put pojavljuje princeza Diana koju glumi 24-godišnja Emma Corrin. Kritičari hvale četvrtu sezonu, mnogi tvrde kako je najbolja dosad u seriji koja se bavi vladavinom kraljice Elizabethe II. i događanjima koja su najviše utjecala na britansku vladaricu.

Četvrta sezona „Krune” bavi se razdobljem od 1979. do 1990. godine, a tri epizode će na početku imati upozorenje za gledatelje zbog scena u kojima se vjerodostojno prikazuje Dianina borba s bulimijom dok joj se raspadao brak s princom Charlesom, što bi za publiku moglo biti uznemirujuće.

image
Emma Corrin kao princeza Diana u četvrtoj sezoni serije 'Kruna'
Profimedia

Nova sezona fokusira se na početak romanse i brak Diane i Charlesa koji je bio pod pritiskom kraljevske obitelji da pronađe suprugu. Gledatelji će imati priliku vidjeti i Charlesovu nevjeru s Camillom Parker-Bowles s kojom se konačno vjenčao 2005. godine.

Kraljicu glumi oskarovka Olivia Colman, princa Charlesa glumi Josh O'Connor, Helena Bonham Carter glumi princezu Margaret, a prvi put se pojavljuje i Gillian Anderson kao premijerka Margaret Thatcher. I dok gledatelji s nestrpljenjem iščekuju novu sezonu, na marginama televizijske priče odvija se nova drama vezana uz bombastični intervju kojeg je princeza Diana 1995. godine dala Martinu Bashiru za BBC-jev program Panorama.

image
Profimedia

Nakon što je nedavno Dianin brat, grof Charles Spencer, zatražio da se provede neovisna istraga o tome da je Bashir lažima i krivotvorenim dokumentima nagovorio Dianu na intervju, njoj bliske osobe tvrde da je taj zloglasni razgovor vjerojatno pokrenuo događaje koji su rezultirali princezinom tragičnom smrću u Parizu 31. kolovoza 1997. godine.

Tina Brown, bivša urednica Vanity Faira, tvrdi kako je Diana, povjerovavši Bashirovim lažima da je njezini zaštitari špijuniraju i prisluškuju, otkazala angažman kraljevskih tjelohranitelja. Da je imala kraljevske zaštitare, tvrdi Tina Brown, nesreća u Parizu se ne bi dogodila.

- Bila je ostavljena na milost pijanog vozača koji nije bio na dužnosti, a radio je za Mohamed Al Fayeda. Da je uz nju bio tjelohranitelj iz službe kraljevske obitelji, Diana bi danas bila živa – tvrdi Tina Brown.

image
Profimedia

Premda su prije tvrdili kako su izgubili taj papir, sada iz BBC-ja kažu kako su pronašli Dianinu rukom napisanu poruku u kojoj ona navodno kaže se odlučila za intervju u Panorami neovisno o onome što joj je Bashir servirao.

Dianin brat tvrdi da je Bashir lažne dokumente predočio i njemu kako bi ga uvjerio da ga poveže s princezom, a nju je zatrovao i hranio njezinu paranoju teorijama zavjere o tome da je osoblje izdaje i da se kraljevska obitelj urotila protiv nje. Sve je to činio kako bi stekao njezino povjerenje i nagovorio je na intervju u kojemu je iznijela svoju priču o životu u kraljevskoj obitelji.

BBC kaže kako će Dianinu poruku predati za potrebe nove neovisne istrage o Bashirovim lažima i krivotvorenim dokumentima koje je napravio grafički dizajner Matt Wiessler. U BBC-jevoj internoj istrazi, provedenoj 1996. godine, Bashir je priznao da je naručio lažne financijske dokumente koji su se povezivali s osobljem kraljevske obitelji, te da je „pogriješio”, ali nije poznato je li uopće i kakve posljedice snosio.

BBC tvrdi kako je Bashir, koji je sada urednik vjerskog programa, ozbiljno bolestan zbog komplikacija povezanih sa zarazom koronavirusom i da nije u stanju komentirati najnoviju situaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. siječanj 2021 17:15