StoryEditor
ShowbizBrojni uzvanici

Princ Charles slavi rođendan, u dokumentarcu progovorio o godinama čekanja na tron: Nisam glup, jasno mi je da je biti kralj druga priča

Piše L. M.
14. studenog 2020. - 14:06

Britanski princ Charles, koji danas obilježava 72. rođendan, slavit će na javnim i privatnim zabavama, priopćeno je iz njegova ureda. Najstariji sin kraljice Elizabete rođen je u Buckinghamskoj palači 14. studenoga 1948., četiri godine prije nego što će njegova danas 92-godišnja majka naslijediti tron.

Princ Charles inzistirao je na tome da današnji dan prođe kao i svaki drugi te da svi članovi obitelji rade normalno i izvršavaju svoje svakodnevne obveze. Charles će danas u rezidenciji "Spencer" biti domaćin posebne čajanke sa 70 "inspirativnih" ljudi koji su i sami ove godine napunili sedamdeset. Među gostima će se tako naći brojni volonteri iz dobrotvornih organizacija kao što su The Prince’s Trust, The Silver Line i Barnardo’s. Potom će na privatnu obiteljsku proslavu koju organizira kraljica u Buckinghamskoj palači za više od 600 uzvanika.

image
AFP

Charles je prijestolonasljednik koji najduže čeka na to da postane kralj u povijesti britanske monarhije i bit će najstariji kralj u trenutku stupanja na tron. Svoj je položaj nasljednika krune koristio da zagovara pitanja koja su mu važna, poput klimatskih promjena, arhitekture i održive poljoprivrede.

"Kada mi djed umro mlad, a mama postala kraljica, postao sam prijestolonasljednik s četiri godine", rekao je princ u dokumentarcu BBC-ja emitiranom prošlog tjedna.

"Od toga morate napraviti ono što mislite da je ispravno, ništa nije zapisano u kamenu i to je ono što ovo čini tako zanimljivim, izazovnim i, naravno, složenim".

image
AFP

Kritičari mu, međutim, predbacuju za neprilično upletanje u vladine poslove jer bi se britanski monarsi po nepisanom pravilu trebali se držati podalje od politike. Charles je rekao da će s time prestati kad naslijedi tron. "Nisam toliko glup", rekao je. "Jasno mi je da je biti kralj potpuno druga priča".

U povodu Charlesova rođendana objavljene su i nove službene obiteljske fotografije, snimljene u vrtu palače Clarence. Princ Charles i njegova supruga Camilla veselo poziraju s princom Williamom, njegovom suprugom Kate i njihovo troje djece te s princom Harryjem i Meghan Markle.

Fotografija je snimljena još tijekom rujna u vrtu kraljevske rezidencije Clarence House, no objavljena je tek sada. Budući kralj na fotografiji u krilu drži najstarijeg unuka, 5-godišnjeg princa Georgea, okružen ostalim članovima najuže obitelji. Prema navodima kraljevskog pomoćnika, cjelodnevno fotografiranje pretvorilo se u jedan sretan, obiteljski dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. siječanj 2021 21:26