StoryEditor
ProstorijaNalik na kruzer

Vizure New Yorka mogle bi se dramatično promijeniti: u planu je zgrada ‘Mandragore‘ sa 160 katova koja bi trebala ‘usisavati‘ zagađeni zrak

7. listopada 2020. - 16:47
Profimedia

Dođe li do realizacije projekta pariškog arhitektonskog studija Rescubika, vizure New Yorka ponovno će se dramatično promijeniti. Prema njihovoj ideji, na ototku Roosevelt, koji se nalazi na East Riveru između Manhattana i Queensa trebala bi niknuti stambena zgrada sa 160 katova, 737 metara visokim "zavinutim" neboderom i prednjim, nižim dijelom koji podsjeća na kruzer.

Otok je dugačak 3,2 kilometra, najveća širina mu je 240 metara, a ukupna površina nešto više od pola četvornog kilometra. Sa 36 vjetro-turbina, 1600 stabala, sedam tisuća četvornih metara solarnih panela i 24.500 četvornih metara biljnih zidova, ta bi zgrada trebala „usisavati” zagađeni zrak New Yorka i pomoći dostizanju cilja karbonske neutralnosti do 2050. godine.

image
Profimedia

Zgrada je nazvana Mandragore, prema istoimenoj biljci čiji vretenasti, debeli, mesnati korijen, podijeljen u dva dijela, oblikom često podsjeća na golog čovjeka. Mandragora je jedna od najstarijih "čarobnih" biljaka, imala je veliku ulogu u magiji zbog jakog halucinogenog efekta i čudnog oblika korijena zbog čega je nastalo vjerovanje da ima natprirodne moći.

image
Profimedia

Projektanti zgrade Mandragore kažu kako ona simbolizira ljudsku povezanost s prirodom i služi kao podsjetnik da moramo sačuvati okoliš kako bismo mogli živjeti u simbiozi s našim planetom.

Uz sve izvana vidljive ekološke koncepte, projektanti su predložili i da svaki stan ima radni prostor kako bi se smanjilo zagađivanje svakodnevnim putovanjem na posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. studeni 2020 23:49