StoryEditor
ProstorijaSIGURNA KUPAONICA

Postoje jako skupi predmeti kojima nije mjesto u kupaonici, toplina i vlaga ih uništavaju. A tu je i problem s bakterijama

Piše M.P.
7. siječnja 2021. - 16:25
SHUTTERSTOCK

Kupatilo, uz kauč možda i najomiljenije mjesto u svakom domu. U njemu prosječno provedemo i pola sata dnevno. Da bi naše vrijeme tamo bilo što ugodnije, ali da ne bismo ugrozili i vlastito i zdravlje naših ukućana, a predmeti u njemu ispunili svoju svrhu na najbolji mogući način, evo i nekoliko pravila kojih se trebate držati.

Bright Side piše o sedam predmeta koji su štetni ukoliko ih držite preblizu kadi.

image
SHUTTERSTOCK

1. Držač za sapun

Držanje sapuna u neposrednoj blizini tuša skratit će trajanje sapuna. Voda će vam istopiti sapun, a ostaci će se nakupiti u vašoj kabini. Najbolji način za držanje sapuna je držanje u posudi za sapun sa rupicama što dalje od samog tuša.

2. Četkice za šminkanje

Važno je redovno održavati četke za šminku te ih i pravilno sušiti, što je neophodno u borbi protiv bakterija. Nakon što završite s pranjem četkica, bolje ih je čuvati na suhom mjestu. Topao i vlažan zrak u kupaonici je štetan jer će potaknuti širenje plijesni i bakterija na četkama.

3. Parfemi

Čuvanje parfema u kupaonici uništava njihovu molekularnu strukturu i stvara kiselost. Za održavanje parfema svježim neophodno je naći mjesto izvan kupaonice u kojem ćete ga čuvati.

image
SHUTTERSTOCK

4. Ručnici

Držanje vlažnih ručnika je i zdravstveno opasno. Toplina i vlaga čine kupaonicu savršenim mjestom za razmnožavanje bakterija. Vlažni, mokri, ručnici će pokupiti bakterije koje ćemo kasnije prenijeti na našu kožu.

5. Britvice

Para od tuširanja i nakupljanje vlage ubrzat će propadanje oštrice britvica, što šteti vašoj koži. Čak i ako ih pravilno očistite i osušite nakon upotrebe, čuvanje u vlažnom ozračju kupaonice skratit će njihov vijek.

6. Nakit

Nikad, nikad, ne držite nakit u kupaonici. Čak niti ako ga jednostavno skinete prije nego što uđete pod tuš. Vlažno okruženje učinit će da nakit (ukoliko nije čisto zlato) brže oksidira, zbog čega će izgubiti sjaj i potamniti.

7. Proizvodi za njegu kože

Kada vaša krema za kožu nije čvrsto zatvorena, vlažni zrak u kupaonici potaknut će rast bakterija koje uzrokuju akne. Svaki put kad se istuširate, toplota može dovesti do odvajanja sastojaka. Savršeno mjesto za čuvanje proizvoda za njegu kože je suha ladica izvan kupaonice.

image
SHUTTERSTOCK
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

08. ožujak 2021 23:21