StoryEditor
ProstorijaSezona radova

Otišlo je ljeto, jesenski radovi u vrtu mogu početi: vrijeme je za presađivanje, orezivanje, gnojidbu, imamo par važnih savjeta za sve vrtlare amatere

Piše dr.sc. Marin Kukoč, dipl. ing. agr.
29. rujna 2020. - 15:33
Jesenska sadnja ruža ima velike prednosti pred proljetnom. Posađene u jesen, do zime će se već dobro ukorijeniti

Vrtlarska sezona na otvorenom bliži se svome kraju, biljke pomalo ulaze u stanje mirovanja, no početak jeseni je i idealno vrijeme za obavljanje nekih vrtlarskih radova. Evo koji su to.

Trajnice

Jesen je pogodno vrijeme za razmnožavanje trajnica dijeljenjem. Sedume, čuvarkuće, bergeniju i slično nožem razdijelite na nekoliko dijelova te posadite u zasebne lončiće, u mješavinu vrtnog tla i pijeska. Do sljedećeg proljeća dobro će se ukorijeniti pa ih tada presadite na željeno mjesto u vrtu.

Drveće i grmlje

U jesen možete saditi ukrasno drveće i grmlje, ali i presaditi ono koje ste već prije posadili na neprimjereno mjesto. Razdoblje mirovanja biljaka upravo je najbolje vrijeme da omiljenu biljku presadite negdje drugdje. Oko biljke iskopajte jarak, a vilama ili lopatom pomalo odižite biljku kako biste je oslobodili tla. Ako se previše razgranalo, dio korijenja odrežite škarama. Prenesite biljku do nove rupe za sadnju, koja treba biti dovoljno duboka. Presađeno bilje dobro zalijte i prikratite.
Pogodno je vrijeme i za orezivanje sveg grmlja, osim onoga kojem se cvjetovi razvijaju na dvogodišnjim granama (forzicija, suručica, jorgovan i sl.).

Početkom jeseni posljednji put prihranite grmlje NPK gnojivima, sada s formulacijama koje sadrže veći udjel P i K u odnosu na N.

Travnjaci

S travnjaka uklonite sve otpalo lišće, kako zimi travnjak ne bi stradao pod njim.

Ako je travnjak zasijan na težim tlima, tada ga valja "prozračiti". Učinite to zabadajući vile na 5 cm dubine svakih 15-20 cm.
Kao i grmlje, i travnjake posljednji put prihranite gnojivima koja sadrže veći postotak kalija i fosfora. Pomoći će da biljke lakše podnesu zimski period.

Kompostiranje

Skupljeno lišće, biljne dijelove i sitne grančice skupite na kompostnu hrpu. Dodajte i nešto mineralnog gnojiva, kako bi proces razgradnje tekao brže. Za nekoliko tjedana prebacite hrpu. Do sljedećeg proljeća od organskog materijala stvorit će se fini kompost kojim ćete oplemeniti vrtno tlo.

Gomolji

Ako do sada to niste učinili, izvadite iz tla gomolje gladiola, a nešto kasnije i dalije. Stabljike im prikratite na visinu od nekoliko centimetara, gomolje očistite od tla te ih ostavite nekoliko dana da se prosuše na suncu. Potom ih stavite u papirnate vrećice, te spremite na hladno i prozračno mjesto do ponovne sadnje sljedećeg proljeća.

image
Početkom jeseni posljednji put prihranite grmlje NPK gnojivima, sada s formulacijama koje sadrže veći udjel P i K u odnosu na N

Ruže

Jesenska sadnja ruža ima velike prednosti pred proljetnom. Posađene u jesen, do zime će se već dobro ukorijeniti, tako da će u proljeće odmah krenuti u vegetaciju te će time prije procvasti. Ruže sadite u pojedinačne rupe dimenzija 30 x 30 cm. Na dno rupe stavite organskog gnojiva koje izmiješajte s tlom. Postavite biljku i zatrpajte rupu. Lagano utisnite te dobro zalijte. Pri sadnji u skupinama razmak među njima neka bude 40 centimetara.

Sobno bilje

Početak jeseni idealno je vrijeme za pripremu sobnog bilja za nadolazeće zimsko razdoblje. Ako ste tegle preko ljeta držali na otvorenom, sada ih unesite u zatvoreni prostor. Prije unošenja očistite ih od zemlje koja se na otvorenom sigurno nataložila, a kako bi bilje zasjalo u svoj svojoj ljepoti, listove očistite od prašine i istuširajte ih pod mlazom mlake vode. Nakon što se dobro prosuše, možete ih i poprskati sjajilom za listove. Nikako ne upotrebljavajte pivo, mlijeko, maslinovo ulje i druga slična sredstva iz domaće radinosti jer će začepiti pore na listovima i tako će onemogućiti disanje biljke.

image
Jesen je pogodno vrijeme za razmnožavanje trajnica dijeljenjem. Sedume, čuvarkuće, bergeniju i slično nožem razdijelite na nekoliko dijelova te posadite u zasebne lončiće

Ostalo...

U jesen vrlo jednostavno možete razmnožiti i mnoge listopadne vrste drveća i grmlja, primjerice lagestremiju, forziciju, divlju lozicu. S odabrane biljke nakon otpadanja lišća režite oko 10 centimetara duge grančice i stavite ih na ukorjenjivanje u smjesu pijeska i treseta. Do proljeća će reznice razviti korjenčiće pa ih tada presadite na željeno mjesto.

Tekst je nastao u suradnji s Posadi sam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. studeni 2020 20:56