StoryEditor
ProstorijaDoza topline

Ne padajte na ‘sezonski đir‘, u kuću unesite boje koje će vam trajno popraviti raspoloženje: donosimo mali vodič za uređenje doma

14. listopada 2020. - 13:58
Shutterstock

Kažu da jesen donosi tople boje i u kuću. Pa bi tako u ovo doba godine trebalo dom urediti zemljanim tonovima, od smeđe, preko narančaste, zelene... do crvene! Sve one boje koje priroda sama 'crta' na zelenim površinama. Ali takvo unošenje boja samo je sezonski đir, pa se pitamo kako bi trebao biti obojen naš životni prostor a da se u njemu osjećamo dobro, ugodno, optimistično...

Za optimizam su važne boje 'života', jer kad ujutro otvorite oči pogledate oko sebe i vidite primjerice sive zidove... kako se možete osjećati? Taj sivi trend se nikako ne uklapa u želju za boljim početkom dana u svojem vlastitom prostoru.

O bojama u domu bavili su se interijeristi, psiholozi, umjetnici, arhitekti... I kolikogod i što god svaki od njih mislio o svojem idealnom spektru između zidova, svi će se složiti da na primjer žuto donosi radost. Čak i kad se nebo 'smrači', kao proteklog kišnog vikenda, žuti zidovi, namještaj, dekor... Žuto je blistati čak i u takvom danu u kojem se nije ukazalo sunce. Zar to nije dobar razlog za bolji osjećaj!?

Dosta optimizma unose i ostale boje iz tog žutog spektra, pa će dobar učinak postići i tonovi curryja, senfa... sve do okera. 

Zeleno je uvijek dobro došlo. Ono je u skladu s prirodom, čovjekom, ugodno je pri pogledu... Ukoliko niste spremni za zelene zidove, a to ne bi bio loš izbor, zelenim možete ukrasiti dom birajući takav namještaj, cvijeće, detalje... Ali da budu vidljivi, toliko da vam je ta boja stalno prisutna u pogledu i mislima. 

Crveno razbuđuje, unosi radost, razigranost... Dobro, baš obojiti zidove u crveno zaista je velika hrabrost, tim više što vam se već sutra nakon bojanja, raspoloženje može promijeniti, splasnuti... pa vam crvene zidne plohe mogu unositi više nemir nego radost. A smisao boja u domu je prije svega dobar ugođaj, a onda i radost.

Klasična plava, baš ona koja je u ovoj 2020. proglašena bojom godine (Pantone) čak u sebi ima dozu topline. Nije to ni modra, ni svjetloplava, nego ona koja će oživjeti prostor, pogotovo u kombinaciji s drugim živim bojama. Klasična plava smiruje, kao da daje sigurnost, što je vrlo važan osjećaj u prostoru u kojem živimo.

Dakle, ako ste ovih jesenskih dana razmišljali o tome kako treba obnoviti boju na zidovima, dobro promislite o tome koje ćete izabrati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

04. prosinac 2020 16:24