StoryEditor
ProstorijaOBOGAĆEN FUNDUS

Muzeju grada Trogira darovan vrijedan namještaj iz 19. stoljeća iz istaknute i bogate građanske obitelji Antuna Mavretića

13. listopada 2020. - 19:01
Muzej TrogirMaja Maljkovic Zelalija

Fundus Muzeja grada Trogira obogaćen je vrijednom donacijom namještaja, slika i uporabnih predmeta obitelji Mavretić.

Još 2012. godine Muzej i Mirko Svilan počeli su razgovarati o darovanju namještaja, što je zahvaljujući dobroj volji njegovih sinova Vjekoslava i Sibila Svilana ostvareno ove, 2020. godine.

Prema istraživanjima dr. sc. Fani Celio Cega, voditeljice Zbirke novovjekovne kulturne povijesti, Antun Mavretić pripadnik je istaknute i bogate građanske obitelji koja se u Trogiru spominje od 18. stoljeća.

Prvi se spominje Karlo Mavretić, koji se 1723. godine vjenčao s Ružom Cazzalo te je izgradio kuću na predjelu Pasike 1784. godine, o čemu svjedoči natpis na njezinu pročelju.

Tijekom 19. stoljeća Antun je obnašao dužnost općinskog savjetnika. Nakon smjene načelnika Gragnin-Fanfogne 1864. za načelnika je predložen Antun Mavretić, što je on odbio. U austrijskom katastru 1830. spominje se poduzetnik Antun Mavretić koji je imao svoju uljaru, kuću za iznajmljivanje te kuću, dvokatnicu u kojoj je stanovao.

image
Muzej Trogir


Nova donacija Muzeju obuhvaća namještaj spavaće sobe i salona s pojedinim uporabnim predmetima koji uglavnom pripadaju razdoblju 19. stoljeća.

Donirani namještaj spavaće sobe sastoji se od ormara, jednog kreveta i noćnog ormarića. Namještaj za opremu salona sastoji se od bidermajerskog naslonjača – sofe s pripadajućih šest sjedalica, nekoliko stolova različite namjene, ogledala, od kojih je jedno s pozlaćenim, a drugo s drvenim okvirom, te kredenaca iz različitih vremenskih razdoblja (18./19. st.).

Od uporabnih predmeta valja izdvojiti uljanicu – lucernu s priborom, vaze, bocu s cvijećem, staklena zvona unutar kojih su vaze ispunjene cvijećem, zavjesnice, pribor za pisaći stol, jedan svežanj arhivskog gradiva te ulje na platnu s motivom šumskog pejzaža, na kojemu je kao autor potpisan Carlo L.

Sav darovani namještaj nalazio se u stanu Svilana u Trogiru, u palači Ćipiko, gdje je obitelj živjela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. studeni 2020 06:34