StoryEditor
Panorama‘Odgoda pandemije‘

Znanstvenici imunitetu krda daju prednost pred ‘lockdownom‘: posljednje istraživanje baca novo svjetlo na restriktivne mjere, ali ne za sve uzraste

Piše M. P.
14. listopada 2020. - 15:55
Ina Fassbender/AFP

Iako se posljednjih dana pisalo o tome kako se imunitet krda nikada u ljudskoj povijesti nije koristio kao strategija odgovora na epidemiju, a još manje na pandemiju, kao što je, uostalom, izjavio šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus, novo istraživanje donosi podatke koji nisu sasvim u skladu s tim.

Prema studiji koju prenosi i National Post, lockdown i restrikcije mogli bi samo produljiti period pandemije, stoga i povećati broj umrlih. Imunitet krda mogao bi, s druge strane, ubrzati njen tijek, a kod mlađe se populacije pokazao naročito učinkovitim.

Stručnjaci su objavili ponovnu analizu podataka koje je britanska Vlada koristila kao smjernice za odluke o lockdownu u ožujku, na početku pandemije. Nakon proteklog perioda, istraživanje objavljeno u British Medical Journalu sugerira kako mjere kratkoročno zaista mogu umanjiti broj zaraženih, ali isto tako da je dugoročno, broj smrtnih slučajeva u porastu.

U jednoj simulaciji, znanstvenici koji su radili na istraživanju prikazuju kako je model lockdowna, društvenog distanciranja i karantene za oboljele značajno smanjio širenje zaraze. U prvom valu. 

Smanjenjem tih mjera, broj infekcija je rastao, naročito kod mlađe populacije, što je drugi val učinilo smrtonosnijim. Upravo je u tom periodu postalo jasno kako su mlađi ljudi manje podložni težim simptomima bolesti Covid-19, ali i da su pomogli u prenošenju na stariju populaciju, što je rezultiralo i većim brojem smrtnih slučajeva.

Autori istraživanja nazvali su ovo "odgodom pandemije". 

Iz WHO-a su upozorili kako širenje, odnosno stvaranje imuniteta krda - "predstavlja moralni problem".

Istraživanje je pokazalo i kako je manje od 10% populacije u najvećem broju zemalja bilo zaraženo koronavirusom, što je još uvijek jako daleko od većine koja je potrebna kako bi se uopće moglo razgovarati o imunitetu krda.

S velikim dijelom svjetske populacije koji predstavljaju ugrožene skupine, to bi nužno vodilo "nepotrebnim zarazama, patnji i smrti", kazao je Tedros Adhan Ghebreyesus.

Smanjen broj smrtnih slučajeva

No u ovom posljednjem istraživanju, provedenom u Velikoj Britaniji gdje su mladima odlasci na posao i u školu dozvoljeni, a onima preko 70 godina preporučuju se mjere društvenog distanciranja, aktualni model pokazao se kao onaj koji vodi do smanjenog broja smrtnih slučajeva.

"Lockdown zaista znači da će se broj smrtnih slučajeva smanjivati, tako da imamo kratkoročne prednosti, ali i dugoročne probleme", napominje autor studije Graeme Ackland, profesor na sveučilištu u Edinburghu.

"Da nismo ništa učinili, možda bi sve bilo gotovo. Bilo bi apsolutno užasavajuće, ali bi bilo gotovo. Ne bi bilo potpuno suludo ne napraviti ništa", dodaje.

Autori sugeriraju i kako bi umjesto sveobuhvatnih lockdowna i generalnog društvenog distanciranja trebalo uvesti izolaciju za određene skupine, dok bi oni koji nisu u rizičnima trebali ići na posao i u školu bez ograničenja. Taj bi način mogao biti idealan jer bi dozvolio da mlađe generacije doprinesu razvitku imuniteta krda, dok bi oni stariji bili zaštićeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. prosinac 2020 12:22