StoryEditor
PanoramaDosta diskriminacije

Sveučilište Princeton mora isplatiti gotovo milijun dolara zaostalih plaća profesoricama koje su imale manja primanja od muških kolega

Piše PSD
14. listopada 2020. - 13:53
Bibikow Walter/Hemis.fr/AFP

Odjel američkog Ministarstva rada za federalno poštivanje ugovora utvrdilo je da je u periodu između 2012. i 2014. na Sveučilištu Princeton 106 redovnih profesorica primalo manje plaće od svojih muških kolega, a sad će im razlika u tom iznosu biti isplaćena, prenosi CNN.

Iako su ta otkrića bila tek preliminarna zbog skandaloznosti čitavog saznanja sveučilište je s odjelom ministarstva postiglo dogovor ovog mjeseca prema kojemu će se platiti zaostaci plaća, tj. njihove razlike u tom periodu u iznosu nešto manjem od 1 milijuna dolara. Isto tako predviđeno je oko 200 tisuća dolara za buduće usklađivanje plaća.

Uz ekonomska izdvajanja za ispravljanje ove nepravde, sveučilište je pristalo od sada voditi statističke analize koje bi nadalje utvrđivale razlike u financijskom tretmanu žena zaposlenih na fakultetu.

Glasnogovornik sveučilišta Ben Chang rekao je kako je Ministarstvo rada započelo reviziju Princetona prije gotovo 10 godina, a nakon što su reviziju zaustavili 2016. ponovno su je pokrenuli samo godinu dana poslije iz “neobjašnjivih razloga”. 

Već je jasno iz ovog prebacivanja krivnje na nadležne službe što su provodile reviziju s diskriminacije u svojim redovima da sveučilište ne priznaje odgovornost te Chang tvrdi da je poštivano ”slovo i duh zakona.” Nagodba je postignuta samo kako bi se izbjegle duge i skupocjene parnice za koje vjeruju da bi ih u konačnici dobili.

"Sveučilište je osporilo tvrdnju ministarstva jer se temeljilo na pogrešnom statističkom modelu koji je grupirao sve redovite profesore bez obzira na odjel i tako nije uzeto u računicu kako Sveučilište zapravo zapošljava, ocjenjuje i kompenzira rad zaposlenika svog fakulteta", rekao je Chang. 

U SAD-u već nekoliko godina traje kampanja za izjednačavanje plaći osobama koje rade isti posao neovisno o spolu i tek sad se počinje utvrđivati na kojim sve razinama postoji institucionalna rodna diskriminacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. prosinac 2020 01:59