StoryEditor
PanoramaNesigurna mora

U Australiji nikad više smrti uzrokovanih ugrizom morskih pasa nego ove godine: plivačima pomažu dronovi, ali bezuspješno

Piše PSD
19. listopada 2020. - 13:59
Ivana Nobilo/Cropix

Usprkos naprednoj tehnologiji koja pomaže australskim kupačima i surferima da se obrane od morskih pasa ove godine dogodio se rekordan broj smrti uzrokovanih njihovim napadima. Jednog listopadskog jutra kada se surfer nije vratio s plaže, dronovi su pretražili čitavo područje kojim je mogao plivati, ali naposljetku su našli samo njegovu dasku. Njegov nestanak označio je rekordnu 7. smrt ove godine, piše CNN.

Primjera radi prošle godine morski psi usmrtili su samo jednu osobu, a godina prije toga znalo se dogoditi da ne umre nitko. Zapravo je zadnji put kada se dogodio ovoliki broj smrtnih slučajeva bilo 1934. godine, a 1928. bilo ih je čak 9.

Culum Brown, profesor na Odjelu za biološke znanosti Sveučilišta Macquarie u Sydneyu naglasio je kako je ovo veliki odmak od prosjeka koji je vladao zadnjih 50 godina, a to je jedna smrt u 12 mjeseci.

Ono što posebno čudi je što nije broj napada ono što je u porastu već njihov smrtonosni ishod. U 2020. dogodio se tek 21 napad morskih pasa što se uklapa u generalni prosjek međutim trećina tih napada je imala kobni završetak što je posve neuobičajeno.

Postoji niz potencijalnih objašnjenja od kojih neki pričaju o pukoj lošoj sreći međutim Australija je kontinent koji najviše osjeća posljedice klimatskih promjena. Osim velikih požara o kojima se naveliko govorilo, kao i produljenih sušnih razdoblja na granicama pustinje i mora koja okružuju kontinent su posebno izložena negativnim utjecajima.

Mora na jugu države se griju 4 puta više od svjetskog prosjeka što uvelike utječe na morski ekosustav i tjera morske životinje na promjenu u ponašanju. Veliki koraljni greben izgubio je polovinu svojih koralja, a on je inače ključan kao mrjestilište riba. Male ribe hrana su većima koje su zatim hrana morskim psima. Postoji mogućnost da ih manjak hrane tjera na približavanje obali i na veću agresivnost. 

Uz to su morski psi životinje koje preferiraju hladnije vode, pa se pretpostavlja da ih zagrijavanje dodatno uzrujava, a uz glad to možda uzrokuje njihove sve smrtonosnije napade.

Ovj porast može biti samo slučajnost. Ističe se kako je nekolicina ozlijeđenih osoba posljednjih godina preživjela samo zato što se u trenutku napada na mjestu nesreća našao doktor ili spasitelj koji su pružili hitnu pomoć. Isto tako ugriz može označiti samo ružan ožiljak jer morski psi u pravilu ne vole ljudsko meso i nerijetko puštaju žrtvu, ali ako psina zagrize venu ili arteriju iskrvarit ćete prije nego li stignete na obalu.

Bilo da je riječ o slučajnosti ili napadima uzrokovanima zagrijavanjem mora, ne treba čekati da saznamo jer čak i ako klimatske promjene nisu konkretan uzrok ovom fenomenu svakako imaju negativan utjecaj na morski ekosustav i u konačnici, na suptilniji način od ugriza psine, i na ljude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. studeni 2020 20:05