StoryEditor
PanoramaBRITANSKI SLUČAJ

Bolničko osoblje na ljeto ga je ispratilo pljeskom jer je nakon 48 dana na respiratoru počeo disati samostalno. Ali došao je kući - i umro od korone!

Piše M. P.
21. listopada 2020. - 19:02
Angela Weiss/AFP

Zrakoplovni inženjer Roehl Ribaya (47), nakon što je dva mjeseca bio na respiratoru zbog bolesti Covid-19, u srpnju je napustio intenzivnu njegu britanske bolnice Blackpool Victoria.

Prebačen je na drugi odjel, gdje se dalje oporavljao od te bolesti izazvane virusom SARS-CoV-2. Međutim, iako su i liječnici, i pacijent, i njegova obitelj mislili da se donekle izvukao, uslijedio je fatalni ishod. Naime, inženjer je, piše britanski Daily Mail, pretrpio srčani zastoj kod kuće u Lythamu u Lancashireu, 13. listopada, a dva dana kasnije umro je u bolnici. Njegova udovica, medicinska sestra Stella Ricio-Ribaya, rekla je da se "nikad nije oporavio" od dugoročnih učinaka virusa.

Obitelj vjeruje da je smrt gospodina Ribaye povezana s "long Covidom", nizom komplikacija koje nastaju nakon što prođe akutna zarazna bolest.

"Dugotrajni Covid" može za posljedicu imati oslabljene organe, a komplikacije se mogu razviti na srcu, bubrezima i plućima. Pacijent više nije zarazan, nema koronu, ali na kraju ipak umre od njezinih posljedica.

Još nema pouzdanih podataka o broju ljudi koji su umrli od posljedica "dugog Covida", ali je dokazano da virus može uzrokovati značajnu štetu na srcu i plućima, te potom poslije biti fatalan za neke bolesnike.

"Nakon povratka iz bolnice, više nije bio isti. Cijelo je vrijeme bio bez daha. Slijedite vladine savjete kako bismo mogli zaustaviti ovaj virus", rekli su iz njegove obitelji.

Bliski prijatelj Mark Delabajan rekao je da je obitelj "uništena". Kazao je da je uzrok smrti gospodina Ribaye srčani zastoj, a sekundarni uzrok post-Covid plućna fibroza.

Plućna fibroza je bolest u kojoj plućno tkivo fibrozira, stvara se ožiljkasto tkivo koje onemogućava normalnu funkciju pluća. Tkivo oko plućnih alveola fibrozira i odumire tako da se alveole ne mogu rastegnuti i manje kisika ulazi u krvotok, objašnjava hrvatska Udruga oboljelih od raka pluća i drugih bolesti pluća.

Njegovi prijatelji još dodaju i da je poslije otpusta iz bolnice bio toliko slab da se nije mogao popeti stubama. Taj veseli čovjek, kako ga opisuju njegovi poznanici, nekoliko je puta bio vraćen u bolnicu.

Podsjećaju i da su gospodinu Ribayu svi mahali i pljeskali kad je ovog ljeta izišao iz bolnice nakon što je bio 48 dana na respiratoru. A, evo, na kraju je umro od posljedica te bolesti.

Inače, "dugotrajni Covid" je stanje u kojem pacijenti, nakon što je prošla osnovna bolest, i dalje imaju teškoće u disanju, astmu, umor, srčane i bubrežne probleme, bolove u tijelu, teškoće pri kretanju i brojne druge posljedice za fizičko i psihičko zdravlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. prosinac 2020 06:03