
Proso je žitarica izuzetno bogata raznim hranjivim tvarima, a poznata je i kao jedna od najlakše probavljivih namirica te koja izaziva najmanje alergija. Uzgaja se u prapovijesti, u Aziji i sjevernoj Africi.
Proso je dostupan u obliku zrna, ali i u obliku brašna, pahuljica i tjestenine. Na žalost, o blagotvornim učincima ove žitarice ne zna se dovoljno; u našim se krajevima malo se koristi u kuhinji, pa se dobro podsjetiti kako može biti iznimno koristan u pripremi najrazličitijih obroka.
Stanovnici doline Hunza u Himalaji poznati su po izvrsnom zdravlju i dugovječnosti - a upravo je proso kamen temeljac njihove prehrane. Proso je već dulje vremena dominantna kultura u Kini, čak ispred riže, a u Sjevernoj Americi i Europi proso se prvo uzgajalo isključivo za prehranu životinja.
Većina prosa uzgaja se u Indiji, Kini i Nigeriji, a uspijeva čak i na prilično siromašnom tlu. Biljka je otporna na sušu i vrlo brzo sazrijeva, u samo 60 do 90 dana, pa je pogodna i za područja u kojima poljoprivreda nije dobro razvijena. Nalazi se na šestom mjestu ljestvice najvažnijih svjetskih žitarica.
Ono ima vrlo važno mjesto u prehrani, osim kod Kineza, i kod Japanaca, Mandžurijaca, a redovito ga uživaju u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, Africi, Indiji i Egiptu.
Proso je vrlo lako probavljiva namirnica koja ima alkalni učinak na naše tijelo pa na taj način djeluje smirujuće na želudac.
Sadrži čak 15 posto bjelančevina, što ga čini vrhunskom namirnicom za vegetarijance, a uz to je bogat vlaknima i vitaminima B-kompleksa, uključujući niacin, tiamin i riboflavin koji pomažu održavanje pravilnih živčanih podražaja.
Izvor minerala
Odličan je izvor minerala - željeza, magnezija, mangana, kalija i fosfora koji obavlja važnu ulogu u našem organizmu.
Osim što je odgovoran za izgradnju kostiju i zubi, fosfor je potreban za rast i obnovu stanica te proizvodnju DNA i RNA.
Zbog bogatstva magnezija proso je čuvar srca, a ujedno ovaj mineral ublažava tegobe s astmom, učestale napade migrene, pomaže pri snižavanju krvnog tlaka i smanjuje rizik od srčanog udara.
Proso sadrži puno dijetalnih vlakana, pa osigurava optimalno zdravlje našeg probavnog sustava. Djeluje kao prebiotik - brine se za mikrofloru našeg unutarnjeg ekosustava. Sadrži triptofan, koji nam čuva dobro raspoloženje i pomaže u ublažavanju stresa. Sadrži malo šećera i ima relativno nizak glikemijski indeks.
Vitamin B3 koji može pomoći u snižavanju razine kolesterola, a fitat koji također sadrži povezuje se sa smanjenim rizikom od raka. Konzumiranje prosa pomaže sniziti razinu triglicerida u krvi, a južnokorejski znanstvenici su dokazali pomaže smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Poznat je i po svojoj antioksidacijskoj ulozi.
Ne sadrži gluten i nije alergijska hrana, stoga je odlična namirnica za one koji imaju problema s različitim alergijama. Pomaže očuvati lijepu kosu, čvrste nokte i lijepe zube.