StoryEditor
Društvena mrežaSVIMA JE BIO POJAM

‘Odlaze uzori! Hvala na kreiranju snova...‘: Slavko Sobin objavio posvetu Peri Kvrgiću, s kolegom kojeg se beskrajno poštovalo opraštaju se brojni

Piše M.P.
23. prosinca 2020. - 14:36
Pero Kvrgić bio je dojmljiv na sceni i izvan njeMarko Miščević/Arhiva/Cropix

Doajen hrvatskog glumišta Pero Kvrgić, kazališni, filmski i televizijski glumac koji je nizom zapaženih uloga ostavio neizbrisiv trag, umro je u 94. godini u Zagrebu.

Jedan od danas najpoznatijih glumaca u Hrvatskoj i regiji prva glumačka iskustva stjecao je još kao sedamnaestogodišnji mladić u partizanskim kazališnim skupinama. 

Gotovo da nema kazališta u kojemu Pero Kvrgić, rođen u Moravicama 1927. godine, nije glumio.

Član zagrebačkoga HNK bio je od 1949. do 1953. godine, nakon čega se priključuje novoustrojenoj skupini "pobunjenika" iz HNK-a, što je osnovala Zagrebačko dramsko kazalište, danas kazalište "Gavella".

Ondje je bio do 1986. te se ponovno vraća u HNK, gdje ostaje do umirovljenja 1988. godine.

Od legendarnog glumca opraštaju se njegovi kolege i prijatelji. Splitski glumac Slavko Sobin glumačkom je velikanu uputio sljedeće riječi:

"Odlaze uzori. Hvala na kreiranju snova".

image
Slavko Sobin
Darko Tomaš/Cropix


Novinar i redatelj Igor Mirković na Facebooku mu je posvetio sljedeće riječi:

"Nije Pero puno filmova snimao, a sa mnom je radio dva posljednja. Zato što sam želio iskoristiti svaku priliku. Naime, prva predstava koja je u desetgodišnjem meni izazvala ogromni, iskreni ushit bile su 'Stilske vježbe'. Pero Kvrgić tada je bio moj heroj, totalna fascinacija... 

I tako me neprimjetno poveo životnim putem. Igra slučaja htjela je da ga sparim s velikom Marijom Kohn, s kojom je igrao prvu profesionalnu predstavu, glumili su zajedno u nekoj bačvi.

I za mene i za njih 'Inkasator' je, dakle, bio svojevrsni povratak početku, ishodištu. Tada sam shvatio da je Pero, tada već u ozbiljnim godinama, čvrsto odlučio da će glumiti do posljednjeg daha. Uspio je." 

Od Pere Kvrgića se na Facebooku oprostio i glumac Goran Grgić.

"Velikani kojih više nema među nama, ali ostaju duboko u našim srcima" - napisao je, uz fotografiju na kojoj su i Boris Bužančić, Špiro Guberina, Vanja Drach i drugi neprežaljeni filmski i kazališni junaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. veljača 2021 18:08