StoryEditor
Auto motoKIA STONIC

Gradski crossover s GT Line inačicom dobio je sportski štih, ali i 48-voltni mild hibridni sustav

15. listopada 2020. - 06:58

Kijin gradski crossover Stonic koji je lansiran 2017. godine dobio je prilikom redizajna sportsku inačicu pod nazivom GT Line. Stonic GT Line u prvi plan stavlja najsportskije elemente dizajna marke, s atraktivnijim izgledom, iznutra i izvana, te ekskluzivnim značajkama dizajna GT Line. Poput ostalih inačica Stonica, model GT Line također nudi mogućnost prilagodbe s novim dvobojnim vanjskim opcijama, kao i nizom blagih hibridnih i klasičnih opcija pogonskog sklopa. Kia je od lansiranja Stonica prodala više od 150.000 primjeraka u Europi, a lani je bio četvrti najprodavaniji Kijin model na starom kontinentu.

Jedna od glavnih značajki uz sportske GT Line elemente je i novi benzinski blagi hibridni pogonski sklop (MHEV) "EcoDynamics+". Radi se o kombinaciji 1,0-litrenog turbobenzinca s direktnim ubrizgavanjem goriva (T-GDi) Smartstreama i 48-voltnog MHEV sustava. Pritom pogonski sklop EcoDynamics+ pruža veću učinkovitost dodatnom strujom i rekuperacijom električne energije. Kompaktna litij-ionska polimerna baterija nadopunjuje izlazni okretni moment benzinca strujom preko nove jedinice Mild-Hybrid Starter-Generator (MHSG).

Ovaj sustav je remenom povezan s radilicom motora i neometano se prebacuje između načina rada "motor" i "generator". U načinu rada "motor", pod ubrzanjem, MHSG pruža pomoć u električnoj energiji za smanjenje opterećenja motora i emisija. Kako se automobil usporava, MHSG ima mogućnost pod određenim uvjetima prebaciti se u način "generatora", povratom energije iz radilice radi punjenja baterije. Motor Smartstream ima dvije izlazne snage od 100 KS ili 120 KS sa svakim motorom koji nudi Drive Mode Select sustav s načinima Eco, Sport i Normal.

Stonic GT Line standardno je opremljen Kijinim novim inteligentnim ručnim mjenjačem (iMT) ili opcijskim 7-stupanjskim mjenjačem s dvostrukom spojkom (7 DCT). iMT je novi Kijin sustav "spojke po žici", koji doprinosi učinkovitosti goriva, a zadržava vozačev angažman konvencionalnog ručnog mjenjača. Umjesto mehaničke spone, iMT spojka aktivira se elektronički. Besprijekorno se integrira s MHSG-om kako bi ugasio motor ranije od Kijina sustava Start/Stop pri zaustavljanju.

Oba mjenjača, iMT i 7 DCT, omogućuju razdoblja isključivanja motora u "jedrenje" (sailing) kako bi se smanjila potrošnja goriva u ekološkom načinu rada. Radi pri brzinama do 125 km/h, a motor se ponovno aktivira kad vozač pritisne papučice gasa, kočnice ili kvačila. Pored modela EcoDynamics+, Stonic GT Line nudi se i klasični Smartstream 1,0-litreni T-GDi motor snage 100 KS uparen s ručnim mjenjačem sa šest brzina ili 7 DCT.

Vanjski dizajn Stonica GT Line daje sportskiji izgled gradskom crossoveru, a nadahnut je Kijinim GT modelima Stingerom, Ceedom GT i ProCeedom GT. To se očituje u novom dizajnu prednjeg i stražnjeg branika. Prednji odbojnik pojačan je integriranim LED svjetlima za maglu, s tri različita usisnika zraka preko prednjeg dijela automobila i metalnim oblogama duž donjeg ruba. Rešetka s tigrovim nosom također dobiva svoj jedinstveni dizajn.

Nadalje, modeli GT Line standardno su opremljeni novim potpuno LED prednjim svjetlima, stvarajući prepoznatljiv svjetlosni potpis. Straga ga istaknutiji stražnji odbojnik razlikuje od ostalih inačica Stonica, dizajnom oponašajući dvostruke ispušne sustave i stražnji difuzor te GT Line logo na vratima prtljažnika.

Nadogradnja unutrašnjosti Stonica GT Line također podiže njezine značajke nadahnute performansama u odnosu na druge modele u liniji Stonic. Najočitija modifikacija je usvajanje ukrasa s efektom ugljikovih vlakana na ploči, završni izgled jedinstven za modele GT Line. Sjedala su također jedinstvena za novu varijantu, obrubljena u kombinaciji crne tkanine i sintetičke kože s kontrastnim šavovima u bijeloj boji. Novi je perforirani kožni D-izrezani upravljač s logotipom GT Line i kontrastnim šavovima, kao i 4,2-inčni digitalni zaslon između brojčanika na instrument tabli.

Prodaja GT Line inačice Stonica u Europi započinje krajem godine.

Novi infotainment sustav

Novi infotainment sustav nudi se s izborom Display Audio-a ili opcionalnih tehnologija satelitske navigacije, ovisno o specifikacijama vozila.

U bilo kojem obliku, sadrži Bluetooth višestruku vezu, omogućavajući korisnicima da istovremeno povežu do dva mobilna uređaja – jedan za upotrebu bez ruku i telefona; drugi samo za medijsku upotrebu.

Također nudi bežični Apple CarPlay i Android Auto na modelima opremljenim Display Audio sustavom, uklanjajući potrebu mnogim vlasnicima da svoj pametni telefon povežu kabelom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. studeni 2020 08:11