StoryEditorOCM

U dominikanskom samostanu u Splitu otvorena izložba "Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu"

Piše PSD.
22. rujna 2014. - 16:54
211520f6c4dff2679a31b5ccb6899176_XL

U organizaciji Galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“ u četvrtak 11. rujna 2014., dan uoči 30. Redovničkih dana, u galeriji „Vinko Draganja, OP“ dominikanskoga samostana u Splitu otvorena je izložba akademskoga slikara Matka Antolčića „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“.

U programu su uz autora sudjelovali voditelj galerije fr. Ivan Iko Mateljan, vlasnica galerije „Laudato“ Ksenija Abramović, likovni kritičar Stanko Špoljarić, predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica o. Vinko Mamić, a izložbu je otvorio dominikanski provincijal o. Anto Gavrić. U glazbenom je dijelu otvorenja nastupila klapa „Mriža“, prigodne je stihove interpretirao dominikanski novak Dominik Štefulić, a kroz program je vodila predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran.

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ Matka Antolčića suvremen je likovni prikaz najvećih hrvatskih duhovnih velikana koji je autor oblikovao za 6. Dane hrvatskih svetaca i blaženika održane u Križevcima u mjesecu svibnju. Tijekom kolovoza izložba je bila postavljena u Trogiru, a nakon Splita postav će biti prikazan i u Zagrebu, na blagdan zaštitnika umjetnika bl. fra Angelica 18. veljače 2015. u samostanu i župi bl. Augustina Kažotića na Peščenici.

Tanja Baran

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 06:32