StoryEditorOCM

IN MEMORIAM KOBE BRYANT Katolička vjera bila mu je spasonosna u najtežim životnim trenucima

Piše PSD.
27. siječnja 2020. - 17:00
kobebryant

U sjećanje na Kobea Bryanta, jednog od najuspješnijih košarkaša svih vremena, donosimo svjedočanstvo koje je dao o svećeniku koji mu je pomogao u najtežim životnim trenutcima.

Kobe Bryant, jedan od najslavnijih i uspješnih košarkaša svih vremena, u nedjelju je poginuo u nesreći zajedno sa svojom trinaestogodišnjom kćeri i još troje putnika. Iako je kroz život postigao mnoga sportska postignuća, doživio mnoge uspone u karijeri, za njega je njegova katolička vjera bila izvor snage u životnim padovima.  Jedno od takvih svjedočanstava dao je 2015. za magazin GQ, koje prenosi Aleteia.

Rođen u Philadephiji, Kobe Bryant je odrastao u katoličkoj obitelji, a dio mladosti proveo je u Italiji. U NBA je ušao sa 17 godina te je do kraja karijere igrač Los Angeles Lakersa osvojio pet naslova prvaka, postao dvostruki olimpijski prvak te je 18 puta izabran u All-Star momčad. Za vrijeme sportske karijere vjenčao se s Vanessom Laine u crkvi u Kaliforniji te su dvije godine nakon vjenčanja dobili prvo dijete.

Sve se činilo idilično u njegovom životu, do 2003. Naime, optužen je za silovanje žene u hotelskoj sobi dok je bio u Coloradu zbog operacije koljena. Iako je priznao preljub, odbacio je optužbe za silovanje. Bryant je oslobođen optužbi, a sa ženom koja ga je tužila nagodio se izvan suda. Obratio se javnosti priopćenjem u kojemu je izrazio žaljenje zbog preljuba te se ispričao ženi s kojom je spavao i njenoj obitelji.

Međutim, njegova supruga Vanessa, s kojom se vjenčao dvije godine prije toga, je 2011. zatražila razvod, a mnogi sponzori raskinuli su ugovore s njim. Ugled mu je bio uništen.

U tim teškim trenucima, Bryant je svjedočio kako mu je jedan svećenik preokrenuo život. ”Jedina stvar koja mi je zaista pomogla u tom razdoblju bio je razgovor sa svećenikom. Katolik sam – tako sam odrastao, moja su djeca katolici. Bilo je čak i pomalo smiješno. On me pogledao i upitao ‘jesi li to učinio?’ Odgovorio sam: ‘naravno da nisam’. Zatim me pitao imam li dobroga odvjetnika. ‘Da… odličan je’, odgovorio sam. A onda je samo rekao: ‘Onda pusti sve to. Idi dalje. Bog ti neće dati nešto što ne možeš podnijeti, a sada je sve u njegovim rukama. Ovo ne možeš kontrolirati – pusti to’. I to je zaista bila prijelomna točka”.

Nakon nekoliko teških godina, Kobe i Vanessa su se pomirili te su ostali u braku. Čak su osnovali zajedno i organizaciju posvećenoj mladima u potrebi, razvoju tjelesnih i društvenih vještina kroz sport i pomoć beskućnicima. ”Beskućništvo je pitanje koje se zapostavlja jer je lako preusmjeriti krivnju na njih, da su si sami krivi. U životu svi činimo pogreške, a prati ruke od nekoga i dopustiti mu da tako živi… to nije u redu”, rekao je Bryant.

Na vijest o njegovoj smrti, otac David Barnes, svećenik na Sveučilištu u Bostonu u SAD-u, napisao je kako su mu dojavili da su toga jutra vidjeli Bryanta na misi. ”Odite na misu na zemlji, kako biste mogli zauvijek slaviti Boga na nebu”, poručio je Barnes.

Mnogi su se na društvenim mrežama oprostili od slavnog košarkaša, među njima mnogi iz košarkaškog svijeta, Hollywood-a pa čak i američki predsjednik Donald Trump. Vjerni navijači ispunili su Facebook, Instagram i druge mreže svojim porukama, slikama i umjetničkim uradcima.

I hrvatski su pratitelji izrazili svoju tugu. Fra Željko Barbarić, s facebook stranice Pretežno Vedro, sjetio se svojih dana iz sjemeništa kada bi se potajice budili kako bi gledali NBA u 2 ujutro. ”Tužna smrt. Tragična. Preuranjena. Mnogo života se ugasi. I traži čovjek uvijek nekakvog života pa čak i u smrti. Nečega za što se dade uhvatiti. Pa ako ništa drugo, onda za lijepa sjećanja i za lijepe trenutke koje ti je priuštio čovjek kojega nikad nisi ni upoznao…”, napisao je fra Željko.

Kobe Bryant, jedan od najvećih košarkaša svih vremena, tragično je preminuo u nedjelju navečer u padu helikoptera. S njim je tragično preminula i njegova 13-godišnja kći Gianna te osmero drugih putnika.

U svom životu Kobe Bryant je potporu i utjehu imao u svojoj obitelji, prijateljima ali i u kršćanskoj vjeri koju je javno isticao: “Bilo me briga za ugovore. Bojao sam se da ću ići u zatvor. Bio sam užasnut. Ali, ono što mi je tada pomoglo, a ja sam katolik, tako sam odgojen i tako odgajam svoju djecu, bio je razgovor sa svećenikom”. Supruga Vanessa također je katolkinja i imali su katoličko vjenčanje 2001. godine. Izjavio je kako djecu odgaja u vjeri. Često je odlazio i na svetu Misu, što svjedoči jedna vjernica: "Čim je misa počela, zamijetila sam veliku sjenu u desnom dijelu svog perifernog vida i čula prilično snažan glas koji je vjerojatno dolazio od velikog čovjeka. Dva puta sam provjerila što vidim… bio je to Kobe Bryant u istoj klupi kao ja, na drugome kraju!"

Kao vjernici pozvani smo moliti jedni za druge, posebno za naše voljene. Budući da je puno nas voljelo ovoga velikoga sportaša i čovjeka organiziramo ovaj događaj kako bi se svi zajedno za njega pomolili i u Gospodinu pozdravili do viđenja u Nebu.

Stoga, Župa Svetog Spasa – Mejaši, poziva sve vjernike, sportaše, posebno košarkaše na svetu Misu zadušnicu koju ćemo imati za tragično preminulog košarkaša Kobea Bryanta, njegovu kćer Giannu i za ostale preminule sportaše. U propovijedi ćemo razmišljati o sportskom, obiteljskom i vjerničkom životu, posebno kod Kobea Bryanta.

Nakon svete Mise otići ćemo do košarkaškoga igrališta, koje se nalazi u blizni, i uputiti ćemo 24 šuta (lopte) u spomen na brojku koju je Bryant najduže nosio na leđima. Nako toga, ako netko želi, može ostat igrat košarku.

Dođite u srijedu 29. siječja 2020. u 19 sati u Župi Svetog Spasa na Mejašima (Svetoga Liberana 25).

Pokoj vječni daruj mu, Gospodine, i svjetlost vječna neka mu svijetli. Počivao u miru, amen. Volimo te!

misija / hkm / župa mejaši

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 17:27