StoryEditorOCM

dobro je rodiloEU ponovno financira donacije mandarina? Početna cijena je manja negoli prošle godine, ali proizvođači su za sada zadovoljni

19. rujna 2018. - 14:03

Neretvanski poljoprivrednici ovih dana osluškuju vijesti iz Bruxellesa, gdje bi Europska komisija trebala odlučivati o ponovnom uvođenju kvota za mandarine, koje bi se zatim dijelile humanitarnim organizacijama, bolnicama, zatvorima, staračkim i dječjim domovima.

Podsjetimo, komisija je ove godine ukinula te kvote koje su bile spas za neretvanske proizvođače mandarina, posebno u godinama dobre berbe, kada mandarine nisu mogli prodati regularno na tržištu.

Financijskom potporom Europske komisije, koja je prvenstveno bila usmjerena na ublažavanje šteta poljoprivrednicima zbog embarga ruskog tržišta na koje se više mandarina ne može izvoziti, neretvanski poljoprivrednici bili su iznimno zadovoljni. Takva cijena, dakle koju je financirala europska komisija, iznosila bi u konačnici više od tri kune za kilogram mandarina, što je duplo više negoli se za istu takvu mandarinu može dobiti u tržišnim uvjetima.

Međutim, ove jeseni ta EU potpora je izostala, a očekuje se dobar urod od nekih 60 tisuća tona, pa je realno očekivati da se neretvanske mandarine neće moći prodavati.

- Trenutačno je cijena mandarina na otkupu za I. klasu do 3,2, dok je druga klasa od 2,2 do 2,5 kuna, ovisno o otkupljivaču - kazao nam je Neven Mataga, predstavnik voćarske zajednice u dolini Neretve.

Početna cijena mandarina je manja negoli prošle godine ali proizvođači su za sada zadovoljni. Pitanje je koliko će se takva cijena zadržati, pojasnio je Mataga.

On, kao i ostali voćari, očekuje poteškoće u prodaji mandarina jer su plantaže ove godine dobro rodile, duplo više negoli prošle godine. Osim što će biti upitna prodaja, otvoreno pitanje je nedostatak radne snage na plantažama u dolini Neretve.

Za sada ima dovoljno radne snage. Tek je početak, a kako će biti kada se sve zahukta, vidjet ćemo. Beru se rane sorte kojih ima manje, i za sada to funkcionira - ističe Mataga.

Različite dnevnice

Što se tiče dnevnica beračima, neki su ostali na prošlogodišnjim iznosima, a neki su povećavali dnevnice. Sve ovisi koliko tko bere, osam sati ili deset sati. Dnevnica tako iznosi oko 250 kuna. No kada se na taj iznos doda markica plus PDV i prirez, to vlasnika plantaže košta i do sedamdeset kuna više, naglašava Mataga.

Od ukupne količine mandarina, oko 15 tisuća tona završit će na domaćem tržištu, oko 12 tisuća tona na tržištima regije, dio će otići na ostala tržišta, uglavnom zemalja Europske unije, dok će dio biti tržišni višak.

Mataga podsjeća na to da je proteklih godina Hrvatska dobivala potpore iz Europske unije (EU) za zbrinjavanje tržišnog viška mandarina koji zbog ruskih sankcija nije mogao završiti na tom tržištu.

Od ove godine te mjere nema i naša je procjena da će oko 6000 tona mandarina biti tržišni višak te bi bilo dobro da država pokuša osigurati nacionalne potpore za taj višak, bilo kroz donacije ili neke slične akcije, istaknuo je Mataga, koji smatra da bi se embargo ruskog tržišta trebao poljoprivrednicima ublažiti iz državnog proračuna. Procjenjuje se da bi država proizvođačima trebala osigurati između 12 i 15 milijuna kuna kako bi se ublažile posljedice ruskih sankcija.

- Taj novac će poljoprivrednicima nedostajati. Za to se treba izboriti - zaključio je Mataga, koji rješenje vidi i u dosljednoj primjeni Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi.

- On bi ipak trebao definirati koja je najniža cijena mandarina ispod koje se ne može ići. Tako bi trebalo odrediti proizvodnu cijenu mandarine od koje nikako ne bi smjela biti niža prodajna cijena - smatra Mataga.

19. travanj 2024 02:47