StoryEditorOCM

najava 'sabatine'U Primoštenu se očekuje tisuću meštara vinske kapljice: 'Godina je bila lošija zbog elementarnih nepogoda i divljih životinja'

26. listopada 2017. - 21:35
Lordan Ljubenkov i Želimir Bašić na press konferenciji

- Ukloniti administrativne poteškoće pri dobivanju dozvola i markica, pri plasmanu vina na tržište, te pri podizanju novih vinograda i turističkih usluga u vinogradima i podrumima, ali i gradnje infrastrukture potrebne vinarima i vinogradarima - to je prva naša poruka sa "Sabatine 2017.", ovogodišnjeg 27. međunarodnog susreta vinogradara i vinara koji će se održati od 2. do 5. studenoga u Primoštenu - naglasio je Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, na konferenciji za medije uoči značajne manifestacije koja godinama upravo radi na što boljoj promociji ove poljoprivredne grane.

Pojasnio je to novinarima čelnik saveza koji slavi 110 godina postojanja te se diče veoma uspješnim radom i udruživanjem poljoprivrednika, eto, više od stoljeća, kako će na ovogodišnjem skupu "meštara od vinskih kapljica" još više poticati brandiranje kao zalog za veći izvoz hrvatskih vina, uz opravdanost većih cijena.

- Kina se pojavila kao novi konzument vina na tržištu, prepoznali su istočnjaci blagodati vina pa se bilježi rast od 11 posto na svjetskom tržištu koje je lani proizvelo 260 milijuna hektolitara, od čega u Europskoj uniji 160 milijuna. Sve su to pokazatelji nama koji imamo odlične sorte i kvalitetno vino, no trebali bismo raditi zajedno na osvajanju tržišta. Sada smo fokusirani i na izvoz u Kanadu – pobrojao je tek neke od akcija dalmatinskih vinara i vinogradara, te Zadružnog saveza Ljubenkov, dok je Želimir Bašić, "alfa i omega" vina, ali i maslinova ulja, rezimirao ovogodišnju berbu:



- Od 30 do 40 posto je bila slabija zbog suše, ranih mrazova, ali i divljih svinja i puhova, koji su na kraju "obrali" grožđe prije vinogradara. Ali možemo se pohvaliti da je ova sezona prošla bez bolesti vinove loze i imamo izuzetnu kvalitetu grožđa. Još kada bismo uspjeli riješiti ograđivanje lovišta da nam divlje svinje iz njega ne dolaze u vinograd, pa suzbiti ilegalne kupce grožđa, rezultati bi bili još bolji.

Što se pak tiče ovogodišnjeg programa "Sabatine 2017.", imamo uobičajene brojne stručne skupove, radionice, znanstvene edukacije, panele, očekujemo više od tisuću sudionika na trodnevnoj manifestaciji u primoštenskom hotelu "Adriatiq Zora", a svečanom otvorenju u četvrtak (2. studenoga) u 16 sati prisustvovat će i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, kao i EU-zastupnica Marijana Petir.

Ujedno će se, zbog mnogobrojnih pristiglih uzoraka, čak u dvije večeri – i petak i subotu – upriličiti dodjela priznanja za najbolja buteljirana vina te za otvorena i mlada vina.

Novinaru Radi Županoviću povelja 'Zlatan Plenković'

Ovogodišnji laureati su: prof. dr. sc. Ante Kolega, koji će dobiti priznanje "Stanko Ožanić" za sveukupni životni doprinos unaprjeđivanju vinarstva, dipl. ing. Željko Katuša - priznanje "Stjepan Bulić" za sveukupni životni doprinos unaprjeđivanju vinogradarstva, Jozo Rabušić - priznanje "Mate Bobanović" za višegodišnji samoprijekoran rad u vinogradarstvu i vinarstvu, Ante Gracin - priznanje "uzornom vinogradaru", novinaru Jozi Vrdoljaku "Zlatno pero Sabatine", Poljoprivrednoj zadrugi Vis povelja "Hrvatske vinarske zadruge", pa općini Ston "Zlatna amfora Sabatine" i novoutemeljena nagrada povelja "Zlatan Plenković" mladom vinogradaru-vinaru, koja odlazi u ruke Radoslava Županovića.

22. travanj 2024 13:42