StoryEditorOCM

hladnoća, mraz, suša...Stručnjaci složni: Grožđa je malo, ali vino će biti vrhunsko

Piše Matilda Jeličić Stojakovič
8. rujna 2017. - 10:03

Studen i mraz koncem travnja, dijelom i u svibnju, a potom dugotrajni ljetni sušni period pričinili su velike štete u vinogradima na drniškom području. Prinosi će biti manji, a berba je djelomično već započela, ranije nego inače, i to uglavnom u Promini.

- Pojedini vinogradari već su započeli s berbom, ja ću ipak pričekati još nekoliko dana. Količine će biti manje no ono grožđa što je preživjelo dati će vrhunski proizvod. Godinu ćemo pamtiti po lošemu, odnosno nastojat ćemo je brzo zaboraviti. Na nama je da pokušamo izvući maksimum od onoga što nam loza donese. Kako se to kod nas kaže - zemlja izvlači i tamo gdje je kvalitetna, loza ne pati, i tu će biti vrhunska kvaliteta grožđa koje će polučiti i vrhunski rezultat u preradi – uvjeren je nagrađivani i poznati prominski vinar Stipe Knežević, koji smatra da manjak grožđa neće puno utjecati na povećanje cijene te da će ona biti onakva kakva je bila prijašnjih godina.

Stipe Knežević i Smiljan Reljić nagrađeni su domaći vinari na 1. međunarodnom ocjenjivanju vina netom održanom u Drnišu. Stipe Knežević osvojio je srebrnu plaketu za crno i zlatnu plaketu za bijelo vino. Za Vizzulin Merlot iz 2015. godine OPG "Borna Reljić" osvojio je drugo mjesto u kategoriji crnih vina, a Smiljan Reljić (na slici ispod) nam je kazao:



- Mraz je desetkovao vinograde i godina je loše krenula no kasnije sorte nisu tako loše prošle. Godina će biti lošija što se tiče kvantitete, ali kvaliteta je neupitna. Onome tko je odlučio imati tvornicu ispod neba to je tako i na to treba biti spreman. Mi i dalje u našem vinogradu imamo kategoriju grožđa koja će i na budućim natjecanjima davati nagrade - kazao je Reljić.

Za desetak dana započet će berba grožđa na plantaži Dalmacijavina Split d.d. u Petrovu polju. Kako nam kazuje rukovoditelj radne jedinice Drniš Tvrtko Topić, dugo se ne pamti tako loša godina u vinogradima, a u odnosu na prošlu godinu rod će biti prepolovljen.

- Cijelu godinu bilježi se manjak oborina, što je rezultiralo ranim izlaskom loze, koju je dobrano uništio kasni proljetni mraz 22. travnja. Uslijedila je ljetna suša i kondicija grožđa je upitna. Kiša koja je nedavno pala u manjem dijelu pomogla je kasnim sortama, ali zapravo više koristi od nje imao je sam trs nego grozd - istaknuo je diplomirani inženjer agronomije Tvrtko Topić.

Berba će uobičajeno započeti s merlotom oko 15. rujna, a i ove godine "Dalmacijavino Split" d.o.o. upošljava sezonce. Ekipe su djelomično već formirane a plaća se 50 lipa po kilogramu grožđa, što je 20 lipa više nego prijašnjih godina.



I "Dalmacijavino Split" okitilo se nagradama na 1. međunarodnom ocjenjivanju vina - zlatnom za bijelo i srebrnom za crno vino.

ZADARSKA ŽUPANIJA
Suša smanjila urod i kiseline grožđa

Dugotrajna suša, ali i poguban mraz u travnju, sigurno su "pobrali" dio uroda u vinogradima na zadarskom području, ali je još uvijek teško utvrditi točno koliko, no moglo bi se do kraja berbe govoriti i do 30 posto manjem urodu.

Iznimno vruće ljeto, visoke temperature i izostanak kiše tijekom ljeta ubrzali su i početak berbe, pa su mnoge sorte već pobrane, a ovih dana priprema se početak berbe preostalih, mahom autohtonih, domaćih sorti.

Dipl. ing. agr. Zvonimir Vlatković, viši stručni savjetnik Poljoprivredno-savjetodavne službe, obišao je ovih dana mnoge vinograde zadarskog područja i vratio se s rezultatima koji govore kako će biti riječ o iznimno zahtjevnoj i teškoj vinogradarskoj godini.

– Situacija je takva da u svibnju, lipnju i srpnju, kada je lozi nasušno trebala po koja kap vode, gotovo uopće nije bilo kiša, što se odrazilo na urod. U tom je razdoblju na benkovačkom području palo samo 16,4 litre kiše po četvornome metru, a na ostalim područjima do 30-ak litara, što je na toliki broj najvrućih mjeseci u godini uistinu malo. Suša se odrazila na urod, posljedice su ostale, a vidljive su gotovo na kvaliteti i kvantiteti grožđa kod svih vinskih sorti – kaže nam Vlatković.

Kod pošipa su tako šećeri dobri, ali su sporne kiseline koje su ostale iznimno niske, kod crnih introduciranih sorti kao što su merlot i syrah izraženi su iznimno visoki udjeli šećera, što može dovesti do jakih "alkoholičnih" vina, dok su kiseline relativno dobre. 

Kod domaćih autohtonih sorti kao što su plavina, debit, maraština, svrdlovina, nešto su niže kiseline i šećeri, s tim što uvijek postoje izuzeci jer kod plavine postoje lokacije gdje ima i do 18-19 sladora. Općenito, riječ je o zahtjevnoj i teškoj klimatološkoj godini obilježenoj sušom, dodaje Vlatković.

– Ova zadnja kiša što je pala donekle će amortizirati te štetne posljedice na sortama koje još nisu pobrane. Kod introduciranih sorti, pobrali su se syrah i merlot, grenache crni i bijeli, zatim pošip, chardonnay, pošip... Neki hrabriji vinogradari krenuli su i s autohtonim sortama, iako ja smatram da treba poštovati razdoblja sazrijevanja, a još se negdje bere i merlot, ovisno o lokaciji vinogorja. Još nije pola berbe prošlo, ali smo blizu kraja "prvog poluvremena" – kazao je Vlatković.

Veletržnica: od 5 do 8 kuna

Još se nije zahuktao promet grožđem na zadarskoj Veletržnici, pa se dolazak većih proizvođača grožđa, a tako i kupaca, tek očekuje.

Cijene se inače kreću od 6 do 8 kuna po kilogramu za visokokvalitetne sorte, dok se za domaće sorte mogu očekivati cijene od 5 do 8 kuna za kilogram, ovisno o kvaliteti i – sladorima.

Mišel Kalajžić

19. travanj 2024 00:35