StoryEditorOCM

dodijeljena priznanjaOtvoren 21. Noćnjak, nagradu Zlatno pero dobila naša Meri Šilović: Maslina je čudo u današnjem medijskom prostoru Hrvatske

21. ožujka 2019. - 22:49
Nagrada Zlatno pero za pisanje o maslinarstvu i uljarstvu pripla je novinarki Slobodne Dalmacije Meri Šilović

U organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije u četvrtak navečer u Neumu je otvorena je 21. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2019., koji se po prvi put održava na teritoriju dviju država – Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Osim znanstveno-stručnih predavanja, radionica, te studijskog obilaska maslinarsko-uljarskih destinacija Hercegovine, za četverodnevnog održavanja Noćnjaka za sve ljubitelje maslina i maslinova ulja upriličen je i sajam maslinarstva i uljarstva te izložba proizvoda od maslina s oznakom „Hrvatski otočni proizvod“.

Ovom prilikom prezentirat će se i nove tehnologije, postrojenja, mehanizacija, alati i oprema, zaštitna sredstva, sustavi za navodnjavanje i drugi proizvodi vezani uz maslinarstvo i uljarstvo, dok će u Oil baru poklonici maslinovog ulja imati priliku degustirati maslinova ulja.

Noćnjak je za proizvođače maslinovog ulja ujedno i prilika da za svoj proizvod dobiju certifikat koji detaljno prikazuje rezultate analize i senzorske ocjene dostavljenog uzorka maslinovog ulja, a Zadružni savez Dalmacije ove je godine pripremio i nove markice koje će se stavljati na boce ocjenjenog ulja.

Stručno ocjenjivački sud tako ocjenjuje maslinovo ulje u dvije kategorije: pakovine maslinovog ulja, koje se plasiraju na tržište s etiketom, u skladu sa Zakonom o hrani i otvorena maslinova ulja odnosno ulja u rinfuzi.

U svakoj od ovih kategorija proglašava se šampion kvalitete, a u kategoriji pakovina uz šampiona ocjenjuje se i ambalaža proizvoda. Posebno se nagrađuju i najbolje blago, srednje intenzivno, intenzivno, monosortno i višesortno maslinovo ulje, te najbolji ekološki i hrvatski otočni proizvod.

Predsjednik zadružnog saveza Dalmacije, Lordan Ljubenkov u ime organizatora zahvalio je ovom prigodom svima koji su poduprli ovaj 21 po redu Noćnjak. Posebno je pozdravio goste izlagače iz Slovenije te Bara i Ulcinja u Crnoj Gori.

Ljubenkov je istaknuo dobru suradnju sa Ministarstvima poljoprivrede i Regionalnog razvoja Republike Hrvatske te Hercegovačo-neretvanskom i Zapadno hercegovačkokm županijom, koji su potpomogli održavanje 21 Noćnjaka u Neumu.

Priznanja zaslužnima

Priznanje „Pavle Bakarić“ za životno djelo u maslinarstvu pripalo je doc. dr. sc. Mariu Bjelišu.

Priznanje Branko Šakrica za životno djelu u uljarstvu pripalo je dr. sc. Sandri Petričević.

Priznanje „Marko Vrsalović“ za doprinos unapređenju i promociji poljoprivrede posebno maslinarstva i uljarstva pripalo je eurozastupnici Marijani Petir.

Međunarodno priznanje „Cavaliere Olio d'oliva“ dobio je Milorad Dragobratović iz Ploča.

Priznanje „Joško Niskota“ za uzorne maslinare pripalo je Josipu Matiću-Loli i Peri Matiću Kapetanu (Broćanac-Hutovo), Draganu Mikuliću (Ljubuški) i Slavku Ramljaku (Čapljina).

Priznanje uljarskoj zadruzi za 2018 godinu dobila je Poljoprivredna zadruga Pakoška Paoštane, dok je priznanje uljarskoj udruzi pripalo udruzi „Hercegovački plodovi Mediterana“ Stolac.

Zlatno pero Noćnjaka za promociju uljarstva, maslinarstva i zadrugarstva ponijela je novinarka, Meri Šilović, dok je Zlatna amfora Noćnjaka pripala Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Družba Školske sestre franjevke Krista kralja-provincija Svete obitelji u Hercegovini dobila je priznanje „don. Frano Ivanišević“ za unapređenje zajedničke poljoprivredne proizvodnje posebno maslinarstva i uljarstva.

Priznanje Maslini Slobodne Dalmacije

Ovogodišnji laureat Noćnjaka je i novinarka, Slobodne Dalmacije Meri Šilović, koja je dobila nagradu Zlatno pero za pisanje o maslinarstvu.

- Noćnjak je institucija i najcjenjenije maslinarsko natjecanje na ovim prostorima, zbog toga mi je posebno drago jer ovo jest priznanje meni ali i priznanje Maslini, najčitanijem maslinarskom časopisu na Istočnoj obali Jadrana čija sam glavna urednica. Maslina uz zavidnu prodanu tiražu već godinama ima i čak više od dvije tisuće stalnih pretplatnika i svojevrsno je čudo u današnjem medijskom prostoru Hrvatske, što govori i o vrijednosti i važnosti maslinarstva na ovim prostorima, kazala je Šilović.

Ocjenjuju se 332 uzorka

Kako je istaknuto na ovogodišnjem Noćnjaku se ocjenjuje kvaliteta 332 uzorka maslinova ulja od čega je čak 136 uzoraka u kategoriji zlatnih ulja.

16. travanj 2024 21:00