StoryEditorOCM

riječ stručnjakaDr. Ivica Vlatković: Kiša u oplodnji samo je alibi za loš rad u masliniku

Piše Dr. Ivica Vlatković
19. rujna 2018. - 17:45

Uvijek se veselim kada pada kiša u oplodnji, jer maslina nikada ne otvara sve cvjetove u isto vrijeme. Nikad ih kiša ne može "sve oprati", što je čest alibi maslinara za loš rad u masliniku: "Cvitalo je kao nikada, a onda je došla kiša i sve oprala".

Kiša može zateći neke cvjetove, ali sve otvorene nikada. Jednostavno maslina ih ne otvara u nepovoljnim okolnostima. Veličina cvata, te njegova funkcionalnost i vitalnost ovise o rađanju prethodnih godina, njihovu položaju na izbojku i o okolišnim uvjetima.

Cvatovi na najbližem i najdaljem kraju izbojka obično su manji nego oni na sredini. Cvjetovi masline u pravilu imaju razvijene muške i ženske dijelove cvijeta pa kažemo da su dvospolni, hermafroditni ili potpuni.

Maslina može imati i nepotpune cvjetove, koji obično imaju nerazvijen tučak, pa kažemo da su morfološki sterilni ili funkcionalno muški. Nepotpuni cvjetovi otpadnu ranije negoli neoplođeni potpuni cvjetovi, pa se maslinarima čini da ih je kiša isprala.

Koliko će se plodova zametnuti po cvatu ovisi u prvom redu o sorti, ali i vremenskim i drugim uvjetima.

Unutar deset dana nakon što je jajna stanica oplođena, zameci brzo rastu i postanu tamnozeleni. Tada i neoplođeni potpuni cvjetovi otpadnu i na stablu ostanu samo oplođeni.

Dvadeset pet dana nakon pune cvatnje broj plodova na stablu se stabilizira, ostaju samo oni koji imaju mogućnost razviti se u normalni plod.

20. travanj 2024 00:31