StoryEditorOCM

energija i zajedništvoCrnogorci prvi put kreću u New York: inspirirani su Maslinom i uspjesima kolega iz Istre i Dalmacije

Piše Ćazim Alković
31. ožujka 2022. - 08:03

Saznanje da je Hrvatska u New Yorku na najvećem svjetskom šampionatu u kvaliteti ekstra djevičanskih maslinovih ulja po broju zasluženih medalja osvojila 4. mjesto je obradovalo i crnogorske maslinare. Takav uspjeh istarskih i dalmatinskih maslinara je za ponos cijelom regionu i djeluje podsticajno na sve maslinare.

Crnogorski maslinari do sada nisu učestvovali na ovom prestižnom takmičenju. Rukovodstvo Društva maslinara Bar je svjesno značaja osvojenih medalja za kvalitet na svjetskim takmičenjima, a posebno medalja koje dolaze sa NYIOOC iz New Yorka, te je stoga donijelo odluku da pokuša da primjeni model, koji se u Dalmaciji pokazao odličnim, i organizuje crnogorske maslinare sa ciljem zajedničkog slanja uzoraka u New York.

Predsjednik Društva je svim predsjednicima primorskih opština: Ulcinj, Bar, Budva, Kotor, Tivat i Herceg Novi te gradonačelniku Podgorice i predsjedniku gradske opštine Tuzi poslao cirkularno pismo sa pozivom da sve opštine podrže svoje maslinare i participiraju u troškovima slanja uzoraka u New York.

Uz cirkularno pismo predsjednici opština su dobili i kopiju teksta iz časopisa Maslina u kojem se govori o načinu udruživanja županija i maslinara i postignutom uspjehu u New Yorku. Takođe, na gradskim portalima i društvenim mrežama objavljen je i poziv svim zainteresovanim maslinarima da se prijave za organizovano slanje uzoraka.

Podrška predsjednika opština

Odlučnost da pomognu svojim maslinarima, ali isto tako daju doprinos poljopivrednoj i turističkoj promociji crnogorskog maslinarstva, iskazali su skoro svi predsjednici opština, a posebno zanimljivo je da su se među prvima javili predstavnici glavnog grada Podgorice, iako ona tek postaje poznata po maslinarstvu.

Kako u New York ne bi otišla nekvalitetna maslinova ulja, odnosno ona koja nisu vrhunskog kvaliteta (jer je poznato da svaki maslinar u Crnoj Gori ima stav da je njegovo ulje najbolje), Društvo maslinara Bar je organizovalo eliminaciono takmičenje na kojem će biti izabrana najbolja ulja koja će uz potpunu podršku opština biti poslana u New York.

Kemijsku analizu uzoraka će uraditi ovlaštena laboratorija, a organoleptičku Prvi crnogorski panel koji je nedavno za senzorne ocjene ovlašten od strane Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede. Izbor najboljih ulja će dobro doći i za kontinuiranu edukaciju panela ta harmonizacije ocjenjivanja.

Crnogorska autohtona sorta maslina Žutica ima relativno blago ulje, ali ima izvanredna mirisna i okusna svojstava. U Crnoj Gori je proteklog desetljeća posađeno mnogo maslina raznih introduciranih sorti pa se očekuje da će bogatstvo ulja od Žutice oplemenjeno uljima od drugih sorti nesumnjivo dati odlične rezultate.

Uspjeh je već postignut, udružile su se sve opštine u kojima se gaje masline, okupili su se maslinari koji proizvode vrhunska ulja, dobra energija već postoji i to zajedništvo će sigurno dati i odlične rezultate u New Yorku. Za očekivati je da i u Crnu Goru stignu prve medalje koje će biti svjetska potvrda kvaliteta crnogorskih ulja.

27. travanj 2024 09:54