StoryEditorOCM

spriječite sušenjeVoćari, stabla na vrijeme zaštitite protiv najopasnije bolesti, monilije!

Piše HPŠSS
4. travnja 2018. - 14:59

Dolaskom toplijeg vremena i najavljujućih proljetnih temperatura, upozoravamo proizvođače koštičavog voća, posebice trešnje i višnje, da cvatnja samo što nije započela (vidljivi su vrhovi latica u pupovima) te je voćke potrebno na vrijeme zaštititi protiv najopasnije bolesti, uzročnika paleži cvijeta i rodnih grančica (Monilinia laxa).

Simptomi se primjećuju za vrijeme cvatnje, grančica s cvijetom se suši. U cvatnji se preporučuje jedno do tri tretiranja, ovisno o vremenskim uvjetima i dužini cvatnje.

Stoga preporučamo da voćke na početku i na kraju cvatnje zaštitite jednim od sljedećih fungicida: Chorus 50 WG ili Luna Experience (registririrani za primjenu u trešnji i višnji), Indar 5 EW ili Switch 62,5 WG ili Nativo 75 WG ili Teldor SC 500 (registrirani za primjenu u trešnji).

Što se tiče proizvođača breskve i nektarine koje su ovisno o sorti u fazi pune cvatnje i završetka cvatnje, također preporučujemo jedan od navedenih fungicida koji su također registrirani za primjenu u breskvi, a Nativo 75 WG, Switch 62,5 WG i Chorus 50 WG u nektarini.

Upozoravamo proizvođače jabuka da je dolaskom toplog i vlažnog vremena nastupilo i povoljno razdoblje za zarazu sporama uzročnika bolesti čađave krastavosti (Venturia inaequalis).

Obilaskom pojedinih lokaliteta utvrđeno je da se jabuka nalazi u fazi otvorenog pupa s početnom pojavom ružičastastog pupa te stoga preporučujemo jedan od sljedećih organskih fungicida: Chromodin S-65, Chorus, Ziram 76 WG, Dithane M-45, Delan 700 WDG, Delan pro, Nativo 75 WG, Stroby WG ili Sercadis od kojih Nativo 75 WG, Stroby WG i Sercadis djeluju preventivno i protiv pepelnice.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenog sredstava za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

Silvija Grbić Atelj, dipl. ing. agr.,
HPŠSS, Zadarska županija
19. travanj 2024 16:34