StoryEditor
SlikarstvoIn Memoriam

U 54. godini otišao je i Toni Horvatić, dobri duh splitske umjetnosti

Piše Jakov Kosanović
21. prosinca 2020. - 13:41
Toni Horvatić život i rad u cijelosti je proveo u Dalmaciji: rođen je u Šibeniku, diplomirao u Zadru, radio u Šibeniku, pa u Splitu Tom Dubravec/CROPIXTom Dubravec/Cropix

Tužan je niz odlazaka pogodio Split; u 54. godini iznenada nas je napustio i kunsthistoričar Toni Horvatić.

Hodočasnici umjetnosti koja se odvija između pet-šest aktivnih splitskih galerija, znaju Tonija kako po mirnom i nasmiješenom liku, tako i po nebrojenim tekstovima kojima je izložbenu djelatnost pod Marjanom upisao u jedan puno širi zemljopis likovnosti. Bio je poput dobrog duha splitske umjetnosti, imao je široko znanje i glagoljivost magičnih realista, pa su se njegovi uvodnici u izlagačkim prilikama s lakoćom pretvarali u manje književne forme.

Očito je bio jedan od one rijetke vrste koja bezuvjetno vjeruje u umjetnost i njenu moć oblikovanja zbilje. Prepuštao se promatranju najrazličitijih vidova likovnog i medijskog stvaralaštva i tome je pristupao bez predrasuda, pa nije ni čudno da je praktički bio rezident, možda ne najmanje među splitskim galerijama, ali svakako najrubnije - Studija 21 na Sućidru.

Toni je ovdje volio boraviti, te je čestim prisustvom i živom riječju branio pravo umjetnosti da nastaje i bude izložena bilo gdje, od tinela i kužine Zlatana Dumanića, preko nezavršenih hramova kulture, do galerijice s pogledom na vulkanizera.

Tome vjerojatno nije odmogla činjenica da je život i rad u cijelosti proveo u Dalmaciji: rođen je 1967. u Šibeniku, a diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zadru 1992. na odsjeku za Povijest i teoriju umjetnosti s temom: "Problematika skulptorske radionice Nikole Firentinca i Andrije Alešija“ pod uglednim mentorstvom prof. dr. Marije Stagličić, akademika prof. dr. Ive Petriciolija i akademika prof. dr. Krune Prijatelja.

Nesaglediv doprinos

Nakon završenog studija, u Šibeniku je kao likovni kritičar pisao za art magazin "Kontura“, te kao kustos surađuje s galerijom "Sebastijan“, a kao novinar i sa HTV-om. Početkom 1995. preselio se u Split i zajedno s likovnim umjetnicima Neli Ružić, Milanom Brkićem i Rinom Efendićem pokrenuo "Gripe Art Projekt“ kao projekt revitalizacije splitske suvremene likovne scene.

Međutim, bio je zaposlen bilo kao nastavnik povijesti i likovne umjetnosti u II. gimnaziji; bilo kao povjesničar umjetnosti u zvanju predavača na Umjetničkoj akademiji s kolegijima "Umjetnost 19. stoljeća", "Umjetnost 20. stoljeća" i "Suvremena umjetnost").

Kao gost predavač sudjelovao je na međunarodnim simpozijima posvećenim suvremenoj umjetnosti (1996. u Odessi, 2000. na "Manifesti“ u Ljubljani, 2006. na Akademiji likovnih umjetnosti na Cetinju, 2015. na Umjetničkoj akademiji u Osijeku). Uz to, stalno sudjeluje u organizaciji likovnih manifestacija suvremene umjetnosti kao izbornik, kustos ili autor predgovora kataloga samostalnih i grupnih izložbi.

Bio je ugledan i dugogodišnji član Hrvatske udruge likovnih umjetnika - Split, koja se od njega i oprašta kao od voljenog prijatelja i iznimnog kolege, uz zahvalu na izrazitom doprinosu hrvatskoj kulturi i umjetnosti i izraze iskrene sućuti obitelji: "Njegov doprinos splitskoj i hrvatskoj suvremenoj umjetničkoj sceni je nesaglediv, jer od tada kontinuirano iz Splita vrijedno radi s umjetnicima, studentima, učenicima i publikom, povezujući te svjetove koje širi i osnažuje.

Njegova ljubav prema umjetnicima i umjetnosti je snaga koja je pokretala, usmjeravala i veličala čitavu scenu. Njegovim odlaskom previše smo izgubili, ali njegova ostavština je neizbrisiva i neizmjerno smo zahvalni na vremenu koje nam je poklonio."

Natalija Čelan, voditeljica galerije Studio 21: Bezgranična ljubav prema umjetnosti

- Neizmjerno nas je rastužila i šokirala vijest o smrti dragog prijatelja i suradnika Tonija Horvatića. Beskrajno smo zahvalni na njegovom doprinosu razvoju galerije Studio -21-, u kojoj je kao kustos od 2015. održao više od 50 izložbi suvremenih autora i raznih edukacijskih predavanja za djecu, mlade i starije.

Još tada mu se svidjela ideja o galeriji na rubu grada te je pokrenuo projekt "Mogućnost rubnog" kojim je u galeriju doveo brojne afirmirane autore, čime je Studio -21- kao galeriju podigao na jednu veću razinu i značajno doprinjeo njenoj vidljivosti.

Toni je uvijek radio predano, nenametljivo i s bezgraničnom ljubljavlju prema umjetnosti, te smatramo da smo imali čast i sreću surađivati s njim. Ovo je veliki gubitak za splitsku, ali i hrvatsku umjetničku scenu.

Iz baš svakog druženja s njime ovdje u Studiju izašli smo bogatiji za neku novu spoznaju i znanje, a ono što je njemu bilo posebno drago, jest dočekivati u galeriji posjetitelje iz osnovnih škola, pa i najmlađe, kao što su oni iz susjednog dječjeg vrtića Popaj.Vice Tomasović, predsjednik HULU-a Split: Nesebično se darivao likovnoj zajednici

Odlaskom voljenog Tonija Horvatića, istinskog prijatelja i izvrsnog povjesničara umjetnosti Splitska kultura izgubila je dio svoje živosti.

Toni je svojim pogledom činio vidljivim one dijelove scene koji su nepravedno zanemareni, budio je i poticao umjetnike koje smo zaboravili, podržavao je sve izvanredne autore ne obazirući se na utabane podije i usmjeravao nas je svojim savjetima prema boljitku.

Trudio se široko raspršiti život umjetnosti prema periferiji, nesebično se darujući kako bi umjetnici bili uvaženiji. Žrtvovao se da na rubove grada dovede samu srž suvremenog likovnog trenutka obogaćujući tako širu društvenu zajednicu.

Institucionalnim angažmanom želio je samo podijeliti svoju viziju koja je nadahnjivala optimizmom i suvislošću. Osvajao nas je toplinom, iskrenošću, plemenitošću i poniznošću, a svojim je vrijednim radom zadužio sve nas da nastavimo djelovati u smjeru kojeg nam je pokazao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

04. ožujak 2021 19:08