StoryEditorOCM
OstaloVeliki uspjeh

Vinko Brešan i sam iznenađen ljubavi Grka prema njegovu filmu: prvi put u povijesti filmskog festivala u Solunu dva puta dobio nagradu publike

Piše Šibenski.hr
23. studenog 2019. - 16:55

 

Poznati hrvatski redatelj Vinko Brešan, autor hit-komedija poput Kako je počeo rat na mom otoku (koji se i danas smatra najuspješnijom ikad snimljenom hrvatskom komedijom), te Svećenikova djeca, ovih se dana ovjenčao još jednim senzacionalnim uspjehom, piše Jutranji list.

 

Njegov film Koja je ovo država dobio je Nagradu publike na Solunskom filmskom festivalu (Thesalloniki Film Festival). Kada se uzme u obzir da je na istom festivalu Brešan već primio istu nagradu 2013. za Svećenikovu djecu, otkriva se da je redatelj prvi u 60 godina dugoj povijesti tog prestižnog filmskog festivala koji je dva puta dobio nagradu publike.

Kratko smo porazgovarali, a Brešan nije krio zadovoljstvo i zahvalnost grčkoj publici na dodijeljenom priznanju.

- Od šest mojih igranih filmova, pet ih je prikazano u Solunu. Do ove godine nisam fizički bio tamo, išli su moji filmovi. Ove sam godine otišao i ostao šokiran kada su mi ljudi iz publike prilazili i govorili da prate moj rad i gledaju sve moje filmove. Nešto nevjerojatno - kaže Brešan.

Pogotovo ga iznenađuje ljubav Grka prema njegovom filmu, s obzirom da se u oba slučaja, i u Svećenikovoj djeci, a naročito u filmu Koja je ovo država, radi o specifičnim, za Hrvatsku karakterističnim pričama.

- Svakog autora veseli nagrada publike, ali pogotovo kada je riječ o publici koja tvoj film prati na drugom jeziku. No, to je ujedno i ljepota filma, jer ne poznaje granice - kaže Brešan.

Ove godine, „Koja je ovo država“ je bila u konkurenciji među 25 najnovijih uspješnica iz Rumunjske, Turske, Bugarske, Srbije, Sjeverne Makedonije („Bog postoji. Ime mu je Petrunija“….) i drugih zemalja. Na ceremoniji zatvaranja Festivala održanoj održanoj 11. studenog najboljim grčkim filmom proglašen je “Siege On Liperti Street“ redatelja Stavrosa Pamballisa, a u međunarodnom natjecateljskom programu također grčki film „Defunct“ redatelja Zachariasa Mavroeidisa.

Film „Koja je ovo država“ je međunarodnu premijeru imao na ovogodišnjem prestižnom Filmskom Festivalu u Varšavi. Do sada je nagrađen Zlatnom Arenom za najbolju glavnu mušku ulogu (Krešimir Mikić) te Zlatnom arenom za scenarij kojeg potpisuje Mate Matišić. U Srbiji, film je proglašen najboljim filmom 48. Filmskog festivala „SOFEST“ čime je prvi puta u povijesti ovog nacionalnog festivala Grand Prix dodijeljen filmu koji nije većinski srpska koprodukcija.

Film „Koja je ovo država!“ snimljen je u produkciji Interfilma, Orka Production Studija iz Varšave i Zillion filma, a podržali su ga Hrvatski audiovizualni centar, Poljski filmski institut, Filmski centar Srbije, Poljska televizija, Eurimages i EU fond Kreativna Europa - MEDIA.

18. travanj 2024 10:18