Otvorena izložba "Leptiri iz nove perspektive" Spoj kulturne i prirodne baštine u galeriji kluba Azimut

Otvorena izložba

U srijedu, 30. listopada u galeriji kluba Azimut u Šibeniku, pred stotinjak uzvanika i posjetitelja, otvorena je jedinstvena izložba fotografija pod nazivom „Leptiri iz nove perspektive“. Organizator izložbe je JU Priroda Šibensko -kninske županije, u suradnji s udrugom Hyla. Izložbu čini serija od 12 fotografija dimenzija 100 x 100 cm nastalih tijekom realizacije projekta „Pregled stanja danjih leptira na području ekološke mreže Natura 2000 sjeveroistočnog dijela Šibensko-kninske županije“.

Projekt je pokrenula JU Priroda Šibensko-kninske županije u suradnji s Udrugom Hyla. Cilj je prikupljanje podataka o danjim leptirima i utvrđivanja ugroza koje prijete njihovu opstanku. Ravnateljica ustanove, mr.sc. Anita Babačić Ajduk, izrazila je zadovoljstvo rezultatima istraživanja.

- Na promatranom području zabilježeno je čak 108 vrsta, što je više od polovice svih vrsta zabilježenih u Hrvatskoj. Važno je napomenuti da je istraživanje provedeno i na lokalitetima planine Dinare i da će dobiveni podaci sigurno doprinijeti našim nastojanjima da se to iznimno vrijedno područje dodatno zaštiti i proglasi parkom prirode. I na kraju, jako me veseli što smo, organizacijom ovakve izložbe u ovom sjajnom prostoru, poslali poruku važnosti očuvanja bioraznolikosti široj javnosti na svjež, atraktivan i suvremen način, rekla je Babačić Ajduk.

Udruga Hyla je strukovna organizacija koja zapošljava znanstvenike i stručnjake s ciljem vrednovanja, očuvanja te zaštite prirode i bioraznolikosti. Član udruge i autor fotografija, dr.sc. Toni Koren prikazao je danje leptire iz neuobičajenog motrišta – noću.

- Danji leptiri spadaju među najljepše i najkorisnije kukce na Zemlji. Kao i pčele, oni su vrlo važni oprašivači mnogih biljnih vrsta. Zbog upotrebe pesticida, onečišćenja i nestanka prirodnih staništa, svakim su danom sve ugroženiji. U gotovo svim državama gdje se prati stanje bilježi se njihov drastičan pad. Izložba prikazuje djelić raznolikosti i pokazuje koliko su važni kao dio prirodne baštine naše zemlje. Za izložbu smo odabrali fotografije najrjeđih, najzanimljivijih i nekih od najljepših vrsta zabilježenih tijekom ovog istraživanja. To su vrste s kojima se ljudi obično ne susreću, istaknuo je autor fotografija.

Galerija kluba Azimut pokazala se idealnom lokacijom za održavanje izložbe, kao i zanimljivog predavanja kojim je autor prisutne upoznao s raznolikošću danjih leptira. Noćne fotografije leptira izvrsno su se uklopile u jedinstveni ambijent povijesnih šibenskih bunara.

- Iznimno smo ponosni na ovu suradnju. Na najljepši mogući način smo povezali kulturnu i prirodnu baštinu našeg kraja. Očuvanje biološke i društvene raznolikosti i održivi razvoj teme su koje ćemo uvijek rado podržati u svom radu, istaknuo je vlasnik galerije Hrvoje Jelković na otvorenju izložbe.

Izložba će biti otvorena do 24. studenog, svakoga dana od 10 do 22 sata.

 

Naslovnica Ostalo

Najčitanije

Kultura Krešimirova grada u 2019. PLUSEVI: Otvaranje Tvrđave sv. Nikole, Martinska, premijera 'Lede', Arsenov feral....
MINUSI: Ukidanje Musice appassionate, nerealizirana spomen-soba Ive Brešana... 

PLUSEVI: Otvaranje Tvrđave sv. Nikole, Martinska, premijera 'Lede', Arsenov feral....<br /> MINUSI: Ukidanje Musice appassionate, nerealizirana spomen-soba Ive Brešana... 
Minulu godinu u šibenskoj kulturi obilježilo je otvaranje Tvrđave sv. Nikole za posjetitelje, dvije godine nakon...
PLUSEVI: Otvaranje Tvrđave sv. Nikole, Martinska, premijera 'Lede', Arsenov feral....
MINUSI: Ukidanje Musice appassionate, nerealizirana spomen-soba Ive Brešana...