StoryEditorOCM
OstaloSinoć počeo FALIŠ

Jučer o kulturi i zločinu te Berlinskom zidu; danas promocija knjige Jurice Pavičića i predavanje teologa  Pantelisa Kalaitzidisa

Piše Šibenski.hr
5. rujna 2019. - 16:02

Izložbom fotografija u čast prerano preminulom fotoreporteru Hrvoju Polanu u Šibeniku je u srijedu počeo Festival alternative i ljevice (FALIŠ), koji će trajati do subote, 7. rujna.

Fotografije izložene u Studiju gelarije Sv. Krševana dio su fotomonografije "Iza sedam logora: Kultura zločina i zločin kulture" nastaloj prema Polanovoj ideji, u suradnji s Viktorom Ivančićem i Nemanjom Stjepanovićem.

 

 


"Ova fotomonografija, s ovim slikama i tekstovima koji se bolno isprepliću i nadopunjuju, da je napravljena u nekoj 'većoj' kulturi, o nekom većem ratu, na nekom većem jeziku, bila bi slavljena kao ključno djelo o univerzalnoj kulturi sjećanja. Nažalost – a to Hrvoja itekako smeta i boli – kod nas su i kultura i sjećanje kakvi bi trebali biti najprisutniji upravo svojim nepostojanjem, svojom prevrtljivošću i kurvarlukom, jeftina, lako kvarljiva roba", istaknuo je svjetski poznati fotoreporter Damir Šagolj otvarajući izložbu.

Fotomonografiju "Iza sedam logora: Kultura zločina i zločin kulture", koja govori o domovima kulture i kulturnim spomenicima što su tijekom ratova u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu služili kao logori, obilježeni mučenjem i patnjom, predstavili su na FALIŠ-u Ivančić, aktivistica Nataša Govedarica i pisac Andrej Nikolaidis.

 

 

 

 


"Razlozi u kojem su baš domovi kulture postali mjesta mučilišta naprosto su prozaični – to su bili objekti koji su mučiteljima pružali prostorne mogućnosti da obave ono što su naumili. Razlog je, dakle, bio terenski pragmatičan. To, međutim, nije bio razlog da mi kao autori knjige ne uzmemo u obzir tu simboličku potku. Osim toga, ti objekti bili su pogodni i zbog promjene kulturne paradigme, kad je umjesto shvaćanja kulture kao nečega što širi horizont, počeo dominirati koncept nacionalne kulture, koji taj horizont sužava. On je egzekutivan jer podrazumijeva da iz svoje kulture čistite svaki strani element, od jezika pa nadalje. Naša teza u ovoj knjizi bila je da taj koncept tek u domu kulture dobiva svoj konačni oblik", kazao je Ivančić predstavljajući knjigu.

 

 

Snimku promocije možete vidjeti ovdje: https://www.facebook.com/festival.falis/videos/766607170404069

 

 


U srijedu je na FALIŠ-u gostovala i njemačka književnica Christine Koschmieder održavši predavanje "Dijete dvije Njemačke: Moj zid u Berlinu" o svom iskustvu života u Istočnoj i Zapadnoj Njemačkoj.

Snimku predavanja možete vidjeti ovdje: https://www.facebook.com/festival.falis/videos/2471075966310306/

Na okruglom stolu FALIŠ-a "Bio jednom jedan Zid" govorili su antropolog Ivan Čolović, pisac Andrej Nikolaidis i publicist Vuk Perišić, a moderirala ga je književna kritičarka Katarina Luketić.

Snimku okruglog stola možete vidjeti ovdje: https://www.facebook.com/festival.falis/videos/443724399579835/

 

 

Evo i večerašnjeg programa:

20.00: Trg Ivana Pavla II./ Mala loža
Dalmacija u njegovom oku: Knjiga o jugu, promocija
(sudjeluju: Jurica Pavičić, Emir Imamović Pirke, Katarina Luketić)


21.00: Trg Ivana Pavla II./ Mala loža
Populizam: New wave; Dubravka Stojanović, predavanje


22.00: Trg Ivana Pavla II./ Mala loža
Svete zemlje, svete nacije; Pantelis Kalaitzidis, predavanje

 

 

20. travanj 2024 00:45