Filmska večer na Baroneu S krova grada otputujte na Daleki istok!

Filmska večer na Baroneu

 Tvrđava Barone včeras je rezervirana za filmski program Srijedom po svijetu. Iz Tvrđave kulture Šibenik pozivaju vas da večeras otputuje na Daleki istok, u suvremenu Kinu obilježenu galopirajućom tranzicijom.

-Pepeo ljubavi (Ash is Purest White), novi film svim imalo zagriženijim filmofilima dobro poznatog kineskog redatelja Jia Zhangke, šibenska publika ima jedinstvenu priliku vidjeti nakon samo jednog prikazivanja u Hrvatskoj na ovogodišnjem Subversive Film Festivalu (SFF) gdje se natjecao za nagradu Wild Dreamer. Prije večerašnje projekcije, koja kao i obično počinje u 21. 30 sati, film će predstaviti direktorica i jedna od selektorica SFF-a, Dina Pokrajac, uz moderaciju filmskog kritičara Nina Kovačića.

Dobitnik venecijanskog Zlatnog lava za film Mrtva priroda (2006.), Jia Zhangke, prometnuo se od svojih underground početaka od prije dvadesetak godina u vjerojatno najvažnijeg kineskog redatelja današnjice, specifičnog po  kompleksnom poetskom stilu i epskim pretenzijama u svojim pokušajima obuhvaćanja svih slojeva moderne Kine, čijim je brzim razvojem, i posebno njegovim posljedicama, fasciniran od samih svojih kinematografskih početaka. Njegovi filmovi redovito su raskošne kronike moderne Kine s posebnim fokusom na njezine marginalne slojeve, ostavljene ispod bliješteće površine grandiozne transformacije čitavih dijelova ove ogromne zemlje i njezinih nekad sovjetski sivih gradova u centre histeričnog konzumerizma u kojima dominiraju neonska svjetla novoizgrađenih šoping centara. 

Pepeo ljubavi kronika je tako 17 godina suvremene Kine (u periodu od 2001.- 2018. ) ispričanu kroz dva desetljeća dugi odnos jednog ljubavnog para i upakiranu u začudni spoj hladne melodrame i gangsterskog filma, a sve pod kulisama frapantne kineske tranzicije.

Kao i uvijek u posljednjih dvadeset godina svoje karijere, Jia Zhangke glavnu je žensku ulogu prepustio svojoj dugogodišnjoj partnerici i muzi, glumici Zhao Tao, koja je glumila u svakom njegovom filmu još od Platforme iz 2000. godine, a rezultat je sjajna uloga žene uhvaćene u koloplet ljubavi, izdaje i neodustajanja - ističu u Tvrđavi kulure Šibenik i podjsećaju:

-Ulaznicu za projekciju članovi Kluba prijatelja već imaju. Naime, uz predočenje valjanje članske iskaznice slobodan im je ulaz kako na ovu, tako i na ostale projekcije filmskog programa Srijedom po svijetu. Svi ostali posjetitelji u projekcijama mogu uživati ukoliko imaju važeću dnevnu ulaznicu za Tvrđavu Barone.

 

Naslovnica Ostalo

Najčitanije