StoryEditorOCM
OstaloFilmska večer na Baroneu

<strong>S krova grada otputujte na Daleki istok!</strong>

Piše Šibenski.hr
17. srpnja 2019. - 19:12

 Tvrđava Barone včeras je rezervirana za filmski program Srijedom po svijetu. Iz Tvrđave kulture Šibenik pozivaju vas da večeras otputuje na Daleki istok, u suvremenu Kinu obilježenu galopirajućom tranzicijom.

-Pepeo ljubavi (Ash is Purest White), novi film svim imalo zagriženijim filmofilima dobro poznatog kineskog redatelja Jia Zhangke, šibenska publika ima jedinstvenu priliku vidjeti nakon samo jednog prikazivanja u Hrvatskoj na ovogodišnjem Subversive Film Festivalu (SFF) gdje se natjecao za nagradu Wild Dreamer. Prije večerašnje projekcije, koja kao i obično počinje u 21. 30 sati, film će predstaviti direktorica i jedna od selektorica SFF-a, Dina Pokrajac, uz moderaciju filmskog kritičara Nina Kovačića.

Dobitnik venecijanskog Zlatnog lava za film Mrtva priroda (2006.), Jia Zhangke, prometnuo se od svojih underground početaka od prije dvadesetak godina u vjerojatno najvažnijeg kineskog redatelja današnjice, specifičnog po  kompleksnom poetskom stilu i epskim pretenzijama u svojim pokušajima obuhvaćanja svih slojeva moderne Kine, čijim je brzim razvojem, i posebno njegovim posljedicama, fasciniran od samih svojih kinematografskih početaka. Njegovi filmovi redovito su raskošne kronike moderne Kine s posebnim fokusom na njezine marginalne slojeve, ostavljene ispod bliješteće površine grandiozne transformacije čitavih dijelova ove ogromne zemlje i njezinih nekad sovjetski sivih gradova u centre histeričnog konzumerizma u kojima dominiraju neonska svjetla novoizgrađenih šoping centara. 

Pepeo ljubavi kronika je tako 17 godina suvremene Kine (u periodu od 2001.- 2018. ) ispričanu kroz dva desetljeća dugi odnos jednog ljubavnog para i upakiranu u začudni spoj hladne melodrame i gangsterskog filma, a sve pod kulisama frapantne kineske tranzicije.

Kao i uvijek u posljednjih dvadeset godina svoje karijere, Jia Zhangke glavnu je žensku ulogu prepustio svojoj dugogodišnjoj partnerici i muzi, glumici Zhao Tao, koja je glumila u svakom njegovom filmu još od Platforme iz 2000. godine, a rezultat je sjajna uloga žene uhvaćene u koloplet ljubavi, izdaje i neodustajanja - ističu u Tvrđavi kulure Šibenik i podjsećaju:

-Ulaznicu za projekciju članovi Kluba prijatelja već imaju. Naime, uz predočenje valjanje članske iskaznice slobodan im je ulaz kako na ovu, tako i na ostale projekcije filmskog programa Srijedom po svijetu. Svi ostali posjetitelji u projekcijama mogu uživati ukoliko imaju važeću dnevnu ulaznicu za Tvrđavu Barone.

 

20. travanj 2024 16:22